UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE „GR. T.

POPA” IAŞI FACULTATEA DE MEDICINĂ GENERALĂ

PROIECT DE INFORMARE HIV/SIDA

ÎNDRUMĂTORI : Prof. Univ. Dr. Azoicăi Doina Asist. Univ. Dr. Manole Alina

STUDENŢI : Seria E, Grupa 53, An III MG Chiru Cristina – Nicoleta (coordonator echipă şi proiect) Maghiaru Loredana Buzamăt Bogdan – Victor Gîbu Alexandru

Iaşi. iar dintre aceştia cei mai mulţi s-au infectat prin intermediul contactului sexual neprotejat. Scopul proiectului Scopul proiectului este de a informa populaţia ţintă asupra agentului care determină boala.PROIECT DE INFORMARE HIV/SIDA 1. pe plan mondial. Motivarea alegerii temei – consideraţii generale privind HIV/SIDA SIDA este un sindrom care denumeşte totalitatea bolilor asociate infecţiei cu virusul HIV. gratuit şi la o serie de subvenţii (hrană. în România trăiesc peste 11. concedii medicale). măsurile de prevenţie. ale subvenţiilor acordate bolnavilor şi pierde veniturile din taxele şi impozitele pe care le-ar fi suportat pacientul. Populaţia ţintă Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de elevii clasei a -X-a de la Liceul Gheorghe Asachi. anual în care adaugă şi numele necesare tratamentului infecţiilor supra-adăugate şi a altor afecţiuni generate de SIDA (cancer. modalităţile de transmitere. Boala SIDA a dobândit o importanţă majoră pe plan naţional şi mondial prin prevalenţa ridicată.726. Societatea suportă costurile terapiei. iar cei mai mulţi dintre ei. prin complicaţiile grave pe care le ridică şi nu în ultimul rând prin costurile sociale pe care le induce. respectiv distrugerea sistemului imunitar. un raport publicat anul acesta de Fundaţia „Tineri pentru Tineri" arată că 54% din tinerii cu vârste între 15 -24 de ani nu au folosit prezervativul pentru fiecare contact sexual ocazional şi 16.000 de miliarde de lei. factorii de risc şi tratamentul existent până la momentul actual. Acelaşi studiu arată că în prima jumătate a anului 2012 au fost diagnosticaţi 313 pacienţi noi infectaţi cu HIV/SIDA. sunt tineri între 20 şi 29 de ani. 3. dacă şi-ar fi putut desfaşura activitatea obişnuită în absenţa afecţiunilor generate de HIV. conform datelor statistice recente raportate de OMS. 2. simptomele. Societatea alocă numai pentru tratamentul specific (medicaţie anti-HIV) peste 11. În prezent. respectiv 6. arată un studiu realizat în luna iunie 2012 de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş". reprezentând prima cauză de deces la femeile între 14-55 ani. . Pacienţii din România au acces la terapie de vârf. De altfel. 1.3% nu l-au folosit niciodată. infecţie care duce la slăbirea. Această boală a devenit problema majoră de sănătate în România şi în lume. tulburări hematologice).000 de pacienţi cu HIV/SIDA.

astfel pentru a te infecta cu HIV trebuie să existe un contact direct între fluidele corpului tău și ale persoanei infectate.scăzând astfel apărarea naturală a organismului împotriva infecțiilor și a bolilor. 2. între membrii echipei noastre şi populaţia ţintă Obţinerea aprobării decanatului în vederea susţinerii întâlnirilor Tipărirea de chestionare şi pliante Promovarea în Liceul Gheorge Asachi. HIV este un virus care se găsește în sânge și în alte fluide ale corpului. . chestionare). s-a răspândit rapid odata cu schimbarea proprietăţilor lui biologice. dar la sfârşitul anului 1970. Retrovirusurile sunt incapabile să se reproducă în afara celulelor cu ADN. Istoria naturală a HIV HIV ar fi fost prezent la populaţiile centro-africană . a unui comportament fără risc privitor la HIV/SIDA pentru populaţia ţintă. Iaşi . Ce este HIV? HIV ( Virusul Imunodeficienţei Umane) este un agent patogen care inițial atacă celulele din sistemul imunitar. Rezultatul infectării cu HIV este distrugerea sistemului imunitar. cum ar fi sperma și fluidele vaginale. cu accentul pus pe grupa de vârstă între 16 -17 ani Creşterea nivelului de cunoştinţe referitoare la folosirea corectă a prezervativului în rândul populaţiei tinere 16-17 ani Dezvoltarea şi distribuţia de materiale promoţionale şi educaţionale pentru promovarea unor comportamente sănătoase în rândul tinerilor (pliante . urmând în scurt timp pandemia de SIDA. Virusul nu supraviețuiește în afara corpului. Etape desfăşurare proiect        Alegerea populaţiei ţintă accesibile Stabilirea unui calendar în vederea realizării unor întâlniri şi discuţii pe această temă. iar din această cauză toate persoanele infectate sunt predispuse la infecții ocazionale şi complicații neoplazice. multiplicându-se și distrugându-le.4. ca rezultat al frecvenţelor transmiterii interumane în cursul migrării populaţiilor africane.

Ambele au aceeaşi prezentare sub microscopul electronic. măciucaţi formaţi din proteinele majore ale învelişului viral: gp120 şi gp transmembranară 41. Subtipul B este cel mai răspândit în Europa de Vest şi este aproape prezent în America de Nord.dureri articulare 51% erupţii cutanate 51% transpiraţii nocturne 49% mialgii . N şi O. 54% cefalee .Viruşii din subtipul M.Această grupă este frecvent preponderentă în Africa de Vest. cu răspândirea cea mai largă în lume se împart la rândul lor în subtipurile A şi B. Grupa HIV-2 se împarte la rândul sau în subtipuri. Viruşii HIV se împart în grupa HIV-1 cu cele trei subtipuri M. pot apărea simptome asemănătoare cu gripa: temperatură. transpiraţie nocturnă.Se răspândeşte şi în Europa pentru că 15% din persoanele infectate în Portugalia în 2005 au fost infectate cu acest virus HIV-2. limfangită.dureri musculare 49% greaţă .Cele mai frecvente sunt tipurile A şi B.dureri de cap 54% inapentenţă 54% artralgii . Faza (etapa) acută (4-6 săptămâni) După 2-6 săptămâni de la infecţie.Structura HIV Este un virus sferic. dar se deosebesc prin greutatea moleculară a proteinelor şi ordinea genelor. greaţă.În ultimii ani se constată şi răspândirea celorlalte subtipuri. HIV-1 şi HIV-2 se aseamănă între ele din punct de vedere a evoluţiei şi simptomelor clinice ale infecţiei. Evoluţia HIV/SIDA Infecţia HIV decurge în 4 etape. Simptomele cel mai des întâlnite sunt :           80% temperatură ( hipertermie ) 75% oboseală 68% stare generală alterată cu impresie de boală. are simetrie icosaedrică şi anvelopa cu 72 de spiculi externi.Evoluţia HIV-2 se pare că este mai lentă decât HIV-1. de 80-130 nm cu un miez sub formă de trunchi de con.

. Nu trebuie uitat nici posibilitatea apari ţiei de reacţii secundare produse la această terapie.dureri de gât 37% ulceraţii . virusul putând deveni foarte repede rezistent la ele. Tratamentul cu medicamente antiretrovirale nu trebuie întrerupt pentru a evita producerea de rezistenţe medicamentoase. S-a elaborat teoria conform căreia nu toţi infectaţii HIV trec la faza de boală. Limfocitele T sunt reperul care arată gradul afectării sistemului imun. Faza (etapa) de boală SIDA SIDA ca boală este definită când apar bolile care descriu boala la un pacient HIV seropozitiv.       46% diaree 46% combinaţia temperatură + erupţii cutanate 44% faringită . toate la un loc producând un disconfort psihic suplimentar a celui infectat. dar teoria nu a putut fi încă confirmată. în primele ore de la contact. infecţii oportuniste. Pentru diagnosticarea unei infecţii acute cu HIV este necesar (pe lângă simptomele de mai sus) şi un rezultat pozitiv al testului HIV-ARN (respectiv prin reacţia de polimerizare în lanţ sau PCR) şi un test de confirmare negativ sau la limita negativităţii . Faza (etapa) latentă de boală (durează de regulă câţiva ani) În această perioadă se înmulţesc virusurile HI (HIV).Western Blot. sau acestea lipsesc. Acestea sunt inofensive pentru un pacient cu sistemul imun sănătos.5 kg 24% sensibilitate luminoasă Sunt pacienţi care nu observă simptomele de mai sus. Persoanele afectate care ştiu de infecţie nu au simptome fizice. Terapia HIV Terapia HIV trebuie începută imediat după contactul cu virusul HI (HIV).afte bucale 34% ceafă înţepenită (probabil din cauza nodulilor limfatici umflaţi din zonă datorate limfangitei) 32% scădere în greutate mai mare de 2. ci doar psihice. motiv pentru care trebuie respectat cu stricteţe orarul de terapie (un lucru care poate produce un stres suplimentar). Indicaţia de terapie este dată de scăderea lor sub limita de 200-400 de celule/pl. Faza (etapa) a treia (A)ids (R)elated (C)omplex Simptomele sunt identice cu infecţia acută dar nu mai dispar. Sistemul imun slăbit sau distrus al unui pacient HIV seropozitiv nu se mai poate apăra de aceşti agenţi patogeni inofensivi pentru un pacient cu sistem imun intact şi apar bolile sus enumerate. Acestea se numesc boli. clinice.

Nu există însă studii de lungă durată cu punct final pentru această terapie cu generice. decizia luându-se pentru fiecare caz în parte. Recomandarea se face şi pacienţilor fără simptome dar care au titru CD4 cuprins între 200 -350 şi celor cu un titru CD4 între 350-500 dar cu o încărcare virală mare (peste 100. Dezavantajul este n umărul mare de tablete necesare pentru terapia zilnică care duce o acceptanţă redusă din partea pacientului. concluziile efectelor clince trase din acest studiu reflectând un spectru larg. O terapie HAART se recomandă străduitor pacienţilor care suferă deja de afecţiuni definitoare SIDA ca şi în cazul afecţiunilor rezultate din slăbirea sistemului imunitar dar care nu sunt incluse în lista bolilor definitoare SIDA.Abacavir) este administrată cel mai uşor. iar efectul inhibitor al dezvoltării virale pare a fi mai mic. Combinaţia 2 NRTI + 1 NNRTI are se pare o putere de frânare a înmulţirii virale asemănătoare dar nu există încă rezultate din studii clinice ci doar studii de laborator. presupune cele mai puţine tablete. Substanţele active se găsesc toate trei într-o singură tabletă care se administrează de două ori pe zi.000). În India. În plus mai există pericolul toxicităţii prin administrare de lungă durată.Highly Active Antiretroviral Therapy (HAART) este denumirea folosită pentru complexul mai multor medicamente antiretrovirale folosite concomitent. Acceptanţa din partea pacientului este mai bună pentru că NNRTI este administrat oral doar o dată iar NRTI de două ori pe zi. Trebuie analizat pericolul izbucnirii SIDA în raport cu riscul toxicităţii medicaţiei de lungă durată şi/sau dezvoltarea de rezistenţă antimedicamentoasă. Brazilia şi Kenia se produc şi generice care conţin 2NRTI+NNRTI. Scopul terapiei este reducerea numărului de viruşi sub limita detectabilităţii şi redresarea sistemului imun pentru a preveni astfel apariţia acelor boli care definesc declanşarea SIDA. Terapia HAART începe azi abia în momentul în care a apărut deja o slăbire vizibilă a sistemului imunitar. Africa de Sud. valoarea CD4 şi încărcarea virală.3CT. Pornirea terapiei HAART Nu există un consens privind momentul cel mai potrivit de pornire a terapiei. Descoperirea toxicităţii mitocodriale a dus la reevaluarea tacticii „Hit hard and early!“ (loveşte tare şi timpuriu) care a fost aplicată pe la mijlocul aniilor '90. Alte combinaţii de NRTI nu pot fi incluse într-o singură tabletă din cauza drepturilor de patent asupra lor. Recomandările austro-germane iau trei factori în considerare: tabloul clinic al pacientului. Se pare că există puţine interacţiuni cu alte medicamente iar în caz de rezisten ţă medicamentoasă mai stau încă două clase terapeutice la dispoziţie. un inhibitor de protează PI (Protease Inhibitor) sau un al treilea analog nucleozidic. Ambele combinaţii medicamentoase au avantaje şi dezavantaje şi nu se poate spune care din ele este de recomandat. Combinaţia 2 NRTI + 1 PI a fost studiată în timp îndelungat. Terapia HAART constă de regulă din două medicamenete asemănătoare inhibitorilor de transcriptază nucleozidică inversă NRTI (Nucleoside Reverse Transcriptase Inhibitor) şi un inhibitor de reverse transcriptază nenucleozidic NNRTI (Non Nucleoside Reverse Transcriptase Inhibitor). . Combinaţia din 3 NRTI (AZT.

Imunofluorescenţa este utilă pentru evidenţierea virusului. de la pacient la pacient. secreţii vaginale. luând în considerare consecinţele psihice rezultate din începerea terapiei. Diagnosticul de laborator În principal din sânge dar şi din LCR. Prin Elisa putem detecta concentraţiile Ag p24 de ordinul pg/ml. Terapia corect aplicată poate prelungi viaţa celui afectat timp îndelungat. . Tratament anitiviral: O vindecare a bolii nu este posibilă la această dată. Izbucnirea fazei 3 şi 4 precum şi evoluţia bolii poate fi încetinită prin medicamente antire trovirale. Detectarea HIV poate fi făcută prin izolarea HIV-ului prin cocultivarea. lacrimi.Decizia momentului de începere a terapiei se ia individual. bolile care o caracterizează atâta timp cât sistemul imun mai este încă activ. pot fi tratate infecţiile oportuniste. PCR în prezent este cea mai sensibilă metodă de a detecta HIV. Prin: 1. salivă. a necesităţii acceptanţei ei. lapte. distrugerea lui completă duce inevitabil la moarte. urină. Testul Western – Blot pentru detectarea Ag 3. 4. detectarea AND-ului proviral în Ly sau ARN viral plasmatic prin PCR. 2. dozarea Ag p24.

3.7%.Orice contact sexual . Obiectivele majore ale educaţiei sanitare pe plan general sunt: 1.parenterală.Epidemiologie: Modul de transmitere este asimilar cu cel al virusului hepatitei B: pe cale sexuală. .Pe grupe de risc. de acupunctură şi de seringă). 2.Nu trebuie utilizate în comun obiecte personale de toaletă ( lame pentru bărbierit .educaţie religioasă şi educaţie sanitară în special. în 1992 reprezentau 13% iar la finele anului 2002 49. epilat).exceptând cuplurile monogame. educaţie morală. În consecinţă singura cale de acţiune este schimbarea stilului de viaţă prin educaţie în general. creşterea cea mai rapidă se anticipează la femei şi în cercurile de oameni care folosesc drogurile i. S-a constatat că infecţia cu HIV continuă să se răspandească din marile centre urbane şi suburbane în regiunile rurale.După orice condiţie de risc a contractării infecţiei.Riscul transmiterii prin ace contaminate este semnificativ mai redus decât infecţia cu HVB. trebuie protejat prin prezervativ. orice fel de ace care penetrează tegumentul ( de tatuaj. femeile trebuie să îşi facă un control serologic înainte de a hotărî o sarcină sau cât mai precoce dacă au luat deja această decizie. Profilaxia: Nu există vaccine şi nici posibilitatea chimioprofilaxiei. Riscul transmiterii pe cale sexuală variază în funcţie de obiceiurile sexual. cele mai riscante pentru transmiterea HIV sunt contactele anale şi de la bărbat la femeie.Creşterea numărului de cazuri printre femei este importantă : dacă în 1985 femeile reprezentau 7% din cazuri. Creşterea numărului de mame cu HIV infectate va duce la creşterea proportiei copiilor născuţi infectaţi. Prin transmiterea de la mamă la făt riscul este de 30-50%.v.

anul 1988 http://ro.com/id10.tripod.html .org/wiki/SIDA http://hivromania.Bibliografie: Păun Ludovic. Editura Medicală.ro/www/ http://sida_info.wikipedia. Infecţia cu Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful