INSTITUT KEMAHIRAN MARA ALOR SETAR

TAJUK :

MECHANICAL TRANSPORTATION
DISEDIAKAN OLEH :

TUN MUHAMMAD SAZRUL IZWAN BIN SARKAWI
NO. DAFTAR :

42707
NO. KAD PENGENALAN :

940821 – 08 – 6359
KURSUS :

KURSUS SIJIL SENIBINA

ISI KANDUNGAN

BILANGAN 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

ISI KANDUNGAN KATA ALUAN DEFINISI LIF KATEGORI LIF BAHAGIAN – BAHAGIAN LIF DEFINISI ESKELATOR KEGUNAAN ESKELATOR DEFINISI CONVEYER KEGUNAAN CONVEYER PENUTUP LAMPIRAN

MUKA SURAT 1 2 2-3 4 5 5 6 6-8 9 10 - 12

Kata - Kata Aluan

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah s.w.t kerana dengan limpah kurnianya telah membolehkan saya menyiapkan tugasan akhir ini. Di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih kepada Pengajar saya, Encik Mohd Zaki Bin kerana telah memberi tunjuk ajar di dalam pembelajaran akhir ini. Rakaman terima kasih juga saya tujukan kepada Ayah dan Ibu, di atas segala pengorbanan kalian yang tidak mungkin dapat kulupakan. Tidak lupa juga ucapan terima kasih ini saya tujukan untuk semua kakitangan IKM Alor Setar yang telah memberi pengetahuan dan juga ilmu yang tidak ternilai sepanjang tempoh pengajian saya di IKM Alor Setar ini.

1.

LIFT
Definisi Lift
Lift adalah angkutan transportasi 4utomobi yang digunakan untuk mengangkut orang atau barang. Lift umumnya digunakan di gedung-gedung bertingkat tinggi; biasanya lebih dari tiga atau empat lantai. Lift-lift pada zaman modern mempunyai tombol-tombol yang dapat dipilih penumpangnya sesuai lantai tujuan mereka, Terdapat tiga jenis mesin, yaitu Hidraulik, Traxon atau katrol tetap, dan Hoist atau katrol ganda, Jenis hoist dapat dibagi lagi menjadi dua bagian, yaitu hoist dorong dan hoist tarik. Sejarah dan alur waktu.

Kategori Lift:
Ada beberapa jenis kategori lift:
• Lift penumpang • Lift Observasi • Lift barang • Lift 4utomobile • Lift pasien (Bed Elevator)

1). Lift Penumpang
Berfungsi untuk mengangkut penumpang dan mempunyai bukaan pintu center opening (co).

2). Lift Observation
Adalah sama dengan lift penumpang namun pada sisi belakangnya terbuat dari kaca dan ruang luncurnya juga di design dari kaca yang berfungsi untuk menampilkan keindahan design arsitektur dan memberikan kenyamanan penumpang kereta karena dapat melihat tata letak ruang dalam bangunan.

2.

3). Lift Barang atau biasa disebut Lift Service
Berfungsi untuk mengangkut barang dalam jumlah dan berat yang tertentu dan mempunyai bukaan pintu side opening (so), dalam keadaan darurat atau kebakaran, lift barang harus dapat difungsikan sebagai lift kebakaran.

4). Lift Pasien biasa disebut Lift Bed
Mempunyai bukaan pintu side opening (so) pada 2 (dua) sisi yaitu muka dan belakang (through door) berfungsi untuk mengangkut patient stretcher (brandkar) sehingga diperlukan ukuran ruang kereta sebesar l =1.500 mm d = 2.300 mm.

5). Lift Automobile
Berfungsi untuk mengangkut kendaraan (mobil) sehingga memerlukan ukuran ruang kereta sampai l =2.750 mm d =6.300 mm tergantung peruntukan jenis mobil yang akan diangkut. Lift ini berkecepatan rendah yaitu 20, 30, 45 mpm dan mempunyai sistem bukaan pintu atas – bawah dengan 2 (dua) atau 3 (tiga) panel pintu.

6). Lift Fire
Dalam keadaan darurat/kebakaran, minimal satu diantara jajaran lift harus dapat dipergunakan untuk evakuasi ataupun transportasi bagi fire brigade. Lift yang berfungsi juga sebagai lift fire adalah lift service atau disebut juga lift barang. Karena kebutuhannya maka dinding ruang luncur, kamar mesin lift, pintu lift dan saluran kabel power harus tahan api selama minimal 1 jam, sedangkan pada lobby lantai dasar didekat lift fire harus dipasang fire man switch untuk keperluan operasional petugas fire brigade.

3.

Bahagian - Bahagian Lif

4.

ESKALATOR
Definisi Eskalator
Eskalator adalah tangga yang bergerak - alat pengangkutan penghantar untuk membawa orangorang di antara tingkat bangunan. Peranti ini terdiri daripada rantai motor yang didorong oleh individu, langkah-langkah berkaitan yang bergerak ke atas atau ke bawah pada trek, membolehkan langkah treads untuk kekal mendatar. Eskalator yang digunakan di seluruh dunia untuk bergerak lalu lintas pejalan kaki di tempat-tempat di mana lif akan menjadi tidak praktikal. Bidang utama termasuk penggunaan kedai-kedai jabatan, pusat membeli-belah, lapangan terbang, sistem transit, pusat konvensyen, hotel, arena, stadium dan bangunan awam. Manfaat eskalator banyak. Mereka mempunyai keupayaan untuk menggerakkan sejumlah besar orang, dan mereka boleh diletakkan di dalam ruang fizikal yang sama sebagai salah satu mungkin memasang tangga. Mereka tidak menunggu selang (kecuali semasa lalu lintas yang sangat berat) itu, mereka boleh digunakan untuk memandu manusia ke arah pintu keluar utama atau pameran khas, dan mereka boleh weatherproofed untuk kegunaan luar. A eskalator bukan berfungsi boleh berfungsi sebagai tangga biasa, sedangkan banyak kenderaan lain menjadi sia-sia apabila mereka memecahkan.

Kegunaan Eskalator
Tangga gerak digunakan di seluruh dunia untuk mengangkut pejalan kaki di tempat-tempat yang tidak sesuai dipasang lif. Antara tempat-tempat yang menggunakannya termasuk gedung serbaneka, pusat beli-belah, lapangan terbang, stesen keretapi, pusat konvensyen, hotel, dan bangunan awam. Tangga gerak banyak sekali faedahnya, seperti berupaya mengangkut ramai orang, boleh dipasang dalam ruang yang boleh dimuatkan tangga, tiada masa menunggu (kecuali bilangan terlalu ramai), berguna untuk membawa orang ke arah pintu keluar atau pameran istimewa, dan juga boleh dikaliscuacakan untuk kegunaan luar bangunan.

5.

CONVEYOR
Definasi Conveyer
Satu sistem penghantar adalah sebahagian biasa peralatan pengendalian mekanikal yang bergerak bahan dari satu lokasi ke lokasi yang lain. Penghantar sangat berguna dalam aplikasi yang melibatkan pengangkutan. Sistem penghantar membolehkan pengangkutan cepat dan berkesan yang menjadikan mereka sangat popular. Terdapat penghantar rantaian (lantai dan overhed) juga. Penghantar rantaian terdiri daripada trek tertutup, I-Beam, tali penyeret, kuasa & bebas, dan tangan menolak troli.

Kegunaan Conveyer
Digunakan ditempat yang popular, contoh : 1). Lapangan Terbang Satu laluan pejalan kaki bergerak atau laluan pejalan kaki bergerak adalah satu mekanisme penghantar bergerak perlahan yang mengangkut orang di seluruh kapal terbang melintang atau condong pada jarak yang pendek dan sederhana. Laluan pejalan kaki bergerak boleh digunakan oleh berdiri atau berjalan ke atas mereka. Mereka sering dipasang di pasang, satu untuk setiap arah. 2). Muzium Pameran Untuk memastikan bahawa pameran muzium dilihat dalam urutan tertentu. Untuk memberikan kesan estetika tertentu memastikan orang ramai bergerak melalui pada kadar yang boleh dipercayai. 3). Zoo Sama seperti muzium, beberapa pameran taman zoologi mempunyai laluan pejalan kaki yang bergerak untuk memudahkan tetamu melalui paparan haiwan atau habitat. Sebuah akuarium di Mall of America melakukan ini dengan laluan pejalan kaki yang bergerak terdiri daripada bulat khas palet yang membolehkan ia untuk menukar arah perjalanan. San Diego Zoo menggunakan tanjakan bergerak untuk membantu tetamu naik gred curam.

6.

4). Taman Tema Beberapa tunggangan taman hiburan, seperti permainan kehitam-gerakan seperti Mansion Haunted Disney, menggunakan laluan pejalan kaki yang bergerak untuk membantu penumpang menaiki dan menurunkan tunggangan dan tarikan. Beberapa contoh termasuk: Ultra Twister, roller coaster di Astroworld kini ditutup di Houston, Texas. (Ia mempunyai laluan pejalan kaki yang bergerak tanpa susur tangan bagi penumpang untuk melangkah ke atas sebelum menaiki kereta mereka. Laluan itu akan bergerak pada kelajuan yang sama seperti kereta yang menghampiri, membolehkan penumpang melengkapkan perjalanan ke melangkah keluar dan untuk menaiki penumpang untuk memasuki kereta. Yang keluar dari Gunung tarikan Angkasa di Walt Disney World mempunyai laluan pejalan kaki yang panjang bergerak yang mengubah kecenderungan beberapa kali. Jalan keluar dari Pirates of Caribbean tarikan di Walt Disney World mempunyai laluan pejalan kaki yang cenderung bergerak menuju ke arah kedai hadiah. 5). Pengangkutan Awam Bergerak laluan pejalan kaki berguna untuk platform jauh di bawah tanah / metro stesen bawah tanah, atau membantu dengan sambungan lengthier antara, contohnya Station Waterloo garis bawah tanah di London, United Kingdom, dan di antara stesen Tengah dan Hong Kong di Pulau Hong Kong, Hong Kong, serta antara Tsim Sha Tsui dan East Tsim Sha Tsui stesen dalam Kowloon, Hong Kong. Laluan pejalan kaki yang serupa yang wujud di Singapura Stesen MRT Bugis, Dhoby Ghaut MRT Station dan Stesen MRT Serangoon. Di Glasgow, stesen keretapi bawah tanah Buchanan Street Scotland laluan pejalan kaki yang bergerak digunakan untuk menyambungkan stesen Subway dengan Stesen Glasgow Queen Street. Di Toronto, Kanada, laluan pejalan kaki yang bergerak wujud di antara stesen Spadina pada baris kereta bawah tanah Bloor-Danforth dan stesen Spadina pada baris Yonge-University-Spadina. Dipasang pada tahun 1978, ini siri laluan pejalan kaki bergerak telah dikeluarkan (2004) dan pelanggan kini perlu berjalan di antara stesen-stesen.

7.

6). Ski Bergerak laluan pejalan kaki yang dikenali sebagai permaidani Magic juga digunakan di pusat peranginan ski. Pemain ski ski boleh meletakkan mereka pada laluan yang direka untuk menyediakan tahap yang kuat cengkaman. Sejak laluan pejalan kaki tidak boleh terlalu curam dan perlahan berbanding lif udara yang lain, ia digunakan terutamanya untuk pemula atau untuk mengangkut orang pada jarak yang pendek sukar, seperti untuk mencapai restoran atau stesen lain angkat itu. Bergerak laluan pejalan kaki juga boleh didapati di pintu masuk chairlifts 'untuk membantu penumpang dalam proses asrama.

8.

Penutup

Alhamdulillah, setinggi-tinggi syukur ke hadrat ilahi akhirnya kerja kursus Building Services saya telah berada di penghujung. Setelah beberapa minggu saya bertungkus lumus menyiapkan kerja kursus ini terdapat beberapa masalah jugak semasa hendak mencari maklumat .Kerja yang saya laksanakan ini tidak akan lengkap tanpa bantuan kawan sekelas. Sekian Terima Kasih.

9.

Lampiran

Lift Penumpang

Lift Pasien

Lift Barang

Lift observasi

Lift Automobile

Lift Automobile

10.

Eskalator

11.

Conveyor

12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful