You are on page 1of 4

Estd

http//: www.facebook.com/ktp.bethel

VOL IX Issue No. 22. Bethel Presbyterian Kohhran Chanchin Bu Pathianni Chhuak Dt.02.06.2013 Page-1
PASTOR Rev. C.Lalremruata chu vawiin hian Tlangsam Kohhranah bial fan Programme a hmang ang. LO HAW Tv.Thangzaliana, Lucknow Mission Fielda missionary-a thawk mek chu chawlh hmangin kar hmasa khan a lo hawng a, June ni 15 velah a rawngbawlna hmun lamah a kal leh ang. DAM LO Pi Lalhmasawni W/o Pu F.Thanhlira chu damlohna avangin tunah hian an in lamah la enkawl mek a ni a. Pu Dawngsuanpauva pawh Zirtawpni khan Damdawi in a\angin a chhuak a, nimin khan a lo hawng. Kohhran mipuiten damlote i tawngtaipui ang u. KTP HNATLANG Ni 4.6.13 zing dar 6:30-ah theitui(Nimbu & Hatkora) zawrh hnatlang neih tur a ni a, member te a tam thei ang ber kal turin kan in ngen a ni. Kohhran chhungkua te tlawmngai taka min lo chansak theuh turin kan ngen nghal bawk cheu a ni. Tleirawl Pual Inkhawm Hruaitu : Pu B. Kapthanzawna |antu : Felix Lalhruaitluanga Thusawitu : Pi H. Zothanpuii Thupui : Tleirawlte leh inngaihzawnna Naupang Chawhnu inkhawm Hruaitu : Tv. PC Lalmuanpuia |antu : Nl. HT Lalnuntluangi Thusawitu : Tv. Zoramenga Thupui : Pathianin amah betute a ngaithla Solo : Primary Dept.

TUALCHHUNG

KOHHRAN COMMITTEE THU Ni 27.5.13(Mon) zan khan Kohhran committee neih a ni a; thurel hriattur pawimawh zualte hetiang hi a ni: 1. Refreshment committee in chhungkaw tinte tana budget an siam chu, Kohhran committee in a thlir a, remtih a ni. 2. Ni 16.6.13 khi Rualbanlote ni a ni a, hetah hian zan lamah programme hman tura ruahhman niin, thusawitu ah Rev. C Lalremruata, bialtu pastor a ni ang a. Thawhlawm te hi Rualbanlote pualla lakkhawm a ni ang a, Kohhran zaipawlte zai tura beisei an ni bawk. 3. Biak in tual sir lama Tum leh Meihle ding hi kawngpui thlang a awm te tana a hlauhawm thu sawihi anih hnuah, Ni 28.5.13 zingkarah a enfiah niin, 4. Lucknow field a Evangelists Quarters sak mek a sanction in a daih loh avanga \anpui min dil chu, kan kohhran dinhmun chhiat lai tak a nih avangin ` 10,000 pek mai nise kan ti. BIAL STANDING COMMITTEE THU Ni 25.5.13(SAT) khan Bethel Pastor Bial Standing Committee vawi 100-na neih a ni a; chuta an thurel pawimawh deuhte a hnuaiah hian tarlan a ni: 1. Kohhran Committee nupui te puala Retreat neih Bial Inkhawmpuiin a lo rel chu, Ni 22 - 23 June, 2013 hian Bethel Kohhranah neih a ni ang. Speaker atan Rev. C. Lianhmingthanga beisei a ni. 2. Bial huap Political Education neih Bial inkhawmpuiin a lo rel chu, Ni 13 - 14 July 2013 hian Bethel Kohhranah neih a ni ang a, Resource person hi Synod Social Front mi beisei a ni. 3. Bial Inkhawmpui in a lo rel tawh angin Bial huap Sunday School training Bethel Kohhranah Ni 21 - 22 Sept. 2013 ah neih tura ruahman a ni a, resource person atan MSSU mi leh sa beisei a ni.

L
Sermon

1982

Ramthar Pual \awng\ai


A hmun : Pu MS Dawngliana In Hruaitu : Pu Vanlalhriata

VAWIIN PROGRAMME NAUPANG SANDE SIKUL CHAWHMA |antu : Pi Zokhumi Zirlai 18-na Zirlai 19-na Himna dila \awng\aina Beginner Department Biak in sak nan miten thil an pe CHAWHNU Primary Department Thusawitu : Pu V. Lalpianga Zakaria a \awng\ai Junior Department ZAN Purim kut Thuhriltu : Upa R Lalramhluna Intermediate Department Kut zeng tihdam K|P FELLOWSHIP Sacrament Department A hmun : Intermediate Dept. Hall
Hruaitu : Tantu : Item : Tv Vanlalchhana Nl Rosangpuii Sharing hun hman tur a ni
Kristian nun - Kohhran invawnna lam

Senior Department Chhandam ngai mihring

BETHEL BETHEL PRESBYTERIAN PRESBYTERIAN KOHHRAN, KOHHRAN, CHAMPHAI CHAMPHAI

Editor : Nelson Khiangte Asst.Editor : Lalthangliana Tochhong News Editor: V. Lalbiakdika : Kapthuama : Mungngaihsanga : PC Lalrintluangi

- 8014695711 - 8014129059 - 9862501797 - 9612341468 - 9862601170 - 8974408180

Managers 1. Lalmuanpuia Ralte 2. Vanlalruati 3. Lalrammawii - 9436377457 - 8014422486 - 9612080309

ON BEHALF OF BETHEL PRESBYTERIAN KOHHRAN : BETHEL, CHAMPHAI

Page-2

Editorial
Ushering Vantlang punkhawmna ang chi reng reng ah hian \hut dan tur leh chhuah dan tur vel m in kawhhmuhtu Usher te an awm loh chuan, zeilo tak leh zahthlak taka chet palh a awl \hin. Pathian biak inkhawm ah te pawh hian, member kan lo tam deuh chuan Usher te rawngbawlna hi rawngbawlna pawimawh tak a ni awm e. Kan kohhran bikah hian hetiang lama inkaihhruai dan hi kan neih \hat viau laiin, kan zawm \ha lemlo \hin khawp mai. Usher duty te thiamlohna pawh a awm ang, mipuite thiamlohna pawh a awm tho bawk awm e. Usher te thu awih lo kohhran mipui kan awm leh zauh zauh \hin avang hian usher \henkhatten mi \henkhat te an \hutna tur kawhhmuh an hreh \hin. Tin, usher te pawh a hun taka inkhawm dar hmasa rik hma a thlen loh te pawh kan ching bawk awm e. Hetiang lamah hian hma kan sawn a pawimawh khawp mai. Kan reception lam committee te pawhin kumin chu ruahmanna thar neiin, Pathianni Sunday School nen lam a duty tawh turin an inbuatsaih a; mipuiten kan thlawp \hat a pawimawh viau awm e. A bik takin, inkhawm ban chhuah dan chungchangah hian mahni lum luma tal mai lovin, kan usher duty ten a min kaihhruai dan ang anga thuawih taka kan awm a pawimawh viau awm e. Kan kohhran leh veng hmel lanna pakhat a nih bakah, mumal taka \hut leh chhuah te hi min ti zahawm tu a ni tih hi kan hriat thar fo a \ul awm e.

KRISTIAN THALAI PAWL Ni 23.5.13(Thu) zan khan KTP Branch Committee neih a ni a, thurel kan hriattur pawimawh zualte hetiang hi a ni: 1. 2013 Champhai North Presbytery KTP Meet neih turah hetiang hi kan Branch chanvo neih dan tur a ni: a. Zaipawl, b. Bible Quiz(Rom 10-12) c. Budget Rs. 700/- tuk kan ni a, pektlak tawh a ni. c. Meet chhunga Musician turte chu kan Branch kutah dah a ni a, zai hruaitu inruat tura min tih angin, Pu Lianpianga leh Pu Kap\huama te zai hruaitu atan ruat an ni. 2. Kan sound system leh musical instrument te hi Kohhran pawn lamah hawh chhuah phalloh nise, amaherawhchu Kohhran leh K|P activities-ah erawh chuan hawhchhuah theih niin, a hawhduh tuten a hma lamin dilna an siam ngei tur a ni a, an dilnate Music Sub Committee ten an ngaihtuah hnuah thutlukna an siam ang. Tin, hawhchhuak tuten an tihmelhem emaw anih chuan a man hu tawk an chawi tur a ni ang. Tin, Property Incharge siam niin, a in charge atan a hnuaia mite hi ruat an ni: a) Tv. Lalremruata Hualngo b. Pu Nelson Khiangte c) Tv. H. Lalfakawma (Secretary) 3. Branch Meet: Kumin chhung hian branch meet neih tum a ni a, programme leh a \ul dang erawh program sub-committee ten lo ngaihtuah leh se tih a ni. 4. June thla chhungin Member tlawhchhuah hun hman leh tur a ni a; tin, a rem anih chuan hun remchangah Jail-a hun hman tum a ni bawk. 5. Hun remchang hmasaah Champhai North Presbytery, 2013 thlengtu tur Tlangsam Kohhran puih hnatlanga puih tum a ni a, a hun tur chu la inhhriattir leh tur a ni a, memmer-te hntlang turin lo inring ila. 5. Kan sum vawngtute hnen a\anga report kan ngaithla a, hetiang hi May thla chhunga kan sum dinhmun a ni. Opening Balance - ` 30,059/Expenditure - ` 9,630/Balance - ` 20,429/***Rokhawlhna dang a awm loh chuan Karleh Thawhleh zan*** Dar 7:00pm-ah Branch K|P Committee neih tum a ni a, Committee member-te lo inring ila, agenda tur nei kan awm chuan ****Branch Secretary hnenah hriattir tur a ni ang****

ZING LEH TLAI TAWNGTAI HRUAITU TE: Zing (Dar 5:45am) Tlai (Dar 4:00 pm) Thawh\anni Thawhlehni Nilaini Ningani Zirtawpni Inrinni Pathiani
Pu T.Sawmpaua T.Upa C.Lalthantluanga Pi Lalramdinsangi Pu Langkhansuana Pi C.Lallawmsangi Pu Lalhmuchhuaka Pi R.Vanlalbeli Upa K. Vanlalhmuaka Pi Zokhumi Pi Awikhani Nl Chingngaihnuami Pu Lalremmawia Pu V.Lalpianga Pi Lalrintluangi

< : 131 @@@ 231 ### 336$$$ 436 %%% 532 ^^^ 635 &&& 733 *** 837 @@@ 935### 1034 ^^^1130***1232: >

BETHEL CHANCHINBU
MIZO |AWNG HMAN DAN DIK ( Kohhran huang chhngah) chhunzawmna -Ellis H. Pachuau-

visit us @ www.facebook.com/ktp.bethel
Article

Page -3

l o/Chi angkuang : Chiangkuang tih hi lo in a zawm ngei ngei tr a ni a, hranga hman loh tr. Nikhua/ mumal tih pawh lo nna zawm zl tr a ni. Chi angkuang
Chumi avng chuan : Chumi avng chuan ti duah lo hian chuvngin/chuvng chuan ti mai ila. Chutiang ang / Hetiang ang : Chutiang / Hetiang tih hi chuti ang / heti ang tihna a ni a, ang tih belh a ngai tawh lo. Chutiang zlin : Inkhwm hruaituin hla chng khatna a chhiar zawha chutiang zlin a tih \hin hi a chhiar zawh tk ang zl chuan tihna tluk a ni a; chng khatna chauh sak reng thu awm lo! Chuvngin, hman loh mai emaw, a thu \henkhat kan chhiar ang e tih mai emaw ni ta se. Date...Ni : Dt.12.11.2013 tih hi \henkhatin Date Ni 12 thla 11, 2013 tia lam kan awm \hn a; Date tih tawh chuan Ni tih tel leh \alh a \l tawh lo. Tin, Date ti lo hian Ni tih hmang ila a duhawm zwk. Daih/Tlin : Daih chuan tam lam a sawi a; tlin chuan hlai/sei lam a sawi. Thawktu chwmna Rs. 1,000-in kan tlin lo. Hetah hian Daih hman tr a ni. Dawt/Dawh : Han ti hmasa la, i dawtah ka rawn ti ve ang, dawhah ni lovin. Dawt tih chu indawt sawina a ni a; dawh chu thil eng emaw lo dawnna tra hnuai lama thil dah a ni. Entrnn/ tehkhin nn/khaikhin nn : Hng thute hi kan hman pawlh nual mai. Entrna chu kan thil sawi, a via sawi vek sn loh, hriatthiam theih nna a \hen a zr chauh sawi lan emaw, thil sawi duh dn hminghmerh bk awm lo va sawi chian harsa deuh, a chian hma nn hminghmerh han neih emaw hi a ni ber. Tehkhin chu thil chi dang daih; mahse inanna lai nei si sawi nna hman a ni. Khaikhin chu thil inang pahnih emaw a aia tam emaw an \hatna leh \hat lohna bktawn tihna a ni.

I NUNIN LALPA CHAWIMAWI RAWH Sekibuhchhuak Hringen Mahatma Gandhi chuan, Kristian- te hian Baibula Isua zirtirna hi zawmin nunpui se chuan; India ram hi Kristian ram ani tawh ang tiin alo sawi tawh a. Ngaihtuah ati thui khawp mai !

Kristian lo tam tak ten Kristian nih an duhlohna chhan fo chu; Kristian Nun an en a, danglamna leh an nuna entawntlak an hmuh loh thin vang a ni. Thu tha tak tak kan sawite kan nunpui thin loh avang hian Kristian nihte, kohhrana in hman te an chak lo fo thin. Mizo zingah pawh kan sawi fo thin, Kan thenawm kohhran upa hi vanram a kai chuan kei chu chhawng sarihnaah ka awm ang inkhawm ngai miah lo pawn ati bawng bawng ngam tlat. Kan biakin nun leh kan tualzal nun a danglam tlat thin Mihlim-nu pakhat, inkhawm leh lam peih em em mai chu, an pa zurui reng mai chuan, Kan nu hi biakinah hian pem mai se atha ang. Biakinah hian a hlimin, alam reng thei a. In-ah erawh a phunin a ang reng mai a; thinrimna tur ringawt azawng a tiin. Kristian tha / Ringtu tha nih hi, kan inkhawm tamah leh kan thawhlawm thawh tamah te a innghat ber lova. Kohhran committee peng hrang hranga kan tel tam-ah leh, sande sikul ka kai hnemah te a in nghat ber lo. Keini ringtute hi kan nunin belhchian adawl tur ani a, belhchian ngam kan ni bawk tur ani. Inkawm peih em em si, kohhran thiltih a a kulataia in hmang si te nunah hian miin engengmaw kawngtala danglamna leh ei tur an hmuh loh chuan kan Ringtu Nun hi kan fiah ngam tur ani ang. Kan testimony hi, kan chenpui, kan hnathawhpui ten sawi rawh se!
KHAWVEL PUM HUAP |AWNG|AI RUAL PROGRAMME June 4, 2013 Thawhlehni zan Hruaitu : Pi C. Chawngpuii, Chairman, Kohhran Hmeichhia Bible chang chhiar tur: Lev. 19: 34 - 35 leh duhzawng Hla : Mahni duhzawng |antu : Pi H. Lalremtluangi Bible chang chiar tur: Matt. 25 : 31 - 46 Thilpel lakkhawm France ram chanchin chhiar: Pi R. Ramengzuali, Secretary Thuchah : Upa K. Vanlalhmuaka, Kohhran represent Thupui : Mikhual ka nih in min thleng Matt. 25:35 |awng\ai rual Hla : Mahni duhzawng Banna Kohhran hmeichhe member a tam thei ang ber he hunah hian tel tura beisei kan ni a, i ngaipawimawh hram hram ang u. PAVALAI Pathianni kal ta khan Ruantlang bial pavalai Meet hmanpuiin an kal a, Pathianni chawhnu lah zanah zaipawl neiin hlawkthlak an ti hle.

K|P INCHHIARNA(17.05.13 - 24.05.2013)

Fai/Thianghlim: Fai chuan a lan dn a G RO UP Mt Mk Lk T otal kawk deuh a; hmun te, silhfen te, bungruate 29 34 40 103 hi fai tia sawi an ni deuh \hn a; mahse rawng Inkhaw m ng lamah thianghlim tia sawi a ni ve \hn. Inkhaw m kal hm a 7 10 8 25 Ei tr lam chi leh mita hmuh theih loh chite 14 21 17 52 hi thianghlim tia sawi a ni \hn. A ep lam Fellow ship sawi ila a chiang mai awm e : Fai-bal, Thaw hlaw m (`) 570 480 735 1785 thianghlim-bawlhhlawh. awmzel tur Bethel News is also available online at www.champhai.net and email bethelnews82@yahoo.in

C /M 23 17

BETHEL CHANCHINBU 1. C. Lalhumhima 3. C. Lalmuanpuia 5. Lalchhuanawma Zote 7. R. Lalremruati 9. Vanlalhruaia 11 Thanglianzauva Agents 2. 4. 6. 8. 10. 12.

Pathian Ni Chhuak Dt. 02.06.2013.


Moses Lalmuanzuala Vanneihtluanga C. Lalruatkima Edward Romuana Lalengkimtitheia Hmangaihsanga

Page - 4

I awm dan tur Amah chu ring la, chu Lalpa chung Aman a ti vek ang. -ah nghat la, Sam 37:5
TUNKAR INKHAWM PROGRAMME KRISTIAN THALAI PAWL ( Thawhtan Zan) Hruaitu

KARLEH PANGPAR KHAWITU TURTE Nl R. Lalrammawii Nl. Lalnuntluangi JUNE THLA CHHUNGA CHANVO Meeting Chairman : Upa K Vanlalhmuaka Zai hruai Pu H. Zakima & T.Upa HT Lalthlengliana (Khuangpu) Nl PC Lalremruati (Hla hriltu) Tv. Lalremruata Hualngo(Keyboardist) Ushering Pu V. Lalbiakdika(Leader) Tv. Lalhriatrenga Khiangte Tv. F. Lalremdika Tv. B. Lalnunmawia Nl. Rebecca Lalhriatpuii Nl. Lalnunthari (Seni) Nl. Ningsianmawii Nl. T. Laldawngzeli

| antu Thusawitu Zaipawl Report tawi Thawhlawm khawntute

: Tv Zoparhluna, C/M BKTP : Pu F. Lalhriatpuia, : T/Upa S. Lalruatsanga, : Bial Zaipawl & Bethel Br. : Branch leh Bial :1. Nl Lalbiaknungi 2. Nl Zothangpuii 3. Nl Lal\ hazuali

PAVALAI PAWL ( Thawhtan Zan) A Hmun : Evan. Raj Kumar Singh in Pu Kap\huama Hruaitu : Pu K. Lalrawna |antu : Pu Lalthianghlima Sailo Thusawitu : Pu C. Lalzova SYNOD INFORMATION & PUBLICITY NGENNA Mizoram Presbyterian Church Synod chuan media Ministry Thawhlawm khawntu: Pu Zonunsanga tihchangtlunna lamah hma a la mek a, hemi KOHHRAN HMEICHHIA ( Thawhleh Zan) tihpuitlinna atan hian heng a hnuaia item tar lante hi buatsaih a, Synod Chairman : Khawvel pum huap Hruina ng TV leh Radio Programme-a |antu : |awng\ai rual programme tihchhuah atana rawn thawh turin Synod chuan Kohhran tin a ngen a ni. Thusawitu : a ni a, program kimchang Tihlawhtling thei tur chuan Co-ordinator, Thawhlawm khawntu: phek 3na ah tarlan a ni e. SYNFO Department-ah pek tur a ni e. 1. Zaipawl music video (mpeg2 or avi) emaw, audio emaw; Zai hruaitu : 2. Short play leh drama, zirtir nei tha leh en tlak; ZIRTAWP CHAWNGHEI |AWNG|AI 3. Mal zai (Solo) video emaw audio emaw; 4. Kohhran rawngbawlna danglam bik, theh darh atana tha apiang video. Hruaitu : Pi C. Lainguri NILAI ZAN |antu : Pi Lalramdinsangi Thupui Hawngtu : Pu K.Sangkhuma Thupui : PCI danpui a lo than zel dan Kar hmasa a zawh tak, UEFA Champions League prize money han tarlang ila: INRINNI ZAN Playoffs : 2,100,000 |antu : Pi Chingliankhupi Group match chak: 1,000,000 Thusawitu : Pu G.F Thanga Group match draw: 500,000 PATHIANNI Round of 16: 3,500,000 Quarter-finals: 3,900,000 CHAWHMA Semi-finals: 4,900,000 Tantu : Pi Damkungi Runners up: 6,500,000 Zirlai 20-na : Chhanchhuah dilna Champion: 10,500,000 CHAWHNU Prize money hi, stage tinah hian dawn vek thrin a nih avangin, Champion : Upa Tlangkharchina team te dawn hi a inbelh khawm ta a, a tawpah chuan, Euro mataduai 30 Thuhriltu te a rawn chuang ta \hin a. An prize dawn bakah hian, an rama an TV ZAN pekchhuak na man an tel na avanga an hlawh hi a la tam belh phah hle. Thuhriltu : Tv. Thangzaliana Bethel Presbyterian Kohhran Chanchin Bu kartin chhuak. Printed at C.K.Offset,Vengthlang Champhai. Light & Sound Pu Lianlamthanga

Hriatzauna