You are on page 1of 11

Tehnici si tehnologii moderne Proiect

Conceptul GPS

COORDONATOR:
Lect.univ.dr. Borsan Tudor

STUDENŢi:
Kalmar T. Tiberiu Mihai Ivascu (Cuciureanu) Alexandru Cristian

și poate fi folosit pentru orice aplicație care necesită coordonate de localizare. Orice persoană cu un receptor GPS poate accesa sistemul. care poate fi folosit pentru a localiza oriunde pe poziții pământ. . Operat de Departamentul Apararii al SUA (DoD). în timp real. 3dimensionale de poziționare. NAVSTAR (Navigation Satellite Timing și Variind) GPS oferă continuu (24 ore / zi).Sistemul GPS (Global Positioning System) Global Positioning System (GPS) este un sistem de satelit. navigație și sincronizare la nivel mondial.

ce se putea observa în semnalul transmis de un satelit. -computere . -segmentul de control .Conceptul GPS Punctul de pornire al sistemelor de navigaţie bazate pe sateliţi artificiali îl reprezintă descoperirea că efectul Doppler. -echipamente auxiliare. Sistemul GPS este conceput din 3 segmente principale: -segmentul spaţial . Această descoperire. . -ceasuri atomice . Componentele unui satelit sunt: -emiţător . -segmentul utilizator. putea fi utilizat pentru determinarea exactă a timpului când satelitul se afla cel mai aproape de suprafaţa terestră. corelată cu calcularea efemeridelor satelitului conform legilor lui Kepler a dus la determinarea instantanee a poziţiei oriunde în lume.

Block IIR.Sateliţii În esenţă. În general. sateliţii GPS reprezintă platforme purtătoare de emiţătoare radio. Block IIA. Sateliţii GPS au diverse modalităţi de a fi identificaţi: după data când au fost lansaţi. computere precum şi variate echipamente auxiliare necesare pentru operarea întregului sistem. s-a convenit să se folosească numărul PRN. numărul de catalog al NASA. . Din semnalul interceptat. receptorul masoara distanta intre centrul de faza al antenei receptorului si centrul de faza al antenei de emisie a satelitului. numărul poziţiei orbitale sau după numărul PRN (pseudorandom noise) – ce reflectă porţiunea de cod P ce este utilizată de satelit. Block IIM. Satelitii GPS emit semnale care se propaga prin spatiu pana la receptoarele aflate pe suprafata Pamantului sau in apropierea ei. Acuratetea sistemului de pozitionare GPS este asiguratã de faptul cã toate componentele semnalului satelitar sunt controlate de ceasuri atomice. Semnale GPS Sistemul GPS este un sistem de masurare a distantelor intr-un singur sens. Tipurile de sateliţi GPS sunt: Block I. ceasuri atomice. Block IIF şi BlockIII. Block II.

amplasate pe punctele care urmează să fie determinate si care sunt stationate. Durata acesteia este stabilită în functie de lungimea laturilor.procesare sau în timp real. evaluată de PDOP (Position Dilutionof Precision).presupune măsurători cu două sau mai multe receptoare. se pot executa prin două metode principale. coordonatele se pot obţine prin post. număruluide sateliti utilizabili. . denumită sesiune de observatii. o perioadă mai mare de timp. de geometria segmentului spatial observabil. au fiecare diferite variante: Metoda statică care presupune măsurători cu două sau mai multe receptoare GPS. în geodezie sau ridicări topografice. din care unul amplasat pe un punct cu coordonate cunoscute (base) si restul recepoarelor sunt în miscare continuã saucu stationãri foarte scurte. simultan. de aparatură.Măsurătorile GPS. precum si de precizia de determinare a punctelor noii retele. Metoda cinematică . În funcţie de metoda de măsurare (achiziţie a datelor ). care în functie de situatie. etc. situaţie în care coordonatele sunt disponibile la teren.

Include. Butoanele 2-9 conţin caractere alfanumerice. în sus sau în jos pe ecran. ESC. NAV. spre stânga. MENIU. USB şi seriale. . de asemenea o mulţime de funcţii de navigaţie. ProMark3 dispune de o tastatură alfanumerică. IN. Este prevăzut cu un ecran de dimensiuni mari şi rezoluţie înaltă. De asemenea sistemul oferă capabilităţi îmbunătăţite de comuniţii cu conexiuni Bluetooth. AUT. POWER).Descrierea GPS-ului Magellan Promark3 în simplă frecventă ProMark3 este un colector de date care permite efectuarea de activităţi GIS şi de determinări terestre. Tastele cursor sunt utilizate pentru a deplasa cursorul spre dreapta. Faţă de cele 8 taste specifice (LOG. ENTER. Navigarea pe GPS se poate face prin intermediul tastaturii sau cu ajutorul creionului de comandă.

Creionul este folosit pentru selectarea elementelor de meniu sau pentru introducerea datelor pe ecran (ecran de tip – touch screen). extensor pentru antenă. consolă. Panoul frontal al GPS-ului Promark3 Panoul din spate al GPS-ului Promark3 . cablu. cablu. CD etc).) si pentru scopuri generale (adaptor. Deasemenea sistemul dispune de diverse accesorii specifice pentru determinarea măsurătorilor (antenă. etc.

Panoul lateral al GPS-ului Promark 3 .

.txt’’ ..ro.igs. Prelucrarea efectivă se face prin postprocesare(dupa 24 de ore de la efectuarea ridicarilor in teren se pot descărca datele de pe site-ul specializat si anume .bunde’’) Programele care sunt folosite pentru a prelucra datele sunt: GNSS SOLUTIONS şi TransDat. Rezultatul după efectuarea prelucrării cu programul GNSS SOLUTIONS este un fişier de tip .ro. rezultând coordonate geografice. etc în programul specializat Autocad. Pentru a transforma coordonatele geografice in coordonate stereografice se foloseşte programul TransDat.. Având fisierul de coordonate stereografice.Prelucrarea Datelor Datele rezultate după ridicarea efectuată in teren se descarcă de pe cardul de memorie al GPS-ului pe un calculator(PC). Topo. punctele din inventarul de coordonate se raportează cu ajutorul programelor TopoLT. . Pctxy.

Reactie de ordinul milisecundelor al ecranului tactil. Costuri mici la achiziţionarea acestui echipament Dezavantaje: .Timpul de staţionare pe un punct mare(15-30 de secunde pentru a avea o precizie destul de ridicată) . Carnetul de teren prezintă ecran tactil cât şi taste alfanumerice.Acurateţe şi precizie scazută .Receptionarea scăzută de catre carnetului de teren al sateliţilor .Avantaje: Utilizarea simplă al echipamentului de orice utilizator.

Vă multumim pentru atenţie! .