Testul Maturităţii

Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013?

www.5am.ro

.......... 3 III.......................... O ultimă precizare privind Parteneriatul Ghid-Explorator...Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www...... Care sunt.. pe scurt.. paşii de urmat pentru „Testul Maturităţii”?........Pag..........5am.......................................................................................Pag............. Cum se desfăşoară „Testul Maturităţii”........Pag.......... 5 VI................. Cum îţi alegi Ghidul?.................................Pag........... La ce se referă parteneriatul de tip Ghid-Explorator?................................... 11 Pagina 1 ......Pag.Pag......... 6 VIII......... Cum se desfăşoară „Testul Maturităţii” dacă îl susţii pe cont propriu?................ 8 IX.........Pag.... 4 V........Pag.... 9 X.....Pag............................................................. De ce ai nevoie ca să te pregăteşti?................... De ce este atât de important să dai „Testul Maturităţii”?........................................ Ce faci după ce ai găsit Ghidul potrivit?. 11 XI. 11 XII........Pag. Script-ul pentru „Testul Maturităţii”..............Pag...........................ro CUPRINS I........... 4 IV.. 2 II........................................Pag.................................................. În ce constă „Testul Maturităţii”?.............. Cerinţele pe care este necesar să le îndeplinească Ghidul.... 6 VII.....

. cine a pictat tabloul „Mona Lisa”. care sunt lecţiile pe care le-ai învăţat în anul 2012 şi cum intenţionezi să aplici aceste lecţii în anul care tocmai a început pentru a deveni cea mai bună versiune a ta. viaţa nu mă sună să îmi spună „Ştii. atunci când vine momentul să îmi iau concediu şi nu am cu ce să îl plătesc.. Subiectul acestui Test este unul simplu. poate că ar fi fost bine dacă nu ai fi cheltuit 400 RON pe lună doar pe abonamentul de telefon. Drept consecinţă.... care sunt.”... cad şi mă lovesc. NU mai alerga pe gheaţă!”. în liceu sau în şcoala generală.. imediat cum primesc salariul. Dacă. Cu siguranţă că ai auzit şi tu de expresia de mai sus. I. Nu te voi întreba cine a inventat Teorema lui Pitagora...d. ca să acumulăm numărul de credite necesar. Şi nici nu te voi întreba cum poate fi scrisă ecuaţia neutralităţii electrice într-un semiconductor dopat cu impurităţi donore la temperaturi joase.. Pagina 2 . Sau. viaţa nu îmi trimite un SMS prin care să îmi spună „Data viitoare. mai precis. Mai precis.. la ce temperatură fierbe apa sau când este ziua naţională a României.. de nenumărate ori. dacă le mai ai şi nu le-ai dat foc imediat după ce ai terminat respectivul ciclu de studii :).. viaţa nu ne spune nimic. mult mai dificile decât orice altă experienţă educaţională pe care o putem avea în oricare ciclu de studii ne-am afla. Pentru că viaţa este „cel dintâi profesor” şi chiar cel mai dur pentru că mai întâi te examinează şi abia apoi îţi spune care este lecţia pe care o aveai de învăţat..ro Nu. sub o formă sau alta. dar mi-aş dori să accentuez aici semnificaţia cuvintelor „îţi spune”. Ştii şi tu de ce... expresia „Cine nu învaţă din greşeli este condamnat să le repete. însă nu simplist: viaţa ta sau. ca să devenim specialişti în domeniul nostru.m.a. Dacă alerg pe gheaţă..5am.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www.. ş. Ea pur şi simplu reacţionează în funcţie de acţiunile noastre conform Principiului Cauză-Efect.” Această afirmaţie este valabilă indiferent dacă vorbim despre examenele pe care ni le-au dat profesorii ca să trecem clasa. dacă vorbim despre „examenele” pe care ni le dă viaţa.. îmi irosesc banii pe obiecte sau activităţi pe care mai apoi le regret.. alunec. nu este nevoie să scoţi de la naftalină manualele după care ai studiat în facultate. de cele mai multe ori. De ce este atât de important să dai „Testul Maturităţii”? Cel mai probabil că ai auzit... este responsabilitatea noastră să ne dăm seama dacă efectul rezultat reprezintă şi efectul dorit.

o notă proastă la un examen.. Mulţi dintre noi . Pagina 3 .. Următoarele 25 de afirmaţii se axează pe ţelurile pe care îţi doreşti să le realizezi până la finalul anului 2013 ţinând cont. acest „Test al Maturităţii” şi apoi să luăm un pix de culoare roşie şi să începem să identificăm ceea ce am „scris greşit”. În ce constă „Testul Maturităţii”? El are la bază 50 de începuturi de enunţuri pe care tu le poţi completa fie într-un parteneriat de tipul Ghid-Explorator (pe care îl voi descrie în cadrul pag. şi primim un efect .. evitând astfel perpetuarea unei stări mentale de „ruminaţie” centrată pe problemă şi nu pe soluţie.atât pozitive cât şi negative .care ies la suprafaţă în cadrul procesului de completare a enunţurilor.începem „să ruminăm” asupra acestor consecinţe.. realizăm o acţiune.te vor conduce. a venit momentul să ne corectăm propriile „Teste” ale anului 2012. şi multe altele.5am.. nu ne fac bine pentru că rămânem atât de mult concentraţi pe problemă încât ajungem „să nu mai vedem pădurea datorită copacilor. Ruminaţiile de tipul De ce mi se întâmplă asta numai mie?. Acceptarea. Primele 25 de astfel de afirmaţii se axează pe evenimentele care au avut loc în anul 2012 şi au ca scop reevaluarea şi acceptarea anumitor aspecte . Aşadar.. Planificarea şi Identificarea . În viaţă.. este responsabilitatea noastră să dăm. Însă. Mai precis. fie pe cont propriu..ca o consecinţă a efectelor primite . bineînţeles. este mult mai important să găsim atât explicaţia acestora cât şi să ne dăm seama care ar fi soluţiile potrivite pentru a nu mai repeta respectivele greşeli. Tocmai de aceea. într-un final la Dezvoltarea personală şi profesională dorită. ne concentrăm toată atenţia asupra a ceea ce tocmai ni s-a întâmplat cu intenţia (într-adevăr pozitivă) de a găsi o soluţie. să ne batem pe umăr pentru „subiectele rezolvate cu succes” şi să ne pregătim temeinic pentru Testul care va urma la finele anului 2013. Aceşti primi 4 paşi ai Testului . Nu pot să scap de această situaţie!. a doua serie de afirmaţii are drept scop planificarea şi identificarea obiectivelor şi a soluţiilor potrivite pentru problemele cu care te confrunţi în prezent. şi de răspunsurile oferite primelor 25 de enunţuri.”.. mai presus de a constata greşelile. să găsim soluţii pentru greşelile constatate. Partea proastă este că nu orice ruminaţie asupra acestor consecinţe este constructivă şi ne aduce mai aproape de soluţie. II.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. Eu nu meritam aşa ceva!. 5-6). cât mai des (aş adăuga eu)..ro Cu alte cuvinte.Reevaluarea. o amendă de circulaţie sau poate cineva drag nouă alege să încheie relaţia pe care o are cu noi.

Un pix de culoare roşie. . Ghidul este o persoană în care ai încredere. dacă Ghidul tău vrea să devină Explorator al propriului Sine Autentic şi să dea şi el Testul Maturităţii avându-te pe tine. 2. corectării şi completării răspunsurilor oferite de tine la cele 50 de enunţuri.Curajul de a fi autentic şi sincer cu tine însuţi/însăţi.Un Ghid care îndeplineşte cerinţele descrise la pagina 6. care nu te critcă şi care poate să scrie rapid şi lizibil. De ce ai nevoie ca să te pregăteşti? INSTRUMENTE . semnul pe care i-l vei oferi Ghidului ca să îi indici că poate continua cu Testul şi. . Stabileşti. intervalul orar alocat testului .ro III.Un scaun sau un fotoliu confortabil şi un birou la care să poţi scrie. .Cel puţin 60 de minute de atenţie nedivizată asupra propriei persoane. nu în ultimul rând. cu tine însuţi/însăţi. poţi să fii propriul tău Ghid în această experienţă.O cameră cu o uşă :) pe care să o poţi închide astfel încât să nu fii deranjat. dacă Ghidul este de acord să faceţi schimb de roluri. . de comun acord cu Ghidul (sau cu tine însuţi/însăţi) termenii de desfăşurare ai Testului Maturităţii (data şi locul. fără regrete. paşii de urmat pentru „Testul Maturităţii”? 1. Dacă nu îţi poţi găsi un Ghid potrivit pentru tine. . în cele 7 zile care vor succeda acest Test. Îţi găseşti un Ghid care să însoţească pe parcursul acestui exerciţiu. GHID-EXPLORATOR PE CONT PROPRIU IV. Pagina 4 . Care sunt. .Script-ul pentru Testul Maturităţii (care se regăseşte la pag.care nu poate fi mai mic de 60 de minute.5am.Un pix de culoare albastră sau neagră. pe scurt. . . Mai precis.Alte cel puţin 180 de minute pe care să le aloci. 12-17) . în următoarea săptămână vor fi dedicate revizuirii.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. ca însoţitor în această călătorie. Aceste 3 ore pe care le vei petrece.2 scaune sau fotolii confortabile.

Pagina 5 . realizând acest Test al Maturităţii. îşi va nota răspunsurile cu un pix de culoare albastră sau neagră. îţi recomand să citeşti informaţiile complete pe care ţi le-am pus la dispoziţie prin intermediul acestui Ebook. ai posibilitatea să susţii Testul Maturităţii în această manieră. atunci tu vei fi persoana care va citi. Ghidul notează fiecare răspuns rostit de tine cu un pix de culoare albastră/neagră şi.. Acest „sistem de navigaţie” te poate ajuta să ajungi la destinaţie însă el nu se implică emoţional în experienţa ta de călătorie. Dacă.5am. Dacă însă îţi doreşti să obţii beneficii mult mai profunde. acesta îţi va înmâna foile/agenda unde şi-a notat aceste răspunsuri.mai precis. la script-ul pentru Testul Maturităţii.. modifica sau şterge dacă acestea nu sunt relevante pentru tine. V.ro 3. Ghidul te va întreba dacă eşti de acord să reiei afirmaţiile respective. 8. tu îl repeţi în gând şi apoi rosteşti răspunsul/ răspunsurile care îţi vin în minte cu voce tare. Acum. Însă. de asemenea. 5. dacă paşii pe care ţi i-am enumerat mai sus sunt suficient de clari pentru tine. 6. cu voce tare. 4. La finalul celor 50 de enunţuri. acea voce neutră şi „robotică” pe care o auzi în fundal atunci când eşti la volan şi care îţi spune: La următoarea intersecţie viraţi la dreapta. la sfârşitul sesiunii.pentru a le completa. poţi să sari peste el şi să îl reiei la finalul celor 50 de afirmaţii. nu îţi vine în minte nici un răspuns pentru un enunţ dat. în măsura timpului pe care îl mai aveţi la dispoziţie. chiar şi dacă nu ai urmat cursuri de NLP. Ghidul îţi citeşte script-ul pentru Testul Maturităţii având grijă ca tonul său să fie un pic mai scăzut decât cel normal şi. După ce finalizezi Testul Maturităţii. cel care te ajută să ajungi la destinaţie. Dacă ar fi să fac o analogie între acest parteneriat şi o călătorie cu maşina aş spune că Ghidul este „sistemul tău de navigaţie GPS”. La ce se referă parteneriatul de tip Ghid-Explorator? Cei care sunt familiarizaţi cu limbajul utilizat în Programarea Neuro-Lingvistică cel mai probabil că ştiu la ce se referă aceşti 2 termeni. Ghidul îţi citeşte fiecare enunţ. 7.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. ai la dispoziţie 7 zile pentru „a-ţi edita” răspunsurile cu un pix de culoare roşie . fiecare dintre cele 50 de enunţuri şi care mai apoi. poţi trece direct la punctul XII al acestui Ebook . punând un uşor accent pe cuvintele cu bold pe care le regăseşte în cadrul script-ului. pe moment. Dacă nu găseşti o persoană potrivită care să îţi fie Ghid. pe rând. Dacă nu ai un răspuns pentru un anumit enunţ nu este nici o problemă.

Ghidul se alege „pe simţite”. 3) Să îţi respecte spaţiul personal adică să îţi ofere un cadru de încredere deplină în care să poţi oferi răspunsuri pentru cele 50 de enunţuri fără teama de a fi judecat. pedepsit. În această situaţie. la sfârşit. respins. învinovăţit etc. O să întârzii din nou. Să nu te întrerupă. VII. în cazul nostru.. Cerinţele pe care este necesar să le îndeplinească Ghidul 1) Să urmeze script-ul pentru extemporal întocmai fără modificări şi fără completări aduse acestuia „de la sine putere” pentru că aşa consideră el/ea că este mai bine pentru tine. Asta nu înseamnă că e nevoie să mergi până în Japonia şi să îţi cumperi unul dintre acei roboţi dotaţi cu inteligenţă artificială şi să îl programezi să îţi citească cele 50 de enunţuri. Pagina 6 . 2) Să nu emită judecăţi de valoare referitoare la răspunsurile pe care le vei oferi. pur şi simplu. Să înţeleagă că rolul său nu este de a-ţi critica sau lăuda răspunsurile.. 5) Să aibă capacitatea de a scrie rapid şi lizibil pentru că Ghidul este persoana care îţi va nota răspunsurile pe care tu i le oferi şi pe care. Fără acest cadru de încredere deplină parteneriatul Ghid-Explorator nu este posibil! 4) Să îţi respecte timpul personal adică să accepte să îţi ofere cât timp ai nevoie pentru a oferi răspunsul la o afirmaţie.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. să te însoţească în această experienţă în ritmul stabilit de tine.. Nu mă înţelege greşit. să nu te grăbească prin exerciţiu ci. script-ul aferent Testului Maturităţii. o persoană în care să ai încredere. anumite cerinţe. şi Ghidul din acest tip de parteneriat este disociat emoţional de experienţa ta de călătorie şi te va conduce prin aceasta fără să se implice „mai mult decât îi permite soft-ul” sau.. Cu alte cuvinte. ci pur şi simplu de a accepta că ele există. măcar pentru timpul alocat Testului :)..5am. sistemul tău GPS nu îţi va spune niciodată: „Felicitări deşteptule! Tocmai ai ratat intersecţia! Acum va trebui să faci un ocol de 5 km ca să revii pe drumul cel bun. Şi ar fi mai bine pentru tine dacă această „descifrare” s-ar produce doar la figurat şi nu la propriu :). Ghidul este o fiinţă umană! Care însă ar fi bine să posede capacitatea emoţională de a îndeplini.ro Cu alte cuvinte. să înţeleagă faptul că nu există răspunsuri corecte sau greşite în cadrul acestui Test. Cum îţi alegi Ghidul? După cum am spus anterior.. Vezi ce se întâmplă dacă nu mă asculţi!” În aceeaşi manieră. tu le vei descifra. VI. aşa cum le simţi şi le percepi tu.. Ghidul ar fi bine să fie o persoană care să respecte cele 5 cerinţe menţionate mai sus..

Pagina 7 .a. tot nu ai reuşit să găseşti o persoană potrivită. Dacă după ce respectiva persoană citeşte Ebook-ul îţi spune că nu poate să te însoţească în această călătorie . copiii. Acordă-ţi timp pentru a simţi care este persoana potrivită pentru tine.. nu fugi repede către persoana respectivă ca să îi spui „Te-am găsit! Tu eşti persoana potrivită! Trebuie să faci acest exerciţiu cu mine!”.d. nu există persoane „corecte sau greşite”. soluţia cea mai bună şi cea mai ecologică pentru tine este să susţii Testul Maturităţii pe cont propriu. Acceptă refuzul şi mergi mai departe.. este posibil ca percepţia ta asupra capacităţii unei persoane de a îndeplini cele 5 cerinţe să nu fie tocmai în acord cu realitatea. Testează realitatea mai întâi. Dacă persoana respectivă refuză sau îţi oferă semnale că nu îşi doreşte să citească acest material. Dacă însă ajungi într-un moment în care consideri că. Evită să joci jocuri psihologice de genul „Eşti soţul meu! Ar trebui să fii dispus să faci acest exerciţiu cu mine. dacă alegi să realizezi acest exerciţiu cu un prieten. Acest Test al Maturităţii reprezintă experienţa ta şi este necesar să ai în vedere că aceasta ar fi bine să fie cât mai ecologică atât pentru tine cât şi pentru cel care te însoţeşte.5am. Se mai întâmplă. dacă simţi că ai găsit persoana potrivită însă constaţi că aceasta nu se află în cercul tău personal apropiat. Mai precis. părinţii. Tocmai de aceea este atât de important să testezi realitatea mai întâi şi să îi propui persoanei respective să citească acest Ebook şi să te însoţească în această experienţă. nu înseamnă că îţi desconsideri soţul.ro Cu alte cuvinte. Cu alte cuvinte. 3.nu insista. nu insista. paşii pentru alegerea Ghidului potrivit pentru tine sunt următorii: 1. Aşadar. Nu este nici o problemă. Prin urmare. nu există nici un motiv pentru a te simţi vinovat/ă. la următoarea persoană din listă iar. ceilalţi prieteni ş. Mai precis. alături de care să faci exerciţiul. Emoţiile tale nu sunt „corecte sau greşite”. Mi s-a întâmplat şi mie. Cere permisiunea persoanei potrivite pentru ca aceasta să te poată însoţi în această călătorie. dacă lista se termină şi tu nu ai găsit un Ghid potrivit pentru tine. Simte persoanele din jurul tău şi acordă-ţi timp pentru a-ţi da seama care dintre acestea îndeplinesc cele 5 cerinţe menţionate mai sus. Nici în acest caz.indiferent de motiv . atunci soluţia cea mai bună şi cea mai ecologică pentru tine este susţii Testul Maturităţii pe cont propriu.” sau alte variaţiuni pe aceeaşi temă şi anume „tema învinovăţirii”.m. cu un coach sau cu un profesor... nu te duce să îţi întrebi toţi prietenii şi membrii familiei dacă sunt sau nu capabili să respecte cele 5 cerinţe.. deşi ţi-ai acordat suficient timp. 2. soţia.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www.

îţi va face rău atât ţie. Stabileşte. Ceea ce este important de reţinut . Este foarte important să expui acest punct de vedere şi. Am precizat. Mai mult decât atât.. Această din urmă poziţionare ar putea fi interpretată.. în cadrul acestui Ebook că vei avea nevoie de 2 scaune sau fotolii confortabile. fie în dreapta Exploratorului.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. VIII.în afară de dorinţa de a te ajuta necondiţionat . Aceste 2 obiecte de mobilier este bine să fie aranjate (dacă este posibil) într-o poziţie care formează un unghi de 90 de grade (vezi imaginea de mai jos). Ce faci după ce ai găsit Ghidul potrivit? 1. Ghidul poate să stea fie în stânga. Pentru acest motiv. de comun acord cu Ghidul. drept o încălcare a spaţiului personal.Data şi locul unde va avea loc. Pagina 8 . cât şi persoanei respective.dacă este imposibilă o mică „reamenajare interioară” este ca Ghidul să nu stea faţă în faţă cu Exploratorul. de către Explorator.ro De ce este atât de important să nu insişti? Pentru că orice alt sentiment care îl determină pe cel de lângă tine să te însoţească în această „examinare” a vieţii tale . dacă o persoană te refuză în această privinţă nu înseamnă că nu te iubeşte sau că nu îi pasă de tine. este bine să îţi acorzi timp pentru „a-i simţi” pe cei de lângă tine şi pentru a-ţi putea forma o percepţie cât mai apropiată de realitate referitoare la capacitatea lor de a te ajuta. tocmai din acest motiv. explică-i celuilalt că este în regulă să te refuze şi că tu nu vei considera acest refuz drept un act realizat împotriva ta. este posibil chiar să dăuneze relaţiei pe care o aveţi în acest moment. Mai precis. După cum vei observa. termenii de desfăşurare ai acestei „examinări” mai precis: .5am.

în momentul în care îi indici celuilalt care este semnalul pentru a merge mai departe eviţi situaţii de genul: „Ai terminat de răspuns la acest enunţ? Pot să merg mai departe?”. într-o agendă goală. deconectarea de Sinele Tău Autentic. Este important ca durata minimă alocată pentru acest exerciţiu să nu fie mai mică de 60 de minute pentru ca răspunsurile pe care le oferi să fie cât mai autentice şi cât mai congruente cu ceea ce simţi cu adevărat.5am. Dacă vrei un exemplu „mai auditiv” ca să îţi dai seama cam ce ton ar fi bine să foloseşti poţi să cauţi pe YouTube orice discurs ţinut de Eckhart Tolle. Cum se desfăşoară „Testul Maturităţii”? Tu. ca şi intensitate. roagă-ţi Ghidul să scrie de mână acest script pe câteva foi de hârtie sau. Scoate la imprimantă script-ul pentru acest Test (pe care îl poţi regăsi la pag. Este important să stabiliţi acest semn pentru a diminua orice intervenţie verbală suplimentară care poate veni din partea Ghidului în cadrul exerciţiului. Cu alte cuvinte.precum o ridicare uşoară a palmei . . dacă nu ai această posibilitate. IX.Îţi sugerez ca tonul tău să fie uşor mai scăzut. în cadrul Testului: . autorul cărţii „Puterea prezentului” („The Power of Now”). Acest semnal este bine să fie unul corporal . vei parcurge acest Test alături de Ghidul pe care l-ai ales în următorul fel: 1. cu alte cuvinte. În nici un caz nu ar fi bine să fie unul agresiv ci. Îţi poţi imagina că Exploratorul este un copil căruia îi citeşti o poveste pentru ca acesta să adoarmă. Ghidul îţi va citi script-ul. 12-17) sau. În funcţie de termenii pe care îi stabileşti cu Ghidul tău durata maximă va fi cea asupra căreia cădeţi de acord. şi mai bine.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. mai degrabă unul empatic.pentru ca tu să rămâi cât mai concentrat pe experienţa ta şi cât mai conectat cu Sinele Tău Autentic.Intervalul orar în care va avea loc (în care să nu fiţi deranjaţi de nici un stimul extern). Un semnal verbal ar putea avea drept consecinţă „ieşirea din stare” sau. Dacă eşti Ghid şi citeşti acest Ebook este important să ţii cont de următoarele aspecte atunci când vei parcurge script-ul. Pagina 9 .ro . 2.Semnul pe care i-l vei oferi Ghidului pentru a trece la următoarea etapă a Testului sau la următoarea afirmaţie. în calitate de Explorator al propriului Sine. faţă de tonul tău normal.

dacă îţi doreşti să revii la enunţurile pentru care nu ai avut un răspuns şi.Îţi sugerez. Dacă simţi că nu poţi răspunde la un enunţ nu este nici o problemă. dacă găseşti mai multe răspunsuri la un singur enunţ.. Rolul tău. în limita timpul pe care îl aveţi la dispoziţie (cel stabilit de comun acord). 2.5am. 4. În momentul în care simţi că eşti pregătit să mergi mai departe. să ţi le repeţi în gând şi apoi să vezi dacă poţi găsi un răspuns. să elimini ceea ce nu este cu adevărat relevant pentru tine etc.. Pagina 10 . va fi să iei aceste afirmaţii. să ţi le repeţi în gând şi apoi să exprimi continuarea răspunsului cu voce tare. vei putea să reiei respectivele afirmaţii. Pe de altă parte. Rolul tău este să ghidezi.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. Îi poţi semnala Ghidului să continue. la nivel conştient aspectele care te vor ajuta să devii cea mai bună versiune a ta în anul 2013. Accepţi. Repet. de asemenea.pe cuvintele cu bold din cadrul acestuia. ca şi Explorator. Ghidul le va nota pe toate şi ţi le va transmite la finalul exerciţiului. la următoarea etapă din script sau la următoarea afirmaţie este important să îi indici acest lucru Ghidului astfel încât acesta să ştie că are permisiunea ta să continue. După ce vei primi răspunsurile notate de Ghid este important să petreci minim 180 de minute în cele 7 zile care vor succede acest Test ca să poţi să „îţi editezi” răspunsurile. Ghidul va nota răspunsurile pe care tu le exprimi cu un pix de culoare albastră sau neagră şi apoi ţi le va transmite la finalul acestui exerciţiu. 5. Ghidul îţi va citi cele 50 de începuturi de enunţuri. . cu un pix de culoare roşie . Planifici. nu este nici o problemă. 3.ro . să fii atent la limbajul corporal al Exploratorului ca să îţi dai seama când acesta îţi face semnul că este în regulă să mergi mai departe. Această săptămână este importantă pentru că îţi permite să Reevaluezi. La finalul celor 50 de afirmaţii vei fi întrebat. de către Ghid. întrucât este foarte importantă această precizare: Nu te abate de la script şi nu începe să emiţi judecăţi de valoare referitoare la răspunsurile Exploratorului. să le modifici. Aminteşte-ţi de „sistemul de navigaţie GPS”.Îţi recomand să pui uşor accentul .atunci când îi vei citi script-ul Exploratorului . să accepţi şi să îi permiţi Exploratorului „să îşi desfăşoare experienţa”.să le completezi. Identifici şi Dezvolţi.

Cum se desfăşoară „Testul Maturităţii” dacă îl susţii pe cont propriu? În măsura în care nu poţi găsi un partener care să îţi fie Ghid în această experienţă nu este nevoie să îţi faci probleme. paşii Testului sunt identici cu cei pe care i-am descris la punctul VIII din acest Ebook.dacă nu îţi place acest cuvânt) iar acesta va fi însoţit de câteva observaţii suplimentare care să te ajute indiferent dacă susţii această „examinare” în parteneriat sau pe cont propriu. Dacă realizezi acest exerciţiu pe cont propriu poţi să sari peste „Introducere” şi „Conţinut” şi să treci direct la partea de „Afirmaţii”.sau răspunsurile pe care ţi le oferi ţie însuţi/însăţi în spaţiul aflat imediat după fiecare enunţ. XII. Aceste observaţii au rolul de a creşte calitatea exerciţiului. „Conţinut”. O ultimă precizare privind Parteneriatul Ghid-Explorator În măsura în care îţi găseşti Ghidul potrivit şi. Textul de culoare roşie reprezintă observaţii suplimentare referitoare la acest script. Script-ul pentru „Testul Maturităţii” Precizări înainte de începerea exerciţiului: 1.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. Dacă eşti Ghid. la un nivel profund. Aceste pauze îl vor ajuta pe Explorator „să intre mai bine în stare” şi să se conecteze. Textul de culoare neagră reprezintă script-ul ce va fi rostit de către Ghid sau de către tine (dacă susţii Testul pe cont propriu). Ţine minte însă că. îţi recomand să faci o pauză de 2 secunde între fiecare propoziţie din „Introducere”. Pagina 11 . Poţi avea „o călătorie internă” la fel de profundă dacă respecţi un singur principiu: Ai curajul să fii autentic cu tine! Dacă te gândeşti că tu eşti propriul tău Ghid cât şi propriul Explorator al Sinelui Tău Autentic. 4. cu Sinele Său Autentic. 5.ro X. În continuare vei regăsi script-ul pentru acest Test (sau exerciţiu . Cuvintele de culoare neagră ce sunt cu bold ar fi bine să fie rostite cu un uşor accent faţă de restul textului. Tu poţi deveni Ghid iar partenerul poate deveni Explorator al propriului Sine Autentic.5am. în momentul în care devii Ghid. puteţi face schimb de roluri. 3. Notează răspunsurile Exploratorului . 2. în condiţiile în care acesta este de acord. 6. „Reluarea afirmaţiilor” şi „Încheiere” precum şi de fiecare dată când vezi cele 3 puncte de suspensie. XI. ar fi bine să fii pregătit să respecţi cerinţele asociate cu acest rol pentru ca experienţa celuilalt să fie ecologică pentru acesta.

Acordă-i Exploratorului suficient timp pentru a se relaxa şi continuă script-ul doar la semnul acestuia. îţi concentrezi atenţia pe aerul rece care îţi intră pe nări şi pe aerul cald care îţi atinge partea superioară a buzei de sus.. nu îţi face probleme. Fă-mi un semn şi voi continua cu următorul enunţ. Inspiri şi expiri. Simţi cum umerii şi spatele se relaxează. că ai permisiunea să mergi mai departe şi să treci la „Conţinut„. Pagina 12 . Cu fiecare inspir şi expir simţi cum ţi se relaxează corpul... Simţi cum eliberezi tensiunea de la nivelul capului şi gâtului.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www.. aşa cum ele îţi apar în mintea ta. Te rog să îţi repeţi fiecare enunţ în gând. ca şi Ghid.. Cu fiecare inspir şi expir te relaxezi din ce în ce mai mult până când eliberezi toată tensiunea din corpul tău.. Aşează-ţi braţele pe picioare cu palmele în jos şi începe să respiri adânc.. te rog să îmi oferi un semn.ro INTRODUCERE Te voi ruga să închizi ochii şi să îţi păstrezi tălpile lipite de podea...... şi mai relaxate. şi apoi să rosteşti răspunsul sau răspunsurile la enunţ cu voce tare.. Te relaxezi din ce în ce mai mult. Simţi cum picioarele tale devin din ce în ce mai uşoare. Ele te vor ajuta să scoţi la suprafaţă lecţiile anului 2012 şi dorinţele tale pentru anul care tocmai a început... Simţi cum aerul îţi umple plămânii şi cum abdomenul tău se relaxează pe măsură ce expiri. Inspiri şi expiri. Când simţi că ai eliberat toată tensiunea acumulată în corpul tău te rog să îmi faci un semn. Acest semn este cel care îţi indică ţie.... inspirând şi expirând profund.5am. Când te simţi pregătit/ă să începem.. CONŢINUT În continuare eu îţi voi citi 50 de enunţuri. Dacă în mintea ta nu apare nici un răspuns pentru un enunţ. Rosteşte cuvintele într-un mod spontan.. Cu ochii închişi...

Am început: 5.Am fost frustrat/ă de: 8.. În 2012.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. Mi-a lipsit: 11. am eliminat: 2.5am. Aş fi avut nevoie de mai mult timp pentru: 10. Am fost cel mai relaxat/ă atunci când: 12. Am pierdut: 4.Am finalizat: 6. Am redus: 3.ro AFIRMAŢII 1.. Aş fi folosit o baghetă magică să schimb: Pagina 13 . Am regretat… 9. Am creat: 7.

Fizic. în 2012. Cel mai bun lucru pe care l-am făcut pentru mine a fost: 24. a fost: 21. M-am simţit cel mai viu/vie atunci când: 15.. Cel mai bun lucru pe care altcineva l-a făcut pentru mine a fost: 23.. Emoţional.... Cel mai bun lucru pe care l-am făcut pentru altcineva a fost: 22.. cea mai mare diferenţă faţă de luna Februarie 2012 este: 18. Financiar.. cea mai mare diferenţă faţă de luna Februarie 2012 este: 16. Spiritual. cea mai mare diferenţă faţă de luna Februarie 2012 este: 20. Cel mai valoros lucru pe care l-am învăţat în 2012 a fost: 25.. Cel mai recunoscător/recunoscătoare sunt pentru: Pagina 14 .. cea mai mare diferenţă faţă de luna Februarie 2012 este: 19. cea mai mare diferenţă faţă de luna Februarie 2012 este: 17. Cea mai mare victorie a mea... Mental.5am. M-am simţit împlinit/ă atunci când: 14.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www...ro 13..

Vreau să reduc: 3...... suntem în ... Vreau să finalizez: 5. Vreau să nu mai fiu frustrat/ă de: 6.ro Acum.... Vreau să nu mai am regrete atunci când: 7.....5am. Vreau să încep: 4... Vreau să fiu relaxat/ă atunci când: 10... 1.. Vreau să mă simt împlinit/ă ori de câte ori: 11. Vreau să mă simt viu/vie ori de câte ori: 12.... (rosteşte ziua şi luna) 2013.. Vreau să am suficient timp pentru: 8... Până la finalul anului 2013.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. Vreau să nu îmi mai lipsească: 9.. vreau ca în 2013 să fiu: Pagina 15 . vreau să elimin: 2.... Fizic.

. Cei 5 oameni.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. alături de care vreau să îmi petrec majoritatea timpului în 2013 sunt: 25.. vreau ca în 2013 să fiu: 15...... şi să fac: 21.... în următorul mod: 20... vreau ca în 2013 să fiu: 14. Îmi doresc să progresez cel mai mult. Îmi doresc să am mare grijă de mine. vreau să încerc pentru prima dată: 24.5am. Îmi doresc să primesc ajutor de la ceilalţi. Mental...ro 13.. Emoţional. vreau ca în 2013 să fiu: 17.. Financiar.. Citatul sau proverbul după care vreau să îmi traiesc viaţa în anul 2013 este: Pagina 16 . vreau să pot sărbători următoarea victorie a mea: 18. vreau ca în 2013 să fiu: 16. Sunt deja recunoscător/recunoscătoare pentru: 23. la capitolul: 22... Îmi doresc să pot contribui la binele celorlalţi prin: 19.. Spiritual. În 2013. În 2013.

îl poţi întreba (în măsura timpului care v-a mai rămas la dispoziţie) dacă este de acord să reluaţi afirmaţiile respective... înmânează-i acest script în care ai notat răspunsurile pe care acesta ţi le-a dat pentru fiecare enunţ în parte.. Acordă-ţi timp pentru a-ţi revizui răspunsurile. Dacă Exploratorul nu îţi oferă semnul că îşi doreşte să reia enunţurile poţi trece direct la „Încheiere”..iar Exploratorul agreează . După ce Exploratorul deschide ochii..ro RELUAREA AFIRMAŢIILOR Dacă Exploratorul nu a putut oferi un răspuns la unul sau mai multe enunţuri din această serie de 50. O poţi face în felul următor: Pe parcursul acestei călătorii. această permisiune.... Dacă Exploratorul vrea să reluaţi enunţurile dozează bine timpul astfel încât ultimele 3-5 minute din intervalul orar alocat pentru acest exerciţiu să fie destinat „Încheierii”. Acordă-ţi timp pentru tine. în aceeaşi ordine.. exact în clipa respectivă.. Ultimele 3-5 minute ale acestui exerciţiu sunt destinate „Încheierii”. ÎNCHEIERE Ai ajuns la finalul călătoriei tale... Pagina 17 . în mod conştient.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. În momentul în care te simţi pregătit/ă. Acordă-ţi timp pentru a descifra lecţiile.. poţi relua....5am. Dacă îţi doreşti să reluăm aceste enunţuri. te rog să îmi dai un semn. poţi deschide ochii.. Ai scos la suprafaţă lecţiile anului 2012 şi dorinţele tale pentru anul care tocmai a început. Oferă-i...... enunţurile pentru care acesta nu ţi-a oferit un răspuns.. ţine cont de acest lucru în momentul în care propui .să reluaţi afirmaţiile pentru care nu a fost oferit vreun răspuns. au existat câteva momente în care Sinele Tău Autentic nu ţi-a putut oferi un răspuns. astfel încât să poţi primi răspunsurile pe care Sinele Tău Autentic ţi le-a oferit. Dacă Exploratorul îţi oferă semnul necesar.. Aşadar. În următoarele 7 zile. Sinele Tău Autentic va continua să caute răspunsuri la enunţurile pe care ţi le-am citit...

să le modifici.Ebook: Testul Maturităţii: Ţi-ai învăţat lecţiile din 2012? Ştii ce vrei în 2013? Dan Luca © www. Această săptămână este importantă pentru că îţi permite să Reevaluezi.să le completezi.să aibă loc după prima rundă. cu un pix de culoare roşie . faceţi o pauză de cel puţin 30 de minute pentru ca atât tu cât şi partenerul să reveniţi la o stare optimă de a lucra. În următoarele 7 zile. Identifici şi Dezvolţi. la nivel conştient aspectele care te vor ajuta să devii cea mai bună versiune a ta în anul 2013. Îţi doresc mult succes! Fie ca acest Test al Maturităţii să fie unul cu adevărat revelator pentru tine! Spor mare! Dan Pagina 18 . Planifici. să elimini ceea ce nu este cu adevărat relevant pentru tine etc.ro O ULTIMĂ PRECIZARE Dacă aţi stabilit ca schimbul de roluri .între Ghid şi Explorator . Accepţi. te invit să „îţi editezi” răspunsurile.5am.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful