CARACTERUL JOCULUI: alergare cu prinderea jucatorilor Loc: sala, teren. Participanti: 5-10.

in limitele unui spatiu de joc delimitat, jucatorii se raspandesc in diferite directii. Se aleg trei jucatori care se numesc prinzatori, si acestia, in formatie de cerc cu lant de brate (plasa), cauta sa prinda jucatorii, prin cuprinderea lor in plasa. Cei prinsi devin la randul lor prinzatori si maresc plasa. Jocul continua pana ramane un singur jucator neprins, care de fapt devine castigatorul jocului. Reguli: - Prinderea este valabila numai in cazul cand plasa nu s-a rupt (nu s-a desfacut lantul de brate). - Jucatorii urmariti pot scapa de urmarire daca intra in plasa si ies imediat, tara ca intrarea sa fi fost determinata de actiunea prinzatorilor. SOARECELE SI PISICA Conditii: - se joaca de obicei pe teren sau in sala; - numar nelimitat de jucatori; Scopul: dezvoltarea atentiei, spiritului de orientare, cinstei. Descrierea jocului: Jucatorii formeaza un cerc cu fata spre interior si se apuca de maini. Cercul are 1-2 porti, adica acolo jucatorii lasa o trecere nefiind prinsi de maini, in cerc se afla un jucator care este „soarecele', iar in afara altul care este „pisica'. Pisica incearca sa prinda soarecele. Jucatorii din cerc usureaza fuga soarecelui, permitandu-i intrarea sa, iesirea din cerc prin ridicarea bratelor. Pisica este insa impiedicata sa treaca in acest inel, ea putand folosi numai cele doua porti existente. Reguli: daca pisica a prins soarecele, o alta pereche incepe jocul.Indicatii metodice:jocul se recomanda pentru copiii pana la 10 ani. Daca dupa un timp de 1-2 minute pisica nu reuseste sa prinda soarecele, conducatorul jocului schimba rolurile celor care se urmaresc sau poate numi alta pereche.

legat la ochi. O rata lovita se socoteste un punct pentru echipa vanatorilor. Echipa vanatorilor are mingea pe care o arunca de la unul la celalalt. in caz contrar. . Daca il ghiceste. Unul dintre jucatori. iar cand socoteste momentul prielnic arunca in rate. BABA OARBA Se traseaza pe pamant un cerc cu diametrul de aproximativ 5 m. unul cu raza de 3-4 m. Regulile jocului: Vanatorii nu au voie sa depaseasca limitele cercului. Jucatorii impartiti in doua echipe egale: o echipa sta in cercul mic si reprezinta „ratele' iar cealalta echipa . O minge ricosata din pamant sau de la un alt elev.jucatorul ramane nemiscat. Scopul: . Ratele se arunca prin deplasari repezi sau prin sarituri in interiorul cercului. Dupa cateva minute se schimba rolurile echipelor. incearca sa ii prinda pe ceilalti. ramane in continuare cuochii legati. deconspirandu-si astfel pozitia. nu se socoteste punct. se noteaza punctele marcate si jocul continua.„vanatorii' sta in afara cercului mare. LEAPSA CU OBSTACOLE CARACTERUL JOCULUI: alergare cu trecerea peste obstacole. atentia.numar nelimitat de jucatori. iar cel cu ochii legati ii rosteste numele. schimba imediat. indemanarea Descrierea jocului: Pe teren se marcheaza doua cercuri concentrice. in afara de „nevazator'. . ceilalti jucatori suntobligati sa-i atraga atentia.RATELE SI VANATORII Conditii: . invinge echipa care are cel mai mare numar de puncte. rolul cu el. Odata atins. nimeni nu are voie sa depaseasca granitele cercului de cate ori „nevazatorul' trece granita cercului. Indicatii metodice: Reprizele de joc trebuie sa aiba aceeasi durata.viteza de deplasare.sala mare sau teren. iar celalalt de 6-7 m.

Participanti: 15. sala. ca atare. prinzatorul urmareste jucatorii sa-i prinda. sau prin linii trasate pe sol se delimiteaza spatiul de joc. nu schimba rolul cu prinzatorul. . . sunt obligati sa constituie un obstacol viu. ci ramane pe loc.in cazul cand numarul jucatorilor este mare. spre deosebire de celelalte variante si forme ale jocului „Leapsa'. Jocul se termina cand mai ramane un singur jucator urmarit si acesta este declarat invingator. La semnalul de incepere. in timpul alergarii. pot fi alesi 2-3 prinzatori. Reguli: . Cu ajutorul a patru fanioane puse la patru colturi.Jucatorii n-au voie sa iasa din limitele terenului jalonat. formand astfel un obstacol viu. .Loc: teren. jucatorii sunt obligati sa sara peste toate obstacolele pe care le gasesc in cale. Cel prins. Marimea spatiului se fixeaza in functie denumarul jucatorilor. luand pozitia in genunchi pe patru labe. restul se raspandesc pe toata suprafata locului de joc. Dintre jucatorii cei mai rezistenti se alege un prinzator. nefiind ingaduita ocolirea lor.Evitarea trecerii Indicatii metodice: obstacolului se considera prindere. cei care ies fiind considerati prinsi si.

Materialul didactic: un disc pe care sunt desenate obiecte (pe segmente).Jocul „Unde s-a oprit roata?” are ca obiectiv principal denumirea corecta a unor obiecte. Pe acest disc este fixat de un ax. un alt disc cu un segment lipsa. cate o singura imagine pe care copiii trebuie sa o denumeasca. . Sarcina didactica: enunțarea corecta a substantivelor la singular si plural. Prin invartirea acestuia se descopera pe rand. Regulile jocului: copiii trebuie sa recunoasca si sa denumeasca imaginea la care s-a oprit roata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful