Η Χρυσούλα Λουλοπούλου γεννήθηκε
στη ∆ράµα το 1962. Σπούδασε
Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο
Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Σήµερα
ζει στην Καρδίτσα, ενώ µετά από
είκοσι εννιά χρόνια στην Εκπαίδευση,
εργάζεται
πλέον
στον
∆ηµόσιο
Τοµέα.
Το πρώτο της µυθιστόρηµα «Η Πρώτη
Ευγενική
Αλήθεια»
(Εµπειρία
Εκδοτική) εκδόθηκε το 2002 και το
δεύτερο «Ο ψίθυρος του Θεού στο
αυτί µου» (Εκδόσεις Επέκταση) το
2008. Ετοιµάζει την πρώτη της
ποιητική συλλογή, µε τίτλο «Κόκκινος
πίδακας».
Συνεργάζεται µε το διαδικτυακό
κυπριακό περιοδικό Mag Newspaper,
http://www.themagmedia.com
E-mail επικοινωνίας: chrislou62@hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΛΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΠΟΥ ∆ΕΝ ΕΤΡΩΓΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ Εικονογράφηση ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗ-∆ΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ .

Η πριγκίπισσα που δεν έτρωγε µελιτζάνες ISBN: 978-618-80394-7-6 Ιανουάριος 2013 Εικονογράφηση: Ευτυχία Κουκουζέλη-∆ηµακοπούλου. µερική ή περιληπτική. iraklis. Αναλυτικές πληροφορίες για τη συγκεκριµένη άδεια cc. διαβάστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://creativecommons.gr website: www. eutixia.com Εκδόσεις Σαΐτα Αθανασίου ∆ιάκου 42. http://evriam.0 Ελλάδα Με τη σύµφωνη γνώµη του συγγραφέα και του εκδότη. studio@greenline.Χρυσούλα Λουλοπούλου.gr Σελιδοποίηση: Ηρακλής Λαµπαδαρίου.koukouzeli@yahoo. Καβάλα Τ.lampadariou@gmail. ηχογράφησης ή άλλο). δεν µπορείτε να αλλοιώσετε. να τροποποιήσετε ή να δηµιουργήσετε πάνω στο έργο αυτό. 652 01. µηχανικό.gr Σύνθεση εξωφύλλου: Ρούλα Μονογυιού. ηλεκτρονικό.org/licenses/by-nc-nd/3. Επίσης.: 6977 070729 e-mail: info@saitapublications. επιτρέπεται σε οποιονδήποτε αναγνώστη η αναπαραγωγή του έργου (ολική. µη εµπορική χρήση του έργου.com).: 2510 831856 Κ.0/gr/ . µε οποιονδήποτε τρόπο. φωτοτυπικό. Άδεια Creative Commons Αναφορά ∆ηµιουργού – Μη Εµπορική χρήση Όχι Παράγωγα έργα 3.aka-acid. η διανοµή και η παρουσίαση στο κοινό υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: αναφορά της πηγής προέλευσης.gr Σηµείωση: Η γραµµατοσειρά που χρησιµοποιήσαµε είναι προσφορά του Aka-acid (www.blogspot.gr Επιµέλεια-∆ιορθώσεις: Ευρυδίκη Αµανατίδου.saitapublications.

.

στιγµή είχε γυρίσει από ένα ακόµη ταξίδι. µέσα σ’ ένα θαυµάσιο Τριγυρνούσε θλιµµένη στους διαδρόµους του παλάτι. Έχω ένα σωρό!» απάντησε η Έλενα. καστανόξανθα µαλλιά της µια µικρή κορώνα µε διαµαντάκια φανέρωνε πως ήταν πριγκίπισσα. είχε καθόλου που είµαι µόνη µου! Τόσα «Τι να την κάνεις την παρέα. Η µαµά της. µαµά. µε µπόλικες πιέτες πράγµατα και πανέµορφα παιχνίδια που άλλοι δεν που την έκαναν να φουσκώνει σαν µπαλονάκι έχουν δει ούτε στα όνειρά τους! Να. ∆ε µου σκουλαρίκια από λιλιπούτεια ροζ µαργαριτάρια. Όµως λουλούδια παρόλα πριγκίπισσα δε τα και µικρές στολίδια φαινόταν µικρή «Καλώς ήρθες. µεγάλα γαλάζια µάτια και τα αυτιά της στόλιζαν «Πότε θα αποκτήσω παρέα. πουλάκια. της. αρέσει Στο λεπτό της χέρι φορούσε ένα βραχιολάκι που παιχνίδια και να µην έχω µε ποιον να τα παίξω!» ήταν στολισµένο µε τυρκουάζ πέτρες. κούκλα. µπαµπά µου! Όµως κι άλλη ευτυχισµένη. Είχε ένα χαριτωµένο προσωπάκι µε αφού δεν είχε φίλες ή αδέρφια. Κεντηµένα µε υπέροχα σχέδια. Μεταξωτά. αγαπηµένη µου κόρη. ζούσε µια µικρή πριγκίπισσα που την παλατιού και στον τεράστιο κήπο. Και στα είπε µια µέρα στη µητέρα της παραπονεµένη. η βασίλισσα Ευαγγελία. Εσύ δε χρειάζεσαι κανέναν! Εσύ είσαι η µοναδική πριγκίπισσα Έλενα! Έχεις εµάς που σε φροντίσει να φοράει η µοναχοκόρη της πάντα τα λατρεύουµε κι ένα παλάτι γεµάτο πολυτελή ωραιότερα ρούχα. Το κοριτσάκι όρµησε στην της.Μια φορά κι έναν καιρό. η . µε ήλιους. έλεγαν Έλενα. Το δώρο που της έδωσε γελαστός ήταν µια Ολόκληρη τη φύση τη συναντούσες στο φόρεµά κούκλα που µιλούσε. Ολοµόναχη. µέλισσες. κοίτα τι σου όταν φυσούσε αέρας κι εκείνη στροβιλιζόταν µε έφερα!» είπε ο πατέρας της που µόλις εκείνη τη χαρά. αγκαλιά του µε λαχτάρα.

.

κοριτσάκι. Κοιτώντας προσεκτικά. Η Έλενα δεν έτρωγε χέρια σου για να φάµε! Η µαγείρισσα έφτιαξε και η µαµά της την κυνηγούσε στον κήπο να την µελιτζάνες µε κρέας. σου λέω! Προτιµώ να µείνω νηστική!» άρχισε τα κλάµατα εκείνη. Η Έλενα κοίταξε παραξενεµένη γύρω της. να µεγαλώσεις. ψιτ!» ακούστηκε µια λεπτή φωνούλα. που τόσο την αγαπούσε. Μια µέρα που ο ήλιος χαµογελούσε. µητέρα της στεναχωρηµένη. που είναι πολύ θρεπτικές» ταΐσει το αυγό της. η «Μελιτζάνες. . «Λοιπόν. Ιδιαίτερα όταν είχαν µελιτζάνες. Απέφευγε τη µαµά της κυνηγώντας τα παγώνια κι ανεβοκατεβαίνοντας στην τσουλήθρα.ωστόσο πήρε την κούκλα στα χέρια της. να κήπο. Φάε. πολύ πριγκίπισσα τριγυρνούσε ως συνήθως µόνη στον θρεπτικές. Ξέρεις ότι δε µου αρέσουν οι µελιτζάνες! Σιχαίνοµαι τις µελιτζάνες!» διαµαρτυρήθηκε µε πείσµα η Έλενα και στράβωσε πριγκίπισσα δεν άνοιγε το στόµα της. ∆ηµήτριο. µα «∆ε θέλω. εδώ!» συνέχισε η φωνή. µικρή µου. τη φρουτόκρεµα και το είπε η µητέρα της. δεν είδε κανέναν. παίξε και µετά πλύνε τα Αυτό γινόταν όλη την ώρα. εδώ. µυρίζοντας τα λουλούδια του φράχτη που κοκκινίσουν τα µαγουλάκια σου! Σε παρακαλώ! µοσχοβολούσαν. γιαουρτάκι της. η µικρή το όµορφο µουτράκι της. Η µικρή πριγκίπισσα είδε τότε πως υπήρχε µια τρυπούλα στον φράχτη. τον βασιλιά «Αχ! Και να ήταν µόνο οι µελιτζάνες που δεν τρως!» αναστέναξε στεναχωρηµένη η µητέρα της. «Οι µελιτζάνες είναι νόστιµες και Είσαι τόσο αδύνατη και χλωµή!» έλεγε συνεχώς η «Ψιτ. «Ψιτ. κοριτσάκι µου. για να µη στεναχωρήσει τον πατέρα της.

.

