Super Tehnici de Memorare Andy Szekely

Super Tehnici de memorare

de Andy Szekely

www.andyszekely.ro

Trimite unui prieten

Bine te-am găsit, Te invit să explorăm împreună un set de tehnici de memorare prin care îţi poţi dubla sau tripla capacitatea de a reţine lucrurile cu adevărat importante pentru tine. Ele au fost selectate pe principiul uşurinţei în utilizare şi al modului interesant în care pot aduce clari cări despre felul în care funcţionează creierul. Fiecare dintre cele 4 tehnici conţine descrierea paşilor, principiile de bază, exemple de aplicaţii şi contexte în care poţi utiliza în mod special respectivele idei. În plus, mai găseşti la nalul descrierilor şi modalităţi prin care validitatea metodelor a fost testată de specialişti, precum şi surse (bibliogra e) în care poţi găsi informaţiile descrise în detaliu. La nalul lecturii te vei găsi perfect echipat cu tehnici simple şi memorabile de… memorare. Inspiraţie !

AS Training & Coaching

Pagina 2

andyszekely.www.ro Trimite unui prieten Cuprins: ‣ ‣ ‣ ‣ ‣ Mind Mapping (pag 5) Metoda Lozanov (pag 8) Tehnica Pegword (pag 11) Camera romană (pag 14) Alte tehnici (pag 16) AS Training & Coaching Pagina 3 .

Mind Mapping AS Training & Coaching Pagina 4 .ro Trimite unui prieten 1.www.andyszekely.

Liberă asociere. scrie-le pe liniile de legătură cu centrul. Porneşte de la centrul paginii.. Nu sta serios! Scrie sau desenează primul lucru care îţi vine în minte când te gândeşti la subiecte comune. Hai. 6. 2.ro Trimite unui prieten Mind Map inseamnă. Gândeşte cât de repede poţi..andyszekely. linii. AS Training & Coaching Pagina 5 . hartă mentală. 3. culori. 7. Dacă nu mai aveţi idei trasaţi linii simple şi crierul va găsi ideile pentru a le asocia cu liniile. 5. Nu există limite. Totul este posibil. Câteodată vezi relaţii şi conexiuni imediat şi poţi adăuga sub-legături la o idee principală. Pune-ţi gândurile în jurul ideii centrale. imagini. Pe masură ce îţi vin ideile. Hărtile mentale sunt instrumente gra ce care folosesc cuvinte. Nu ai trăit până nu ai evidenţiat o idee în Mind Map cu roz aprins sau portocaliu . Câteodată aceste conexiuni nu apar de la început. Vin-o cu o explozie de idei. Transpune-le în cuvinte. de fapt. brainstorming-ul şi organizarea informaţiei. prima cerinţa este de a obţine ideile. markere. Utilizaţi orice culoare. Mind Map în 7 pasi: 1. creioane. Păstraţi-vă mâna în mişcare. etc. memoria nu ne ajută întotdeauna să ne amintim tot ce am vrea. organizarea poate veni mai târziu. 4. hai. imagini şi legături logice pentru a stimula şi facilita dezvoltarea ideilor. hai. Gândeşte "out -of-the-box". coduri sau simboluri.www. Din păcate. Adaugă relaţii şi conexiuni.

chiar poţi să îţi întipăreşti informaţiile în memorie pe termen lung.andyszekely. Mind mapping-ul este o metodă e cientă de comunicare între persoane care au un mod de gândire nestructurat şi cei care nu gândesc secvenţial. Nu în ultimul rând. 3. 2. cum ar culorile şi formele. Punându-ţi gâdurile pe hârtie într-o formă organizată şi incluzând puternice elemente vizuale.www. Organizarea şi gestionarea detaliilor importante legate de un proiect – mindmap-ul poate uşor folosit ca instrument de gestionare a taskurilor ecărei echipe şi a ecărui membru al unei echipe în parte. mind mapping-ul poate folosit ca un instrument pentru a învaţa mai uşor la examene.ro Trimite unui prieten Exemplu: În ce context se aplică în mod special? 1. AS Training & Coaching Pagina 6 .

Metoda Lozanov AS Training & Coaching Pagina 7 .andyszekely.www.ro Trimite unui prieten 2.

care împiedică abilitatea naturală de a învaţa. AS Training & Coaching Pagina 8 . Este ca şi cum am compara creierul cu un calculator căruia iam da un restart ca să se înregistreze modi cările din urma instalarii unui program. stimulii vizuali sunt parte din procesul de învăţare. ritmul. Muzica. În medie. informaţia este rapid şi fără efort absorbită. ecare durând cam 20 minute.andyszekely.ro Trimite unui prieten Georgi Lozanov a înaintat teoria sugestoterapiei. Îndepărtarea tuturor limitărilor mentale negative. puzzle sau activităţi prin care se revede ceea ce a fost învăţat în ziua precedentă. Relaxarea ~ în această stare.Beethoven. Desenarea unei hărţi mentale a informaţiilor pe care urmează să le asimilezi. unde tehnici variate. Se folosesc stimuli audio-vizuali. Somnul de peste noapte este urmat de jocuri. inclusiv respiraţia şi muzica s-au dovedit a favoriza procesul învaţării.www. Somnul REM este o fază a somnului nostru. În timpul somnului REM un sfert din creier trimite informaţii celorlalte parţi care sunt de obicei stimulate de simţurile noastre. 5. “Concertul receptiv” ~ aici se ia o pauză care să permită subconştientului să absoarbă informaţiile evaluate. 6. Lozanov recomandă să dormi după ecare episod de învăţare. jocul. 3. Somnul de tip REM ajută creierul să asimileze lucrurile noi. 4. Aici este vital să scapi de stereotipul că abilităţile tale sunt limitate. Cum funcţioneaza? Există şase principii majore care stau la baza învăţării accelerate: 1. “Concertul activ” ~ aici mediul înconjurător reprezintă mesajul. 2. oamenii pot avea 4-5 faze REM pe noapte. Majoritatea materialelor care abordează tematica învăţării accelerate vorbesc şi despre in uenţa muzicii asupra actului învăţării. “Muzica este mediatorul dintre viata simturilor si viata spiritului” .

Plantele au în orit. Arthur Harvey. Efectele muzicii rock: Plantele cresc anormal de mici. SUA. 1 Surse unde poti citi despre metodă: Andersen. 2. Ole. Aceşti preoţi sunt capabili să memoreze cărţi întregi cu tematică religioasă. Plantele mor după două saptămâni.ro Trimite unui prieten Două exemple: 1. cârciumăresei şi gălbenelelor. Mânăstirile contemporane folosesc frecvent muzica de fond în timpul studiilor preoţilor. Learn with the Classics: Using Music to Study Smart at any age Music and Learning de Chris Boyd Brewer The Effects of Background Music on Learning de Davidson and Powell Pagina 9 AS Training & Coaching . a fost realizată în Denver. Cântecele şi poeziile pot îmbunătăţi memoria de conţinut (fapte şi detalii) datorită ritmului şi melodicităţii1 . Acesta a testat efectul muzicii rock şi a celei clasice asupra plantelor. Unele plante au ajuns să se încolăcească în jurul difuzoarelor. O cercetare interesantă menită să pună în evidenţă efectul muzicii asupra vieţii.andyszekely. mai exact asupra petuniilor. Plantele cresc îndepartându-se de sursa de sunet a muzicii rock. Efectele muzicii clasice: Plantele cresc mai mult decât plantele din grupul de control (plante care nu au bene ciat de muzică). Plantele cresc către sursa de sunet a muzicii clasice. Marcy Marsh and Dr. cu frunze puţine sau fară frunze deloc.www.

ro Trimite unui prieten 3.andyszekely. Tehnica Pegword AS Training & Coaching Pagina 10 .www.

Dacă vrei să îţi aminteşti ce-l de-al patrulea element.un trident 4 .www.ro Trimite unui prieten Metoda Pegword se bazează pe puterea imaginilor vizuale. o lebădă care îşi încolăceşte gâtul în jurul sticlei de vin 3. dar ele toate sunt bazate pe acelaşi principiu general. Cum funcţionează? O schemă Pegword clasică este următoarea: Fiecărei cifre de la unu la zece i se asociază un simbol vizual. vin. vei creea asocieri ca cele de mai jos: 1. De exemplu: 1 . Pentru a memora o listă de cumpărături care conţine elemente cum ar : pâine. apoi Pegword-urile vor servi ca indicii pentru lista de cumpărături. Există mai multe variante ale Metodei Pegword. Când ai nevoie să îţi aminteşti lista de cumpărături.o lumânare 2 . Dacă doreşti să pui obiectele în ordine inversă. o lumânare aprinsă în ptă într-o pâine 2. pur şi simplu îţi reaminteşti Pegword-urile asociate cu ecare număr. o poţi face la fel de uşor ca şi pentru ordinea rească. un trident care este folosit drept armă în lupta cu o…mătură :) etc.andyszekely. AS Training & Coaching Pagina 11 . mătură.o lebădă 3 . poţi spune " patru este o masă" şi îţi poţi imagina o masă pentru a vedea obiectele de pe ea. Oamenii trebuie să înveţe o serie de cuvinte care servesc drept "cârlige" (peg = cârlig în limba engleză) de care amintirile pot "agăţate". cu atât memorarea este mai uşoară. Cu cât asocierile sunt mai creative.o masă etc.

