You are on page 1of 1

12. Problema substantei in filosofia moderna- dualismul, monismul, pluralismul.

De rind cu problema gnoseologica,in filosofia moderna este abordata si problema ontologica,si aici au existat mai multe conceptii: dualista,monista,pluralista.
Monismul- conceptie care recunoaste ca temelie a existentului o substan ță unică fie ea materiale ori spirituală. În istorie a existat monism materialist și idealist. Monismul caută izvoarele acțiunii tot înăuntrul lumii, în fantezia omenească. este o alta interpretare,propusa de filosoful olandez Spinoza,care afirma ca

exista o singura substanta care este Dumnezeu. Dumnezeu este identic cu natura si dizolvat in natura. El este creator,si atunci daca natura este Dumnezeu,inseamna ca ea insasi se creeaza pe sine.
Dualism – este fondat de savantul francez Descartes,care afirma ca initial,in univers existau 2 substante: una materiala,si alta,ideala. Fiecare dintre le se caracterizeaza printr-un atribut: substanta materialaintinderea,iar substanta ideala-gindirea. Initial,ele existau separat,insa pe parcurs ele se unesc si unicul care le poate uni este Dumnezeu. concepție ce afirmă 2 substanțe egale, 2 începuturi în explicarea lumii – materială și spirituală. Reprezentanți: Platon, R. Descartes. Pluralism- teorie ce admite o multitudine de începuturi ori tipuri de existență. Ex.: concepțiile lui Democrit, Empedocle, Anaxagora. Descartes și Spinoza înțelegeau substanța ca ultima instanță a existenței. Pluralismul este o concepție filosofică idealistă care neagă unitatea materială a lumii, sus ținînd că tot ceea ce există constă dintr-o multitudine de entită ți izolate, independente una de alta. inaintat de filosoful

german Liebnitz si explicat in lucrarea sa “Monadologia”,depaseste dualismul si monismul. Filosoful afirma ca la baza lumii stau o multime de monade. Monadele reprezinta niste particule ideale,spirituale alcatuite din lucruri materiale si nemateriale. Exista un numar infinit de monade si exista un numar infinit de moduri de manifestare a acestor elemente rationale. Fiecare monada dupa structura sa reprezinta o lume,un univers aparte. Ele sunt inchise in sine si nu comunica intre ele. Monada Suprema o constituie Dumnezeu,care a unit monadele razlete nu intimplator,ci intr-un mod armonios,astfel lumea in cae traim este cea mai reusita din toate care ar fi putut fi.