TEXTE PENTRU DICTARE Meciul Chiriac şi Marcel vor să joace un meci de baschet.

Ei îi cheamă şi pe Achim, Lucica, Mircea şi Cecilia. După cincisprezece minute, scorul este zece la cinci pentru echipa lui Chiriac. Pe Lucica o cheamă unchiul ei. Meciul încetează. Copiii nu se ceartă. Ei se despart în pace până la o nouă întrecere. Întrecerea E iarnă. Afară e destul de rece, dar zeci de copii sunt cu săniile şi schiurile pe pârtie. Mircea şi Chiriac vor să organizeze o întrecere. Îi cheamă şi pe ceilalţi copii: Achim, Marcela, Cecilia şi Nichita. Se grupează în perechi şi se aşează la linia de plecare. -Start! strigă Mircea. Săniile pornesc la vale. Prima soseşte perechea Achim Marcela. Ce bucuroşi sunt! Accidentul Anghel şi Gheorghiţă se joacă cu mingea. Gheorghiţă trage la poartă. Vrând să apere, Anghel cade şi se loveşte la genunchi. Începe să curgă sânge. Mingea nimereşte în geamul vecinilor care se sparge. - Ce ghinion! Cine ar fi ghicit? La scăldat E vară. Georgeta se duce la Gina şi o întreabă: - Mergi la râu să facem baie? - Desigur, răspunse Gina. Pe drum se întâlnesc şi cu alţi colegi: Angheluţă, Gheorghe, Ghiţă şi Gherghina. - Ce frumos e la râu! strigă fericiţi copiii.

Ionel. Treptat. Râul era împânzit de bărci.La plimbare Împăratul a plecat la plimbare cu împărăteasa. însă. Ionel este neîntrecut la alergare. Au explicat că doresc să facă un experiment. Când mâncăm. Cand Costel a fost bolnav. au văzut pomii îmbobociţi. participă întreaga clasă. Întrecerea La întrecerea de mâine. La masă Înainte de masă. Îşi pregătesc rucsacul şi la şapte fix pornesc. Mama lui Costel a fost impresionată de gestul lui şi a fost tare bucuroasă că fiul său are un prieten adevărat. Marian a fost la el în fiecare zi cu temele. se zăreau culmile împădurite ale munţilor. cerul se împodobeşte cu stele ce se oglindesc în unda râului. Vom vedea mâine cine va doborî recordul. Şi Mihai este hotărât să învingă. . ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun. Ei merg la şcoală împreună şi tot împreună îşi fac lecţiile. Un pescar îmbătrânit de vreme îmbarca plasele pentru peşte. Prietenie Costel şi Marian sunt prieteni. Departe. A reînceput antrenamentul ca să fie sigur că va câştiga. Întotdeauna mulţumim mamei când terminăm de mâncat şi o ajutăm la strânsul mesei. În dumbrava din apropierea palatului. înghiţim mâncarea încet. În excursie Felix şi Alexandru se pregătesc să plece în excursie. ca să nu ne înecăm. îl consideră un adversar neînsemnat.

am zărit râul. Aici totul era verde. El s-a uitat prin rafturi şi s-a hotărât să cumpere o carte. Tablourile expuse erau expresive şi interesante. S-a ghemuit în cuşca sa şi s-a pus la pândă. am zărit o veveriţă.Acesta este preferatul meu! a exclamat ea.Să ne grăbim! exclamă Felix.Florile înmiresmau aerul. După ce se încălzeşte vremea. unde am făcut şi noi popas. Când cumătra s-a . Avea blana roşcată şi codiţa stufoasă. am mers în pădure. Am alergat. Paznicul Grivei s-a mâniat când vulpea a furat o găină din ograda sa. Pădurea era frumoasă ca în basme. Ghidul a explicat că pictorul este exigent şi nu expune decât cele mai frumoase lucrări. Cartea Marian s-a dus la librărie. . Sărea dintr-o creangă în alta şi dintr-un copac în altul ca să caute de mâncare. Mama sa s-a bucurat când a văzut ce interesantă e cartea sa. El trecea printr-un luminiş.. Într-un copac. Drumeţia Într-o zi. Dintr-un stejar a sărit o veveriţă. am mers cu doamna învăţătoare pe deal. Printr-o deschizătură între copaci. Întrun copac bate de zor o ciocănitoare. am cules flori şi am observat natura. Expoziţia Xenia a fost invitată la o expoziţie extraordinară. Pădurea Într-o zi de primăvară. Dintr-o tufă a sărit un iepuraş. va fi mai greu să escaladăm muntele.

S-au alcătuit două echipe. Mioara. copiii s-au dus acasă. Ea i-a mulţumit Mioarei. Ana îşi ia rochiţa cea nouă. Cei de pe margine strigau sau aplaudau. -E grozavă. Mihai i-a zis: -Ia uite ce am primit. . Din nou la şcoală Vacanţa s-a terminat. Mioara o ia şi pe sora sa. Ei au povestit părinţilor sau fraţilor cum s-au distrat. Jocul a început. Când s-a dus. De unde o ai? -S-a dus tata să o ia tocmai de la Bucureşti! La joacă Andrei şi Victor s-au dus pe terenul de sport. . a exclamat Costel. care i-a dat telefon. S-au ales căpitanii şi s-au împărţit porţile. I-a spus că ar vrea să meargă la un film a doua zi. Bicicleta Costel i-a spus lui Mihai să vină la el. -Nu poate să ne ia acum. că merge să îl ia de la gară. Au mai venit şi alţi copii. La film Mama i-a cumpărat Anei o rochiţă nouă. Filmul i-a plăcut foarte mult Mihaelei. Grivei s-a repezit la ea. I-a promis prietenului său.Cine s-a dus în tabără? întreabă Maria. Mihaela. şi i-a arătat o bicicletă nouă. Aceasta i-a promis să o mai ia şi la alte filme dacă ea va vrea. Seara.apropiat. Ea îşi ia rochiţa şi se duce la prietena sa. Vulpea s-a speriat şi a fugit grăbită spre vizuina sa. Elevii clasei a II-a s-au adunat în clasă. Dorinţa Maria i-a spus mamei: -Aş vrea să ne ia şi pe noi tata cu maşina. Ei povestesc cum s-au distrat în vacanţă.

El l-a văzut primul. la girafe şi la maimuţe. Ia apucat înserarea lucrând. De sărbători De Crăciun ne-am dus la bunici. . La bibliotecă Într-o zi. Ani şi Bianca. Au mers la lei.Dar la bunici? întreabă şi Elena.Toţi am fost la bunici! au răspuns în cor copiii. Fiecare om trebuie să cunoască istoria sa. Apoi l-a văzut şi Andrei şi l-a fotografiat. Ea s-a dus să ia o carte despre strămoşii noştri. la tigri. Petre. L-a pus pe Mihai să măture şi i-a dat lui Marin o lopată. Acolo l-a întâlnit pe prietenul său. Cu toţii ne-am bucurat că ne-am întâlnit. Casa bunicilor era plină de neamuri. La grădina zoologică Ionel s-a dus la grădina zoologică. Toţi au trecut voioşi la lucru. Ne-am gândit să le facem o surpriză bunicilor şi ne-am luat sorcova. Eu şi fratele meu ne-am îmbrăcat cu haine noi. Ele ne învaţă că suntem un neam de oameni viteji. Cu un neam ne-am cunoscut chiar atunci. ne-am întâlnit la bibliotecă cu Anca. . .S-au ridicat mai mulţi: Cristi. îi întâmpina ceva nou şi interesant. I-a spus bibliotecarei că s-a gândit să citească multe cărţi de istorie. Andrei. -Iată un papagal! strigă Ionel. La tot pasu. Ei s-au bucurat că s-au întors la şcoală. Hărnicie Bunicul l-a trimis pe Costel să ia două greble.

Degeaba iau cerut iertare mamei şi i-au promis să nu mai facă. îşi iau pijamalele şi se duc la culcare necăjiţi. ardei şi fasole. Apoi am plantat:roşii. ne-a prins ninsoarea. Când ne-a văzut nea Vasile. -Atunci eu iau o pătură. Iarna Într-o iarnă. Copiii s-au bucurat şi s-au apucat să facă oameni de zăpadă sau cazemate. Bunicul ne-a întrebat: -Vreţi să mă ajutaţi în grădină? -Desigur. În drumeţie Cristi şi Matei i-au anunţat pe părinţi că vor să meargă pe deal. În grădină Într-o vacanţă de primăvară.Eu o să iau biscuiţi şi o sticlă cu suc. Neam dus şi noi la bătaia cu bulgări de nea. Ningea cu fulgi moi de nea. -Tu ia ce vrei.Ninsoarea Mama ne-a trezit de dimineaţă şi ne-a trimis la nea Vasile. varză. bunicule! Ne-a ajutat şi nea Vasile să facem straturile. unde ne-a dat un ceai fierbinte care ne-a încălzit. zise Cristi. . -Ce mâncare să iau la noi?întrebă Cristi. Supărare Părinţii i-au certat pe copii că au venit târziu în casă. s-a pus pe nins cu fulgi pufoşi de nea. ea a rămas tot supărată.spuse Matei. Pe drum. Bunicul ne-a mulţumit. După ce iau masa. ne-a spus că semănăm cu nişte omuleţi de nea. Ne-a scuturat şi ne-a băgat în casă. După ce i-au spus mamei la ce oră se întorc. -Eu iau mingea. ne-am dus la bunici. Nea Aurel ne-a învăţat cum să aruncăm la ţintă. iar noi neam bucurat că am făcut ceva folositor. îşi iau bagajele şi pornesc la drum.

-Să-i spui tatei să-i dea şi lui Andrei o undiţă. La cireşe Mai ştii ce bine ne-am mai distrat când m-ai invitat la ziua ta în luna mai? Tocmai se copseseră cireşele de mai şi m-ai întrebat dacă vreau să mai mă urc în cireş. Mihai i-a invitat şi pe colegii săi de clasă. pe strada 1 Mai. Andrei şi Aurel îşi iau bicicletele şi se duc în parc. băieţi! i-a strigat Alina. doar m-ai invitat. mulţumesc! Dar tu? -Mai vrei să vii la ziua mea? -Desigur. dar e stricată. zise mama. Au hotărât că ar fi mai bine să-i ceară părerea doamnei învăţătoare. Cadoul De ziua lui. să mai aduci cireşe dacă au mai rămas. Când mai vii pe la noi. Invitaţia -Ce mai faci? -Bine. -Salut. . Dar tu? -Eu am ieşit cu rolele. Andrei s-a dus la pescuit cu Marius şi părinţii săi. -Atunci te aştept pe 15 mai la mine acasă. Ce faceţi? -Ne-am gândit să ne dăm cu bicicletele. La pescuit Într-o zi.În parc După ce i-au cerut voie mamei să iasă afară. Aş fi vrut să iau bicicleta. -Crezi că o să-i placă să pescuiască ? -Poate că îi va plăcea să le ducă părinţilor săi peştii pe care o să-i prindă. Aceştia sau gândit ce cadou să-i ia.Aceasta i-a sfătuit să-i ia un acvariu pentru peştişorii săi.

La o mişcare greşită.N-ai ştiut că mai am un nai primit în dar de ziua mea în luna mai? . Necazurile Mariei Pe trotuarul din faţa casei. -Ce păcat! La ora de muzică am ascultat un concert la nai cântat de Gheorghe Zamfir. de zici că se înnoptează. Credeam că te vei bucura.Aş vrea.. Regret -De ce n-ai venit azi la şcoală? l-a întrebat Mihai pe Andrei.Darul .Soarele încălzeşte cu putere.Da.Afară s-a înnegurat. Maria încearcă să o deznoade. -Mi-a fost cam rău şi mama m-a sfătuit să stau acasă. Dintr-o dată. nu ştiam. pentru că cerul s-a înnorat din nou.M-ai chemat la tine să îmi dai un nai? . iar rochiţa cea nouă s-a înnegrit. dar nu ştiu să cânt la nai. .N-ai vrea să îl ţii pentru tine şi să cântăm împreună la nai? . Trebuie să se grăbească. Furtuna E o zi călduroasă de vară. zise Mihai.De ce n-ai spus că nu ştii? Tata cunoaşte un profesor de nai de care n-ai auzit. . Un şofer grăbit trece printr-o baltă şi o stropeşte pe Maria.În curând. .Stropi mari şi reci de ploaie îneacă pământul.. După ploaia de dimineaţă. El te învaţă să cânţi la nai aşa de repede. -Am s-o întreb pe doamna învăţătoare dacă n-ar putea să mi-l dea şi mie să-l ascult acasă.spuse cu regret Andrei. Are coarda înnodată. coarda s-a înnodat. ea e înnămolită. totul e acoperit de apă. Fetiţa e supărată. . pe stradă sunt multe bălţi. Vine furtuna.Nu. cum nici n-ai gândit. începe să bată vântul şi cerul se înnorează. Maria sare coarda.

A trecut.Deodată. Mihai iar tace.Iubeşte animalele şi spune că vrea să devină zoolog. îi vom lua altceva. Cerul î nnegrit începe să se însenineze şi soarele străluceşte din nou. Pe amândoi ne interesau fiinţele de la începutul lumii. Darul -Ce crezi că i-ar place Mariei să primească de ziua ei? -Mi-a spus că ar dori să aibă un papagal. sau cu cine i-ar spune doamna învăţătoare. La muzeu Într-o zi. Aşa că iar va sta singur. El e cuviincios cu toată lumea şi este foarte conştiincios. Ar vrea să viziteze muzeele din întreaga ţară şi din occident. Andreea a avut ideea să mergem la un muzeu. La şcoală După un timp. vizitatorii nu aveau acces în muzeu. Exemplu Andrei este un elev model. Ne-am întors acasă cu regretul că nu am avut su cces. Ne-am hotărât pentru muzeul de zoologie.în ziua aceea. iar dacă nu se poate. -Oare i-ar da voie părinţii săi? -Am putea să-i întrebăm. El ne-a spus că.. dar i-ar fi ruşine să spună. I-ar plăcea să stea cu Alina. Pe aleea de la intrarea în muzeu. iar l-a întrebat doamna învăţătoare cu cine i-ar plăcea să stea în bancă.ne-am întâlnit cu Ionuţ. .. Nu vine niciodată cu lecţiile neînvăţate şi nu a fost văzut copiind. ploaia încetează.

În parc Anca vrea să se dea cu bicicleta. nea Grigore. . Acestea se opresc singure la porţile caselor. Sper că Alina va vrea să ne dea batista sa.De-a ce vrei să ne jucăm: de-a ascunsea sau de-a babaoarba? . Andrei. dacă sunteţi de acord. . dar n-au cu cine. -Desigur. În parc. se întâlnesc cu un coleg de-al lor. Pe drum. se întoarce cu vitele de la păscut. . Un viţeluş continuă să se ţină după el.Îşi iau pătura.Dacă ea nu va vrea să ne dea batista. poate va vrea Alin să ne dea fularul său. iar Flavia cu patinele cu rotile. mingea şi pornesc.Tu de-al cui eşti? Nu cumva de-al lui badea Gheorghe de pe deal? Pe deal Maria şi Corina vor să meargă pe deal. Viţeluşul În fiecare seară. -Nu vii cu noi pe deal?îl întreabă fetele. de pe deal. dar vreau să-l iau şi pe un prieten de-al meu.Jocul . mâncarea. i-au întâlnit pe Corina şi Bogdan. O roagă pe mama să le dea voie în parc.Aş dori să ne jucăm mai întâi de-a ascunsea. Aceasta le atrage atenţia să fie atente pe unde se dau şi să nu dea peste cineva. un neam de-al nostru. Aceştia vor să se joace de-a prinsea.