Rezultatele au indicat o medie de cuvinte amintite cu Metodata Pegwords de 82.86 % versus o medie de 70% pentru cei ce nu au folosit nici o metodă.andyszekely. după care au fost puşi să-şi reamintească numele din listă în ordine folosind “Pegwords”.ro Trimite unui prieten Teste Au fost facute mai multe experimente pentru a demonstra validitatea acestei metode.www. În unul dintre ele participanţilor li s-a dat un minut pentru a memora o listă de cuvinte. 2 Surse unde poti citi despre ea: Giordano Memorization System Review School of phenomenal memory improvement-Course Pagina 12 AS Training & Coaching . ecare cu un numar de la 1 la 10. participanţii au fost instruiţi să memoreze o listă de 10 nume asociindu-le vizual cu “Pegwords”. rimând. Apoi le-a fost dată sarcina de a număra invers din 3 în 3 pentru 30 de secunde. o diferenţă statistică mare2. În continuare.

Camera romană AS Training & Coaching Pagina 13 .www.ro Trimite unui prieten 4.andyszekely.

57 pentru cei ce nu au folosit nici o metodă. versus 54. reprezentând informaţiile pe care doreşti să ţi le aminteşti. o diferenţă statistică mare3 .html www. fă un tur al camerei în mintea ta. Nu este nevoie să restricţionăm aceste informaţii la cameră: am putea folosi un peisaj sau un oraş pe care îl cunoaştem bine. lampă. rame fotogra i. scaun.colorado. Aceasta este doar o cale de a reprezenta harta cognitiva a informaţiilor într-un mod accesibil. ceas. Ca alternativă poţi deschide uşi spre alte camere şi să foloseşti obiectele din acestea.htm Pagina 14 AS Training & Coaching . vizualizând obiectele cunoscute şi imaginile asociate. Ea presupune asocierea informaţiilor de memorat cu obiectele dintr-o cameră sau mai multe. numit “Bătălia de la Posada”.3. Rezultatele au arătăt că procentajul mediu al cuvintelor reamintite de cei care au folosit metoda camerei a fost de 77.ro Trimite unui prieten Metoda Camerei Romane este un vechi şi e cient mod de a aminti informaţii în cazul în care ordinea nu este importantă.www. Exemplu: Într-o cameră am urmatoarele obiecte: masă. participanţilor li s-a dat un minut pentru a memora o listă de cuvinte. Teste: Pentru a arata utilitatea acestei metode s-au efectuat mai multe teste.edu/eeb/courses/1230jbasey/abstracts%202007/2. Pentru a-ţi aminti informaţiile .org/memory/index. vază. pur şi simplu. Asociază imagini. oglindă.academictips. Thnica poate extinsă prin detaliere. mă pot folosi de obiecte astfel: privesc ceasul care arată ora 13 şi 30 minute. şi obţin astfel anul bătăliei: 1330. cu obiecte din cameră. etc.andyszekely. Cum funcţionează? Imaginează-ţi o cameră pe care o ştii. De exemplu. Dacă vreau să îmi amintesc data con ictului militar din istoria noastră. 3 Surse unde poti citi despre metodă: Mind tools –Essential skills for an excellent career www. apoi mă uit la una dintre fotogra i şi îmi imaginez că arată o trecătoare muntoasă şi că respectiva imagine are un titlu: POSADA. pe care îl vom popula cu imagini memorate. de asemenea.

andyszekely.www.ro Trimite unui prieten Alte tehnici: AS Training & Coaching Pagina 15 .

rapoarte speciale si e-cursuri intr-un mod foarte simplu: click aici și înscrie-te acum la newsletter (dacă nu te-ai înscris deja) Inspiraţie ! AS Training & Coaching Pagina 16 .sciam.com/article.ro Trimite unui prieten Tehnica SQ3R: www. Mulțumesc. Poți să primești mai multe resurse gratuite.www.youtube.andyszekely.com/watch?v=48z45NzFqSQ&feature=related Tehnica POPCORN: www. poți sa îl recomanzi prietenilor tăi printr-un click aici.com/watch?v=PBiDrJ35kiU Memorarea prin HIPNOZA: www.youtube.cfm?id=hypnosis-memory-brain *** Dacă ți-a fost de folos informația din acest raport special.

www.andyszekely.ro Trimite unui prieten Alte rapoarte scrise de Andy Szekely: Principiile stabilirii obiectivelor Manipularea dialogului interior Super Tehnici de memorare Cum să dai feedback fără să rănești? Secretul motivării celorlalți Tactici de in uențare subtilă Mastermind Alpha Leadership Strategia Disney Ghidul inițiatului în prezentări cu public Coaching pentru succes personal și profesional Minighid de educație continuă Optimizare personală Optimizare personală Optimizare personală Persuasiune și in uențare Persuasiune și in uențare Persuasiune și in uențare Leadership / Antreprenoriat Leadership / Antreprenoriat Leadership / Antreprenoriat Training/Speaking/Coaching Training/Speaking/Coaching Training/Speaking/Coaching AS Training & Coaching Pagina 17 .

Andy este autorul cărților NLP Calea Succesului.www.ro Ca autor de programe inovative de training. Andy Szekely e: contact@andyszekely. Clienții de coaching cu care lucrează Andy sunt persoane din topmanagementul companiilor multinaționale (CEO sau Sales manageri ai celor mai mari companii din Romania).ro t: 0723. A creat și dezvoltat primele tabere de dezvoltare personală și profesională din România (BootCamp). Anglia. psihologia aplicată în business și dezvoltare personală. de care bene ciaza anual peste 200 de participanți. Ghidul Credibilității Profesionale și Ghidul realizării scopurilor precum și a 17 CD-uri de tip audiobook pe teme educaționale. Austria și Canada.000 de abonati ai newsletterului de pe siteul www. În calitate de consultant extern Andy a susținut traininguri la cele mai mari companii din Romania cum ar IBM.andyszekely. A studiat intensiv în SUA. DACIA sau Avon.390.139 w: www.andyszekely. cu peste 40 de traineri de renume.ro Trimite unui prieten Andy Szekely este trainer. A scris sute de articole pentru dezvoltare personală și profesională care sunt citite de peste 18.ro AS Training & Coaching Pagina 18 .andyszekely. El are o experiență de peste 12 ani în domeniul educației adulților. In uence Mastery. speaker. Coca Cola. coach și autor. Business Mastery și Trainer & Speaker Bootcamp. Andy a creat conceptele Self Mastery.

Alte rapoarte scrise de Andy Szekely: Principiile stabilirii obiectivelor Manipularea dialogului interior Super Tehnici de memorare Cum să dai feedback fără să rănești? Secretul motivării celorlalți Tactici de in uențare subtilă Mastermind Alpha Leadership Strategia Disney Ghidul inițiatului în prezentări cu public Coaching pentru succes personal și profesional Minighid de educație continuă Optimizare personală Optimizare personală Optimizare personală Persuasiune și in uențare Persuasiune și in uențare Persuasiune și in uențare Leadership / Antreprenoriat Leadership / Antreprenoriat Leadership / Antreprenoriat Training/Speaking/Coaching Training/Speaking/Coaching Training/Speaking/Coaching .

andyszekely. de care bene ciaza anual peste 200 de participanți. Andy a creat conceptele Self Mastery.ro Ca autor de programe inovative de training.Andy Szekely este trainer.andyszekely. cu peste 40 de traineri de renume. psihologia aplicată în business și dezvoltare personală. Business Mastery și Trainer & Speaker Bootcamp. Coca Cola. Austria și Canada. A studiat intensiv în SUA.139 w: www. Andy este autorul cărților NLP Calea Succesului. Clienții de coaching cu care lucrează Andy sunt persoane din topmanagementul companiilor multinaționale (CEO sau Sales manageri ai celor mai mari companii din Romania). In uence Mastery. DACIA sau Avon. A scris sute de articole pentru dezvoltare personală și profesională care sunt citite de peste 18. Anglia. În calitate de consultant extern Andy a susținut traininguri la cele mai mari companii din Romania cum ar IBM.000 de abonati ai newsletterului de pe siteul www. Ghidul Credibilității Profesionale și Ghidul realizării scopurilor precum și a 17 CD-uri de tip audiobook pe teme educaționale. coach și autor. Andy Szekely e: contact@andyszekely.390.ro . speaker. A creat și dezvoltat primele tabere de dezvoltare personală și profesională din România (BootCamp). El are o experiență de peste 12 ani în domeniul educației adulților.ro t: 0723.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful