You are on page 1of 12

Azonost jel:

2005. mjus 20.

GPSZETI ALAPISMERETEK

KZPSZINT RSBELI VIZSGA

RETTSGI VIZSGA

Az rsbeli vizsga idtartama: 180 perc

Ptlapok szma Tisztzati Piszkozati

OKTATSI MINISZTRIUM

Gpszeti alapismeretek

kzpszint rsbeli vizsga 0511

Gpszeti alapismeretek kzpszint

Azonost jel:

Fontos tudnivalk
A feladatokat figyelmesen olvassa el! A vlaszokat a feladatban elrt mdon adja meg! A tesztnl javtgatni tilos, a javtott vlaszok nem rtkelhetk! Ceruza csak a rajzolst, szerkesztst ignyl feladatokhoz hasznlhat! A szmtst ignyl feladatoknl minden esetben elszr rja fel a megfelel sszefggst, majd helyettestse be a szmrtkeket, vgezze el a szksges szmtsi mveleteket! A szmtsokat kt tizedes pontossggal kell elvgeznie! A szgfggvnyek rtkt ngy tizedes pontossggal vegye figyelembe! A vgeredmnynl a mrszm mellett tntesse fel a mrtkegysget is! Ha a feladatrszeknl nincs kln utasts a mrtkegysgek vonatkozsban, akkor a vgeredmnyeket N-ban, m-ben, s-ban, illetve ezek szrmaztatott mrtkegysgeivel kifejezve adja meg!

rsbeli vizsga 0511

2/12

2005. mjus 20.

Gpszeti alapismeretek kzpszint

Azonost jel:

TESZT 1. Az albbi brn egy test t vetlete lthat. Az ellnzetet E bet jelli. Azonostsa az brn lthat vetleteket, ha a nzetrend az eurpai vettsi mdnak felel meg! rja a vetletekbe a megfelelnek tartott nzet betjelt! a) b) c) d) Fellnzet Alulnzet Jobbnzet Balnzet

Rajzolja le az bra melletti megadott helyre az eurpai vettsi mdra utal egyezmnyes jelet!

2. A kp skmetszse sorn klnbz metszetidomok keletkezhetnek. Rajzoljon be az albbi brba egy olyan metszskot, amelynl a metszetidom parabola lesz!

3. A mszaki rajzokat feliratmezvel kell elltni, amelynek tartalmaznia kell a rajz azonostshoz szksges informcikat, s az ignyeknek megfelelen kiegszt informcikat is. Karikzza be az albb felsoroltak kzl azoknak a betjelt, amelyek a rajz azonostshoz szksgesek! a) b) c) d) e) Mretarny Rajzszm A rajz trvnyes tulajdonosnak a neve A vettsi mdra utal jelkp A rajz cme (megnevezs)

rsbeli vizsga 0511

3/12

2005. mjus 20.

Gpszeti alapismeretek kzpszint

Azonost jel:

4. A skbeli errendszerekre vonatkoz albbi megllaptsok vagy igazak vagy, hamisak. rjon a helyesnek tartott llts eltti kipontozott helyre I, a helytelennek tartott el Hbett! 1 ..Kt er csakis akkor lehet egyenslyban, ha azonos nagysgak, ellenttes rtelmek s kzs hatsvonalon helyezkednek el. 2 ..Az er a hatsvonala mentn tetszlegesen eltolhat. 3 ..Ngy skbeli er csak akkor van egyenslyban, ha hatsvonaluk kzs pontban metszdik. 4 ..Ha egy pontjn elforgathatan rgztett testre er hat, akkor a test az er hatsra mindig elfordul. 5 ..Az er testre gyakorolt hatsa nem vltozik, ha az ert a test egy msik pontjra helyezzk t. 5. Karikzza be az albbi lltsok kzl azoknak a betjelt, amelyek igazak a prhuzamos hatsvonal koncentrlt erkkel terhelt kttmasz tartkra! a) A tart tetszleges keresztmetszett egyidejleg hajltnyomatk s nyrer is terhelheti. b) A veszlyes keresztmetszet a tart brmelyik keresztmetszetben lehet. c) Az egyenslyt biztost knyszerben a reakciern kvl reakcinyomatk is bred. d) A reakcierk hatsvonala prhuzamos a terhelerk hatsvonalval. e) A nyrer-bra nem tartalmazhat ferde vonalakat. 6. Az albbi feladatban a nagybetvel jelzett egyszer ignybevtelek s az arab szmokkal jellt lltsok kztti kapcsolatokat kell felismernie. Elszr az lltst olvassa el, s csak ezutn keresse meg a hozz tartoz ignybevtel betjelt! Ezt rja az lltsok eltti pontozott vonalra! (Egy llts tbb ignybevtelhez is kapcsoldhat.) A) B) C) D) Hz-nyom ignybevtel Hajlt ignybevtel Tiszta nyr ignybevtel Csavar ignybevtel Van olyan szl, ahol a feszltsg rtke nulla. A szomszdos keresztmetszetek elcssznak egymson. Hosszvltozs lp fel. Er hozza ltre.

1............ 2............ 3............ 4............

7. Kt alkatrszt csavarktssel rgztnk egymshoz. A csavarkts kialaktshoz a kvetkez szempontokat kell figyelembe venni: mindkt alkatrszben tmen furat van, nagy meghzsi nyomatk szksges, az sszeerstend elemek mozgsnak, rzkdsnak vannak kitve.

rsbeli vizsga 0511

4/12

2005. mjus 20.

Gpszeti alapismeretek kzpszint

Azonost jel:

Karikzza be az ag betkkel jellt elemek kzl azoknak a betjelt, amelyek a csavarkts kialaktshoz szksgesek! a) b) c) d) e) f) g) Hengeresfej csavar Hatlapfej csavar, Hornyos anya, Hatlap anya, Korons anya, Altt Rugs altt

8. Az albbi feladatban a nagybetkkel jellt tengelykapcsolk s az arab szmokkal jellt lltsok kztti kapcsolatokat kell felismernie. rja a megllapts eltti pontozott vonalra a helyesnek tartott tengelykapcsol tpus betjelt! P) Merev tengelykapcsolk B) Kiegyenlt tengelykapcsolk D) Rugalmas tengelykapcsolk T) Srld tengelykapcsolk 1 Van olyan tpusa, amely akkor is alkalmazhat, ha a tengelyvgek helyzete hossz-, sugr vagy mindkt irnyban eltr egymstl. 2 A nyomatkot az e csoportba tartoz valamennyi tpus vltozatlanul tovbbtja. 3 Valamennyi tpusa lland kapcsolat. 4 Biztonsgi tengelykapcsolknt is alkalmazhatk. 5 A lksszer terhelseket csillaptjk. 6 A helyes mkds kvetelmnye a kt tengelyvg egytengelysge. 7 A melegeds cskkentsre gyakran olajkenst alkalmaznak. 9. Az albbi feladatban a nagybetvel jelzett fogalmak (vonatkozsok) s az arab szmokkal jellt lltsok kztti kapcsolatokat kell felismernie. Elszr az lltst olvassa el, s csak ezutn keresse meg a hozz tartoz megfelel fogalom (vonatkozs) betjelt. Ezt rja az lltsok eltti pontozott vonalra! P) Egyenesfogazat hengeres hajtsok B) Kpkerekes hajtsok D) Egyikre sem vonatkozik T) Mindkettre vonatkozik 1 Kitr tengelyek esetn. 2 Szget bezr tengelyek esetn. 3 Prhuzamos tengelyek esetn. 4 Bels fogazattal is kszthet. 5 Az osztkr-tmr a fogszm s a modul szorzataknt szmthat. 6 Knyszerkapcsolat hajts.

rsbeli vizsga 0511

5/12

2005. mjus 20.

Gpszeti alapismeretek kzpszint

Azonost jel:

10. A nyersanyagokat leggyakrabban eredetk szerint csoportostjuk. Melyik ez a hrom csoport? Vlaszt a pontozott vonalra rja! eredet eredet eredet 11. Melyik megfogalmazs fejezi ki a legjobban a TECHNOLGIA fogalmt? Karikzza be a helyesnek tartott vlasz betjelt!

a) A termszetben megtallhat nyersanyagok talaktsnak, feldolgozsnak folyamatt b) A nyersanyagoknak a szksgletek kielgtsre szolgl flksz- vagy ksztermkk c) Az anyagok megmunklsnak folyamatt rja le. d) A flksz termkek ksztermkk val feldolgozst rja le.
12. Nzze meg figyelmesen az albbi diagramot, s ennek alapjn vgezze el a feladatokat! val feldolgozsnak folyamatt rja le. rja le.

a) Egsztse ki az albbi mondatot! A megfelel szt rja a pontozott vonalra! Az brn egy sznfm . grbje lthat. b) Milyen halmazllapot a fm az I. szakaszon? ... c) Milyen halmazllapot a fm a III. szakaszon? .. d) Mi jellemz a II. szakaszra? Egsztse ki a kvetkez mondatot! A megfelel szt rja a pontozott vonalra! A II. szakaszon az anyag hmrsklete ..

rsbeli vizsga 0511

6/12

2005. mjus 20.

Gpszeti alapismeretek kzpszint

Azonost jel:

FELADATSOR 1. Szmtsa ki a forgatnyomatkot az A pontra! a = 0,8 m b = 0,2 m = 30 F = 100 N

2. Egy P = 15 kW teljestmny villamos motor tengelycsonkjnak szgsebessge = 6012 1/min. Feladatok: a) llaptsa meg a motor tengelycsonkjnak ignybevtelt, rja fel az adott ignybevtelre vonatkoz mretezsi sszefggst! b) Szmtsa ki a kr keresztmetszet tengelycsonk keresztmetszeti tnyezjnek szksges nagysgt, ha anyagra meg = 45 MPa feszltsget engednk meg!

3. Szmtsa ki egy kpos tengelykapcsol kpfelleteit sszeszort merleges irny er nagysgt, ha a kpos trcsa flkpszge = 14 s a trcsafeleket sszeszort axilis er Fa = 1100 N!

rsbeli vizsga 0511

7/12

2005. mjus 20.

Gpszeti alapismeretek kzpszint

Azonost jel:

4. Varratnlkli acl nyomcsvezetk p=5,5 bar nyoms, v=51,4 m/s sebessg, q=1,25 m3/s mennyisg gzt szllt. A cs anyagra megengedett feszltsg meg = 90 MPa. Feladatok: a) Szmtsa ki a cs tmrjt! Vlassza ki a megfelel tmrt! Szabvnyos cstmrk mm:150; 200; 250; 300; b) Szmtsa ki a cs falvastagsgt, ha a jrulk rtke =1 mm! Vlassza ki a megfelel falvastagsgot! Szabvnyos falvastagsgok mm: 2; 2,5; 2,75; 3; 3,25; .

5. Nyitott laposszj-hajts jellemz adatai: A hajt trcsa fordulatszma: A hajtott trcsa fordulatszma: A szjsebessg: Feladatok: a) Szmtsa ki az tttelt! b) Hatrozza meg a hajt szjtrcsa tmrjt!

n1= 2400 1/min n2= 960 1/min v= 22 m/s

rsbeli vizsga 0511

8/12

2005. mjus 20.

Gpszeti alapismeretek kzpszint

Azonost jel:

6. Ksztse el az albbi persely mrethlzatt, a mretvonalakra ne rjon mretszmot!

rsbeli vizsga 0511

9/12

2005. mjus 20.

Gpszeti alapismeretek kzpszint

Azonost jel:

rsbeli vizsga 0511

10/12

2005. mjus 20.

Gpszeti alapismeretek kzpszint

Azonost jel:

rsbeli vizsga 0511

11/12

2005. mjus 20.

Gpszeti alapismeretek kzpszint

Azonost jel:

a tmakr a tmakr maximlis elrt maximlis elrt pontszm pontszm pontszma pontszma 1. 5 2. 2 3. 3 4. 5 5. 3 6. 7 Teszt 50 7. 3 8. 7 9. 6 10. 3 11. 2 12. 4 1. 6 2. 9 3. 4 Feladatsor 50 4. 13 5. 8 6. 10 100 SSZESEN 100 Az rsbeli vizsgarsz pontszma 100 minsts (szzalk) tmakr a feladat sorszma

javt tanr

__________________________________________________________________________

elrt pontszm Teszt Feladatsor

programba bert pontszm

javt tanr

jegyz

rsbeli vizsga 0511

12/12

2005. mjus 20.