Ce este multimetrul ?

Multimetrul este un dispozitiv cu ajutorul caruia se poate determina si masura valori ale unor marimi electrice . Principalele marimi electrice masurabile cu un multimetru sunt : rezistenta electrica – Ohm (Ω) , tensiunea electrica – volt (V) , tensiune alternativa (~) , tensiune continua (=) , intensitatea curentului electric – amper (A) , curent continuu (=) , curent alternativ (~) Pe langa determinarea valorilor acestor marimi electrice , multimetrele ofera si posibilitatea verificarii functionalitatii unor componente ca : rezistente , diode semiconductoare , capacitati electrice , tranzistoare bipolare .

Masurarea tensiunilor Pentru masurarea tensiunilor multimetrul se conecteaza in circuit in paralel cu sursa de tensiune , valoarea afisata reprezentand diferenta de potential dintre cele doua puncte de test . Masurarea tensiunii continue V=

Determinarea functionarii dispozitivelor semiconductoare (diode . Pentru a nu deteriora aparatul este bine ca masurarea curentilor mari sa se fac printr-o rezistenta ( nu utilizati multimetrul pentru a scurcircuita o sursa ) .Daca valoarea afisata pe ecran este cu minus inseamna ca polaritatea tensiunii masurate este inversa .toleranta inscrisa pe el (5%. Masurarea curentilor electrici Pentru masurarea curentilor electrici se comuta selectorul de game pe Amperi (A) In cazul multor aparate pentru a masura curenti de cativa amperi este necesar ca sonda rosie sa fie introdusa in mufa corespunzatoare pentru curenti mari . ACCESORII » Conductoare de test . In cazul unui tranzistor npn se pune sonda rosie pe baza si se verifica terminalele emitor si colector sa indice o rezistenta mica (sute de ohmi). Masuratori de tensiune alternativa V~ Pentru masurarea tensiunii alternative se comuta selectorul de game pe una din pozitiile pentru masurare a tensiunii alternative si se conecteaza sondele in punctele de masurare .etc.) . La conectarea sondei negre pe baza instrumentul trebuie sa indice intrerupere la emitor si colector.10% . Valoarea afisata pe ecran reprezentand valoarea efectiva a tensiunii alternative masurate. Cand sondele se pun in scurtcircuit iar selectorul de game este pe Ohmi valoarea indicat de multimetru trebuie sa fie 0 (cat mai aproape de 0).In cazul in care este masurat un rezistor valoarea afisata pe ecranul multimetrulu va fi cea inscriptionata pe acesta + .Pentru a se masura o tensiune continua se comuta selectorul de game in zona tensiunii continue in dreptul unei valori mai mare decat tensiunea care se doreste a fi msurata ( valoarea din dreptul selectorului inscriptionata pe aparat reprezinat valoarea maxima care poate fi masurata in acea pozitie ) . iar la conectare inversa a sondelor indicatia este 1 (nu conduce). Un tranzistor = doua diode (dioda Baza-Emitor si dioda Baza-Colector). Pentru a verifica tranzistoare bipolare putem proceda ca si in cazul diodelor .Masurarea rezistentelor electrice nu se face pe un circuit alimentat . si se pozitioneaza cele doua sonde (rosie si neagra) intre punctele unde se dorestre masurarea diferentei de potential. tranzistori ) Pentru verificarea diodeleor se conecteaza selectrorul de game in dreptul simbolului diode si se conecteaza sonda rosie pe ANOD si cea negra pe CATOD indicatia instrumentului fiind o anumita valoare .Pentru a masura un anumit curent electric aparatul se conecteaza in serie . Masurarea rezistentei electrice Pentru masurarea rezistenteu cu ajutorul multimetrului este necesar sa se comute selectorul de gama pe Ohmi iar cele doua sonde se pozitioneaza intre cele doua puncte intre care se doreste masurarea rezistentei ( in cazul unui rezistor intre terminalele sale ) .

C.A. afisaj tip LCD » Indicatoare de faza » Indicatoare SHIMADEN » Radiatii ultraviolete INSTRUMENTE DE MASURA PENTRU PANOU » Ampermetre » Contoare energie » Voltmetre INSTRUMENTE MARIMI NEELECTRICE » Anemometru » Conductibilitate » Detector de gaze » Detector halogen » Detector metale » Distantiometru » Greutate » Manometru » Pentru masurarea PH-ului » Pirometru » Radiatii » Sonometru » Tahometru » Temperatura/Umiditate . afisaj cu LED-uri » Cu intrare 4-20 mA. » Furca de curent C.A./C. » Clesti ampermetrici C. INDICATOARE » Cu intrare 4-20 mA.A.C.» Sonde » Termocuple CAPACIMETRU » Capacimetru digital CLESTI AMPERMETRICI » Clesti ampermetrici C./C.

MULTIMETRE » Accesorii » Multimetre analogice » Multimetre digitale OSCILOSCOP » Osciloscop TESTERE » Creion de faza » Diverse » Retea » Tester de tensiune » Tester digital » Tester PH .