πάπιες. που δεν τσαλαβουτάµε έχουµε στα νερά σχολείο. Θέλεις να µια αγελάδα. δεχτούν σαν ένα οποιοδήποτε απλό κορίτσι. «Ναι!» φώναξε ενθουσιασµένη. Έχουµε κότες. κανείς από το παλάτι. Είναι εκεί και τα αδερφάκια µου. Πλησίασε επειδή ήταν η κόρη του βασιλιά.» τη ρώτησε γεµάτη περιέργεια. Η Έλενα δεν πίστευε στ’ αυτιά της. Με γρήγορες κινήσεις Τα δύο κορίτσια πιάστηκαν χέρι-χέρι και έβγαλε την κορώνα από τα µαλλιά της για να µην κατέβηκαν τρέχοντας την πλαγιά του λόφου όπου την αναγνωρίσουν. ∆ύο τεράστια καστανά µάτια κι ένα πλατύ χαµόγελο την έκαναν να συµπαθήσει αµέσως αυτό το κορίτσι που ήταν στην ηλικία της. ζώα.» Τώρα Η Έλενα µόνο που δε χοροπήδησε από τη χαρά της. µα πρώτη φορά «Ποια είσαι. της όλη µέρα λιµνούλας και κυλιόµαστε στο χορτάρι». παχουλό. «Εµένα Ευτυχία. σκύλο. συναντάω άλλο κοριτσάκι. λίµνη! Τα είχε ακούσει όλα αυτά. Θέλεις να πάµε στο «Με λένε Ευτυχία και µένω εδώ παρακάτω σ’ κτήµα µας. Ήθελε να τη µέχρι που ήρθε πολύ κοντά σε ένα ευχάριστο. παρέα. όπως σου είπα. ροδοκόκκινο προσωπάκι. και την έβαλε στην τσέπη της. «Με λένε Έλενα!» είπε κι έδωσε το χεράκι της ευγενικά στη νέα της φίλη.διέκρινε το πρόσωπο ενός κοριτσιού. εκείνη φώναξε τα αδέρφια της και . Έχω έρθει πολλές φορές εδώ για να παίξω. µα Έκανε χώρο µε τα χέρια της και στη στιγµή δεν τα είχε χαρεί ποτέ. παίξουµε. Πρώτη φορά της ζητούσε ένα άλλο παιδάκι να παίξουν. Όταν έφτασαν στο σπίτι ∆εν ήθελε να την κάνουν παρέα µόνο και µόνο της Ευτυχίας. γάτα και ένα κτήµα µε την οικογένειά µου. βγήκε από τον φράχτη χωρίς να την αντιληφθεί «Πάµε!» είπε χαρούµενη. ήταν χτισµένο το παλάτι. Παιχνίδια.

.

» ρώτησε η Ευτυχία. Το σπίτι µας. αγαλµατάκια. να φάει µαζί µας και µια καινούρια φίλη «Μα φυσικά! Έλα. Κι όταν κατάκοπα δεν Η Έλενα κρατήθηκε να µη γελάσει µε το είχαν άλλη ανάσα. Το φιλόξενη Η µικρή πριγκίπισσα κοίταξε γύρω της. «Σου αρέσει. υπήρχαν. Τα κοριτσάκια δε φορούσαν φαΐ για όλους!» απάντησε η κυρία Ελπινίκη. Κυνήγησαν και τις κότες «Παπουτσάκια!» ξεκαρδισµένα στα γέλια.» σχοινάκι. κοροϊδεύει «Παιδιά. «Μαµά. µεσηµέριασε. της οικογένειας δεν ήταν µεγάλο και πολυτελές στολίδια σαν εκείνη.» αναρωτήθηκε η Έλενα. ξαναδεί. «Πολύ! Γεια στα χέρια σας. η Έλενα. ελάτε για φαγητό!» ακούστηκε µια γλυκιά φωνή. ∆έχτηκαν την Έλενα στην παρέα τους σαν να την ήξεραν χρόνια κι όλα µαζί έπαιξαν κρυφτό. κοριτσάκι µου. κυρία Ελπινίκη! Τι είναι.αµέσως µαζεύτηκε γύρω τους µια οµάδα από έξι χαµογελαστά και ροδαλά πιτσιρίκια. Σκέφτηκε τι . Ούτε Υπήρχαν πολλά έπιπλα. κοριτσάκι µου! Έχει µπόλικο Τα παιδιά κάθισαν στο µεγάλο ξύλινο τραπέζι που τα τους τρώγοντας ευχαριστηµένα κι έφαγε µε όρεξη όλη της τη µερίδα.» ρώτησε η µαµά της Ευτυχίας. Όλα ήταν φτωχικά. κυνηγητό. και Είδε υπόλοιπα παιδάκια φούσκωναν τα µαγουλάκια κι άρχισαν να τρώνε ένα φαγητό που η Έλενα δεν δοκίµασε κυρία! σαν το δικό της. τη της φάνηκε υπέροχο! «Γιατί και η δική µου µαµά δε φτιάχνει τόσο νόστιµα φαγητά. ξάπλωσαν στο χορτάρι να περίεργο όνοµα του φαγητού. Αυτά που ήθελε και η µαµά της να στολίζουν το πρόσωπο της µονάκριβης κόρης της. Μη φανεί πως ξεκουραστούν. όµως Μόνο χαµόγελα τα και ροδοκόκκινα µάγουλα σε ευτυχισµένα πρόσωπα. φτάνει τόσο παιχνίδι. Παιχνίδια δεν είχε απαραίτητα.

.

«Γιατί δεν πάει στον γιατρό. «Είναι πολύ ακριβή η θεραπεία. «Να! Σκέφτοµαι πως πέρασα υπέροχα µαζί σας. Οι Είµαστε γονείς µου θα ανησυχούν».ευτυχισµένη θα ήταν αν είχε κι εκείνη αδέρφια κι αναστέναξε. εκείνον!» είπε η Ευτυχία στεναχωρηµένη και «Να έρχεσαι όποτε θέλεις. µα πρέπει σε λίγο να γυρίσω στο σπίτι µου. «Έχετε όρεξη για µια βόλτα µε το κάρο.» ρώτησε η Έλενα.» ρώτησε κεφάτος ο µπαµπάς µόλις έφαγε.» ρώτησε η κυρία Ελπινίκη. κοριτσάκι µου. «Ο µπαµπάς µου έχει πρόβληµα µε το πόδι του». φίλησε τη γυναίκα τραγουδούσαν δυνατά για τον Ονούφριο. κυρία Ελπινίκη! Θα έρχοµαι!» είπε µε χαρά η Έλενα. Η Έλενα παρατήρησε πως αλεπού και την πεταλούδα µε τα πολύχρωµα κούτσαινε και βάδιζε αργά. τόσα άτοµα. δεν περισσεύουν για χαµήλωσε το κεφάλι της. φτερά. . Όλη µέρα δουλεύει ο µπαµπάς µου για να φέρει χρήµατα. της ψιθύρισε στο αυτί η Ευτυχία. τον του και τα παιδιά του και καλοδέχτηκε τη µικρή γάιδαρο µε τα µεγάλα αυτιά. από τη δουλειά του. Το αποµεσήµερο γύρισε και ο πατέρας. Πριν καθίσει στο τραπέζι. ο Γύρισαν όλη την πλαγιά. «Ναι!» πετάχτηκαν τα µικρά µε µια φωνή. κουρασµένος από τη λίµνη και σ’ όλη τη διαδροµή τα πιτσιρίκια πολύ. «Πάµε! Ο κυρ-Ονούφριος θα χαρεί να κουβαλήσει τόσο χαρούµενη παρέα». για την πονηρή τους φιλοξενούµενη. «Τι έχεις. Έλενα! Αφού παίζεις τόσο όµορφα κι αγαπηµένα µε τα παιδιά µου. πέρασαν γύρω-γύρω κύριος Χρήστος. να έρχεσαι κάθε µέρα αν θέλεις! Να νιώθεις πως δεν είσαι µόνη σου. πως έχεις αδερφάκια εδώ!» «Σας ευχαριστώ πολύ! Είστε πολύ καλή.

» τη ρώτησε η βασίλισσα Ευαγγελία καθώς την έσφιγγε στην αγκαλιά της. φιλενάδα µου!» είπε κύριο έφαγα παπούτσια. Σαν έφτασαν στον φύγω χωρίς την άδειά σας. να αποχωριστούν. στον κήπο του παλατιού κι εκεί «Τι έφαγες. η Ευτυχία και της ανταπόδωσε το φιλί. να φτιάξεις κι εσύ! Αλλά πολύ στεναχωρηµένοι.. όµως πέρασα την πιο πυκνό λουλουδένιο φράχτη του παλατιού.» είπε ενθουσιασµένη η Έλενα. πες την οικογένεια. τόσο ωραία είχαν περάσει. Μπήκε Ονούφριο. Μετά πιάστηκαν µε την Ευτυχία µας!» τη µάλωσε πολύ θυµωµένος ο βασιλιάς χέρι-χέρι κι ανέβηκαν τον λόφο αργά.» πέτρες στη λιµνούλα τους. µε τα πολλά αδερφάκια. Ο µπαµπάς και η µαµά της «Ναι! Τα έφτιαξε η κυρία Ελπινίκη και ήταν καθόντουσαν στη βεράντα και φαινόντουσαν πεντανόστιµα. πήγα βόλτα µε τον «Και το ρωτάς. ποτέ! Κοντέψαµε να ψηλό βουνό.Το βραδάκι που ο ήλιος κρύφτηκε πίσω από το «Μην το ξανακάνεις αυτό. κυνήγησα κότες. παιδί µου. «Σας ζητώ συγγνώµη! Ξέρω πως δεν έπρεπε να τόσο πολύ είχαν ταιριάξει. φιλενάδα!» είπε τρισευτυχισµένη Οι γονείς της κοιτάχτηκαν παραξενεµένοι. Μαµά. Μετά ξέσπασαν σε γέλια. η Έλενα. η Έλενα όµορφη µέρα της ζωής µου! Γνώρισα την Ευτυχία αποχαιρέτησε µε ένα φιλί την Ευτυχία. πέταξα «Θα παίξουµε αύριο πάλι. «Καληνύχτα. στεναχωρήθηκα κιόλας επειδή ο κύριος Χρήστος «Πού χάθηκες όλη µέρα. «Ένα-ένα πέστα µας! Μας µπέρδεψες!» .» σταµάτησε απότοµα. η Έλενα ευχαρίστησε και χαιρέτησε πεθάνουµε από την αγωνία µας! Πού ήσουν. είναι άρρωστος και δεν έχουν λεφτά για τον γιατρό». Παπούτσια. Καληνύχτα. ∆εν ήθελαν ∆ηµήτριος.. είπες.

Τα βασίλισσα Ευαγγελία. θα έρθεις κάνεις το φαγητό που µου άρεσε τόσο. «Ναι!» παπούτσια. µαµά. Ευτυχία είναι το πιο γλυκό κορίτσι του κόσµου! Και «Έλα. έχει κόκκινα µαγουλάκια όπως ό. Άµα τη γνωρίσεις. Τι νόστιµες που είναι και τι έχανες τόσο είµαι πριγκίπισσα! Τίποτε δεν ξέρουν για µένα! καιρό µε το πείσµα σου. ναι. µελιτζάνες!» «Θα µε συγχωρήσετε λοιπόν.τι µου λες!» είπε θλιµµένη η Έλενα κι έσκυψε το κεφαλάκι της. Από «Τι. Το θέλω τόσο πολύ! Είναι καταπληκτικοί όλοι τους! Και Και ξέρεις από τι φτιάχνεται.» γέλασε η «Φυσικά. Αλήθεια.Τότε η µικρή πριγκίπισσα διηγήθηκε στους «Όχι παπούτσια. µαµά! Συγγνώµη! Θα ακούω ό. µαµά. Κι ας θέλεις να έχω κι εγώ.» «Ποιο φαγητό. Είµαι πολύ ευτυχισµένη που βρήκα επιτέλους φίλους! Η «Ναι.» απόρησε η Έλενα. µη στεναχωριέσαι! Κατάλαβες πια πως να τη δεις. σε παρακαλώ. θα τη σε µαλώνουµε καµιά φορά! Να το θυµάσαι πάντα συµπαθήσεις αµέσως! Αν κάνω παρέα µαζί της. θα αυτό!» τρώω όλο το φαί µου. «Ναι. καλό µου! Από µελιτζάνες που τόσο µη επέµενα να δοκιµάσεις έστω µια φορά! Είδες που νοµίσετε πως µε έκαναν παρέα επειδή ξέρουν ότι είχα δίκιο. Θα µπορέσω να πάω να ξαναδώ τους φίλους µου. αγάπη µου! Θέλω να τους ευχαριστήσω που έκαναν την κόρη µου τόσο ευτυχισµένη!» . Ελπινίκη και τον κύριο Χρήστο.» Είναι απλώς καλοί κι ευγενικοί άνθρωποι. αγάπη µου! Παπουτσάκια το γονείς της µε κάθε λεπτοµέρεια όλα τα γεγονότα λένε. το υπόσχοµαι! Αλλά κι εσύ να «Ναι. µαµά! Μανούλα.» είπε κι εσύ αύριο να γνωρίσεις την Ευτυχία.τι σου λέµε είναι γιατί σε αγαπάµε πολύ. της ηµέρας. την κυρία µε µια ανάσα η Έλενα.

Μπράβο σου που το καλή τους την καρδιά». πρέπει να βοηθήσουµε κι εµείς τους.» χωρίς να θέλουν να κερδίσουν κάτι. Τι θα έλεγες να τους τα χάριζα. ∆ηµήτριε. Εξάλλου τι αξίζουν τα κουβαλάει». Όταν άλλοι ρούχα κι ο κύριος Χρήστος µαστόρευε κάτι. «Ναι. είναι καθήκον µας! σκέφτηκες!» δε Όταν ο κόσµος υποφέρει. έκανα τα πάντα για να τη δω να χαµογελά! Τελικά φίλους χρειαζόταν το χρυσό µου! Γι’ αυτό δεν έτρωγε.» είπε η Έλενα κι ανέβηκε τρέχοντας σταµάτησε έξω από την αυλή τους. δεν τα µας πίστευαν στα µάτια τους καθώς η βασιλική άµαξα περισσεύουν. µόνο από την «Θα έλεγα πως είσαι ένα καταπληκτικό κορίτσι µε µια σπουδαία καρδιά. «Όχι! Και φαντάσου. «Τέλεια! Πάω να ξεχωρίσω αυτά που πράγµατα όταν είναι κλεισµένα σε συρτάρια και Την άλλη µέρα. εσύ είσαι…» έχασε τα λόγια της η Ευτυχία. εσύ.«Είναι πολύ φτωχοί. Κανένας τους δε γνώριζε παιχνίδια. εγώ είµαι!» γέλασε η Έλενα. Η Ευτυχία έτρεξε κι αυτή κι αγκάλιασε τη φίλη της.» ρώτησε ο βασιλιάς τη γυναίκα του. συµφώνησε εκείνος. Εγώ έχω τόσα και δεν παίζω ποτέ µαζί ότι η Έλενα είναι κόρη µας. «Έτσι είναι Ευαγγελία µου! Θα τους φροντίσουµε οπωσδήποτε. . Η µικρή τις µαρµάρινες σκάλες για το δωµάτιό της. πριγκίπισσα κατέβηκε χαρωπή κι έτρεξε κοντά χρειάζονται τόσο πολύ κι εµάς «Θυµάσαι να ξαναείδες το παιδί µας τόσο χαρούµενο. η στεναχώρια έφταιγε. Και φορέµατα έχω πολλά! Θέλω να τα κάνουµε κάτι για να ελαφρύνουµε το βάρος που µοιραστώ όλα µαζί τους. «Μα. Όσα έκαναν ήταν τους. ενώ η κυρία Ελπινίκη άπλωνε ντουλάπες και δεν τα χαίρεται κανείς. µαµά! Τα παιδιά δεν έχουν αυτήν την οικογένεια. όλοι µας πρέπει να χρειάζοµαι.

.

Μαζεύτηκαν κι άλλα πιτσιρίκια από «Αλήθεια! Να. τους είχε φέρει. πριγκίπισσά µου. πόσοι κυρίου Χρήστου και φρόντισε να πάει αµέσως για πεινάνε. κυρία Ελπινίκη. Ξέρεις. εδώ πιο κάτω. γειτονιά τους βοηθάει. ε µαµά. τους πάει φαγητό. υπάρχουν δύο τη γειτονιά κι άρχισαν να παίζουν όλα µαζί παιδάκια που ζουν µε τη γιαγιά τους επειδή οι ενθουσιασµένα.» απογίνουν τα ορφανά. γλυκιά µου. Τα παιδιά παπουτσάκια που έφαγε και ξετρελάθηκε η κόρη χρειάζονται ρούχα. Όλη η στα µάτια η κυρία Ελπινίκη. Ποτέ δεν το µοίρασε στα παιδιά τα ρούχα και τα παιχνίδια που φαντάστηκα αυτό!» είπε µε έκπληξη η πριγκίπισσα. «Ναι. ζει ο κυρ-Γιάννης µε την οικογένειά του που τις προάλλες κάηκε το σπίτι δήλωσε η Έλενα. καλά θα . «Κι εδώ πιο πάνω. κάνεις! τους και δεν του περισσεύουν χρήµατα για να Υπάρχουν άνθρωποι στην πόλη µας που θα ήταν χτίσει καινούριο. γονείς τους πέθαναν. βιβλία κι ένα σωρό µου!» είπε η βασίλισσα γελώντας.» αναρωτήθηκε η κυρία Ελπινίκη.» ρώτησε µε δάκρυα καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα περνάνε. τι θα «Τώρα πια δε θα ξαναπαραπονεθώ. Η γιαγιά δεν µπορεί να «Πώς να σας ευχαριστήσουµε για το καλό που δουλέψει και να βγάλει χρήµατα οπότε µας κάνατε.Πέρασαν την ηµέρα όλοι µαζί. θεραπεία ο πατέρας της Ευτυχίας.» είπε στεναχωρηµένη η κυρία Ελπινίκη. Τώρα µένουν στα χαλάσµατα. Κι όταν πεθάνει η γιαγιά. Μεγαλειοτάτη. θα τρώω όλα τα φαγητά! Και πρώτες και καλύτερες τις µελιτζάνες! Που είναι και τόσο θρεπτικές. αλλά και «Απλώς να µου µάθεις τη συνταγή για τα πάλι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. παπούτσια. Ο βασιλιάς πολύ ευχαριστηµένοι να έχουν έστω ένα πιάτο φαΐ ζήτησε να µάθει τι πρόβληµα είχε το πόδι του στο τραπέζι τους. πράγµατα ακόµη. Η Έλενα «Αλήθεια.

Τους έδινε χρήµατα ώστε να αγοράζουν Ο βασιλιάς και η βασίλισσα άκουγαν πολύ τα κι έλεγχε χρειαζούµενα ποιοι είχαν υλικά. µια µεγάλη βιβλιοθήκη για να µέχρι τα χαράµατα. ∆εν άφησε κανένα παιδάκι δυστυχία είναι να σε πιέζουν να φας µελιτζάνες. Νόµιζε πως η µόνη αγαπηµένη όλων. ρουχισµό και µόνος. «Είναι κι ο παππούς Ηλίας εδώ απέναντι. Επισκεπτόταν τα µαγαζιά και τα έχει κανέναν στον κόσµο για να τον φροντίσει». Επίσης. παραπονεµένο. έγινε η τόσος πόνος στον κόσµο. από την έκπληξη. βοήθεια. η βασιλική οικογένεια γύρισε παιχνίδια. Πράγµατι. σε όλα µοίρασε ρούχα και Σαν βράδιασε.» συµπλήρωσε ο κύριος Χρήστος. πάνω από τα κεφάλια τους. Οι γονείς της Ευτυχίας τούς εξήγησαν ορφανοτροφείο για τα παιδιά χωρίς γονείς κι ένα όλα τα προβλήµατα που είχαν οι άνθρωποι της γηροκοµείο για τους ηλικιωµένους που ζούσαν πόλης. ανάγκη Έχτισε από ένα προσεκτικά. Ο βασιλιάς φρόντισε ώστε να έχουν ∆υσκολεύεται πάρα πολύ ο καηµένος αφού δεν όλοι δουλειά. φτιάχτηκε ένα στο παλάτι . Πώς θ’ θα άλλαζαν στο βασίλειο για να καλυτερέψει η αντέξουν το κρύο και τις βροχές χωρίς στέγη ζωή των υπηκόων τους. χωράφια είπε θλιµµένη η Ευτυχία. οι υπέροχο καινούριο σχολείο και µια τεράστια γονείς της όµως έµειναν ξάγρυπνοι συζητώντας παιδική χαρά. Και αποφάσισαν πως όλα πια . Προχθές γλίστρησε κι έσπασε το πόδι του. που ζει η βασίλισσα έκανε συχνές επισκέψεις στα σπίτια της πόλης για να δει αν οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιµα. Και η Έλενα άκουγε µε το στόµα ανοιχτό µόνοι. Και µε δική της πρόταση.Η Έλενα πήγε για ύπνο κατάκοπη. ∆ε φανταζόταν ότι υπάρχει Όσο για την πριγκίπισσα Έλενα. φάρµακα.αλλά όταν έρθει ο χειµώνας τι θα γίνει.

Η Έλενα ήταν τρισευτυχισµένη που είχε πια παρέα µια υπέροχη αδερφούλα! Τα δύο κορίτσια και η Ευτυχία µε τ’ αδέρφια της έγιναν αχώριστοι φίλοι και καθηµερινά ξεσήκωναν τον κόσµο µε τα παιχνίδια και τις χαρούµενες φωνές τους. Εξαφανίστηκε όταν εµφανίστηκε η αγάπη και η φροντίδα του ενός ανθρώπου για τον άλλο. ∆εν υπήρχε πια δυστυχία στην πόλη αυτή. ακόµη κι αν δεν είσαι πριγκίπισσα ή βασιλιάς. Μπορεί µε τη µικρή σου βοήθεια. αυτός ο κόσµος να γίνει καλύτερος! . πού ξέρεις. Τον επόµενο χρόνο ήρθε στον κόσµο ακόµη µια πριγκίπισσα. η µικρή χαριτωµένη Χρύσα. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εµείς καλύτερα! Κι αν το πιστέψεις το παραµύθι αυτό και κάνεις κι εσύ καλό για όσους είναι γύρω σου.περνούν τις ελεύθερες ώρες τους τα παιδιά µετά το παιχνίδι.

.

την εκµετάλλευση και την εµπορευµατοποίηση της πνευµατικής ιδιοκτησίας. οράµατος καθοδηγούν τη σαΐτα των Εκδόσεών µας. Σας καλούµε λοιπόν να αφήσετε τα βιβλία να πετάξουν ελεύθερα! . Μακριά από το κέρδος. την αλληλεπίδραση και την ουσιαστική επικοινωνία του έργου µε τον αναγνώστη δίχως προϋποθέσεις και περιορισµούς.Η ιδέα για τις Εκδόσεις Σαΐτα ξεπήδησε τον Ιούλιο του 2012 µε πρωταρχικό σκοπό τη δηµιουργία ενός χώρου όπου τα έργα νέων συγγραφέων θα συνοµιλούν άµεσα. επιµονής ο γραίγος του οράµατος. Ο ισχυρός άνεµος της αγάπης για το βιβλίο. καινοτοµίας ο σιρόκος της φαντασίας. δηµιουργικότητας ο ζέφυρος της καινοτοµίας. καλλιεργώντας τον πραγµατικό διάλογο. το γλυκό αεράκι της δηµιουργικότητας. φαντασίας ο λεβάντες της επιµονής. οι Εκδόσεις Σαΐτα επιδιώκουν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις Εκδότη-Συγγραφέα-Αναγνώστη. δωρεάν και ελεύθερα µε το αναγνωστικό κοινό.

.

στο Παλατάκι Χαϊδαρίου. όµως το ένστικτό της την οδηγεί σε αυτή µε αυτό το πάθος. Έχει τρεις ατοµικές εκθέσεις. απλά ζωγραφίζει. . Ξεκίνησε να εκθέτει τον Ιούλιο του 2008. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. στο Gallery Mirror art. ενώ θα ήθελε όσο ζει να έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται µε τη ζωγραφική. ενώ συµµετείχε σε είκοσι τρεις οµαδικές µεταξύ των οποίων: στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσµο Κολωνακίου. Είναι µέλος του Εικαστικού Οµίλου Καρδίτσας από το 2008. ∆ε δηλώνει ζωγράφος.Η σχέση της Ευτυχίας Κουκουζέληµε Κουκουζέλη-∆ηµακοπούλου τη ζωγραφική είναι µια σχέση πάθους. στον Εικαστικό Όµιλο Καρδίτσας. στο Μέγαρο Πινακοθήκης Πειραιά. ∆εν έχει διδαχθεί ζωγραφική. στο Θεατρικό εργαστήριο Καρδίτσας.

ένα µεγάλο όµορφο σπίτι και γονείς που τη λατρεύουν. η Έλενα συναντάει την …Ευτυχία και δοκιµάζει ένα φαγητό µε περίεργο όνοµα. θα έλεγαν όλοι! Αφού λοιπόν δεν της λείπει τίποτα. ρούχα. Ώσπου µια µέρα. Μπορεί µε τη µικρή σου βοήθεια. «Η πριγκίπισσα που δεν έτρωγε µελιτζάνες» είναι µια σαγηνευτική ιστορία για τη φιλία και τη σηµασία της προσφοράς των αγαθών. «Κι αν το πιστέψεις το παραµύθι αυτό και κάνεις κι εσύ καλό για όσους είναι γύρω σου.Τι βάσανα που έχει η ζωή της πριγκίπισσας Έλενας! Αφού δεν της αρέσουν οι µελιτζάνες. πόσες φορές πρέπει να το πει. πού ξέρεις. Περνώντας µέσα από µια τρύπα του βασιλικού φράχτη. γιατί είναι τόσο θλιµµένη. αυτός ο κόσµος να γίνει καλύτερος!» ISBN: 978-618-80394-7-6 . Τι αχαριστία. ακόµη κι αν δεν είσαι πριγκίπισσα ή βασιλιάς. Παιχνίδια. όλα αλλάζουν. Η Έλενα έχει τα πάντα.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful