P. 1
Scoala Centrala

Scoala Centrala

|Views: 2|Likes:
Published by Raluk Pascu
Descriere Scoala Centrala \
Descriere Scoala Centrala \

More info:

Published by: Raluk Pascu on Jun 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/28/2014

pdf

text

original

Şcoala Centrală

Cuprins

1/16/2013

2

1/16/2013

Barbu Stirbey aprobă la 19 martie 1851 înfiinţarea “ Pensionatului domnesc de demoazele “ . De-a lungul timpului şcoala a avut mai multe denumiri locaţii dar si intrebuinţări. In anul 1852 , la conducerea directoarei Ana Iacobsen (1852 -1857) şcoala are reşedinţa în casa lui Manuc . Şcoala se adresa strict fetelor , ficelor de demnitari care se distinseseră în serviciul public si cărora statul le asigură in mod gratuit buna educare a fiicelor lor. Intre primele 13 bursiere care încep cursurile în 1852 se remarcă nume celebre ale timpului : fiica lui Scarlat Ghica ,fiicele logofeţilor Florescu si Iancu Ralet, Lahovary. Şcoala era concepută în felul , aşa numitelor , „” Maisons d‟education de la Legion d‟ honneur” Materiile erau simple si puţine , dar odata intrate in şcoala fetele trebuiau să respecte niste reguli stricte impuse de Eforia si de Doamna Iacobson: aveau voie sa îşi vadă parinţii doar o data la 2 săptămâni. Plecau sâmbăta dupa lecţia de ceai şi se întorceau duminica pana în ora 7 sau luni până în ora 8 , inainte de începerea orelor.
3

Doamna Eliza Blaremberg

Din motive de sănătate doamna Iacobson îşi va da demisia în 1857 iar in locul dânsei va veni la conducere Eliza Blaremberg, doamna din înalta societate originară din Rusia .O data cu aceasta in clasa 1 va intra si Maria Rosetty. După un an de zile şcoala îşi schimbă reşedinţa în Casa Doctor Turnescu pe Podul Târgului, unde nu va sta mult. După 2 ani se mută în Palatul Ghica din strada Colţei până în 1890 când arhitectul Ion Mincu va termina clădirea ce îi va deservi ca locuniţa scolii pâna in zilele noastre. Numarul elevelor creşte de la 30 la 60 dar numarul bursierelor ramane neschimbat ,20.

• Incă din ultimii ani în care doamna Blaremberg este directoare, Ministerul ia o serie de hotărâri care tind să modifice caracterul scolii, aducând-o din ce în ce mai aproape de tipul de şcoala de stat. •Asistăm la o largă participare a statului la cheltuielile scolii , dar şi numarul bursierelor creşte considerabil: 1861- 80 de bursiere. •In 1864 Eliza Blarember îşi dă demisia de directoare .

In1/16/2013 prima fotografie este Doamna Eliza Blaremberg iar in cea de-a doua Ana Iacobsenprima directoare a Pensionatului

4

Perioada de Tranziţie

1/16/2013

5

Epoca Ş colii Centrale de la 1864 pana azi
• Prima fază 1864-1893 – devine şcoala secundară cu 5 clase , începe şi se adreseaza întregii societăţi atât cea din capitală cât şi cea din provincie . Incepând din această vreme instituţia este numita exclusiv Şcoala Centrala ! In 1868 Doamna Suzana Baycoianu devine directoarea şcolii pentru o lungă perioadă de timp , până în 1885. Repune limba franceză în frunte , ca limbă vorbită în şcoală, şi îi acordă acesteia un studiu de 2 ore pe zi pentru toate clasele şcolii , dar se pune accent şi pe o cultură dezinteresata dar si pe comportamentul fetelor în înalta societate. Cu toate că locaţia devenită acum stabilita pe strada Icoanei, va ramane pana in ziua de azi , numele şcolii incă se mai schimbă devenind atunci : Institutul Pedagogic . Clădirea aceasta plină de poezie este socotită ca o operă importantă şi semnificativă în 1/16/2013 cariera lui Ion Mincu .

• •

6

Epoca Ş colii Centrale de la 1864 pân ă azi
• • • • • • A 2a fază 1893- 1898 Şcoala Centrală devine şcoală normalaăde institutoare Programa de învăţământ se schimbă devine din ce in ce mai rigidă , se va pune accent pe pedagogie dar si pe disciplină. Numarul elevelor se dubleaza ajungand la 208 eleve . Şcoala normală de institutoare nu avea să dureze mult , studiile numai însemnau cursa spre o carieră , dar atmosfera va rămâne mereu aceiaşi. A3a fază 1898-1928 Şcoala Centrală devine şcoală secundară de gradul II internat Elevele erau toate interne(bursiere si solvente) intrate prin concurs. Şcoala Centrală devenea un liceu feminin de 8 clase , forma sub care a funcţionat aproape 30 de ani. 1912 – Maria Delavrancea , soţia scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea, devine directoare.

1/16/2013

7

Epoca Ş colii Centrale de la 1864 pâna azi
• In 1916 şcoala devine spital , toate dormitoarele sălile de clasă sunt acum ocupate cu bolnavi. Recuzita din sălile de chimie , fizică vor fi folosite la îngrijirea si tratarea bolnavilor iar mesele , scaunele vor fi arse . Singurul lucru rămas intact va fi bilioteca. Un an mai târziu poşta austrică ia locul spitalului , dar nu dupa mult timp francezii vor pune stăpânire pe şcoală pentru înca un an de singurătate. Anii 1916-1919 sunt cruciali pentru şcoala. Abia in septembrie 1919 şcoala intră din nou în casa ei si încetul cu încetul îşi va recăpăta frumuseţea de odinioara. In 1924 Şcoala Centrală capătă noua denumire de Şcoala secundarş de Fete, gradul doi internat iar în 1928 cea de Marica Brâncoveanu, soţia domnitorului Constantin Brâncoveanu.

1/16/2013

8

Epoca Ş colii Centrale de la 1864 pâna azi
• In 1928, la iniţiativa directoarei Elena Rădulescu-Pogoneanu şi în prezenţa principesei Elena, mama viitorului rege Mihai, a principesei Olga a Greciei, a reprezentanţilor Presedintelui Consiliului de Ministri si a Ministrului Instructiunii Publice, s-au serbat 76 de ani de la întemeierea şcolii. • Este astfel recunoscuta activitatea febrilă şi fructuasă a Şcolii Centrale. • După pensionarea directoarei Elena Rădulescu-Poganeanu, la conducerea şcolii vine pentru aproape un deceniu, Elena Malaxa, care cu sprijinul financiar al soţului s-au a intreprins lucrări de modernizare şi consolidare, corpul de cladire amenajat în incinta ca locuintă pentru directoare devenind bibliotecă cu săli de lectură pentru profesoare şi eleve, sălii mari de festivitaţi fiindu-i asigurată iesirea spre actuala strada Jean Louis Calderon • Si tot sub conducerea sa, şcoala îşi recapătă vechiul nume de dinainte de 1924, nume inscriptionat pe frontispiciu de Ion Mincu, Şcoala Centrală de Fete.
1/16/2013 9

Epoca Ş colii Centrale de la 1864 pâna azi
• • In 1948 autoritaţile comuniste interzic Elenei Malaxa dreptul de a profesa. Urmează o perioadă neagră nu numai pentru Şcoala Centrală, devenită pe rand Liceul de Fete nr. 10, şcoalaMedie nr. 1, Şcoala Medie nr. 10, Şcoala Medie Mixta Zoia Kosmodemianskaia, Liceul de Fete nr. 10 Zoia Kosmodemianskaia, Liceul real-umanist Zoia Kosmodemianskaia, Liceul de filologie istorie Zoia Kosmodemianskaia, ci pentru intreaga cultură romană. Modelul sovietic de organizare este preluat si de invătamânt: durata de 10 ani, sistemul de notare de la 1 la 5 (1952-1957), cenzurarea unor lucrari ce nu erau conforme cu ideologia partidului. Vremuri mai însorite apar abia odata cu politica de indepartare de Moscova a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Inteligenţa şi curajul unor directori ca Mioara Zdravcovici a facut ca liceul să poată sarbatorii în 1977, împlinirea a 125 de ani de existenţă. Spectacolele, simpozioanele, conferinţele si scrierea unei monografii a liceului a prilejuit reunirea vechilor elevi si profesori ai liceului
1/16/2013 10


Doamna directoare Elena Pogoneanu
• Şcoala Centrală de fete se îndreaptă spre destinele ei , păstrând cu evlavie tradiţiile scumpe, în care s-a cristalizat sufletul generaţiilor ce s-au perindat în ea timp de aproape 150 de ani !!

1/16/2013

11

Structura academică în anul 1855
Pensionatul domnesc de demoazele Doamna Ana Iacobson

O guvernantă limba germană

2 guvernante limba franceză

D-l Pedro D-l Kristi
( romană)

Un preot
(religie)

(muzică şi desen)

Un profesor de dans

1/16/2013

12

Imnul Şcolii Centrale

1/16/2013

13

Bibliografie
• Revista Boabe de Grau , anul V, articol publicat de Elena Pogoneanu( fosta directoare a scolii)
http://ro.wikipedia.org/wik i/%C8%98coala_Central% C4%83_(Bucure%C8%99t i)

http://www.calificative. ro/scolibucuresti/scoalacentrala/detalii
1/16/2013

Contact: ralucapascu_92@yahoo.com

14

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->