Cara Buat Solat Istikharah

Cara Buat Solat Istikharah | Wahai hati yang resah fikiran yang bercelaru dalam membuat pilihan tenanglah, buatlah solat istikharah jika kamu ragu-ragu dalam membuat sesuatu pilihan. Rujuk artikel: Istikharah Permulaan Cinta Lakukanlah samaada sebelum kamu tidur atau bangun sebelum subuh.Mintalah petunjuk dari Allah swt dalam membuat keputusan. insyaAllah akan diberi petunjuk dan apabila kamu telah diberikan petunjuk ikutlah petunjuk tersebut dengan redha. Buruk baik pilihan yang dibuat…pasti semuanya ada hikmah sebaliknya..sesungguhnya Allah maha arif apa yang terbaik untuk hambanya.

Cara Buat Solat Istikharah

keputusan tidak dapat dipastikan setelah melihat masing-masing ada kelebihan dan keburukannya. Solat ini tidak memakai azan atau iqamah. iaitu berniat solat istikharah. misalnya: “Ya Allah. Sebab itu harus dikerjakan sendirian. Solat ini sangat peribadi sifatnya.(sebutkan namanya)” Doa Istikharah Setelah selesai solat.Solat Sunat Istikharah Solat ini dilakukan untuk mendapatkan petunjuk. supaya hati lebih khusyuk dalam mengemukakan permohonan kepada Allah. dilaksanakan sebelum tidur ataupun setelah bangun tidur. ulangilah solat istikharah dan membaca doanya. Sebelum seseorang mengambil keputusan ia dianjurkan solat istikharah dua rakaat. jika hal ini….t. Tata Cara Solat Istikharah Tata cara solat istikharah lebih kurang sama dengan solat subuh. Selepas itu. Sangat baik dilakukan sesudah lewat tengah malam disaat sunyi. berdoa seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW: . membawa kebaikan dimasa akan datang. Dalam berdoa sebaiknya menyebutkan permintaan yang ingin diberikan petunjuk oleh Allah s. walaupun pengulangan sampai 7 kali berturut-turut. ambillah yang mana arah „hati‟ lebih cenderung setelah berdoa. besar kemungkinan mengandungi hikmah. hendaklah menyerahkan pada Yang Maha Kuasa untuk memilihnya. terutama bila seseorang dalam keraguan memutuskan mana yang terbaik diantara dua perkara yang diragukan. Contohnya: apakah aku harus menolak atau menerima? Keraguan makin terasa. bacalah doa yang disarankan dalam istikharah. Ingatlah bahawa ini adalah yang telah digariskan pada azali yang tidak dapat dielakkan. Jangan menimbulkan lagi keraguan.w. Jika keraguan masih mempengaruhi fikiran untuk menentukan pilihan. pilihlah salah satu daripadanya. yakinlah bahawa itu adalah pilihan terbaik dari yang Maha Kuasa. Jika timbul keraguan dalam hati untuk memilih atau mengambil keputusan dalam sesuatu perkara. Dengan mengharapkan agar ditunjukkan Allah untuk mendapatkan pilihan yang terbaik. Jangan merasa kecewa andai ternyata dalam keputusan yang dipilih menimbulkan keinginan yang tidak disukai. hendaklah tetap mempunyai husnuz-zan kepada Allah. Hanya niatnya saja yang berlainan. Oleh yang demikian. Lafaz niat: Ushalli Sunnatal Istikharaati Rak‟ataini Lillahi Ta‟aala Sahaja Aku sembahyang sunnat istikharah 2 rakat tunai kerana Allah Ta‟ala Rakaat pertama Baca surah Al-fatihah dan surah Al-kafirun Rakaat kedua Baca surah Al-fatihah dan surah Al-ikhlas Selepas salam. bertawakkal kepada Allah.

membawa akibat dalam kehidupanku baik yang sekarang ataupun pada masa akan datang. wa astaqdiruka biqudratika wa as aluka min fadhlikal azhiim. wata‟lamu wa laa a‟lamu. jika hal ini (***) dalam pengetahuanMu adalah baik bagiku. aku memohon petunjuk memilih yang baik dalam pengetahuanMu.” Kredit: nursyirah . baik pada kehidupanku sekarang dan masa datang. Allaahumma inkunta ta‟lamu anna haadzal amra khairun lii fii diinii wama‟aasyii wa „aaqibati amrii. jauhkanlah ia daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya. Wa inkunta ta‟lamu anna haadzal amra syarrun lii fii diinii wa ma‟aasyii wa „aaqibatu amrii „aajili amrii wa aajilihi fashrif annii washrifni „anhu waqdur liyal khairahaytsu kaana tsumma ardhinii bihi.Allaahumma inni astakhiiruka bi‟ilmika. Tetapi jika dalam ilmuMu hal ini (***) akan membawa bencana bagiku dan bagi agamaku. aku mengharapkan kurniaMu yang besar. Ya Allah. aku mohon ditakdirkan yang baik dengan kudratMu. sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu. „aajili amrii wa aajilihi faqdurhu lii wa yassirhu lii tsumma baarikliifiihi. Engkau Maha Tahu dan aku adalah hambaMu yang jahil. Engkau Maha Kuasa dan aku adalah hambaMu yang dhaif. Fa innaka taqdiru wa laa aqdiru. Engkau Maha Mengetahui semua yang ghaib dan yang tersembunyi. wa anta allaamul ghuyuub. takdirkanlah dan mudahkanlah bagiku kemudian berilah aku berkah daripadanya. Semoga Engkau takdirkan aku pada yang baik. innaka „alaa kulli syai-in qadiir Ertinya: “Ya Allah. baik pada agamaku.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful