Lectia defectului tau cel mai mare

Sunt momente in care orice om pe lumea asta se simte alienat intr-un fel sau altul. Diferit. Defect. Paria. La un moment dat eram la un ceai cu o persoana care deja mi-a influentat viata prin deciziile viitoare pe care le voi lua. Aveam o discutie in care puneam bazele unei colaborari, el fiind pe pozitie de superioritate prin experienta si ceea ce putea sa ofere. Discutand perfect normal, s-a oprit brusc, s-a uitat in ochii mei si m-a intrebat total neasteptat: “Daca ar fi ca altii care te cunosc sa vorbeasca de defectele tale, ce ar spune? Care ar fi lucrurile negative pe care le-ar spune ei?” Pentru moment m-am blocat, nu stiam daca acel cineva exista sau nu. Este o metoda foarte buna ca sa provoci o resetare emotionala si sa il pui in dificultate pe interlocutor. Se vorbeste ceva negativ? Ce poti raspunde la o intrebare de genul asta? I-am raspuns ca cel mai probabil ar spune ca sunt oarecum rigid in anumite situatii, ca muncesc prea mult si ca sunt momente in care par lipsit de emotii (ca sunt prea putin emotional). Am trecut peste intamplare, am colaborat cu persoana respectiva destul de mine, insa intamplarea mi-a ramas setata pe creier. Cautam un inteles al intrebarii iar raspunsul lui ca vrea sa inteleaga mai bine un potential partener nu m-a multumit indeajuns. Probabil si pentru faptul ca intelegeam anumite mecanisme psihologice care se activasera in contextul respectiv. Am ramas cu intrebarea asta mult timp in minte si nu am gasit raspunsul decat azi. Intre timp, acum 1-2 luni m-am intalnit cu un prieten, potential partener atunci. Intuitiv am repetat intrebarea respectiva, fara sa planific neaparat asta. Voiam sa ma pun si in pozitia “celuilalt” ca sa inteleg mai bine. Am vazut cum deschide ochii mari, se simte pentru o secunda vulnerabil, inghite in sec… si apoi repeta tot ceea ce i se spune, la nivel de defecte percepute, de ceilalti. A spus adevarul. Cand pui un om intr-o pozitie incomoda, intelegi multe despre omul respectiv si poti sa intelegi mult mai usor daca te minte sau nu. Nu asta era insa scopul. Acum imi dau seama ca am fost poate un pic rudimentar, insensibil si, poate, prin intrebare, un pic arogant.

Un om care vorbeste despre sex. Exista multe teorii psihologice care spun acelasi lucru: NU EXISTA DEFECTE. mai ales daca il iei prin surprindere cu intrebarea (se numeste “soc emotional” sau “resetare”) raspunsul pe care ti-l da REPREZINTA CALITATILE LUI ! “Rigiditatea” de care vorbeam eu inseamna pentru prietenul meu care m-a supus testului – verticalitate si onoare. stapana pe sine in situatii critice. care vor sa devina traineri pe viitor. este un om care ascunde o anumita impulsivitate pe care vrea sa si-o controleze. Personal. Cand scriu randurile astea tocmai am terminat cursul de traineri pe care l-am tinut cu Marius Simion. Inca nu intelegeam sensul intrebarii si am vazut in continuare intrebarea ca un test pentru mine. mai ales prin opozitie. care nici nu mai conteaza in ecuatia data. Cele mai des folosite cuvinte de oameni releva doar nevoia lor cea mai mare (lipsa pe care o resimt cel mai mult). nu asta vreau sa subliniez) Orice calitate. “Lipsit de emotii” inseamna de fapt o persoana rationala. Am dat tot ce am avut mai bun din mine pe parte de marketing si vanzari. “Munca prea multa” inseamna de fapt harnicie si dorinta de rezultate. Asa ca incerc sa ii inteleg si sa ii ajut cat pot de mult. Exemplele pot continua. din prisma prietenilor. Cu alte cuvinte un om prea organizat devine in ochii celorlalti rigid. Un om sociabil si extrovertit – obositor si agasant. Un om care foloseste des cuvantul “flexibilitate” denota ca are nevoie de flexibilitate. Un om care ii indeamna pe ceilalti la calm si vorbeste despre calmitate des. Ma simt responsabil pentru oamenii care si-au pus destinul (macar partial) in mainile mele. Exemplele pot continua. ai doua rezultate: • • de obicei iti spune adevarul. . Trei zile intregi am fost in mijlocul unor oameni deosebiti. ma transform. Si in drum spre casa mi-am adus aminte de cele doua intamplari. Nu erau defecte care sa afecteze relatia dintre noi atat de mult. DOAR CALITATI (bineinteles ca exista exceptii si ca teoria poate fi demontata. se transforma in defect pentru cei din jur. in momentul in care sunt in mijlocul unei sali de curs. In discutiile pe care le aveam cu oamenii vedeam un tipar care se repeta incontinuu si pe care il identificasem si in trecut.Mi-a spus defectele lui. Cand pui pe cineva sa iti spuna care ii sunt defectele. daca o recadrezi. O persoana foarte creativa poate instant deveni visatoare… sau pe care nu te poti baza. nu inseamna ca are. ci ca are nevoie. sa inteleg procesul. Sexul nu mai e subiect de discutie frecvent in momentul in care este prezent in viata cuiva.

chit ca ceilalti vad “reversul medaliei”. Niciun “standard” nu a reusit ceva cu adevarat important in viata. Insa nimeni nu spune ca trebuie sa te incadrezi intr-un standard. Asta inseamna sa te concentrezi pe calitatile pe care le ai. Lumea poate fi schimbata de oameni diferiti de standard. Vezi ce se ascunde in cuvintele celor apropiati. atunci cand este dus in exces. de multe ori demolezi si calitatile pe care le ai. Persoanele din jur observa in special diferentele “de la norma” sociala. este de fapt o calitate. Asta te intreb si eu: Cum arata partea ta intunecata a lunii? (cu ce te critica cei din jur cel mai des) Cum arata partea luminata a lunii? (care este de fapt calitatea pe care trebuie sa te concentrezi) Daniel Zarnescu . Un bun prieten de-al meu denumeste “defectele evidente” ale cuiva “the dark side of the moon” (sau partea intunecata a lunii. Cea mai proasta decizie pe care o poti lua este sa te concentrezi pe defecte. Hraneste-o si o sa ai rezultate incredibile! Avem un noroc fabulos ca nu suntem cu totii la fel! Intr-o lume ideala ar fi trebuit sa respectam un standard. adica doar defectul din spatele calitatii. facand traducerea). Intrebarea lui fireasca este: “Cum arata partea luminata a lunii?”.Adevarul este ca fiecare calitate are un revers al medaliei. Doar cei care au iesit din tipare. pentru ca ei au acces la o alta perspectiva. Inteligenta conventionala spune ca omul care nu respecta “standardul” trebuie “convertit”. Concentrandu-te pe defecte. de fapt te concentrezi pe “reversul” calitatii… Reparand defectele. atunci cand te critica… si cauta care este calitatea pe care ei de fapt o scot in evidenta. Orice “defect” care are la baza faptul ca nu esti ca ceilalti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful