P. 1
RAHITISMUL

RAHITISMUL

|Views: 368|Likes:
Published by Cezar-Marian Enescu

More info:

Published by: Cezar-Marian Enescu on Jun 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2015

pdf

text

original

SCOALA POSTLICEALA ,,VASILE ALECSANDRI’’

-B O T O S A N I DOMENIUL : SANATATE SI ASISTENTA PEDAGOGICA SPECIALIZAREA : ASISTENT MEDICAL GENERALIST FORMA DE INVATAMANT: ZI

PROIECT DE CERTIFICARE
INGRIJIREA PACIENTULUI CU RAHITIZM

COORDONATOR

………………..
ABSOLVENT

……………

- BOTOSANI 2009

1

Motto: « Ştiinta fǎrǎ conştiinţǎ – ruina sufletului ! »

2

Motivaţie :
Îmi place să văd copiii zâmbind ! Zâmbetul copilului e expresia sǎnǎtǎţii care presupune o creştere si dezvoltare armonioasǎ, acestea fiind posibile oferindu-i copilului ingrijire corespunzǎtoare şi multǎ afecţiune. Rahitismul, deşi e o afecţiune care provoacǎ moartea decât în cazuri rare, prin accidente majore, este un important factor de risc în morbiditatea copilului. Nu rare sunt cazurile cu copii internaţi pentru afecţiuni respiratorii şi depistati şi cu rahitism. În perioada de practicǎ pe Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzau, am văzut mulţi copii cu rahitism. Acest lucru m-a indignat şi m-a făcut sǎ-mi pun tot mai multe întrebări în legatură cu acest subiect, determinandu-mǎ în cele din urmă să aleg ca temă pentru proiect – Rahitismul.

3

CUPRINS : 1. Anatomie si fiziologie ....................................................5 2. Descrierea bolii ..............................................................6 Definitie Etiologie Anatomio-patogenie Incidenta Evolutie Complicatii Diagnostic clinic Diagnostic diferential Tratament curativ si profilactic 3. Prezentarea cazurilor .................................................31 Cazul I …………………………………………………..32 Cazul II ………………………………………………… 68 Cazul III ………….……………………..……….…… 100 Evaluare globala …………………………………….. 132 Tehnica nursing (3)……………………………………133 Bibliografie ……………………………………...…… 140

4

RAHITISMUL
1.Notiuni de anatomo-fiziologie
Tesutul osos este o varietate de tesut conjuctiv adaptata la maximum functiei de sustinere si rezistenta datorita impregnarii substantei fundamentale cu saruri fosfo-calcice si orientarii fibrelor conjuctive sub influenta fortelor mecanice care actioneaza asupra osului. Celulele osoase : - osteoblaste ( secreta substanta preosoasa) - osteocite - osteoclaste ( distrug si limiteaza formarea tesutului osos in functie de necesitatile fiziologice). Substanta fundamentala a tesutului osos e formata din substante anorganice ( predomina sarurile fosfocalcice). Osificarea sau osteogeneza e procesul de transformare a membranelor conjunctive in os si inlocuirea cartilajului hialin prin os. In perioada de crestere ( nou-nascut-adolescent) predomina osificarea de cartilaj ( encondrala) prin cele doua variante : a) Osificarea metafizar-encondrala = proces de mineralizare osoasa la limita dintre epifiza si metafiza, la nivelul cartilajului de crestere, conditionand cresterea in lungime a osului. b) Osificarea epifizar-encondrala = proces de mineralizare osoasa la nivelul caretilajului de crestere, dupa prealabila patrundere a unor muguri vasculari dinspre periferie spre nucleul epifizar ; e responsabila de aparitia nucleilor de osificare epifizara si are loc in primii sase ani de viata. Osificarea se realizeaza sub influenta factorilor mecanici, enzimatici, metabolici, endocrini, vitamine ( A,C,D.).

5

Hormonul paratiroidian  Regleaza circulatia calciului in tesutul osos ;  Stimuleaza resorbtia intestinala a calciului ;  Actioneaza in stransa corelatie cu vitamina D ;  Scade eliminrile urinare de Ca ;  Mobilizeaza sarurile fosfocalcice la nivelul oaselor prin cresterea si stimularea activitatii osteoclastelor ; Hiperfunctia paratiroidiana determina demineralizari osoase dureroase cu deformari si fracturi. Metabolismul vitaminelor D Vitamina D e liposolubila cu rol in reglarea metabolismului fosfo-calcic. Vitamina D2 (ergocalciferol), e furnizata de alimentele de origine vegetala sub forma de ergosterol si vitamina D 3 (colecalciferol) provine din alimente de origine animala si, in acelasi timp, e sintetizata in tegument din precursorul sau sub influenta razalor UV. Metabolizarea vitaminei D are loc in ficat rezultand 25 hidroxicalciferol ( 25-OH-CC) si in rinichi rezultand 1,25 dihidroxicalciferol ( 1,25-(OH)2-CC).

2. Prezentarea bolii
Definitie: Rahitismul e o boala metabolica sistemica proprie copilariei, mai ales primei copilarii, care apare in perioadele de crestere rapida. Are ca factor etiologic principal hipovitaminoza D si se caracterizeaza prin perturbarea metabolismului fosfo-calcic si demineralizarea osului.

6

Scurt istoric Inca din Antichitate, rahitismul e cunoscut ca imbolnavire specifica copilariei. Prima descriere clinica mai amanuntita a fost facuta de catre medicul englez Glisson in 1650. Rahitismul era foarte raspandit in Anglia, de unde si denumirea de “ morbus anglicus”. Tratamentul corect cu vitamina D a fost initiat in urma cu 50 de ani. Frecventa Rahitismul carential comun e cea mai frecventa forma de rahitism, aceasta fiind inca o problema de sanatate pentru tarile slab dezvoltate socio-economic. In Romania frecventa bolii continua sa fie crescuta, aceasta reprezentand un factor de risc important in morbiditatea si mortalitatea sugarului. Clasificare A. Rahitismul vitamino-D sensibil sau rahitismul carential comun. Caracterele vitaminosensibilitatii : o Raspuns favorabil al modificarilor osoase si a tabloului biochimic caracteristic la doze mici/moderate de vitamina D3 (600.000-1.200.000 ui/doza totala) ; o Vindecarea clinica, radiologica si biochimica se produce in cateva saptamani de la administrarea dozei terapeutice de vitamina D. o Nu apar recaderi daca post-terapeutic se acopera necesarul zilnic de 400-1200 ui/zi. B. Rahitismul vitamino-D-rezistent cu doua forme : 1) Forme idiopatice ( « primitive ») : o Rahitismul vitamino-D-rezistent hipofosfatemic ereditar ; o Rahitismul pseudocarential familial ;
7

o Rahitismul vitamino-D-rezistent idiopatic cu debut tardiv. 2) Forme secundare altor afectiuni . Caracterele vitamino-D-rezistentei :  Se amelioreaza sau se vindeca ( clinic, radiologic, biochimic) cu vitamina D, dar necesita doze mari ;  Necesita terapie de durata cu vitamina D ;  Acoperirea necesitatilor normale de vitamina D, dupa incheierea unui tratament de atac, nu e suficienta pentru a impiedica recidivele. Factori favorizanti : Varsta : incidenta maxima in prima copilarie ( 3-6 luni-2 ani) ; Cresterea rapida ( prematurii) ; Hiperpigmentatia pielii ; Dieta neadecvata ( aport scazut de vitamina D, greseli de diversificare, alimentatie ce favorizeaza un ph alcalin intestinal, cu alimente bogate in fitina, acid oxalic, fosfor care inhiba absorbtia calciului in intestin) ; Lipsa de acces a razelor solare la nivelul pielii ; Clima temperata, umeda si cea arctica, Anotimpul de iarna-primavara ( lunile octombrieaprilie); Poluarea mediului, prin reducerea razelor ultraviolete ; Alaptarea copilului de mame cu osteomalacie. Factori etiologici: A. Rahitismul carential comun:  Carenta exogena si endogena de vitamina D B. Rahitismele vitamino-D-rezistente : 1) Formele idiopatice : - factori genetici ( receptori de vitamina D)
8

 Rahitism din tumori osoase si ale tesutului conjunctiv ( producerea de sustante cu rol de anti vitamina D)  Rahitism din osteodistrofia fibroasa Albright . .Absenta bilei in intestinul subtire ( ictere cronice)  Rahitism de cauza hepatica ( perturbarea metabolizarii hepatice a vitaminei D) . cortizon. . .glicogeneza.  Rahitism din bolile congenitale de metabolism (tubulopatii secundare in general) : .cirozele hepatice.2) Formele secundare :  Rahitism de cauza intestinala ( malabsorbtia vitaminei D) : .  Rahitisme iatrogene: tratament prelungit cu anticonvulsivante.cistinoza.Fistule biliare .tirozinoza.boala Wilson.osteodistrofia uremica.  Rahitism din neurofibromatoza. .hepatita neonatala. Fiziopatogenie : Modificarile din rahitism se datoresc : 9 . . .Mucoviscidioza .Celiakie . .  Rahitism de cauza renala ( perturbarea metabolizarii renale a vitaminei D) .Rezectie intestinala intinsa .

prezent in sange in conditii normale sau crescute. 10 . La nivelul mecanismelor de transport intestinal ale calciului se produce o perturbare a absorbtiei calciului cu hipocalcemie care stimuleaza secretia crescuta de PTH pentru a restabili valorile calcemiei. 2. La nivelul tubului renal carenta de 1. dar in detrimentul scheletului. osteoblaste. Mecanismul patogenic al tulburarilor scheletice : 1. conditionata genetic sau dobandita. osteoclaste) duce la perturbarea procesului de acumulare de fosfat de calciu amorf intracelular necesar proceselor de osificare . Modificarile osificarii se exprima printr-un deficit de osificare a matricei osoase si acumulare de matrice osoasa necalcifiata ( tesut osteoid in exces). depunerea de calciu in os e incetinita si organismul poate economisi in cea mai mare masura posibila Ca2+ pentru mentinerea calcemiei. Carenta de metabolit activ al vitaminei D la situsurile de actiune biologica din os ( celule cartilaginoase.a) Nivelului insuficient de metabolit activ al vitaminei D la nivelul situsurilor de actiune biologica. Astfel scade rezistenta mecanica a osului la incercarile statice ca si la tractiunile exercitate de muschi asupra sa. Datorita nivelului scazut al P extracelular. la calciurie si fosfaturie. a organelor tinta la metabolitul activ al vitaminei D. mobilizandu-se calciul din os .25 (OH) 2 CC duce la o reabsorbtie scazuta a P si Ca. Hipocalcemia si hipofosfatemia determina depunerea insuficienta de mineral la nivelul osului. producandu-se deformarile osoase caracteristice si fracturile osoase. 4. raspunsul de mobilizare a calciului din os sub actiunea PTH e insa mai mic decat la normal in carenta de vitamina D. b) Lipsei de raspuns. hipocalcemia din rahitism demonstreaza un grad de rezistenta la administrarea parenterala de PTH. in cadrul altor afectiuni primare. 3. carenta sa determina si reducerea activitatii « permisive » pentru mobilizarea calciului din os sub actiunea PTH.

Susceptibilitatea crescuta la infectii a rahiticilor ( in special la infectii respiratorii).Tetania rahitogena e datorata depozitarii crescute a Ca in os cu hipocalcemie care determina hiperexcitabilitate neuromusculara. Inceputul terapiei cu vitamina D si administrarea de saruri de P pot precipita tetania rahitogena. RAHITISMUL CARENTIAL COMUN paloare . intercurente. Hiperaminoaciduria rahitica e pusa de majoritatea autorilor pe seama hiperparatiroidismului secundar. In unele cazuri hipocalcemia e asociata cu inanitie. letalitatea crescuta prin infectii virale ( 3080%) si scaderea letalitatii prin infectii cu Pertussis la 1/3 din sugarii la care s-a administrat corect vitamina D au atras atentia asupra unei posibile perturbari a mecanismelor de aparare antiinfectioasa in rahitism. laringospasm.meteorism abdominal 11 Tablou clinic Debut cu : - . complicatii neuromusculare uneori ( tetania rahitogena. catabolism crescut tisular in cazul afectiunilor folosite. Incidenta maxima a debutului : 3-6 luni. convulsii hipocalcemice) .intarzierea achizitionarii pozitiei sezande . hepatosplenomegalie . . Perioada de stare :  Hipotonie musculara resposabila de : . hipotonie musculara . Perturbarea esentiala e la nivelul mecanismelor de aparare nespecifice umorale si celulare.transpiratii predominant cefalice . La sugarul rahitic s-a constatat o anemie hipocroma moderata asociata cu carenta de Fe determinata de scurtarea duratei de viata a hematiilor. intarzierea dezvoltarii motorii .

bazin. la oasele lungi ale membrelor si mai tarziu la coloana vertebrala.. localizate la nivelul jonctiunii condrocostale. realizand o linie oblica ce coboara dinspre stern catre regiunea antero-laterala a bazei toracelui torace largit la baza sant submamar Harrison datorat tractiunii in afara exercitata de insertia muschilor peretelui abdominal pe coastele cu rezistenta diminuata stern infundat sau proeminent aplatizare laterala a toracelui in jumatatea superioara deformari ale claviculelor fracturi spontane ale coastelor in cazuri grave Deformari ale oaselor lungi ( sugarul de 6-12 luni) 12 . apoi a toracelui. dand senzatia de folie de celuloid sau « minge de ping-pong » .cifoza dorso-lombara in pozitie sezanda modificarea rigiditatii normale a cutiei toracice care duce la insuficienta respiratorie si predispozitie la infectii bronhopulmonare  Deformari osoase care domina simptomatologia si se manifesta la inceput la nivelul craniului. Deformari ale craniului (predomina la sugarul sub 3 luni) : craniotabes = rezistenta diminuata la presiunea digitala exercitata pe tablia osului parietal si/sau occipital. mentinerea larg deschisa a fontanelei anterioare (FA) dupa varsta de 8 luni si persistenta ei dupa 18 luni (macrocranie) fose parietale si frontale. proeminenta occipitala (craniu « natiform ») aplatizarea oaselor parietale. Deformari toracice ( predomina la sugarul de 3-6 luni) : matanii condrocostale = nodozitati palpabile sau vizibile.

. cat si prin modificarile cerebrale cu posibile sechele ulterioare  Laxitate ligamentara Explorari paraclinice 1. odata cu inceperea mersului sunt semne de evolutivitate . tremuraturi ale extremitatilor.deformari ale diafizelor. schimbarea ordinii de aparitie a dintilor si distrofii dentare  Hiperexcitabilitate neuromusculara cu tresariri frecvente. reflex Moro spontan.“genum varum” sau “picioare in paranteza” . frecvent la membrele inferioare cu incurbarea anterioara a tibiei si femurului .bratari metafizare cu largirea vizibila sau palpabila a metafizelor inferioare ale oaselor lungi ale antebratelor si gambelor ( aspect de maleola dubla) . Hiperexcitabilitatea neuromusculara e evidentiata prin semnul Chwostek pozitiv  Stridor laringian sau laringospasm  Convulsii.“germ valgum” sau « picioare in X » . semne de gravitate atat prin riscul imediat. Examenul radiologic 13 .fracturi spontane indolore Deformarile coloanei vertebrale si ale bazinului (predominant la adolescent) cifoza dorso-lombara scolioza (rar) micsorarea diametrului anteroposterior si lateral al bazinului « coxa vara » (angulare a extremitatii superioare a femurului) Deformarile bazinului se rasfrang negativ in evolutia sarcinii viitoarelor mame. reflexe arhaice persistente.  Intarziere de aparitie a dentitiei.

Semnele radiologice sunt patognomonice. Lamelele osoase primare sunt acoperite la exterior. de o zona de osteoid insuficient mineralizat. se observa si intarziere a punctelor de osificare epifizare. fiind observate precoce. intr-un stadiu in care simptomatologia e saraca. acestea fiind prost orientate si mineralizate. In rahitismul sever se pot gasi zone de fractura cu intrerupere totala sau incompleta a continuitatii corticale diafizare « fractura in lemn verde ». e subtiata si usor deformabila sub actiunea fortelor statice si contractiei musculare. radiotransparenta exagerata a nucleilor epifizari. Zona de calcificare provizorie e . depozitarea la nivelul traveelor osoase primare a Ca e insuficienta. de asemenea. 14 . Corticala osoasa reprezinta trabecula acoperita cu paturi de osteoid nemineralizat . latita. Nucleii epifizari au neregularitati. aspect tipic pentru rahitism. Modificarile histopatologice ale osului rahitic : Leziunile sunt situata la nivelul cartilajului de crestere si predominant la nivelul metafizei osoase. Celulele cartilaginoase se multiplica in exces. zona de transparenta vizibila radiologic intre nucleul epifizar si extremitatea metafizei fiind largita. dand aspect grosolan al trabecularii osoase metafizare la examenul radiologic. Patrunderea vaselor sanguine din metafiza in zona de calcificare provizorie se face anarhic.

2.semne incipiente sau (FAS) normale sau lipsesc crescute -nivel PTH normal -normocalcemie STADIUL -hipofosfatemie II -FAS crescute .semne severe -nivel PTH plasmatic crescut -hiperaminoacidurie Forme particulare de rahitism carential 1. Examenul biochimic de laborator Stadiul EXPLORARI PARACLINICE evolutiv al rahitismului Examene de laborator Examene radiologice -hipocalcemie STADIUL -normofosfatemie I -fosfataza alcaline serice . Rahitismul prematurului 15 .semne moderate -nivel PTH crescut -hiperaminoacidurie -hipocalcemie STADIUL hipofosfatemie III -FAS mult crescute .

expunere insuficientă la soare .neadministrarea vitaminei D .000 ui-1.000 ui vitamina D.2. a stadiului evolutiv si/sau pentru individualizarea terapeutică la cazurile în care nu raspund la doze uzuale de vitamina D. deformarile osoase se remediaza in timp. .crestere staturo-ponderala accentuata. Pentru precizarea diagnosticului.200. 16 .alimentaţie carenţată în vitamina D în timpul sarcinii .interval scurt de timp intre sarcini b) Legate de copil : .tegumente hiperpigmentate . odata cu cresterea si remanierea osoasa. 5) Data biochimice care obiectiveaza semnele biologice de rahitism florid.neadministrarea vitaminei D in trimestrul III de sarcină . diagnosticul e completat prin : 4) Date radiologice ( radiografie de pumn) – la astfel de investigatii se recurge doar in cazul dificultatii diagnosticarii sau lipsei de raspuns la tratament.alimentatie neechilibrata ( exces de fainoase) . Proba terapeutica : disparitia sau ameliorarea semnelor de evolutivitate dupa 3-6 saptamani de la administrarea unei doze terapeutice totale de 600. Datele anamnestice : a) Legate de mamă : . Rahitismul cu debut tardiv ( copii peste trei ani si adolescenţi) Diagnostic pozitiv Diagnosticul de rahitism carenţial poate fi susţinut pe : 1) Data anamnestice 2) Data clinice 3) Proba terapeutică.

FAS normale sau scazute. diagnosticul diferential e cel al deformatiilor osoase si se face cu : .Diagnostic diferential In stadiile precoce. 2.Hipofosfatemie . Pseudohipoparatiroidismul cronic cu cataracta bilaterala. Hipoparatiroidismul cronic cu hiperfosfatemie.Acidoza tubulara renala idiopatica .Malformatiile toracice congenitale .Sindromul De-Toni-Debre-Fanconi La copii peste trei ani si adolescent.Malformatiile in « genu valgum » idiopatice . diagnosticul diferential e cel al unei hipocalcemii si se face cu: 1.Sifilisul congenital . Hipocalcemia renala din insuficienta renala cronica in care se evidentiaza clinic si biochimic atingerea renala primara 4. hipomineralizare extrascheletica cu calcificari ale tesuturilor moi. la sugarii de 3-6 luni. strabism 5. Rahitismul psudocarential Prader (vitamino D rezistent) In carenta prelungita de vitamina D. 3. Corectia hipocalcemiei necesita doze mai mari de vitamina D decat cea din rahitismul carential. la sugar si anteprescolar. Hipomagneziemia idiopatica cu lipsa corectarii manifestarilor prin perfuzie cu Ca2+ si raspuns la administrare de Mg2+ IV . diagnosticul diferential se face cu : • Rahitismul prematurului • Rahitismul cu debut tardiv ( copii peste trei ani si adolescenti) Evolutie si complicatii 17 .Acondroplazie .

Semnele osoase pot persista un timp si dupa corectarea sindromului biologic de rahitism florid . Perioada de stare e dominata de deformarile scheletice la membrele inferioare si la coloana vertebrala.  Normocalcemie sau calcemie usor scazuta  Fosfaturie crescuta  Clereance-ul fosfatatilor e constant crescut  FAS crescute 18 precede .tetanie. Hipotonia musculara si scaderea rezistentei la infectii lipsesc. in final cu nanism dizarmonic  Instalarea deformatiilor osoase ale membrelor inferioare. C.Evolutia rahitismului carential e in general favorabila atunci cand acesta este controlat. Examene biochimice  Hipofosfatemia patognomonica care simptomatologia . Radiologic Apare aspectul patognomonic al tramei osoase in « ochiuri de plasa ». convulsii .anemii microcitare. craniostenoza. laringospasm. hiposideremice b) Tardive : . RAHITISMELE VITAMINO-D REZISTENTE I Formele idiopatice 1. in acest caz.dezvoltare psiho-motorie necorespunzatoare .modificari osoase a genunchilor si bazinului.infectii recurente . hipocrome. alopecie. Rahitismul vitamino-D rezistent hipofosfatemic ereditar Tablou clinic Debut in al 2-lea an de viata cu:  Intarzierea cresteri scheletice. Uneori. se asociaza albinism. el nu impune instituirea tratamentului. Hipovitaminoza D netratata are consecinte : a) Imediate : .

Unii bolnavi. dureri osoase ⇒ Intarzierea in dezvoltarea neuro-motorie 19 . Perioada de stare cu : ⇒ Intarziere importanta a cresterii scheletice ⇒ Hipotonie musculara mare ⇒ Deformatii scheletice ⇒ Fracturi scheletice multiple. cel mai frecvent cu manifestari de hipocalcemie. Rahitismul pseudocarential familial Simptomatologie Debut precoce in jurul varstei de 6 luni. PTH seric normal sau crescut  Aminoacidurie normala  Glicozurie uneori Diagnostic diferential  Rahitism carential  Steatoreea  Insuficienta renala cronica  Tubulopatiile congenitale Evolutie o Cronica . in jurul varstei de 40 de ani pot prezenta semne de osteomalacie. boala fiind activa pana la adolescenta cand intra intr-o perioada de acalmie. cu exceptia deformatiilor osoase care pot duce la infirmitate si hipostatura cu nanism dizarmonic. 2. Prognostic o In general bun.

Examen biochimic o Hipocalcemie severa o Fosfatemie moderat scazuta sau normala o FAS mult crescute o Nivel PTH seric crescut o Hiperaminoacidurie generalizata (frecvent ). Radiologic Aspect asemanator formelor severe de rahitism carential cu incidenta crescuta a fracturilor multiple si numeroase zone Milkmann-Looser. Evolutia leziunilor rahitice se mentine si la varsta de adult. 20 . Diagnosticul diferential cu : .miopatii sau miastenii la debut .osteodistrofia renala. Rahitismul vitamino-D rezistent cu debut tardiv ( Mc Cance) Este o forma rara de rahitism. 3. Evolutie  Cronica Diagnostic diferential  Rahitism carential comun  Hipoparatiroidismul cronic idiopatic. Se intalnesc frecvent manifestari scheletice in sindromul de malabsorbtie insotit de steatoree. II Formele secundare 1) Rahitismul din sindromul de malabsorbtie.⇒ Defecte ale smaltului dintilor ⇒ Infectii bronhopulmonare si gastrointestinale reprezina complicatii frecvente.

Profilaxia rahitismului A) Antenatal  Expunerea rationala a gravidei la aer si soare  Alimentatia echilibrata. 7) Rahitismul vitamino-D rezistent din cadrul unor tumori. E caracterizat printr-un grad crescut de rezistenta la vitamina D. 6) Rahitismul vitamino-D rezistent din displazia fibroasa a oaselor.200 mg Ca zilnic) Doza necesara de vitamina D e de 500 ui/zi. 3) Rahitismul din osteodistrofia renala. cu surse naturale de vitamina D si Ca (minim 1.2) Rahitismul din bolile hepatice cronice. 5) Rahitismul vitamino-D rezistent din tubulopatiile cronice idiopaticesau secundare : Sindromul De-Toni-Debre-Fanconi Sindromul Ligma (cistinoza ereditara) Acidoza tubulara renala cu rahitism si osteomalacie 5) Rahitismul vitamino-D rezistent din neurofibromatoza. per os. In insuficienta renala cronica se intalneste frecvent la copil o osteopatie in care una din manifestari e similara clinic si radiologic cu rahitismul. 10-30% din copii primesc tratament anticonvulsivant ( fenobarbital. Indepartarea chirurgicala a tumorii duce la vindecarea rahitismului. in anotimpul insorit si 1000-1200 ui/zi in situatii speciale (alimentatie 21 . fara a necesita administrarea suplimentara de vitamina D. 4) Rahitismul vitamino-D rezistent si hipocalcemia in cursul tratamentului cu antiepileptice. fenitoina) de durata au tulburari ale metabolismului fosfocalcic existand o corelatie intre frecventa si gravitatea leziunilor rahitice si durata si marimea dozelor de substante anticonvulsivante. Patogenia e necunoscuta.

Cand nu se poate conta pe o administrare zilnica.  Alimentatia exclusiv la san in primele 5-6 luni de viata  Intarcarea e recomandata dupa varsta de 1 an  Alimentatia mamei care alapteaza trebuie sa fie echilibrata si suplimentata cu vitamina D. zone poluate. ambele caracteristici favorizand absorbtia de Ca si a vitaminei D. PO la inceputul lunii a VII-a numai daca nu poate fi asigurata administrarea zilnica orala si nici cea saptamanala. Se recurge la administrarea unui stoss de 200. ultimul trimestru de sarcina coincident cu perioada de iarna. disgravidie). in aceleasi doze ca si pentru gravide Avantajul alimentatiei cu lapte de mama : contine metaboliti activi ai vitaminei D asigura un aport Ca-P optim pentru absorbtia celor doua minerale asigura ph acid continutului gastric si intestinal si are lactoza in cantitate mare. ‘formule de lapte pentru sugari’ . laptele de vaca si laptele praf traditional vor fi evitate cel putin pana la 7 luni. Nu se vor administra stoss-uri mai mari de 200. se pot administra 4000-5000 ui vitamina D pe saptamana.000 ui vitamina D. dupa varsta de 1 an .  Diversificarea alimentatiei cel mai devreme in a 5-a luna. margarina cu adaos de vitamine A si D.carentata.  Cand alimentatia la san e imposibila. cu alimente imbogatite cu vitamina D (peste alb proaspat. dozele mari sunt nocive pentru fat. PO.000 ui vitamina D. 3) Post-natal a) Regimul de viata si alimentatia Au rol esential in profilaxia si tratamentul rahitismului carential. copilul va primi. la copilul mai mare) 22 . Administrarea parenterala a vitaminei D e contraindicata. fara abuz de fainoase. preferabil pana la 1 an.

e de 400-500 ui/zi. pe perioade limitate e necesara in unele situatii : o Sugarii mici ai caror mame nu au primit vitamina D. de crestere a rezistentei la infectii si prevenire a rahitismului)  Conditii de microclimat cu camere aerisite si luminoase. Cresterea la 1. cu capul acoperit cand soarele e puternic pentru copii mai mari  Cura helio-marina e recomandata copilului peste 1 an. stropirile cu apa mai rece care incheie baia. cu capul acoperit. Ea este utila din prima saptamana de viata . de la varsta de nou-nascut pana la 18 luni. fara administrare de vitamina D timp de doua saptamani inainte si dupa cura.500 ui/zi. frectionarea cu prosop aspru. inclusiv prematurii gavati beneficiaza de acest aport. in functie de greutatea copilului si si temperatura ambianta ( un sugar sanatos suporta bine tempratura de -10oC in zilele fara vant si umezeala)  Expunere la aer progresiva : 15-30 min pana la 3-4 ore in anotimpul rece si 6-12 ore vara. b) Suplimentarea alimentatiei cu vitamina D Este obligatorie in prevenirea rahitismului si in tara noastra. Inlesnirea miscarii active a copilului. cel putin in primele luni de viata o Sugarii mici (pana la 3-4 luni) nascuti iarna o Sugarii cu imbolnaviri acute frecvente.  Miscarea in aer liber. cu multe precautii (fara expunere la soare mai mult de 2-3 ore pe zi. din primele ore de viata (salopeta sau scutec foarte larg)  Expunere la aer chiar de la 1-2 zile. precum si cei cu spitalizari dese/prelungite o Copii dim medii poluate 23 . profilaxia in timpul sarcinii o Prematurii si dismaturii. apoi activa) sunt factori de calire ai organismului.000-1. masajul si gimnastica (initial pasiva. cura optima de 10-12 zile. Doza recomandata. precum si in timpul sederii la mare)  Baia/dusul zilnic.

dar nu mai mult de o luna.500 ui/zi sunt terapeutice. Dupa varsta de 18 luni. Profilaxia cu doze stoss e rezervata exclusiv populatilor marginase. PO. Numai administrarea fractionata a vitaminei D este fiziologica.500 ui. cu cortizon. vitamina D se va administra numai in perioadele neinsorite ale anului.000 ui vitamina D intr-o administrare orala de 200. sau aceasta doza alternanta la 1-2 saptamani cu doza de 1000 ui. apoi se reia cu 400-500 ui/zi. Profilaxia stoss este una de exceptie. cate 4000-5000 ui vitamina D din solutie uleioasa (vitamina A +D2) . in aer liber. o De la 18 luni pana la 6 ani : 400. in lunile cu ‘R’(din septembrieaprilie) pana la varsta de 12-15 ani zilnic 400-500 ui sau la interval de 7-10 zile. mai ales la gravide (injectarea a 600. Dezavantajele administrarii injectabile a vitaminei D 24 . care scapa grav supravegherii medicale.000 ui luna I-II si eventual repetata in luna III-IV.000400. In general. in afara unor situatii bine codificate : malabsorbtii si diarei cronice.000 ui vitamina D PO la 24-6-9-12-18 luni. o Si la aceste varste profilaxia stoss ramane rezervata numai cazurilor de exceptie si in orice caz e contraindicata forma injectabila.000 ui vitamina D la gravida determina o ‘epidemie’de stenoza aortica la sugari). case de copii) care se misca mai putin.000-600.o Copii cu piele hiperpigmentata o Copii din unele institutii rezidentiale (leagane. Nu se recomanda administrarea injectabila. In aceste situatii se poate ajunge la o doza zilnica de pana la 1.000 ui vitamina D pe an in doze de 200.000 400. ies mai putin la soare o Copii cu tratament cronic anticonvulsivant. In astfel de cazuri se recurge la administrarea a 200.000 ui in luna I-II si eventual repetata in luna III-IV o De la 7 ani pana la 12-15 ani ( limita e stabilita de momentul scaderii ritmului de crestere ) : 200.000 ui vitamina D intr-o administrare orala de 200. dozele mai mari de 1.

pana la stabilizarea bolii o Se recomanda purtarea de ghete cu sustinator plantar. la discretie. seringi si ace de unica folosinta)  Metabolismul vitaminei D administrata IM nu e cel fiziologic  Poate contribui la aparitia retractiei de cvadriceps Tratamentul rahitismului Aparitia semnelor de rahitism carential impune trecerea de la dozele profilactice de vitamina D la o schema terapeutica si la administrarea concomitenta de calciu. C si HIV (nu in toate zonele tarii exista. OBIECTIVELE TRATAMENTULUI  Prevenirea sau corectarea deformarilor scheletice rahitice si a hiperparatiroidismului reactiv  Prevenirea si corectarea hipocalcemiei si a simptomelor legate de aceasta (tetanie pana la moarte subita)  Asigurarea cresterii si dezvoltarii normale  Aplicarea unor doze de vitamina D care sa asigure efectul terapeutic evitand aparitia efectelor adverse ca hipercalcemia. Regimul de viata si alimentatia Alaturi de cele expuse la profilaxie. sau. hipercalciuria  Tratamentul va fi individualizat in functie de patogenie si severitate. pana la varsta de trei ani 25 . adaugam : o Copilul cu rahitism evolutiv nu va fi incurajat sa stea in sezut precoce. cand se poate. Agresivitate pentru copil  Exista riscul transmiterii virusului hepatic B. picior gol. nici sa se ridice in picioare si sa mearga.

000 ui dupa 30 zile PO . orala. Dupa 30 zile se revine la dozele profilactice.) 1.M. reclama fie numai corectare cu ajutorul gimnasticii. Forme usoare si medii : Administrarea zilnica .000 ui vitamina D2 sau D3 .3-4 saptamani in formele comune . in special ale membrelor inferioare.Persistenta piciorului plat dupa varsta de 1-1/2 ani.6-8 saptamani in formele hipocalcemice o doza uzuala e de 500 mg (1 cp de Ca lactic sau 5 ml Ca gluconic 10%). PO zilnic pana la varsta de 5 ani si 1000 mg/zi la copii mai mari Formele usor absorbabile. obliga la consult interdisciplinar cu specialistul ortoped. Persistenta unor deformari osoase mari.O. Sheme de tratament recomandate de Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului (I. numai la populatiile necooperante. cand raspunsul e bun. este de folosit chiar si in cazurile usoare si medii. Forme grave cu hipocalcemie manifesta (convulsii) si copii cu malabsorbtie : Trei doze stoss a cate 100. bogate in Ca elemental si mai bine acceptate de copil : . fie consult de specialitate pentru recomandarea corectiei.calciu lactic 26 . IM. (6-8 saptamani) cu revenire la dozele profilactice (in general inca 6 luni cate 1000 ui/zi) 2.C. apoi o doza de 200. a cate 2000-4000 ui vitamina D. la interval de trei zile. dupa varsta de 2 ani. Administrarea de calciu o 50-80 mg/Kg/zi calciu .

In hipocalcemii severe .Tachistin  25 (OH) – Colecalciferol  1.5 mg/dl In caz de supradozare se impune :  intreruperea de urgenta a oricarui aport de vitamina D 27 .. Nu se recomanda niciodata in tratamentul rahitismului carential comun :  AT 10 . agitatie sau apatie  calciuria /24 h e mai mare de 5 mg/Kg c/zi (supradozarea vitaminei D)  calcemie peste 10. zilnic. pe toata durata si 15 zile dupa cura heliomarina sau o cura de sedinte de ultraviolete  pe toata perioada imobilizarii in gips. fiind pericol de litiaza renala. nu se suprima administrarea PO a vitaminei D in doze zilnice mari mici) Semne de supradozare  inapetenta. polidipsie. administrate initial in perfuzie. 6-8 saptamani.25 – (OH)2 – Colecalciferol Oprirea administrarii de vitamina D :  cu 10 14 zile inainte. uneori mai mult ). poliurie. se impune tratament cu doze mari de Ca. respectiv 2 ml Ca gluconic 10% pentru fiecare Kg corp. diagnosticate adesea dupa crize de convulsii. constipatie. timp in care nu se da nici Ca. apoi PO ( 20 mg Ca elemental. dar se dau doze mai mari apoi dupa scoaterea gipsului  in primele 2-3 luni de tratament cu tiroida la sugari cu hipotiroidie  in zilele in care se administreaza vaccinul antipoliomielitic ( in restul perioadei vaccinarii antipolio. varsaturi.calciu gluconic.

5 ml Fiole Sol. 1 ml Fiola buvabila Ergocalciferol 50 mg% Ergocalciferol in alcool etilic Fiola buvabila 1. chiar nanism rahitic Tratament chirurgical se intervine chirurgical in modificarile osoase severe doar cand ritmul de crestere a incetinit Dispensarizarea Cazurile de rahitism vor fi dispensarizate inca trei ani dupa vindecare. Preparate Ergocalciferol VitaminaD2 Sterogyl Sterogyl 15 A Forma de prezentare Fiola inj. Int. suprimarea Ca medicamentos si reducerea la minimum a alimentelor bogate in Ca.  evitarea expunerii la soare Efectele tratamentului o ameliorarea semnelor clinice in 2-4 saptamani o normalizarea biochimica in 2-4 saptamani o normalizarea sau ameliorarea radiologica in 3-6 saptamani o vindecare .5g colecalciferol coresp.000ui 10 mg/flacon 0.01 mg (400ui)/pic 15 mg 600.000ui/f Ergocalciferol Colecalciferol Vigantol oil 600.000ui vit D3 i pic=660ui 28 .000ui (15 mg) 600. Continut in vitamina D 400.fara sechele sau cu defect in remanierea osoasa cu deformari osoase mari.000ui 1 ml (30 pic) cu 0.000ui (10 mg) 600. la 20.

masticabile Compr. efervescente Sol.000 ui/ml 1 pic= 500 ui 0. D3 colecalciferol 1ml=200.000 ui vit D2 = 30.gelat.5 g 10ml= 1g 0. 10% Fiole 10 ml 29 .1000 Vitamina D3 Hidrosolubila Vitamina A si D in combinatii Dupa varsta de 1an Ulei de peste Vit A si D Vitamina A+D2 Vitamina A =D2 Vitamina A+ D2 Cod Liver Oil Compr.000ui 2ml=600. Sol interna 0. inj.000 ui Echivalent cu : 1250 ui vit A si 100 ui vit. Caps.Vigantoletten 500.20 g 500 mg 500 mg 137. Fiole sol.000ui/ml vit A 300. Fiole 5ml Compr.5 mg Ca/ml Multi-tabs-ACD CALCIU GLUCONAT Gluconat de Ca Lactat de Ca Lactat de Ca dietetic Carbonat de Ca Calciew Orange Flavour Calcium 500 Calciu glucobionat Calcium Sandoz Sol inj. Gelat. Sol.000/ml 15. la 500/1000 ui vit. Apoasa Fiola buvabila Sol.0125/0.000ui 600. Compr. Buvabila Ulei de peste Caps.000ui 30.50 g 0. Compr.30 g Vit A 330 ui Vit D21000ui vit A = 2750 ui vit D2 = 550 ui vit A = 3000 ui vit D2 = 1000 ui vit A = 35. Buvabila Ulei de ficat de morun Caps. Draj.000 /ml vit D2 150. D 1 ml contine vit A 1000 ui vit D 400 ui vit C 36 mg 5ml=0.0250 mg Colecalciferol coresp.

D= 150 ui Vit D 400 ui/1ml Vit D 400 ui/5ml Calciu 40 mg/5ml Vit D 100 ui/5ml Gluconat de Ca 25mg/5ml Fosfat de Ca 25 mg/5ml Vit D 400 ui Compr. efervescente Colecalciferol 7. efervescente Lactat-gluconat de Ca 1g (=260 mg Ca ionizabil) Carbonat de Ca 0.C-Vita Calcium efervescent Calcium Sandoz Calcium Sandoz+ Vitamina C 1000 Juvamine Fizz Vit.55 mg Lecitina 260 mg Ulei de soia 170 mg Vit.18% clorura de Ca =0. C+ Ca Ossiremin Alte combinatii : Calcichew D3 Calcium from Oyster Shell Fluor Vigantoletten Lecithin+ Vitamin D Combinatii de vitamine Vidalyn Vidalym-m Vi-Sol Prenatal Compr. 18.Calciu gluconolactat Calciu 200 Clorura de Ca Dupa varsta de 3 ani Calciu in combinatii Calciu . Caps.18 g CaCl2 Ca 250 mg Compr. Ca ionizat 250 mg Colecalciferol 400 ui Sirop Ca-glucono-galacto-gluconat 4. Gelatinoase Solutie ( pic) Sirop Sirop Tablete 30 .5 mcg (300ui) Plic pulv.91 g/15 ml Compr. Masticabile Compr.8 gluconolactat de Ca 1 g sol= 32 pic Sol. Compr. Efervescente Compr. Calciu 160 mg Os mineral 300 mg Vit D2-50mcg (2000ui) Ca carbonat=1250mg Vit D3 = 133ui Ca= 250 mg Vit D3=133 ui Vit D3=3500ui Florura de Na0.327g Compr. efervescente 1. Granulata.29g/15 ml Ca lactobionat 0.

Compr. Compr.04 mg(1600ui) Vit D2 400 ui Vit D 400 ui Vit D 400 ui 31 . la 5 ml coresp : 100 ui vit D Vit D2 0.Pikovit Polivitaminizant 9 Vita Children chewables Zoo chews Sirop Drajeuri Compr.

32 .

 Data nasterii : 5-VII-2003  Nationalitate : romana  Religie : ortodoxa  Alergii : nu se cunosc  Proteze : nu prezinta  Semne particulare : nu prezinta 2.foaia de observatie 1. in camera sta impreuna cu mama si unul dintre frati. limba uscata.CAZ I I Culegere de date Surse de informatii: .  Conditii psihi-sociale : parintii ii asigura copilului un climat de afectivitate si protectie  Aspectul cavitatii bucale .  Echipa de sustinere : mama insoteste copilul pe tot parcursul spitalizarii .parinti . tatal si fratii viziteaza frecvent copilul. in care locuieste impreuna cu parintii si cei 2 frati mai mari .pacient . dentitie absenta.Date variabile :  Domiciliu : Botosani  Conditii de locuit : apartament cu doua camere cu conditii salubre si iluminat electric .Date relativ fixe :  Nume si prenume : Mihai C.echipa de ingrijire . faringe si amigdale hiperemiate 33 .

a tipat si respirat normal. torace evazat la baza. APdoza 1. nu prezinta semne de strabism  Acuitate auditiva : normala . AHB-doza 1. PC=45 cm . Aspectul faciesului : palid cu cianoza periorala. FA=3/3 cm  Grup sanguin : A II  Factor Rh : + (pozitiv)  Data internarii 12-1-2004  Data externarii : 18-1-2004 3. supa de legume. doza 3 pe data de 10-1-2004 o Copilul a fost alimentat natural de mama pana la 4 luni dupa care s-a facut diversificarea alimentatiei cu alimente ca. 34 . suc de fructe. a prezentat icter fiziologic 4 zile o Nasterea a fost sub supravegherea medicala la Maternitatea Buzau o A fost vaccinat : BCG-doza1. fainos cu lapte. lungimea de 49 cm. nas cu aspect normal  Acuitate tactila : in limite fiziologice  Acuitate dureroasa : prezenta  Sistem osteo-articular : cu semne de rahitism ( laxitate ligamentara. nastere la termen. fontanela anterioara= 3/3 cm)  Reflexe osteo-tendinoase : prezente bilateral  Date antropometrice : G=6800g . urechi cu conformatie simetrica  Acuitate olfactiva : prezinta obstuctie nazala . L=68 cm .  Acuitate vizuala : reactioneaza normal la stimuli externi. PA=43 cm . Anamneza : a) Antecedente personale fiziologice : o Al treilea copil din a patra sarcina o Sarcina cu evolutie fiziologica. PT=44 cm . a avut greutatea de 3800g. in prezentatie craniana o La nastere nou-nascutul a avut scorul Apgar 8. matanii condrocostale.2 3. pe cale naturala.

muncitoare intr-o fabrica de confectii. mar cu biscuite. ceai. casatorita 4 sarcini.galbenus de ou. b) Antecedente personale patologice : o Infectii intercurente tratate in ambulator c) Antecedente heredo-colaterale  Mama : 27 ani. un avort provocat interval scurt intre sarcini grup sanguin A II factor Rh + ( pozitiv) neaga prezenta bolilor cronice si infecto-contagioase neaga consumul de toxine suplimentarea alimntatiei cu vitamina D pe parcursul sarcinii a fost facuta partial ( 10 zile. muncitor in constructii grup sanguin B III factor Rh + (pozitiv) neaga prezenta bolilor cronice si infecto-contagioase in familie d) Antecedente chirurgicale nu prezinta 4. iaurt. branza de vaci. 3 nasteri. 12 clase. Istoricul bolii 35 . 12 clase. piure de legume. prenatal 1 tb/zi. Motivele internarii :  tuse uscata latratoare  febra  tiraj suprasternal  cornaj  agitatie  cianoza periorala 5. 1tb=400 ui vit D)  Tata :30 ani.

fiind adus de urgenta de parinti la Spitalui Judetean Buzau si internat pe sectia Pediatrie I. fara craniotobes .forma rotunda. regulata murmur vezicular aspru sonoritate pulmonara  Sistemul cardio-vascular : aria matitatii cardiace in limite fiziologice 36 . Examen clinic  Stare generala : alterata  Malformatii : nu prezinta  Aspectul faciesului : palid cu cianoza periorala  Tegumente si mucoase : integre. 6.Laxitate ligamentara accentuata  Aparat respirator : torace evazat la baze cai respiratorii superioare obstruate tuse uscata. cu pliu cutanat abdominal sub 1 cm  Sistem ganglionar limfatic : nepalpabil  Sistem muscular : hipotonie musculara  Sistem osteo-articular : . raguseala si tuse latratoare. agitatie. Copilului nu i s-a administrat nici un medicament acasa. latratoare cornaj si tiraj supracostal disfonie frecventa respiratorie : 46/min.Torace .Craniu : .cu matanii condrocostale .Dentitie : absenta .evazat la baze . febrile si palide cu elasticitate cutanata si turgor diminuate  Tesut adipos subcutanat : diminuat pe trunchi si abdomen.Bazin : fara deformari .Mama afirma ca pe parcursul noptii copilul a prezentat febra.suturile oaselor craniene sunt dehiscente . umede. .FA=3/3 cm .Membre : fara deformari .Coloana vertebrala : fara deformari .

se intoarce de pe spate pe abdomen. nedureroase mictiuni fiziologice 5-6/zi testiculi coborati in scrot  Sistem nervos central : nu prezinta semne de atingere meningeana reflexele osteo-tendinoase prezente mobilitatea membrelor e diminuata dezvoltarea neuro-psiho-motorie : a. nu a achizitionat pozitia sezand.-   soc apexian in spatiul V intercostal stang zgomote cardiace regulate.artere periferice palpabile . Postura si locomotie : ridica capul din decubit dorsal. b. Aparat digestiv: buze uscate normal colorate limba uscata dentitie absenta mucoasa faringoamigdaliana hiperemiata abdomen suplu cu turgor diminuat si sensibilitate normala la palpare ficat cu marginea inferioara la 2 cm sub rebordul costal apetit redus scaun cu aspect normal. nu prezinta sufluri cardiace circulatia periferica: . stange in pumn obiecte mici 37 .extremitati calde .puls 120/min.paloare si cianoza periorala . 1-2/ zi Aparat urogenital : loje renale liber bilateral. Coordonare miscarilor : muta jucaria dintr-o parte in alta.

suc de fructe. emite sunete monosilabice e. intoarce capul la auzul unui sunet. fainos cu lapte. galbenus de ou. iaurt. 7. banane. 4-5 zile/ saptamana o doarme 8-9 ore noaptea si in timpul zilei intre orele 10-12.c. isi manifesta simpatia/antipatia fata de persoane d. mar cu biscuite. de legume. piure de legume. Dezvoltarea audiovizuala : a aparut coordonarea vizuala. ceai de menta o alimente preferate : fainos cu lapte. Obisnuinte de viata : o copilul e plimbat de trei patru ori pe zi. in aer liber. branza de vaci. Elemente de igiena : Igiena personala : o tegumente umede. banane o alimente evitate : supa de pasare. supa de pasare strecurata. rinoree o acasa i se face baie generala de trei ori pe saptamana si in fiecare seara baie partiala o copilul e schimbat de cate ori e nevoie cu imbracaminte din fibre elastice Igiena locuintei : o camera copilului e aerisita zilnic si ferita de zgomote o spatiul pentru dezvoltarea copilului e insuficient . unghii netaiate. mar cu biscuite. copilul sta in aceeasi camera cu mama si fratele mai mare o conditii salubre. Limbaj : gangureste. 14-16 38 . iluminat electric Obisnuinte alimentare o 5 mese pe zi o dimineata lapte de mama o pe parcursul zilei : supa de legume strecurata. Comportament psiho-adaptativ: intinde mainile pentru a fi ridicat.

in functie de alimentatie. i se fac exercitii pentru dezvoltarea membrelor Eliminari : o mictiuni fiziologice 5-6/zi o urina : galben-pai. dimineta . seara. cu aspect normal cu densitatea de 1015 in cantitate de 500-600 ml/zi o scaune de consistenta pastoasa.o copilul si joaca cu jucarii pentru sugari . coloratie normala. e internat pe sectia Pediatrie I a Spitalului Judetean Buzau pentru precizare de diagnostic si tratament. 12 /zi o varsaturi : nu prezinta o expectoratie : nu prezinta o diaforeza : 20-40 ml/zi Bolnavul Mihai C. II Analiza si interpretarea datelor 1) Diagnostic medical la internare : Laringita acuta subglotica Distrofie gradul I Rahitism carential comun 2) Probleme actuale : tuse usata. latratoare cornaj si tiraj suprasternal febra cianoza periorala agitatie disfonie deficit nutritional hipotonoe musculara laxitate lifamentara diaforeza dispnee inspiratorie 39 . Orar ritmic.

tuse manifestata prin mucoasa bucala uscata. alimentatie necorespunzatoare. diaforeza. Hipertermie cauzata de procesul infectios laringian manifestat prin cresterea temperaturii corporale peste limite normale . Deficit de volum hidric. refuzul sanului. paloare. Diaforeza cauzata de febra si agitatie manifestata prin transpiratii profuze la nivelul axilelor. disfonie. cefei. tegumente umede  Nevoia de a evita pericolele Durere cauzata de procesul infectios laringian manifestata prin plans « sfasietor » 40 . disconfort Rinoree cauzata de procesul infectios manifestata prin secretii nazale abundente. Carente de igiena cauzata de varsta manifestata prin unghii netaiate. cianoza periorala. inapetenta. rinoree. fruntii.3) Probleme potentiale : asfixie traheobronsita deshidratare tulburari de crestere si dezvoltare hipocalcemie infectii nosocomiale 4) Diagnostic nursing la internare  Nevoia de a respira si de a avea o buna circulatie. nutritional si ponderal cauzat de diaforeza. agitatie. de a-ti proteja tegumentele . Dispnee inspiratorie cauzata de obsrtuctia cailor respiratorii superioare manifestata prin respiratie deficila insotita de tuse latratoare.  Nevoia de a se alimenta si hidrata. cornaj. plans. tiraj suprasternal. agitatie.  Nevoia de a elimina. cu aspect mucos transparent  Nevoia de a mentine temperatura corpului in limite normale.  Nevoia de a fi ingrijit curat. hipotonie musculara.

dispnee.3oC. ore insuficiente de somn. T=38. prezinta P= 123/min disp-nee inspiratorie cu CRS12-01-2008 obstruate. cianoza peri-orala. disfonie. 41 . P=120/min. cornaj. durere. pacientul R=47/min. cu trezire frecvente. T=38. mur-mur vezicular aspru. perfuzare.Evaluare in dimineata intensitate la internare. manifestata prin agitatie. pa-loare.5oC R=47/min  Nevoia de a dormi si a se odihni Insomnie cauzata de mediul spitalicesc. disfonie. tuse us-cata. tiraj suprasternal.

umiditatea atmosferei 60%. temperatura de 20-22oC.Interventii -asigur conditii de microclimat cores-punzatoare. aerisire fara curenti de aer. liniste 42 . in Rol propriu : salon curatenie.

14.prin cu miscari spalatura nazala cu ser fiziologic si aspirarea nde. 43 . respectand cu strictete masurile de si gura larg deschisa. apoi ii pun o perna tare sub umeri secretiilor pentru nazale a tine cu capul sonda in hiperextensie Nelaton nr. asepsie . aceasta pozitie favorizand respiratia .igur repaus fizic total infasand copilul -asigur fara permeabilitatea a-l stange prea CRS tare.

aterialele uscate in necesare jurul gatului puncti-onarii sugaruluiuni . vene cu ajutorul unui cateter pentru instituirea unei perfuzii endove-noase . 44 .

45 .Diagnostic nursing Obiective e dificultate (SD): obstuctia cailor Diagnostic respiratorii nursing supreioa-re. Nevoia (DN): dispnee de a respira inspi-ratorie si de a avea o buna circulatie -pacientul sa prezinte intr-un timp cat mai scurt o res-piratie nor-mala. tegu-mente nor-mal colo-rate. 1. cai respiratorii libere.

cianoza periorala.Evaluare 13-01-2008 Manifestari de depen-denta ( MD) : respiratie dificila cu tuse uscata. paloare. disfonie. tiraj suprasternal. cornaj. agitatie. 46 .

P126/min T=37. prezinta CRS obstruate. moderata disfonie. paliditatea si canoza periorala au disparut .8oC 47 . R=50/min. stare generala satisfacatoare.Interventii dimineata si-asigur seara. ingestie-excretie . cornajul si tirajul au disparut prezente raluri romfante. hidratareapulsul. tusea a devenit umeda. respiratia. corespunzatoare temperatura a pacientului dupa efectuarea bilantului pacientul inca mai u caracteristicile lor .

miscari urmaresc blande . faciesul. starea generala.orizarea circulatiei frectionez -in cu perioada alcool diluat critica cu urmaresc apa tegumentele respiratia prin si aspectul tegumentelor la fiecare 5-10 min. 48 . comportamentul pacientului si comunic medicului daca survin modificari patologice . miscarile toracice.

xudat tru sugar faringian. contaminarii cu secretii nazale a celorlalti copii si explic necesitatea prezentei acesteia langa copil pentru asigurarea confortului psihic . 49 . pentru urina evitarea .

1. cai res-piratorii li-bere. 50 . tegu-mente nor-mal colo-rate. Nevoia (DN): dispnee de a respira inspi-ratorie si de a avea o buna circulatie -pacientul sa prezinte intrun timp cat mai scurt o res-piratie nor-mala.Diagnostic nursing Obiective dificultate (SD): obstuctia cailor Diagnostic respiratorii nursing supreioa-re.

51 . disfonie. cornaj. agitatie.Evaluare 14-02008 Mnifestari de depen-denta ( MD) : respiratie dificila cu tuse uscata. tiraj suprasternal. cianoza peri orala. paloare.

min 15.16-01-2004 CRS. R=46. T=37o stare generala satisfacatoare.palide.tive cu expectoratie mucoasa. disfonia generalaabuna disparut. 52 . paliditate stare . sunt P=120/min inca obstruate. tuse tegumente umeda .

Interventii R=44/min P=116 T=36. vorbind cu el in timpul tehnicilor terapeutice.8oC Rol delegat -pregatesc : pacientul psihic prin abordarea cu calm. si il pregatesc fizic cu ajutorul mamei pentru efectuarea tehnicilor fara a provoca traumatisme . 53 . rabdare. blandete.

calcemie. ( hemoleucograma. VSH. TGP. TGO) . glicemie. fibri-nogen. uree. 54 . creatinina. sideremie. fosfatemie.-recoltez exudatul faringian -recoltez inainte sange de a pentru administra examenele antibiotice de laborator . prote-inurie.

100 ml urina . de dimineata cu ajutorul unui pulmon . recipient fixat de preput cu leucoplast. 55 .i psihic pacientul pentru transportul -recoltez si efectuarea urina pentru radiografiei examenul cord-sumar de urina.

Obiective -asigur accesul rapid la materialele necesare intubatiei endotraheale. tegu-mente nor-mal colo-rate. in cazul aparitiei complicatiilor cu asfixie . cai res-piratorii li-bere. 56 -pacientul sa prezinte intrun timp cat mai scurt o res-piratie nor-mala. .

Diagnostic nursing Surse de dificultate (SD): obstuctia cailor Diagnostic respiratorii nursing supreioa-re. 1. Nevoia (DN): dispnee de a respira inspi-ratorie si de a avea o buna circulatie 57 .

Mnifestari de depen-denta ( MD) : respiratie dificila cu tuse uscata. tiraj suprasternal. disfonie. 58 . agitatie. cornaj. paloare. cianoza peri orala.

59 .

Evaluare /min uczoasa R=42/min care se reduce cantitativ treptat. respiratie normala. stare generala buna care se mentine17.18-01-2008 pana la externare 60 .

rinoree. normal si scaun . coprocultura mictiuni negativa fiziologice.Evaluare 1-2004 a internare exudat pacientul faringian prezinta ne-gativ. 12-01-2008 61 . Examen urina sumar cu aspect de urina normal. cu aspect nor-mal. .

si fizic asezand aleza subIn urma admi-nistrari de antidiareice scaunul are aspect si consistenta normale. bland al vocii. 62 .Interventii Evaluare Rinoreea a diminuat. 14-01-2008 parta parcursul urmele tehnicii de leucoplast a unui ton . mictiune pentru indepartarea cat mai rapida a recipientului pacientul avand un singur scaun pe zi.

Interventii Evaluare normal. nu mai prezinta rinoree. scaun cu aspectPacientul 63 .15.16-01-2008 pra copilului . Mictiuni fiziologice 5-6/zi.

scaunul e nor-mal. at optime cu T=20-22oC si umiditate 60%Rol propriu la internare : pacientul prezinta transpiratii profuze in axile. mictiuni fiziologi-ce pana la externare.Interventii Evaluare dicatia medicului administrez :-bolavul fiindPacientul « a jeun prezinta » expectoratie Obiectiv dar realizat. la12-01-2008 frunte si ceafa T=38. foarte redusa cantitativ 5-1017. 64 .5oC . nu mai prezinta rinoree.18-01-2008 ml/zi.

Evaluare In urma masurilor terapeutice transpiratia a mai diminuat T=37.8oC.13-01-2008 14-18-02008 65 .

Obiectiv Transpiratia realizat. e in limite normale. starea pacientului e buna. 66 . astfel mantinandu-se pana la externare T=37oC.

Interventii -hidratez pacientul cu ocantitate Rol delegat mare :de lichide pentru prevenirea deshidratarii-pentru a preveni iritarea . 67 .

5 ml/6h .-la indicatia medicului administrez :  2. Algocalmin (1f+6 ml SF) 68 .

-prevenirea -pacientul sa iritatiei prezinte tegumente uscate. 250 ml. curate 69 .Obiective  Institui perfuzie endovenoasa cu glucoza 5%.

agitatieb) DN: diaforezaNevoia de a elimina 70 .Diagnostic nursing SD: febra .

e12-01-2008 MD: transpiratii profuse la nivelul cefei fruntii agitat.Evaluare pacientul la internare G=6800eg. discomfort si stare generala nesatisfaca-toare. inapetent. 71 . prezinta faringe hiperemic. bu-ze uscate si axileleor. refuza sanul.

buzele sunt uscate.Interventii -asigur conditii de microclimat adecvate cu salonRol Pacientul propriu :nu mai G=6780g refuza sanul. curat liniste putin mai bine. a scazut 80 g. 72 . curba ponderala e usor descendenta. prezinta faringe hiperemic. se alimenteaza13-01-2008 aerisit. e inca agitat.

73 .-cantaresc zilnic pacientul si notez in FT .-la internare masor talia copilului cu pediometru .

ratia de intretinere si crestere precum si orarul meselor .-stabilesc regimul dietetic care trebuie urmat . 74 .

in special vitamina D si Ca .-administrez un regim hipoproteic. hidrozaharat. 75 . alimentatie mixta bogata in vitamine si minerale.

digerabile. 76 . progresiv. la inceput administrez -asigur alimente necesarulusor caloric si un aport suficient de lichide . in cantitati mici crescand treptat cantitatea si imbogatind calitatea alimentelor .-tatonez toleranta digestiva.

-pacientul sa fie echilibrat hidroelectrolitic sis a aiba un apetit normal. 77 .Obiective -nu introduc alimente noi pentru a nu suprasolicita organismul copilului .

Nevoia tusea de a se alimenta si hidrata DN: deficit de volumhidric nutritional si ponde-ral 78 .Diagnostic nursing alimentatie necorespunzatoare.

primeste sanul.Evaluare e alimenteaza mai bine.14.15-01-2008 79 . pre-zinta o stare generala satisfacatoare.

80 . in pezenta mamei . intr-un cadru linistitor. la ore fixe. cu alimente care miros placut.Interventii inte de administrarea alimentelor aspir -stimulez secretiile pacientul nazale pentru a primi usuraalimentele prin servirea mesei in conditii respiratia si alimentarea igienice sugarului.

81 . a necesitatii pe care o are suplimentarea cu vitaminaproapete D si . ma asigur ca sunt D si calciu. calciu. respectarea noului regim alimentar in recuperarea cat mai rapida a copilului . bogate in calitatea vitamina si cantitatea lor.-explic mamei necesitatea introducerii -verific alimentelor temperatura.

timpul alaptarii : imbracarea unui halat curat. stoarcerea catorva picaturi de lapte din hidroelectrolitic sis a aiba un apetit normal. spalarea pe maini cu apa librat si sapun.Obiective -pacientul -explic mamei normele de igiena pe care trebuie se le respecte in sa fie echi. 82 .

Diagnostic nursing limentatie necorespunzatoare. Nevoia tusea de a se alimenta si hidrata DN: deficit de volum hidric nutritional si ponde-ral 83 .

prezinta o stare gene-rala buna. 84 . curba ponderala e stationara. buzele nu mai sunt uscate.17-01-2008 faringele are aspect normal.Evaluare capatat G=6770 apetitul g.normal.16.

canalelor 15-20 min. urmareasca atent . sau stergerea mamelonului cuinfuzie de brate si sa-l bata usor pe spate. galactofore. regurgitatiilor purtarea unei si sa-l masti de tifon in timpul alaptarii . pentru prevenirea musetel. 85 .Interventii ama ca dupa alaptare sa tina copilul san pentru in decubit curatirea lateral.

respiratorii.at mama sa foloseasca pompa de muls-in si colectez perioadalaptele de timp intr-un cat pacientul recipient nu a putut fi alaptat la san din cauza steril tulburarilor . alimentez sugarul cul apte proaspat muls de la mama si administrat cu pipete . 86 .

cu alimente care nu modifica gustul si mirosul laptelui (cepa.Obiective -explic mamei efectul pozitiv al alimentatiei cul apte de mama si respectarea unui regim alimentar echilibrat. usturoi. tigari . fasole. fara alcool. 87 . varza). -pacientul sa fie echilibrat hidroelectrolitic sis a aiba un apetit normal.

Nevoia tusea de a se alimenta si hidrata DN: deficit de volum hidrichidric nutritional si ponde-ral 88 .Diagnostic nursing entatie necorespunzatoare.

Evaluare nt uscate. farin-gele18-01-2008 are aspect normal. prezinta o stare generala buna. curba ponderala a crescut cu 70 g. 89 .

90 . alaptare starea copilului .Interventii -inainte de a alimenta copilui il schimb -ta cu haine medicul curate in vederea si ii pun alegerii o bonetica unui tratament care sa nu agraveze prin in jurul gatului .

controlez cavitatea bucala pentru a nu ramane resturi de mancare neinghitita si asigur repaus total .-dupa alimentare sterg pacientul la gura. 91 .

-efectuez bilantul hidric prin cantarirea zilnica.-schimb lenjeria pacientului de cate ori e nevoie . 92 .

KCl institui 7.PEV 7 mlde vehiculare cu:. 250 mlRol delegat 93 .-la indicatia medicului .glucoza 5%.4%.

MgSO4 20%. 0.10ml .-calciu gluconic 10%.7 ml 94 .

echilibrat hidroelectrolitic sis a aiba un apetit normal.Obiective -pacientul -Viganton Oil 3pic/zi PO. Dupa admi-nistrarea de vitamina d urmaresc in sa fie special somnul. 95 .aspectul copilului.

tuseaNevoia de a se alimenta si hidrata DN: deficit de volum hidric nutritional si ponderal 96 .Diagnostic nursing e necorespunzatoare.

97 .

13-01-2008 14. 18-01 6 16:00. 13:00 6 07:00. 19:00. 15. 17. 16. 10:00. 10:00. 22:007:00. 13:00 de mama 98    4 x lapte de mama1 x supa de zarzavat + carne mixata de pui1 x orez pasat + branza de vaci 6 x 180 ml 6 x 130 ml .

Evaluare La internare 13-01-2008 pacientul are ungiile netaiate. 99 .12-01-2008 tegumente umede. rinoree.

curate. 100 . mucoasa nazala e mentinuta pentru copil.nica corecta de efectuare a Ungiile toaletei au si folosirea fost taiate batistei tegumentele individuale sunt mentinute curate.

aerisire faraRol propriu : curenti de aer .Interventii -asigur conditii de microclimat cu curatenie. 101 .

-sterg tegumentele de transpiratie mentinandu-le curate si uscate tot timpul. uscata. schimb copilul de cate ori e nevoie cu lenjerie curata. calcata si lejera . 102 .

-asigur toaleta locala a pacientului zillnic cu apa la 37oC . 103 .

104 . pentru fiecare ochi folosind cate o compresa si incepand de la unghiul extern catre cel intern al ochilui. ochii cu comprese sterile inmuiate in apa calduta.-sterg fata.

supraveghind respiratia copilului .-aspir secretiile nazale cu sonda Nelaton si fac spalatura nazala c user fiziologic. 105 .

-tai unghiile la-sterg mainiurechile si la picioare cu betigase . de urechi speciale pentru copii 106 .

Diagnostic nursing Obiective -efectuez toaleta cavitatii bucale cu DN Nevoia : carente de ade avea igiena tegumentele ingrijite si de -pacientul sa prezinte a-ti proteja tegumentele tegumente si mucoase curate. normal colorate. 107 . integer.

rinoree.SD : varsta tegumente umede mente si mucoase curate.Evaluare MD : unghii netaiate. 108 . uscate pana la14-01-18-01-2004 externare.

cu o perie moale ingrijesc pielea capului. directia orientarii parului .Interventii Obiectiv indeplinit. 109 . periind tampoane zilnic inimbibate in glicerina boraxata .

Spal glandul doar cu apa si readuc preputul la pozitia sa initiala. 110 . efectuez toaleta organelor genitale si a regiunii fesiere cu apa calduta si sapun neutru.-dupa fiecare defecatie si mictiune. prin miscari blande .

-dupa efectuarea toaletei sterg pacientul prin tamponare cu un prosop uscat. insistand la pliurile cutanate pentru prevenirea intertrigoului si aplic pudra de talc . 111 .

lejera.-imbrac pacientul cu lenjerie curata. 112 .ul dupa efectuarea toaletei si invelesc copilul cu o patura . incalzita .

integer. in regiunea nazala dupa spalatura nazala . sa prezinte tegumente si mucoase curate. 113 .Obiective -pacientul -dupa fiecare masa inspectez cavitatea bucala -aplic o sicrema sterg gurita hidratanta copilului. normal colorate.

Diagnostic nursing SD Nevoia : varsta deDN a avea : carente tegumentele de igiena ingrijite si de a-ti proteja tegumentele 114 .

rinoree.Evaluare MD : unghii netaiate. tegumente umede ntul e agitat nu doarme suficient. se trezeste brusc si12-01-2004 plange. 115 .

116 .Interventii -asigur conditii de microclimat cu temperatura de 20-RloPacientul propriu : doarme mai bine. liniste . dar inca are13-01-2004 o 22 C. aerisesc fara perioade de agitatie. curenti de aer. umidificarea atmosferei 60%. curatenie.

-asigur semiobscuritatea salonului -asigur lenjerie in timpul de corp somnului si pat. un patut confortabil si o pozitie care sa nu agraveze tulburarile respiratorii . uscata . 117 .curata.

praveghez si notez in FT pulsul. seara si in timpul somnului . temperatura. 118 . respiratia de dimineata si-urmaresc pacientul in timpul somnului .

119 .-sfatuiesc mama sa-i fredoneze copilului -inainte cantece de culcare de leagan administrez . 20 ml ceai de tei cu 5% zahar .

calm si DN :Nevoia insomnie de a domi si a se odihni -pacientul sa prezinte un somn odihnitor si o stare generala buna.Diagnostic nursing Obiective -abordez pacientul cu rabdare. 120 .

trziri SD frecvent. durere. agitatie perfuzia. mediul spitalicesc.Evaluare In urma masurilor terapeutice MD: somnul ore insuficiente 14-01-2008 de somn. s-a imbunatatit pacientul dormind 1415 ore pe zi trezindu-se doar o data in cursul noptii pentru a manca si apoi reluandu-si somnul. : dispneea. 121 .

cu mediul spitalicesc. doarme15-01-18-01-2008 repede cu mediul bine spitalicesc 14-15 ore .Interventii blandete pantru Pacientul a se obisnui pare cat ca mai s-aObiectiv obisnuit realizat. pe zi are o stere generala buna pana la externare 122 .

123 .-la indicatia-sfatuiesc medicului mama administrez: sa legene Rol copilul delegat: in brate -cand starea acestuia ii permite .

124 .Obiective -pacientul sa prezinte  un somn Romergan sirop 1 lingurita de doua ori pe zi si urmaresc efectul acestuia. odihnitor si o stare generala buna.

durere. perfuzia.Diagnostic nursing SD : dispneea.DN :Nevoia insomnie de a domi si a se odihni 125 . mediul spitalicesc.

agitatie 126 .MD: ore insuficiente de somn. trziri frecvent.

discomfort.Evaluare nu prezinta alergie la antibioticele administrate Pacientul prezinta plans “sfasietor” grimace.12-01-2008 127 . agitatie.

Rol propriu : 128 .Interventii -asigur conditii de microclimat optime .

respiratia. exudat faringian nu prezinta semne patologice care ar putea periclita sanatatea copilului . -la internare pulsulm-am si le notez asigurat in FT ca . 129 .mama (insotitoare) e neparazitata si ca rezultatele la examenul radiologic MRF.supraveghz permanent temperatura. coproculturi.

ca pacientul alescunului. informez medicul cand apar modificari patologice ale acestora . urinei. aspectul Ma asigur expecoratiei.ur lenjerie de pat si corp. 130 . aspectul tegumentelor si neparazitat . de cate ori -urmaresc e nevoie.

ru-asigur prevenirea igiena iritatiilor pacientului si escarelor prin efectuarea baii partiale si generale cand starea pacientului o permite verificand temperatura apei si respectand ordinea efectuarii pe regiuni . 131 .

Obiective ea unui mediu spitalicesc securizant si de pro-tectie a pacientu-lui -pacientul sa prezin-te o stare ge-nerala buna. 132 .

Diagnostic nursing SD: procesul infectios la nivelul laringeluiDN: Nevoia durere de a evita pericolele 133 .

grimace. agitatie. 134 .MD: plans “sfasietor”. discomfort.

13-01-2008 135 .Evaluare In urma masurilor terapeutice manifestarile au diminuat in intensitate.

si apoi le pudrez cu pudra de talc la nivelul pliurilor cutanate a axilelor si feselor . 136 . mentolat diluat.Interventii -asigur curatenia -frictionez si dezinfectia pacientul salonului cu alcool .

. alimentelor. de protectie veselei. circuitul aseptic al in functie de tehnica. al vizitatorilor pentru prevenirea infectiilor nosocomiale . 137 .r igiena personala prin spalarea mainilor -asigurcu circuitul apa si sapun aseptic side dezinfectare primire a bolnavului in spital. al instrumentarului si materialelor. curatarea echipamentului lenjeriei.

prevenirea cantitatea) aparitiilor ininte altor de deformari osoase asez pacientul intradministrare . si o perna foarte subtire . 138 . -pentru calitatea.-verific alimentele (temperatura. un patut tip tarc. cu saltea dura.

-inaintea fiecarei interventii pregatec 139 .

Obiective igurarea unui mediu spitalicesc securizant. si de pro-tectie a pa-cientului -pacientul sa prezinte o stare ge-nerala buna. 140 .

Diagnostic nursing SD: procesul infectios la nivelul laringeluiDN: Nevoia durere de a evita pericolele 141 .

Evaluare MD: plans “sfasietor”. agitatie. Pacientul 15-18-01-2008 nu mai are plansul “sfasietor” nu mai e agitate. discomfort. grimace.14-01-2008 142 .

143 .IDR Pacientul la PPD nu= mai negativ prezinta Obiectiv sene de realizat.pe toata perioada spitalizarii nu a contactat infectii. durere. are o stare generala din ce in ce mai buna. nu a prezentat complicatii. nu s-a accidentat sau cazut.

144 .Interventii -inainte de administrarea de antibiotice efectuez testarea -fizic si psihic pacientul .000 ui gentamicina/ampicilina+ 4 ml SF= concentratia 1 . Un ml sol concentratie 1+ 9 ml SF = concentratia 2 .1 ml dilutie obtinuta astfel : 400. sensibilitatii la aceste antibiotice prin injectare strict ID a 0.

1 ml dilutie din ctand 2 u strict ID in regiunea interna a antebratului concentratia stang si 2 si citesc dupa dupa 20 min am observat reactia cutanata .daca sugarul prezinta cicatrice post-vaccinala -am injectat BCG. 145 . 72 ore .strict Efectuez ID intestarea regiunea interna a antebratului 0.

le de -asigur protectie transportul (manusi. 146 . pentru masca efectuarea de tifon) diverselor investigatii in conditii de securitate si protectie a pacientului .

si de pro-tectie a pa-cientului -pacientul sa prezinte o stare ge-nerala buna. 147 .Obiective igurarea unui mediu spitalicesc securizant.

Diagnostic nursing SD: procesul infectios la nivelul laringeluiDN: Nevoia durere de a evita pericolele 148 .

Interventii Rol delegat :

Evaluare MD: plans “sfasietor”, grimace, agitatie, discomfort.

149

-la indicatia medicului administrez :

 Romergan sirop 1 lingurita de doua pri pe zi, respectand doza, modul de administrare, orele indicate de medic ;

150

Obiective

-asigurarea -pacientul unui sa prezinte -supraveghz pacientul dupa efectuarea tratamentului pentru a mediu spitalicesc o stare ge-nerala combate efectele secundare ce ar putea surveni. securizant, si de probuna; tectie a pa-cientului

151

Diagnostic nursing

SD: procesul infectios la nivelul laringeluiDN: Nevoia durere de a evita pericolele -prevenirea infectiilor nosocomiale si a com-plicatiilor

152

MD: plans “sfasietor”, grimace, agitatie, discomfort.

153

Medicament administrareCalea de zentareMod de preFlacoane 250 mg Fiole 40 mg 1f 5m solA +solutie B Flacon 100g sirop Cp. 5 mg ½ fiola 1 ling. ½ cp. ¼ plic 20 mg/1ml mg/2ml40 2 fiole 2 ling. 2 cp. 1 plic 250 mg/2ml 1g/8 ml UnicaDoza totalaDoza IV IV

Actiune Antibiotic Antibiotic Antiiflamator Analgezic Antiinflamator Antidiareic

Ampicilina

Gentamicina

izonHemisuccinat de

IV in perfuzie PO PO

154

Romergan

Prednison

Smecta

PO Pt. suspensiePlic pudra

Brofimen

PO

Flc. 50 g solutie

20 pic

60 pic

Fluidifiant al secretii lor bronsice

administrareCalea de Solutie efedrina 2 mlFiole in dilutie2 ml -Sac PVC 250 ml -Sac PVC 250 ml 2 mlFiole Fiole 10 ml 5 pic/min 250 ml 2 ml 3 pic. 9 pic.

zentareMod de pre-

UnicaDoza TotalaDoza

Actiune Decongestio-nant nazal Antitermic

IM

IM

PEV

155

PEV

Hidro-electrolitica si acido bazicaReechilibrare 5 pic/min 7 ml 5 pic/min 5 pic/min 0,7 ml 10 ml Reec.electrolit. Antirahitic

PEV

PEV

PO 1pic=660 ui1ml=60 picFlacon 10 ml

2 pic.

4 pic

Antirahitic

156

900.2 mg% . normala 2-13mm/h 38-45% 12-14g/dl 150.000-400.mm3 Val.Mod de recoltare 16 mm/h 34% 11.6-1.6 mg% 80-120mg% 200-400mg% 0.000/mm3 6000-1000-/mm3 sau vacuntainer negru uscata prin evaporare tei plantare a halucelui pilar cu lama de sticla pilar cu lama de sticla cu lama de sticla »sau vacuntainer rosu u vacuntainer albastru vul fiind « a jeun »sau 157 Mono=5%Limf=48%Bazo=0%Eoz=0%Nn=46%Ns=59% M=2-8%L=40-45%B=0-1%E=1-3%Pns=2-5%Ns =45-70% 88 mg% 266 mg% 0.000/mm3 11. Obtinuta Val.3 g/dl 214.

9 mg% Val.Val.59 g /dl . 158 6. Obtinuta 14.5-10 g/dl tiv frecventeSedimet urinarGlucoza absentaAlbumina absenta -hematii 0-leucocite 0eptelii plate 0Sedimet uri-narGlucoza abs. normala 20-40mg% 28 UI 20-40% 37UI 20-40% 7.Albumina abs.

Obtinuta Val. bolnavul fiind « a jeun » Se recolteaza 5 ml sange fara substanta anticoagulanta. bolnavul fiind « a jeun » .3 mg% 9-12 mg% 5.41 mg% Calcemie Fosfatemie 159 Se recolteaza 5 ml sange fara substanta anticoagulanta.Ex. normala Sideremie platinaSe recolteaza 5 ml sange fara substanta anticoagulanta direct in eprubeta cu ac de 13. laborator Mod de recoltare Val.

160 .

normala onda Nelaton nr.Mod de recoltare Val. evitanad imbibarea cu saliva Prezent stafilococ alb nepatogen Prezent stafilococ alb nepatogen cubit dorsal cu mainile pe langa corp 161 -cord normal -desen -transparenta interstitial pulmonara accentuat si difuz bilateral-hipertrofie timus Cord normal . 16 sterila introdusa in spir cu seringa . trimit la laborator 5-10 ii fecale intr-un coprorecoltor Salmonelle si Shigelle absente Salmonelle si Shigelle absente hisa gura bolnavului. se apasa limba cu o la si se sterge cu un tampon steril depozitul aringe. Obtinuta Val.

Epicriza 162 .

in limite fiziologice  Coproculturi negative  Exudat faringian negativ  Examen sumar de urina normal  Radiografie pulmonara cu desen interstitial difuz accentuat bilateral. si este internat pe sectia Pediatria I a Spitalului Judetea Buzau. 163 .900 /mm3  Fg= 266 mg%  Uree.antibiotice.Pacientul Mihai C. Calpol sirop 1 ligurita la 6 ore. proteinamie. Lactat de Calciu 1 comprimat pe zi . cornaj. In urma examenului clinic obiectiv si a examenelor de laborator pacientul a fost diagnosticat cu laringita acuta subglotica. la nevoie. pacientul prezinta o evolutie clinica buna. la externare simptomatologia respiratorie fiind ameliorata. rahitismul si distrofia stationare. glicemie. In urma ingrijirilor acordate si a tratamentului medicamentos.  ablactarea sa se faca dupa varsta de 1 an . Rp : Brofimen 20 picaturi de trei ori pe zi Vigantol Oil 3 picaturi pe zi .3 g/dl  L= 11. evitand frigul . cord normal. Se externeaza pacientul cu reteta personala (Rp) la domicilui.(5ml) Se recomanda ca pacientul :  sa evite fainoasele. distrofie gradul I si rahitism carential comun. tiraj. disfonie si agitatie.  sa fie expus la aer zilnic. Valorile principalelor examene de laborator au fost :  Hb = 11. in varsta de 6 luni este adus de catre parinti pe data de 12-10 2004 pentru febra tuse latratoare.  camera copilului sa fie luminoasa aerisita. hipertrofie de timus. creatinina. S-a administrat tratament simptomatic si patogenic.

Se indica prezentarea la medicul de familie pentru a-l lua in evidenta si revenirea la controlul medical peste trei zile. 164 .

165 .

Aspectul cavitatii bucale : dentitie absenta. . in camera sta cu mama . limba uscata. .Semne particulare : nu prezinta. tatal il viziteaza frecvent .Deficiente : nu prezinta . faringe hiperemic .VI. .Conditii de locuit : casa cu 3 camere cu conditii salubre.Conditii psihosociale : situatie financiara proasta . 166 .foia de observatie.Nume : Gabriel B. .Acuitate vizuala : nu prezinta strabism .Nationalitate : romana .parinti . . locuieste impreuna cu parintii.Data nasterii : 10. .echipa de ingrijire . reactioneaza normal la stimuli externi .CAZ II I. . . sora si bunicii . . .Echipa de sustinere : mama insoteste copilul in timpul spitalizarii. . . 2) Date variabile : . 1) Date relativ fixe : . .Alergii : nu se cunosc . Culegere de date Surse de informare : .2007 .Religie : ortodoxa .Sex : masculin . . .pacient .Proteze : nu prezinta .Aspectul faciesului : palid .Domiciliul : Botosani . parintii asigura copilului un climat de afectivitate si protectie . . . .

I. fontanela anterioara . banana. A fost alimentat natural 3 luni apoi. La nastere a avut scorul Apgar 7. Nasterea a fost sub supraveghere medicala la Maternitatea Buzau. AP (22. . o Antecedente heredo-colaterale : 167 . . mere cu biscuiti. o Antecedente personale patologice : colici intestinale si febra tratate in amubulator.. • Grup sanguin : B III . faina cu lapte.2004 a 3-a doza). • Greutate : 8000 g . a prezentat icter fiziologic 4 zile. DTP (3 doze). greutatea de 3100 g. • Rh + (pozitiv). s-a facut diversificarea cu supa de legume. iaurt. in prezentatie craniana. pe cale naturala. galbenus de ou. nastere la termen. . A fost vaccinat BCG. In Maternitate i s-a administrat Fenorbital. • Data externarii :31-I-2008. AHB(3 doze). nas cu aspect normal . .Sistem osteo-articular :cu semne de rahitism.Acuitate auditiva : normala. branza de vaci. • Data internarii : 26-I-2008 . a tipat si respirat. .Reflexe osteo-tendinoase : prezente bilateral . sucuri de fructe.Acuitate dureroasa : prezenta la nivelul abdomenului . .Acuitate tactila : in limite normale . plagiocefalie occipitala.Acuitate olfactiva : prezinta obstructie nazala. 3) Anamneza : o Antecedente personale fiziologice : al 2-lea copil din sarcina cu evolutie fiziologica. urechi cu conformatie normala . Nu i s-a administrat Vitamina D2. Date antropometrice : • Inaltime : 69 cm .

. . 6) Examen clinic :  Stare generala : alterata . .fumeza 10-15 tigari pe zi.35 ani. tuse.  Malformatii :nu prezinta . muncitor agricol . o Agitatie .grup sanguine 0 I.neaga prezenta bolilor cronice sau infectocontagioase in familie . uscate. 2 varsaturi. palide cu elasticitate cutanata si turgor normal. Copilului i s-a administrat antitermice la domiciliu. casnica. . 168 . o Varsaturi . agitatie. 4) Motivele internarii: o Febra. 5) Istoricul bolii: Mama afirma ca de o zi copilul prezinta febra. 3 scaune diareice. casatorita. Rh+. o Tuse spastica. .  Mucoase : faringe hiperemic .2 sarcini. o Antecedente chirurgicale: nu prezinta. A fost adus de parinti in serviciul de Urgente Pediatrie di internat pe sectia Pediatrie I a Spitalului Judetean Buzau. pliu cutanat abdominal peste 1 cm . . febrile . .suplimentarea alimentatiei cu Vitamina D in ultimul trimestru de sarcina nu a fost facuta. Tata .  Tesut adipos subcutanat : normal. 10 clase. 2 nasteri.in urma cu 3 ani a avut TBC pentru care a primit tratament 6 luni.factor Rh+.grup sanguin AB IV.  Tegumente :integre. .  Aspectul faciesului : palid .32 ani. o Scaune diareice.Mama . 12 clase.

ritmice ⇒ Nu prezinta sufluri cardiace.  Sistem musculo : normoton. ⇒ Memebre: fara deformari. neregulata .  Sistem osteo-articular : ⇒ Craniu: . ⇒ Limba uscata .=2/3 cm. ⇒ Circulatia periferica: -artere periferice palpabile -extremitati calde. ⇒ Zgomote cardiace regulate.F. normokinetic. -Suturile oaselor craniene sunt dehiscente. ⇒ Dentitie absenta . -paloare -puls=120/min  Aparat digestiv: ⇒ Buze uscate. normal colorate . ⇒ Tuse spastica .prezinta plagiocefalie occipitala . ⇒ Frecventa respiratorie 42/min.  Aparat cardio-vascular : ⇒ Aria matitatii cardiace in limite normale . Sistem ganglionar : cu micropoliadenopatie . 169 . ⇒ Murmur vezicular aspru . ⇒ Coloana vertebrala: fara deformari. ⇒ Cai respiratorii superioare obstruate . ⇒ Torace: normal conformat. ⇒ Dentitie: nu prezinta ⇒ Ligamente articulare: fara laxitate  Aparat respirator: ⇒ Torcace normal conformat .A. ⇒ Bazin: fara deformari. ⇒ Soc apexian in spatiul IV intercostal stang pe linia medioclaviculara.

⇒ Dezvoltarea neuro-psiho-motorie : a) Postura si locomotie : ridica capul din decubit dorsal. d) Limbaj : emite sunete bisilabice : « pa-pa ». lejera. seara si partiala de cate ori este nevoie. Imbracamintea este usoara. strange in pumn obiecte mici .⇒ Faringe hiperemic .  Aparat urogenital : ⇒ Loje renale libere bilateral. normale ⇒ Mobilitatea membrelor e normala . nedureroase ⇒ Mictiuni fiziologice 5-6/zi . « ta-ta » e) Dezvoltarea audo-vizuala : coordonare vizuala. rade cand vorbesti cu el. 170 . intoarce capul la auzul unui sunet. ⇒ Ficat la marginea inferioara la 2 cm sub rebordul costal .  Sistemul nervos central : ⇒ Nu prezinta semne de atingere meningeana ⇒ Refelexe osteo-tendinoase prezente. c) Comportament psiho-adaptativ: isi manifesta simpatia fata de persoane. unghii taiate. se intoarce de pe spate pe abdomen. ⇒ Scaune diareice 3-4/zi . ⇒ Testiculi colorati in scrot . schimbata la nevoie . ⇒ Abdomen suplu cu sensibilitate la palpare . I se face baie generala zilnic. 7) Elemente de igiena : Igiena personala Tegumente umede. sta in sezut b) Coordonarea miscarilor : muta jucaria dintro mana in alta. ⇒ Inapetenta .

-urina cu aspect normal. Camera copilului e aerisita zilnic. galben-pai. mere cu biscuiti. densitate 1015. fainos cu lapte Alimente evitate : supa de legume Obisnuinte de viata : copilul e tinut zilnic 5=6 ore/zi in aer liber in curte. Obisnuinte alimentare 7-8 mese/zi : 3 mese lapte de mama si celelalte cu alimente ca : supa de legume. 3/zi. Doarme 7-8 ore noaptea. II.Analiza si inetrpretarea datelor 1)Diagnostic medical la internare :  Gastroenterita acuta probabil infectioasa  Pneumonie acuta interstitiala  Rahitism carential comun 2)Probleme actuale : Tuse spastica Obstructie nazala Febra 171 . fainos cu lapte. a abdomenului. banane. Bolnavul Gabriel B. Ziua doarme 5-6 ore. branza de vaci. conditii salubre. banane. e internat pe sectia Pediartei I a Spitalului Botosani pentru precizare de diagnostic si tratament. -scaune cu aspect mucogrunjos.Igiena locuintei Casa cu iluminat electric. Copilul se joaca cu jucarii pentru sugari. piure de cartofi. -diaforeza la nivelul axilelor. iaurt. sucuri de fructe. frontala 150 ml/zi . are luminozitate. galbenus de ou. galben verzui -varsaturi cu continut alimentar . 600 ml/zi . trezindu-se de 1-2 ori pentrua fi alaptat. zona occipitala. Eliminari : -mictiuni fiziologice 5-6/zi . ceai de menta Alimente preferate : iaurt.

varsaturi. diaforeza manifestat prin mucoasa bucala uscata. Diaforeza cauzata de febra si agitatie manifestata prin transpiratii profuze la nivelul axilelor. mai frecvente varsaturi cauzate de procesul infectios gastrointestinal manifestate prin eliminare de continut alimentar pe gura. • Nevoia de a bea si manca Deficit de volum hidric cauzat de diaree. agitatie si respiratie dificila. occipital si frontal • Nevoia de a mentine temperatura corpului in limite normale 172 . refuzul sanului • Nevoia de a elimina Diaree cauzata de procesul infectios gastrointestinal manifestata prin scaune mucogrunjoase. cauzata de obstructia nazala. inapetenta.Varsaturi Diaforeza Scaune diareice Agitatie Respiratie neregulata Colici abdominale Inapetenta 3)Probleme potentiale : Asfixie Deshidratare Scadere ponderala Infectii nosocomiale Hipocalcemie 4)Diagnostic nursing la internare • Nevoia de a respira si de a avea o buna circulatie Alterarea rirmului respirator. tusea spastica si procesul infectios pulmonar manifestata prin paloare a tegumentelor. a abdomenului.

disconfort .Hipertemie cauzata de procesele infectioase gastrointestinale si pulmonare si manifestata prin cresterea temperaturii corporale peste limite normale • Nevoia de a dormi si a se odihni Insomnie cauzata de disconfortul abdominal. mediul spitalicesc manifestata prin ore insuficiente de somn.r=49/min Evaluare 173 . colici abdominale. cu treziri frecvente. La internare 27-1-2004 pacientul P=132/min prezinta tuse spastica si 26 –1-2008 obstructie nazala. La examenul fizic prezinta murmur vezivular aspru t=39. agitatie. respiratie neregu-lata cu stare generala alterata si paloare. plans. perfuzie. grimase. plans • Nevoia de a evita pericolele Durere cauzata de procesele infectioase gastrointestinale si tusea spastica manifestata prin agitatie.30C.

aerisire fara curenti de aer. tusea a Rol propriu corespunzatoare : curatenie. umidificarea atmosferei 60 %.Interventii Obstructia nazala nu mai este prezenta. liniste -asigur conditii de microclimat 174 . t=18-200C.

sigur permeabilitatea cailor respiaratorii -asigur prin repaus dezobstruarea fizic total nazala asezand cu copilul in pozitie semisezanda cu capul in tura si aspirarea secretiilor nazale cu sonda hiperextensie. Nelaton Nr punandu-i 14 in conditii o perna de mai tare sub umeri pentru a favoriza asepsie respiratia si cer mamei sa-l supravegheze in permanenta iar eu verific la 1520 minute ritmul respirator 175 .

Nevoia de a respira si de a avea o buna circulatie 176 .Diagnostic nursing Pacientul sa prezinte o respiratie normala. regulata si tegumente normal colorate Obiective -pregatesc materialele necesare pun-ctionarii unei vene cu ajutorul unui cateter pentru instituirea unui unei PEV 1.

tusea agitatie spastica Dignostic si nursing procesul: infectios alterarea ritmului respirator pulmonar 177 . dificila.tari de de-pendenta Surse : paloare de dificul-tate a tegumentelor. : obstructia respiratie nazala.

Evaluare 0 T=38.8 28-1-2004 diminuat C. R=42/min in intensitate. P=127/min Pacientul prezinta inca paloare si murmur vezicular aspru 178 .

tusea nu mai are caracter spastic prezinta murmur vezicular aspru T=37.ritmul respirator e re-gulat. starea generala e ameliorata.60C R=40/min P=132/min 179 .

seara si de cate ori se impune 180 . zilnic. dimineata. temperatura cu caracteristicile lor. pulsul.Interventii -asigur hidratarea -urmaresc corespunzatoare in permanenta a pacientului si notez in foaia de temperatura respiratia.

aspectul tegumentelor 181 . ameliorarea lui cat mai rapida comportamentul.-explic mamei efectul pozitiv pe care-l are-observ prezenta starea sa langa generala copilain pacientului urmarind aspectul faciesului.

in prezenta mamei exudat faringian 182 . blandete si rabdare. pentru efectuarea recoltarii de sange. urina.-pregatesc pacientul psihic inainte de -pregatesc fiecare tehnica materialele vorbindu-i necesare cu calm.

-testez sensibilitatea la antibiotice -pregatesc prin fizic pacientul pentru fiecare tehnica, cu ajutorul mamei

183

Diagnostic nursing

Obiective

Pacientul structia nazala, tusea spastica si Dignostic procesul infectios nursing : pulmonar alterarea ritmului respirator 1. Nevoia de a res-pira si a avea o buna circulatie sa prezinte o respiaratie normala regulata si tegumente normal colorate

184

Evaluare MD: paloare a tegumentelor, respiratie dificila, agitatie

prezinta respiratie regulata, stare 29-31-1-2008 buna, tusea a diminuat in intenuscata. La auscultatie prezinta zicular normal T=370C r=38/min p=116/min

185

Interventii Obiectiv realizat

-recoltez exudatul faringian si trimit imediat laRol delegatIDR laborator

186

-recoltez 100 ml urina -recoltez pentrusange examenul pentru sumar urmatoarele de urinaexamene de laborator homolecograma, ionograma

187

-pregatesc -administrez si transport lapacientul indicatia pentru medicului efectuarea : examenului radiologic pulmonar

 ampicilina 1g/zi iv

188

Obiective

Pacientul sa prezinte o respiaratie   normala ser efedrinat(1ml efedrina +10 ml ser fiziologic) 3 picaturi instilate ingentamicina 40 mg/zi iv regulata si fiecare narina 3/zi tegumente normal colorate

189

Diagnostic nursing

rse de dificlutate : obstructia nazala, tusea spastica Dignostic si nursing procesul 1.Nevoia : infectios alterarea deritmului a respira respirator si de a avea o buna circulatie pulmonar

190

Evaluare Manifestari de de-pendenta : paloare a tegumentelor. respiratie dificila. agitatie pacientul este inapetent26-1-2008 191 .

27-1-2008 G=8000 are limba g L=69 uscata. cmfaringe hiperemic 192 .

faringele e hiperemic. apetitul e moderat. nu mai are limba uscata G=7950 g 193 .Interventii Rol propiu pacientul primeste sanul mamei.

aerisind salonul fara -masor curenti talia si greutatea pacientului la internare 0 de aer inainte de fiecare masa si dupa mese. temperatura de 18-20 C 194 .gur conditii de microclimat corespun-zatoare.

administrand alimente bogate in proteine si vitamine ca supa de morcovi. merele si antidiareice : bananele 195 . in cantitati mici si la intervale scurte de timp alimentele .u introduc alimente noi pentru copil pentru -administrez a nu suprasolicita un regim dietetic toleranta hidric si prin tatonarea tolerantei digestive digestivaintroduc treptat.

Obiective Pacientul resc pacientul in fiecare zi pentru a evalua eficacitatea regimului dietetic-asigur necesarul caloric si hidric zilnic sa fie instaurat echili-brat hidroelctrolitic 196 .

Nevoia ichid de a bea si a manca 197 . DN-pierdere diaforeza de volum 2.Diagnostic nursing SD.diaree. varsa-turi.

Scaune moi si apoase. inapetenta 198 . dese transpiratii MD.mucoasa profuze bu-cala uscata. refuzul sanului.

a reve-nit la greutaea 8000 g 199 .Evaluare aringele are aspect normal. apetitul e in crestere. se alapteaza bine. starea generala e28-1-2004 satisfacatoare.

mama ca are lenjerie curata de pat si corp fiind alaturi de copil 200 .Interventii de administrarea alimentelor aspir -stabilesc secretiileorarul nazale. ii pun pacientului aspect placut. o bavetica in conditii la gatigienice. aerisit si curat. si ma asigur intr-un cadru linistitor. meselor verific si teperatura. stimulez apetitul administrand alimente cu miros si i cantitatea alimentelor.

e a sa-l acestei poarte masuri. in alimentatie treptat din ce in ce mai mult lapte de mama. doarapoi candintroduc alapteaza. in functie de toleranta digestiva 201 .

Nevoia de a bea si a manca Obiective Pacientul sa fie echili-brat hidroelctrolitic 202 .diaree. DN-pierdere diaforeza de volum ichid 2.Diagnostic nursing SD. varsa-turi.

mucoasa profuze bu-cala . inapetenta 203 .Scaune moi si apoase. refuzul sanului. dese transpiratii MD. uscata.

Evaluare la e umeda. Pacientul pre-zinta o satre generala buna G=8000g29-1-2004 204 . apetitul e normal.

Interventii -in timpul Sa faca alaptatului toaleta locala ii explic a sanilor mamei si mameloanelor cu apa si sapun fara arome. spalarea pe maini 205 .

-administrez sugarului ceai de menta necesitatea indulcit supravegherii putin cu glucoza ritmului 5%. pentru calmarea colicilor abdominale regurgitatii 206 .respirator si a eventualelor varsaturi.

de asemenea decubit si lenjeria lateral de 15-20 pat minute pentru evitarea aspiratiei evantualelor varsaturi. -dupa schimb ce a sugarul a fost alimentat de lenjerie ii explic daca emamei necesitatea sustinerii sugarului in necesar. Urmaresc aspectul tegumentelor si a mucoasei bucale 207 .dupa servirea mesei aerisesc salonul.

Nevoia de a bea si Pacientul -inspectez cavitatea bucala si indepartez resturile alimentare cu sa fie a manca ajutorul unei comprese sterile infasurata in jurul echili-brat hidroelctrolitic 208 .Diagnostic nursing Obiective 2.

SD-inapetenta diaree. varsa-turi.MD.mucoasa bu-cala uscata. DN-pierdere diaforeza de volum ichid 209 . refuzul sanului.

Evaluare 30 I-31 I 2004 Scaune moi si apoase. dese transpiratii profuze 210 .

Interventii pacientul relaizat. are o stare generala buna. Pana la externare se mentine la greutatea de 8000 g 211 . apetitul e degetului. sterg copilul la gura Obiectiv normal.

Rol delegat -asigurfara repaus alimente fizic total axcitante. si supraveghez fumat functiile vitale -cer mamei sa aiba o alimentatie rationala 212 .

7 mlKCl 7.La indicatia medicului administrez PEV 5 pic/min la 8 ore cu :    MgSO4 20 % 0.4% 7 ml Glucoza 5% 250 ml 213 .

Supravehgez pacientul dupa a manca echili-brat administrarea medicatiei hidroelctro litic Calciu gluconic 10 % 10 ml 214 .Nevoia de bea si Oil 3 picaturi/zi respectand doza.Diagnostic nursing Obiective Pacientul sia Vigantol 2. orele si ritmul de saindicate fie adiministratie de medic.

SD-inapetenta diaree.MD.mucoasa bu-cala uscata. DN-pierdere diaforeza de volum ichid 215 . varsa-turi. refuzul sanului.

10:00. 13:00 6 x 180 ml  3 x lapte de mama 216 .Scaune moi si apoase.30. dese transpiratii profuze 28.31-01 6 16:00.29. 19:00 22:007:00.

branza de vaci 217 . 19:00 22:007:00.27-01-2008 6 16:00. 13:00 6 x 180 ml    1 x 130 g piure1legume x 50 ml supa de morcovi 2 x orez pasat.10:00.

10:00. 80 mg piure de legume2 x orez pasat + branza de vaci 218 . 13:00 6 x 180 ml    2 x 100 2 x ml lapte supa de de mama morcovi.26-01-2008 6 7:00.

Data: Nr mese pe zi: Orar mese: Alimente:    2 x mucilagiu de orez 2 x2ceai x supa menta de morcovi usor indulcit cu glucoza 5% 16:00. 19:00 22:00 219 .

Evaluare iuni fizilogice 27-1-2008si urina cu aspect normal La efectuarea copro-culturii se constata prezenta colibacililor26-1-2008 220 .

Interventii -asigur conditii de microclimat optime cu t=18-200C siRol propriu a) umiditate 60% 221 .

pacientul.i si notez in foaia de temperaturanumarul -cantaresc zilnic consistenta. cantitatea notez greuta-tea in foaia de teperatura si urmaresc curba si aspectul lor ponderala 222 .

scaunelor si diaforezei stabilirea diurezei 223 .resc bilantul ingestie-excretie prin notarea -notez zilnica in foaia in foaia de temperatura de temperatura numarul mictiunilor si cantitatea lor pentru a diurezei. varsaturilor.

-schimb lenjeria de pat si corp de cate ori este nevoie pentru prevenirea eritemului fesier. efectuez toaleta anusului dupa fiecare defecatie si dezinfectez cu 224 .

Nevoia a) de a eli-mina Prevenirea normal. 225 .Diagnostic nursing Obiective a) pacientul eritemului sa prezinte fesier un tranzit intestinal cesul infec-tios gastrointestinal DN. sa nu devina sursa de infectie.diaree 3.

Evaluare pacientul 29-1-2008 a avut 2 scaune grunjoase pe zi.28-1-2008 MD-frecvente scaune mucogrun-joase abdomen suplu. coprocultura pozitiva 226 .

pacientul a avut 1 scaun normal pe zi. prezinta pacientul stare a avut generale 2 scaune buna cu 30-31 aspect I 2008 normal. coprocultura e negativa 227 .

bogat in pectine si vitamine. 228 .Interventii -aerisesc salonul de cate ori este nevoie -asigur un acid boric 2-3% regim alimentar hidric.

transportul 3 lenjeriei zile consecutiv murdare si in trimit recipiente Rol delegat speciale in conditii de sepsie pentru evitaea imediat la laborator infectiilor nosocomiale 229 .materii fecale pentru -asigur coproculatura.

La indicatia medicului administrez: -recoltez urina pentru examenul sumar de urina 230 .

Smecta ½ plic la 12 ore p-o Colistin 1cp=250.000 ui 1cp/6 ore p-o 231 .

3.Diagnostic nursing Obiective a) pacientul eritemului sa prezinte fesier un tranzit intestinal procesul infec-tios gastrointestinal DN. 232 . sa nu devina sursa de infectie. diaree Nevoia a) de a elimina Prevenirea normal.

Evaluare 0 la internare 27-1-2008 pacientul t=39.3 are C transipratii profuze la 26-1-2008 MD-frecvente scaune mucogtunjoase nivelul abdomenului occipital. frontal si in axile 233 .

in urma masurilor terapeutice 29-31 transpiratia 1 2008 transpiratia e prezenta a dimunat foarte putin la nivelul frontal abdomenului 28-1-2004 si occipital t=38.60C 234 .80C t=37.

tegumente curate Rol propriu b) t=37 0 235 .Interventii pacietul C prezinta transpiratie fizilogica.

-notez zilnic temperatura in foaia de de teperatura. masurand temperatura-asigur conditii de microclimat optime rectala 236 .

de cate ori este nevoie 237 .-sterg pacientul -asigur delenjerie transpiratie de pat si corp curata.

-hidratez -frictionez coresounzator tegimentele pacientul cu alcool. mentolat diluat si pudrez axilele. fesele cu talc 238 . piurile cutanate.

La indicatia medicului administrezRol delegat-aerisesc salonul fara curenti de aer 239 .

Obiective Prevenirea b) pacientul iritatiei sa prezinte tegumente uscate. curate  Calpol 1 lingurita/6 ore p-o 240 .

occipital si frontalSD-febra.Nevoia de a elimina 241 .Diagnostic nursing fuze in axile la nivelul abdome-nului. agitatieb)DN-diaforeza3.

Lichidul de varsatura are cotiunt alimentar26-1-2008 242 .Evaluare externare27-31 1 2008pacientul a varsat o data.

Interventii -asigur conditii de microclimat cu umidificarea c) Rol propriu atmosferei 60%. aersire de cate ori este nevoie 243 .

-protejez -asez lenjeria sub capul desi pat gatul cu musama pacientului un prosop curata sigurand pozitia de decubit lateral sau cu capul intr-o parte pentru a evita aspirarea varsaturilor pe cale respiartorie 244 .

-administrez lichide reci in cantitati mici 245 .

-captez ichidul de varsatura intr-o tavita renala si il pastrez pentru a-l arata medicului 246 .

Lindicatia -dupa ce medicului a varsat sterg administrez cavitatea Rol bucala delegat cu o compresa sterila cu glicerina baronata 247 .

Obiective  Metoclopramid 12 picaturi si supraveghez pacientul dupa tratament Prevenirea aspirarii de Pacientul varsaturisa pe nu cale mai prezinta varsaturi respiratorie 248 .

Nevoia de a elimina 249 .varsaturi3.Diagnostic nursing area de continut alimentar pe gura SD-procesul infec-tios gastrointestinalc) DN.

30Ccu transpiratii profuze 26-1-2008 250 .Evaluare pacientul 27-1-2008 are febra ridicata la internare t=39.

80C 251 . la fel si transpiratiiile t=38.Interventii Rol propriu in urma masurilor terapeutice febra a scazut putin.

uscata -asigur si oconditii schimbde demicroclimat cate ori se impune optime: aerisirea salonului fara curenti de aer.r lenjeria de pat si corp curata. temperatura de 18-200C. umidificarea atmosferei 60 %. luminozitate. curatenie. liniste 252 .

seara -mentin si de cate igiena ori este corporala nevoie.sor temperatura rectala dimineata.aopacientului notez verioficand in permanenta starea in foia de temperatura astfel verificand efectul tratamentului antitermic tegumentelor pacientului 253 .

-infas pacientul intr-un scutec imbibat cu alcool diluat-interpretez curba termica 254 .

Nevoia de a men. fiind atenta sa nu agravez tulburarile respiartorii tempeartura corpului in limte in limite normale normale 255 .Pacientul -adminstrez un regim alimentar hidric si hipercaloric cu lichide tine temperatura sa prezinte reci.Diagnostic nursing Obiective 4.

procesele temperaturii in-fectioase peste limite gastro-intestinale normale si pulmonareDN-hipertermie 256 .Evaluare 28-1-2008 MD-cresterea SD.

Ctranspiartia e redusa 257 .29-31 1 2008 0 febra a scazut t=37.6 mult.

0 t=37 pacientul C prezinta temperatura in limite normale. stare generala buna pana la externare 258 . teguente cu transpiratie fiziologica.

Interventii La indicatia medicului edministrez antitermice:Rol delgat  Calpol sirop 1 lingurita*3/zi p-o 259 .

si dupa efectuarea testarii sensibilitatii la antibiotice.administrez:  Ampicilina 1g+8ml ser fiziologic. 2ml/6h iv 260 .

00 ui/cp. 1ml/12 h iv 261 .  Goistin 250. 1cp/6h p-oGentamicina 40mg/2ml.

Diagnostic nursing Obiective Supraveghez efectul tratamentului Pacientul SD.procesele in-fectioase 3.Nevoia gastrode a mentine tempe-ratura sa prezinte intestinale si pulmonare corpului in limite normale DNtempeartura hipertermie in limite normale 262 .

Evaluare MD-cresterea temperaturii peste limite normale 0 acientul prezinta transpiratii profuze T=37. pe funte2-05-2008 263 .6 la nivelul C axilelor.

30C 264 . pe21-05-2008 0 tempeartura 18-20 C. umidificarea atmosferei 60% frunte T=37.Interventii -asigur conditii de microclimat optime cu Rol propriu transpiratii : profuze in axile.

-sterg in permanenta pacientul de transpiratie -masor sicu notez un prosop zilnic. curat dimineata curatsi siseara temperatura corporala rectala uscat 265 .

-efectuez toaleta locala de cate ori este nevoie. lejera de cate ori este nevoie 0 cu 3 C mai mica decat temperatura corporala a pacientului 266 . cu apa la -asigur o temperatura lenjerie uscata.

prin miscari blande 267 .-administrez pacientului o cantitate -frictionez de lichide tegumentele mai mare cu alcoo diluat.

Obiective -prevenirea -pecientul iritatiei sa prezinte -masor apreciativ pierderile de apa prin transpiratie pentru calcularea tegumentelor tegumente uscate. curate corecta a bilantului ingestie-excretie 268 .

febraDN.Nevoia de a elimina 269 .transpiratii profuze la nivelul axilelor.Diagnostic nursing MD.diaforeza3. pe frunteSD.

cu transpiratii fiziologice22-05-2008 pana la externare T=36. realizat uscate.Evaluare pacientul prezinta tegumente Obiectiv curate.80C 270 .

curate 271 .Obiective  calpol 5ml x3/zi p-0 Interventii -la indicatia medicului administrez :Rol delegat : -prevenirea -pecientul iritatiei sa prezinte tegumentelo tegumente uscate.

plange in continuu.Evaluare Diagnostic nursing 3. face20-05-2008 grimase IDR-ul la antibiotice e negativ 272 .Nevoia de a elimina l are tuse spastica la internare.

umidificarea atmosfereiRol propriu : asigur 60%.Interventii -si -asigur efectueze conditii MRF-ul. ca rezultatele luminozitate. liniste si semiobscuritate in timpul somnului 273 . de microclimat coproculura corespunzatoare si exsudatul faringian cu tempeartura si ma 18-200C. suntaerisire negative fara curenti de aer.

copilului 274 . sigur ca pulsul.-supraveghez permanent temperatura.T.la internarea aceteea ca insotitoare a comportamentul pacientului si le notez in F. mamastarea e neparazitata generala.-ma respiratia.

de pat urinii. tegumentelor si informez medicul in legatura cu modificarile acestora 275 .-urmaresc -asigur permanent aspectul tusei. lenjerie al scaunului.

Obiective rarea unui mediu spitalicesc securizant si de protectie a pacientului -pacientul sa prezinte o stare gene-rala buna. confort 276 .

tuse spastica grimare cateterizarea disconfortproce-sului infectio-pul-monarDN4.Diagnostic nursing MD.plans SDcon-tinuu.Nevoia durere de a evita pericolele 277 .

278 .

Interventii Evaluare medicului te si protectie administrez a pacientului :Rol delgat pentru efectuarea Pacientul examenului are radiologic o stare generale buna. nu mai plange 29-31 1 2008 decand candi i e foame sau cand lipseste mama. nu mai e agitat. Reactia cutanata la tuberculina e negativa 279 .

doarme Lange.Evaluare pacientul pacientul nu 28-1-2008 mai e foarte este agitat. putin doarme mai putin bine7-8 8 ore ore. agitat. petrezindu-se zi27-1-2008 frecvent si adormind cu26-1-2008 greutate 280 .

dar timp insuficient 9-10 ore pe zi 281 .pacientul nu mai e agitat doarme bine.

aerisind o pozitie fara care curenti sa nu de aer. deun microclimat patut confortabil optime si . liniste.Interventii uscate asigur tot conditii timpul. temepartura de 18-200C. Rol propriu in mama sa supravegheze copilul cat timp acesat curatenie doarme 282 .

semiobscuritatea salonului in timpul somnului respiratia in timpul somnului 283 . -asigur temeperatura.-supraveghez si notez in foaia de de temperataura pulsul.

Nevoia de a dormi Pacientul sa aiba un si a se odihni somn odihnitor cu ore suficiente de somn si sa aiba o stare generala buna .Diagnostic nursing Obiective -inainte de culcare administrez ceai de tei 5% zahar si ma asigur ca sugarul are lenjerie curata si uscata de pat si corp 284 6.

insomnie 285 . agiatie. disconforul treziri frecvente.are insufic-iente de SDsomn. plansmediul spitalicescDN. abdominal.MD. perfuzare.

trezindu-se numai legene usor. fredonandu-i cantece noaptea de o data pentru a fi alaptat de mama leagan 286 . 9-29-31 1 2008 cand starea acestuia o permite 10 ore si noaptea sa-l si 5-6 ore ziua.Interventii Evaluare -sfatuiesc mama sa tina copilul pacientul in brate nu este agitat doarme bine timp suficient.

de asemenea si la trezire.culcare. fara curenti de aer-aerisesc salonul cu 10 minute inainte de 287 .

La indicatia -abordez medicului cu blandete. administrez calm si rabdare Rol delegat pacientul pentru a se obsnui cat mai rapid cu mediul spitalicesc si la efectuarea tehnicilor terapeutice sau exploratorii il misc cu grija pentru a nu-i agrava starea de agitatie 288 .

Obiective Fenobarbital 15 mg. 3cp/zi p-o 289 1cp la ora Pacientul 6 si 2cp la 19 supraveghez efectele acestuia sa aiba un somn odihnitor cu ore suficiente de somn si sa aiba o stare generala buna .

sol.zentareMod de pre250 mg 1000 mg UnicaDoza TotalaDoza Actiune Diagnostic nursing 6. mgSolutie injectabila in fiole a 40 250. 3 linguri Analgesic anipiretic slab antiinflamator 3 cp Comprimate 15 mg 1cp/2cp Anticonvul-sivant. Nevoia de a dormi s a se odihni Antibiotic Antibiotic Antibiotic Antidiareic Flacoane cu suspensie pt.000 ui 1/2 pli(1.5g) 1 plic(3g) 1 mil. ui 20 mg/1ml 40 mg/2ml Comprimate 250.000 ui 290 Plicuri cu pudra pentru suspensie Flacoane cu supensie orala 1 linguita. sedativ .

injecatbila 1.Nr.V. Calpol P. Fenobarbital P. .V. 4. Gentamicina I. Smecta Colistin 291 5. 2.O. 6.O. P. Crt Medicament administrareCalea de Ampicilina I.O. orala 3. P.O.

UnicaDoza P.Nr. Flacon 20 ml 10 pic TotalaDoza 30 pic Eficacitate Antiemetic 1. P. Crt Medicament administrareCalea de zentareMod de pre.O. nazalaInstilare Solutie efedrina 1% Ser efedrinat 3 picaturi in pe narina picaturi9 fiecare narina Decongestionant nazal 3. uleioasa inflacoane a 10 ml 2 picaturi 6 picaturi Antirahitic . Metoclopramid 292 2. Vigantol Oil Sol.O.

293 .

5-5.03g 12-14 g Ca2+=4.Val.4 mEq/lNa+= 138 mEq/l lii plate rare Sedimet urinarGlucoza absentaAlbumina absenta -hematii 0-leucocite 0eptelii plate 0Sedimet uri-narGlucoza abs. 294 10.4Na+=137-152 .5Cl-=94-111K+=3.Albumina abs.8-5.6 mEq/lCl-= 95 mEq/lK+= 3. Obtinuta 7600/mm3 M=2-8%L=40-45%E=1-3% Val. normala 6000-10000/mm3 NNS=2-5% NS=45-70% mfocite =47%Eazinofile=5% Neutrofile=0% nesegmentae Neutrofile=41% segnentate a2+= 4.

295 .

normala Absenti colibaciliAbsenti colibaciliAbsenti colibaciliPrezenti colibaciliPrezenti colibaciliPrezenti colibacili Colibacili absenti Prezent stafilococ alb nepatogen Prezent stafilococ alb nepatogen stinal accentuat si difuz conturat in regiunile perihilare.Val. in rest transparenta pulmonara-cord normal-hipertrofie timus 296 Cord normal . Obtinuta Val.

scaune diareice. Valorile axmenului de laborator : L=7600/mm3 Hb=10. expunerea zilnica la aer.000 ui la 6 ore  Ampicilina 250 mg la 6 ore  Calpol 1 lingurita.Epicriza Pacientul Gabriel B. varsaturi. la externare pneumonia interstitiala si gastroenterita sunt vindecate si rahitismul carential stationar. tuse spastica. la nevoie Se recomanda evitarea frigului. Se externeaza pacientul cu reteta personala la domiciliu :  Vigantol Oil 2 pic/zi  Calciu lactic 500 mg 1cp/zi  Colistin 250.03 go/oo Neutrofile segmentate=41% Neutrofile nesegmentate=0% Ultimile 3 coproculturi consecutive –negative Exudat faringian cu stfilococ alb nepatogen Examen sumar de urina normal Radiologie pulmonara cu desen interstitial accentuat si difuz conturat in regiunile perihilare. pneumonie acuta interstitiala si rahitism carential comun. sa evite mediul poluat. in varsta de 6 luni jumatate e adus de catre parinti pe data de 26-1-2004 pentru febra. In urma examenelor clinice si de laborator pacientul a fost diagnosticat cu gastroenterita acuta infectioasa. antibiotice. 297 . agitatie si este internat pe sectia Pediatrie I a Spitalului Judetean Buzau. In urma ingrijirilor acordate si a tratamentului medicamentos pacientul prezinta o evolutie cilinica buna. patogenic. camera copilului sa fie aierisita zilnic. in rest transparenta pulmonara normala. S-a administrat tratament simptomatic. ablactarea sa fie facuta dupa varsta de un an.

Se indica prezentarea la medicul de familie pentru a-l lua in evidenta si revenirea la control medical peste trei zile. 298 .

299 .

. sora si cei 2 bunici . .Proteze : nu prezinta . . iluminat electric in care locuieste impreuna cu mama.Deficiente : nu prezinta .CAZ III I. . . bunicul il viziteaza frecvent . . faringe hiperemic .Acuitate auditiva : normala.Conditii de locuit : casa cu 3 camere cu conditii salubre.parinti . tatal nu-si viziteaza copilul .Nume : Andrei G. .Aspectul faciesului : palid .2007 . . 300 . limba uscata.Religie : ortodoxa . . .pacient .Data nasterii : 3.Nationalitate : romana .echipa de ingrijire .XII.Aspectul cavitatii bucale : dentitie absenta. . . . .Conditii psihosociale : parintii sunt divortati.Domiciliul : Botosani . 1) Date relativ fixe : . urechi cu conformatie normala .Sex : masculin . 2) Date variabile : . . Culegere de date Surse de informare : . reactioneaza normal la stimuli externi .Alergii : nu se cunosc .Echipa de sustinere : mama insoteste copilul in timpul spitalizarii.foia de observatie.Acuitate vizuala : nu prezinta strabism . . . . .Semne particulare : nu prezinta.

Acuitate olfactiva : prezinta obstructie nazala.. • PC=42 cm . integru. • Grup sanguin : AB IV . in prezentatie craniana. s-a facut cu lapte Bebeloc pana la 4 luni si jumatate. a tipat si respirat. .Sistem osteo-articular :cu semne de rahitism.Acuitate dureroasa : prezenta .Reflexe osteo-tendinoase : prezente bilateral .(doza 1). dupa care sa trecut la alimentatie diversificata cu supa de 301 . A fost vaccinat BCG. greutatea de 3200 g. • Data internarii : 20-05-2008 . (plagiocefalie occipitala. Date antropometrice : • Inaltime : 61 cm . • Greutate : 5900 g . Nu se stie daca i s-a administrat Vitamina D2. Nasterea a fost sub supraveghere medicala la Maternitatea Buzau.Acuitate tactila : in limite normale . . nu a prezentat icter fiziologic. nastere la termen.2003).10. fontanela anterioara ¾ cm). 3) Anamneza : o Antecedente personale fiziologice : primul copil din sarcina cu evolutie fiziologica. AP (27. . nas cu aspect normal . pe cale naturala. DTP (doza 1 si 2). • PA=42 cm . • Data externarii :25-05-2008. La nastere a avut scorul Apgar 8. • PT=41 cm . . AHB(doza 1 si 2). A fost alimentat natural 3 ½ luni apoi. • Rh + (pozitiv).

legume, gris cu lapte, branza de vaci, mere cu biscuiti, iaurt, banana, sucuri de fructe; o Antecedente personale patologice : afectiuni respiratorii tratate in amubulator; ; o Antecedente heredo-colaterale : Mama - 23 ani, 10 clase, divortata, muncitoare la o fabrica de paine; - 2 sarcini, 1 avort provocat, 1 nastere; - grup sanguin AB IV, Rh+; - neaga prezenta bolilor cronice si infectocontagioase ; - neaga consumul de toxine; - suplimentarea alimentatiei cu Vitamina D a fost facuta partial, doar in luna a opta, 1cp prenatal/zi Tata - 33 ani, 12 clase, divortat ; - neaga prezenta bolilor cronice sau infectocontagioase in familie ; - grup sanguine A II; - factor Rh+; o Antecedente chirurgicale: nu prezinta; 4) Motivele internarii: o Febra; o Obstructie nazala; o Tuse spastica; 5) Istoricul bolii: Mama afirma ca de 3 zile copilul prezinta febra, obstructie nazala si tuse spastica. Acasa s-a inceput tratamentul cu amoxacilina de o zi si s-au administrat antitermice. Copilul a avut o evolutie nefavorabila pentru care mama s-a prezentat la medicul de familie fiind trimisa apoi pentru internare pe sectia Pediatrie I a Spitalului Judetean Buzau. 6) Examen clinic :  Stare generala : mediocra ;  Malformatii :nu prezinta ;
302

 Aspectul faciesului : palid ;  Tegumente : palide, umede, elastice, turgor normal ;  Tesut adipos subcutanat : normal, pliu cutanat abdominal peste 1 cm ;  Sistem ganglionar : cu micropoliadenopatie ;  Sistem muscular : normoton, normokinetic;  Sistem osteo-articular : ⇒ Craniu: - prezinta plagiocefalie occipitala - F.A.=3/4 cm; -Suturile oaselor craniene sunt dehiscente; ⇒ Torace: normal conformat; ⇒ Coloana vertebrala: fara deformari; ⇒ Bazin: fara deformari; ⇒ Membre: fara deformari; ⇒ Dentitie: nu prezinta ⇒ Ligamente articulare: fara laxitate  Aparat respirator: ⇒ Torace normal conformat ; ⇒ Obstructii nazale ; ⇒ Tuse spastica ; ⇒ Frecventa respiratorie 45/min, neregulata ; ⇒ Murmur vezicular aspru ; ⇒ Raluri bronsice ;  Aparat cardio-vascular : ⇒ Aria matitatii cardiace in limite normale ; ⇒ Soc apexian in spatiul IV intercostal stang pe linia medioclaviculara; ⇒ Zgomote cardiace regulate, ritmice ⇒ Nu prezinta sufluri cardiace; ⇒ Circulatia periferica: -artere periferice palpabile
303

-extremitati calde; -paloare -puls=130/min  Aparat digestiv: ⇒ Buze umede, normal colorate ; ⇒ Limba umeda ; ⇒ Dentitie absenta ; ⇒ Faringe normal ; ⇒ Abdomen suplu fara sensibilitate la palpare ; ⇒ Ficat la marginea inferioara la 2 cm sub rebordul costal ; ⇒ Apetit normal ; ⇒ Scaun normal 1-2/zi ;  Aparat urogenital : ⇒ Loje renale libere bilateral, nedureroase ⇒ Mictiuni fiziologice 5-7/zi ; ⇒ Testiculi coborati in scrot ;  Sistemul nervos central : ⇒ Nu prezinta semne de atingere meningeana ⇒ Refelexe osteo-tendinoase prezente, normale ⇒ Mobilitatea membrelor e normala ; ⇒ Dezvoltarea neuro-psiho-motorie : a) Postura si locomotie : ridica capul din decubit dorsal, intinde membrele inferioare, ridica capul si din decubit ventral, nu sta in sezut b) Coordonarea miscarilor :strange in pumn obiecte mici ; c) Comportament psiho-adaptativ: plange cand ii este foame, somn sau il doare ceva, zambeste la cunoscuti ; d) Limbaj : gangureste ;

304

e) Dezvoltarea audo-vizuala : urmareste cu privirea obiecte colorate, luminoase, intoarce capul la auzul unui sunet ; 7) Elemente de igiena : Igiena personala Tegumente umede, unghii taiate. I se face baie generala zilnic, seara si e schmibat de cate ori este nevoie cu scutece din bumbac Igiena locuintei Casa cu iluminat electric, conditii salubre. Camera copilului e aerisita la 2-3 zile, nu are acces la lumina solara ; Obisnuinte alimentare 5 mese/zi : lapte de mama dimineata si noaptea, Bebeloc la pranz, supa de legume strecurata, mere cu biscuiti, iaurt, banane, branze de vaci, sucuri de fructe, lapte cu gris, ceai de menta Alimente preferate : iaurt, banane, Alimente evitate : supa de legume Obisnuinte de viata : copilul e scos zilnic la aer pentru 4-5 ore, fiind bine imbracat. Doarme 8-9 ore noaptea, si pe parcursul zilei doarme 6-7 ore dupa mese. Eliminari : -mictiuni fiziologice 5-7/zi ; -urina cu aspect normal, galben-pai, densitate 1015, 400-500 ml/zi ; -scaune cu aspect normal, 1-2/zi -varsaturi nu prezinta ; -diaforeza la nivelul axilelor si frontal 10 ml/zi ; Bolnavul Andrei G. e internat pe sectia Pediatrie I a Spitalului Botosani pentru precizare de diagnostic si tratament.

II.Analiza si inetrpretarea datelor
1)Diagnostic medical la internare :
305

 Pneumonie acuta interstitiala  Anemie feripriva  Rahitism carential comun 2)Probleme actuale : Tuse spastica uscata Obstructie nazala Febra Diaforeza Paloare 3)Probleme potentiale : Asfixie Dezechilibrare hidroelectrolitica Tulburari de crestere si dezvoltare Infectii nosocomiale Hipocalcemie 4)Diagnostic nursing la internare  Nevoia de a respira si de a avea o buna circulatie. Alterarea ritmului respirator cauzata de obstructia nazala, tuse spastica si procesul infectios pulmonar manifestata prin respiratie dificila si paloare.  Nevoia de a mentine temperatura corpului in limite normale. Hipertermie cauzata de procesul infectios pulmonar manifestata prin cresterea temperaturii corpului peste limite normale  Nevoia de a elimina. Diaforeza cauzata de febra manifestata prin transpiratii profuze in axile si pe frunte  Nevoia de a evita periclolele. Durere cauzata de tusea spastica manifestata prin plans, grimase  Nevoia de a bea si manca. Deficit de volum hidric cauzat de diaforeza manifestat prin mucoasa bucala uscata
306

Evaluare

rnare pacientul prezinta obstructie nazala, 20-05-2008 pastica, ritm respirator neregulat, murmur r aspru, raluri bronsice si paloare R=45/min T=37,60C P=130/min

 Nevoia de a fi curat ingrijit, de a proteja mucoasele si tegumnetele. Carenta de igiena cauzata de varsta, diaforeza manifestata prin tegumente umede transpirate.

307

Interventii

ectuez -asigur pacientului conditiispalatura de microclimat nazala : cu umiditate sonda Nelaton 60% a nr. aerului, 14 si temperatura de 18-200C, aerisire faraRol propriu : retiile pentru permeabilizarea CRS curenti de aer, curatenie, liniste

308

atamentului al pacientului, infectios ii pun o iv, perna astfel tare inlaturand sub umeri ; aceasta postura favorizand respiratia si il supraveghez in continuu

309

Nevoia de ritmului respira respirator si de a avea o buna circulatie Pecientul sa prezinte intrun timp cat mai scurt o respiratie regulata. normala 310 . tusea spastica.Diagnostic nursing Obiective uctia nazala. procesul infectios DN-alterarea pulmonar 1.

a tuse spastica diminuata. tegumente palide bronsice.30C P=126/min 311 . obstructie21-05-2008 asigur hidratarea corespunzatoare nazala.respiartie dificila.Interventii Evaluare MD. ritm respirator regulat T=37. paloare -efectuez bilantul ingestie-excretie stare generale si ameliorata. raluri mobilizarii eventualelor secretii bronsice. R=43/min. pacientului pentru favorizarea murmur vezicular aspru.

pentru favorizarea circulatiei temperatura si le notez in F. pulsul. urmaresc aspectul tegumentelor 312 .-frictionez cu alcool diluat cu apa tegumentele -supraveghez prinin miscari permanenta. blandedimineata si seara..O. respiratia.

-explic mamei confortul psihic pe care-l-educ asigura mama copilului sa foloseasca prin prezenta o batista individuala pentru copil pentru sa evitarea contaminarii cu secretii nazalae a celorlati copii din salon 313 .

Obiective -pregatesc materialele necesare recoltarii de sange. urina. normala 314 . materii fecale Pecientul sa prezinte intrun timp cat mai scurt o respiratie regulata. exsudat faringian.

Prezente raluri bronsice si murmur vezicular aspru la auscultatie. paloare T>370C. Nevoia de respira si de a avea o buna circulatie in urma masurilor terapeutice pacientul 22-23-24-05-2008 nu mai prezinta obstructie nazala. R=40/min ritm regulat 315 .Evaluare Diagnostic nursing 1. tusea spastica a diminuat a diminuat mult in intensitate. P=120/min. are o stare generala mult ameliorata.

delegatvorbesc : cu el in timpul tehnicilor 316 .Interventii Recoltez sange pentru examenele de -abordez laborator pacientul (hemoleucograma) cu calm si Rol blandete.

Recoltez dimineata exsudatul folosind faringian un inainte de a administra antibiotice recipient curat fixat de preput cu leucoplast.Recoltez urina pentru examenul sumar de urina. 100 ml urina 317 .

sa cord-pulmonar. Dezbrac rsal sustinandu-i picioarele intinse si mainile ridicate. In timpul efectuarii radiografiei uramresc cu atentie starea copilului. la orele asigur indicate transportul de acesta in conditii : de securitate si protectie. copilul fiiind invelit cu o pilota. de medic. 318 . pe langa cap.

are o25-05-2008 stare generala buna. Nevoia de respira si Pecientul sa de a avea o buna prezinte intrun timp cat circulatie mai scurt o respiratie regulata. normala 319 . tegumente normal colorate Obiective 1.Evaluare Diagnostic nursing pacientul tuseste foarte rar. fara raluri.

9% 2ml/ 6h Obiectiv realizat 0 320 .Interventii T-36.6 C P=110/min R=40 min Ampicilina 1g+8ml SF 0.

bromhexin Hemisuccnat 5 ml x3/zi p-o de hidrocortizon 25mg 2f ½ f la 6 oreGentamicina 40 mg A ml/12 ore iv 321 .

ml SF 0.respect doza de adminsitrare a medicatiei ser efedrinat=1 prescrisa ml de efedrina+10 medic.9% fiecare nara 3 pic x3/zi pentru 322 .

Obiective Pecientul sa prezinte intrun timp cat mai scurt o respiratie regulata, normala Supraveghez pacientul dupa efectuarea tratamentului si observ efectele acestuia

323

Evaluare

Diagnostic nursing 1. Nevoia de respira si de a avea o buna circulatie

nternare pacientul 21-05-2008 prezinta subfebrilitate si tegumente usor umede20-05-2008 T=37,60C

324

Interventii Rol propriu : temperatura a scazut foarte putin T=37,30C tegumentele sunt umede

325

-asigur lenjerie de corp curate, uscate, -asigur lejerie conditii si o schimb de microclimat de cate ori corespunzatoare este cu tempeartura 18-200C, nevoie umidificarea atmosferei 60%, luminozitate, aerisire fara curenti de aer

326

-asez pacientul intr-o pozitie cat mai -sterg corecta tegumentele si care sade nu-i transpiratie agraveze pentru a preveni iritarea acestora tulburarile respiratorii

327

-ii dau multe lichide reci, in cantitati mici, cu lingurita supraveghind-frictionez pacientul cu alcool diluat ritmul respirator

328

rin transpiratie pentru efectuarea -interpretez curba termica-asigur un regim alimentar hipercaloric, hidrozaharat

329

Diagnostic nursing

Obiective

SD- procesul 2.Nevoia infectios de a mentine pulmonar tempearatura DN- hipetermie corpului in limite normale Pacientul sa prezinte intrun timp cat mai scurt o temperatura corporala in limite normale

330

cresterea temperaturii corpului peste limite normale 22-05-2008 331 .Evaluare MD.

bilantului hidric pe 24 de ore in urma masurilor ectand zilnic mucoasa bucala. cu o stare generale satisfacatoare care se mentine pana la externare T=36. elasticitatea tegumentelor terapeutice pacientul este afebril.80C 332 .Interventii apreciez permanent starea de hidratare a pacientului.

-la -efectuez indicatia toaleta medicului localaadministrez cu apa la o : temperatura Rol delegat mai mica cu 30C decat temperatura corporala a pacientului 333 .

9% calpol 5ml x3/zi p-0  gentamicina 40 mg 1ml/12 ore iv 334 .2ml/6 h iv   ampicilina 1g+8ml SF 0.

Diagnostic nursing Obiective 2.Nevoia de a mentine Pacientul sa -urmaresc efectele medicatiei antipiretice si a antibioticelor tempearatura corpului in prezinte intrun timp cat limite normale mai scurt o temperatura corporala in limite normale 335 .

Evaluare 0 21-05-2008 pacientul prezinta transpiratii profuze T=37.6 la nivelul C axilelor. pe funte2-05-2008 336 .

pe frunte T=37.Interventii transpiratii profuze in axile.30C -asigur conditii de microclimat optime cu Rol propriu : 0 peartura 18-20 C. umidificarea atmosferei 60% 337 .

curat dimineata curatsi siseara temperatura corporala rectala uscat 338 .-sterg in permanenta pacientul de transpiratie -masor sicu notez un prosop zilnic.

cu apa la -asigur o temperatura lenjerie uscata. lejera de cate ori este nevoie 0 cu 3 C mai mica decat temperatura corporala a pacientului 339 .-efectuez toaleta locala de cate ori este nevoie.

-administrez pacientului o cantitate -frictionez de lichide tegumentele mai mare cu alcoo diluat. prin miscari blande 340 .

-masor apreciativ pierderile de apa prin transpiratie pentru calcularea corecta a bilantului ingestie-excretie 341 .

Diagnostic nursing Obiective iritatiei tegumentelor sa prezinte tegumente uscate.febraDN.diaforeza 3.Nevoia de a elimina -prevenirea-pecientul 342 . curate SD.

pe frunte pacientul prezinta tegumente curate. cu 22-05-2008 transpiratii fiziologice pana la externare T=36.80C 343 . uscate.transpiratii profuze la nivelul axilelor.Evaluare MD.

Interventii -la indicatia medicului administrez :Rol delegat : Obiectiv realizat  calpol 5ml x3/zi p-0 344 .

Nevoia de a -prevenirea elimina 345 . curate 3.Diagnostic nursing Obiective -pecientul iritatiei tegumentelo sa prezinte tegumente uscate.

: plange in continuu.Interventii Evaluare pacientul are tuse Rol spastica propriu la internare. face20-05-2008 grimase IDR-ul la antibiotice e negativ 346 .

sa-si efectueze -asigur conditii MRF-ul. liniste si semiobscuritate in timpul somnului 347 . luminozitate. rezultatele umidificarea sunt atmosferei negative 60%. aerisire fara curenti de aer. decoproculura microclimat sicorespunzatoare cu tempeartura 180 exsudatul faringian si ma asigur 20 ca C.-la internare solicit mamei.

-ma respiratia. copilului 348 . mamastarea e neparazitata generala.T.-supraveghez permanent temperatura. sigur ca pulsul.la internarea aceteea ca insotitoare a comportamentul pacientului si le notez in F.

lenjerie al scaunului.-urmaresc -asigur permanent aspectul tusei. de pat urinii. tegumentelor si informez medicul in legatura cu modificarile acestora 349 .

Obiective rarea unui mediu spitalicesc securizant si de protectie a pacientului -pacientul sa prezinte o stare gene-rala buna. confort 350 .

Nevoia de a evita pericolele 351 .Diagnostic nursing isconfortSD.tuse spastica cateterizarea proce-sului infectio-pul-monarDN.durere4.

plangand si21-05-2008 dupa ce a mancat si a fost schimbat cu lenjerie curata 352 .Interventii Evaluare si corp curata. inca confortabila prezinta semne de disconfort. pacientul calcata.

-efectuez baie partiala cand starea pacientului e alterata si baie generala-ma asigur ca pacientul e neparazitat cand starea acestuia o permite respectand ordinea de efectuare a igienei pe regiuni si verificand temperatura apei inainte 353 .

-asigur dezinfectia -pentru si prevenirea curateniairitatiei salonului pudrez pliurile cutanate cu pudra de talc 354 .

echipamentul al alimentelor de protectie si veselei. alspal lenjeriei. al vizitatorilor pentru prevenirea infectiilor nosocomiale 355 . al instrumentarului si materilalele pentru tehnci.eptic hnica.

Evaluare Diagnostic nursing Obiective 22-05-2008 -prevenirea -asigurarea infectiilor nosocomiale mediu -pacientul spitalicesc si asa compliprezinte securizant o stare si gene-rala de buna. 4. 356 .Nevoia de a evitaunui protectie a pacientului confort pericolele catiilor.

IDR lapacientul PPD=0 cm prezinta 23-24-5-2008 o stare generala ameliorata. s-a mai obisnuit cu mediul spitalicesc 357 .

de tip tarc cu saltea dura.Interventii -ininte de administrarea de alimente. cu perna mai subire cantitatea si calitatea pentruacestora a prevenii aparitia deformarilor osoase si caderea sugarului din patut 358 . -asez verific sugarul temperatura intr-un patut acestora.

blandete sugarului si rabdare sustin in decubit lateral. sugarul pentru 20 pentru a asigura confortul psihic si pregatesc minute pentru fizic pacientul prevenirea aspirarii eventualelor regurgitatii 359 .-la fievare interventie terapeutica actionez -dupa alimentarea cu cal.

Verific reactia cutanata peste 20 minute 360 .acientul sibilitatea are cutanata cicatrice la postvaccinara ampicilina si gentamicina. TBC injecatnd ID pe fata interna a antebratului drept 1 ml dilutie din aceste antibiotice.

confort 361 .Obiective rarea unui mediu spitalicesc securizant si de protectie a pacientului -pacientul sa prezinte o stare gene-rala buna.

Evaluare Diagnostic nursing 4. nu a prezentat complicatii 362 .Nevoia de a evita pericolele toata durata spitalizarii Obiectiv pacientul realizat nu contactat infectii. nu s-a25-05-2008 accidentat sau ranit.

dupa 72 de ore 363 .Interventii transport pacientul pentru investigatii in -efectuez conditii de testarea securitate TBCsi injecatnd protectie2 ui PPD strict ID in regiunea interna a antebratului stang. Citesc IDR la PPD.

folosindu-ma de materialele de i recomandandu-i sa consume alimente bogate in vi-tamine si minerale protectie si sa evite toxicele 364 .mama sfatuind-o cum sa-si Rol efectueze delegat -recoltez :toaleta produsle corecta biologice a sanilor in conditii inainte de de asepsie.

Obiective -asigurarea unui -pacientul mediu sa prezinte o -la indicatia medicului administrez spitalicesc securizant stare gene-rala si buna.  de protectie a confort romergan sirop 1lingurita X2/zi p-o respecatnd doza si calea de pacientului administrare indicata de medic 365 .

Nevoia de a evita -prevenirea infectiilor nosocomiale si a pericolele compli-catiilor. 366 .Diagnostic nursing 4.

Diagnostic nursing -supraveghez pacientul dupa tratament pentru a combate eventualele reactii secundare si tratamentului instaurat pentru a evalua efectele Obiective Interventii Evaluare 4.Nevoia de a evita pericolele 367 .

368 .

Evaluare pacientul la internare are tegumente umede cu transpiratie si urina20-05-2008 369 .

Interventii entele de transpiratie si asigur lenjerie de corp Asigur de si inpat salon curata curatenie. si aerisire. temperatura 18-200CRol propriu : uscata de cate ori este nevoie 370 .

-asigur toaleta locala zilnica cu apa la o temperatura cu3-50C mai mica fata de temperatura corporala a pacientului 371 .

fesele. zona genitala si ultima regiunea tegumente . gura. prezinte urechi. pliurile cutanate. dinspre regiunea genitala sprea cea fesiera si invers uscate si integre 372 . stergand apoi sugarul cu un prosop curat. pielea capului. nas. curate.Obiective Pacientulasa -dupa uscare pin tamponare pielii -efectuez copilului igiena aplic local pudra apede regiuni talc lain urmatoarea ordine : ochi. prin tamponare.

Nevoia umedeSDde a varsta. DNde a-ti carenta proteja de igiena tegumen-tele si mucoasele 373 . diaforeza ingrijit. 5. fi curat.Diagnostic nursing MD.tegumente trasnpirate.

fiind integre 374 .Evaluare tegumenteel Obiectiv sunt mentinute realizat curate si uscate pe tot parcursul21-05-2008 internarii.

nivelul uscat pliurilor si lejera. cutanate. usor incalzita pentru prevenirea iritatiei si a intestrigolului interdigital.Interventii -imbrac pacientul cu lenjerie curata. retroauricular 375 .

-invelesc copilul cu o -aerisesc paturica salonul fara curenti de aer si strang materialele folosite 376 .

Dupa fiecare mama sa foloseasca o batistanumai prezinte pentru sugar si ma masa sigur sterg ca agurita invatat si cavitatea bucala tehnica tegumente corecta a toaletei copilului curate.Obiective -dupa spalatura nazala Pacientul aplic osa crema -dupa hidratanta fiecare defecatie in zona nazala. si mictiune Educ schimb lenjeria copilului. uscate si integre 377 .

Evaluare Diagnostic nursing 5. L=61 mucoasa cm bucala uscata.Nevoia de a fi curat. stare20-05-2008 generala mediocre si paloare a tegumenetlor 378 . ingrijit. de a-ti proteja tegumen-tele si mucoasele pacientul are abdomen G=5900g suplu.

internare cu liniste la o temperatura de 18-200CRol propiu : 379 .Interventii -masor talia copilului -mentin cu salonul. pediametrul curat.la aerisit.

orarul meselor 380 . crestere.-stabilesc regimul dietetic care trebuie urmat. ratia de intretinere -cantaresc si zilnic pacientul si notez in F.T.

cantarirea zilnica special vit. in excretiei de lichide si efectuarea bilantului hidric .-asigul aportul sfuficient de lichide prin -asigur supravegherea un regim hipercaloric. ingestiei si hidrozaharat cu vitamina minerale. D si Fe 381 .

tatonez toleranta digestiva fie echilibrat placut. in prezenta mamei hidroelectrolitic 382 . a alimentelor ul prin servirea in conditii -nu introduc cu alimente gust si miros noi in regimul alimenar. intr-un cadru linistitor.Obiective -pacientul sa igienice.

defict de volum 6.mucoasa bucala uscataSD.Nevoia hidrtic de amanca si a bea -sa-si pastreze apetitul normal 383 .diaforeza DN.Diagnostic nursing MD.

pacientul are o stare generale buna inregistrand o usoara crestere ponderala 384 . g mucoasa bucala e umeda. apetitul normal. Pana le extrenare dispare paloarea tegumentelor. scaune normale. abdomenul e suplu. in 21-25-05-2008 pentru a usura respiratia limite normale.Interventii Evaluare -aspir secretiile nazale inainte starea de generala mese G=6050 s-a ameliorat.

-ii explic mamei rolul important pe care -verific il are cantitatea. Ca si Fe pentru evolutia favorabila a copilului 385 . introducerea calitatea in si temperatura a limentelor alimentatie a acelor alimente cu continut bogat in vitamina D.

-intreb mama daca urmeaza un tratament -explic si ii cer mamei sa ma normele anuntede inainte igiena de din a timpul alaptarii si ii cer sa fie foarte lua orice de fel de medicament pentru a cere sfatul medicului atenta astfel evitand la respiratia copilului ca prin alaptare sa ajunga la copil substanta daunatoare pentru acesta 386 .

Obiective -sa-si pas-treze -pacientul apetitul normal sa fie echilibrat hidro.-rog mama sa aiba o alimentatie rationala cu multe vitamine electrolitic si minerale. fara excitante si toxice 387 .

Interventii Evaluare Diagnostic nursing 6. schimb lenjeria de pat si corp daca e muradar si ii pun o bavetica la gat 388 .Nevoia de amanca si a bea -inainte de a alimenta copilul.

-la indicatia -dupa alimentare medicului sterg administrez gurita si inspectez :Rol delgat cavitatea : bucala. asigur repausul total al acopilului in decubit lateral pentru 15-20 minute 389 .

Hausmann dupasirop mese.5 cp.   calciu lactic 500 mg fier3cp/zi.ml/zi Faramitate in prealabil si amestecate cuvigantol oil 2pi/zi p-o ceai de menta p-o 390 .2.

Obiective -sa-si pas-treze apetitul -pacientul sa fie -urmaresc pacientul dupa administrarea medicamentelor normal echilibrat hidroelectrolitic 391 .

Diagnostic nursing 6. 22:00.22.24.25-05-2004 19:00.Nevoia de amanca si a bea 21.23. 392 6 x 160 ml:   1 x supa de zarzavat1 x orez pasat + branza de vaci . 13:00. 16:00. 10:00.7:00.

10:00. 13:00. 393 6 X 160 ml:   4 x 30 ml piure de zarzavat + mucilagiu de orez4 x 130 ml lapte de mama .20-05-2008 7:00. 16:00.

394   4 X 60 ml mucilagiu de orez4 X 100 ml lapte mama2 X ceai de menta+ glucoza 5% . 22:00.19:00.

UnicaDoza TotalaDoza Actiune 250 mg 1000 mg Antibiotic Data: 20 mg/1ml 40 mg/2ml Antibiotic Orar mese: Alimente: 395 ½ fiola 2 fiole moderatBronhodilatator Antiinflamator 5 ml 15 ml Fluidifiant al secretiilor Antipiretic 5 ml 15 ml 3 pic/nara 9 pic/nara Decongestionant nazal .

Bromhexin Calpol P. B solvent Antirahitic 4. 5. analgezic 3.O. Flacon 100 ml si sirop Antirahitic. nazalaInstilare Fiole 1 ml 1 % efedrina . Solutie injectabila in fiole a 40 mg Antihistaminic.reechilibrare hidroelectrolitica P. H. Gentamicina I. 396 I.O. I.V.A +sol.H. Ampicilina 250 mgFlacoane Actiune 2.V. Crt Medicament administrareCalea de zentareMod de pre- 1. Fiole 5 ml sol.Nr.S. Ser efedrinat Flacoane 100 ml sirop Antianemic 6. sedativ.V.

Flacoane 150 ml sirop 2. Calciu lactic P. Ferrum Hausmann P. P. Romergan Flacoane 100 mg sirop 1 lingurita 2 lingurite 397 2.1 pic=660 ui 1 picatura 2 picaturi 3.Nr.O. 1 cp. 4.5 ml . Crt Medicament administrareCalea de zentareMod de pre- UnicaDoza TotalaDoza 1.O. P. Comprimate 500 mg 1 cp.O.5 ml 2. Vigantol Oil Flacoane 10 ml .O.

03g 12-14 g .Albumina abs.Val. Obtinuta 8800/mm3 M=2-8%L=40-45%E=1-3% Val. 398 10. normala 6000-10000/mm3 NNS=2-5% NS=45-70% imfocite =57%Eozinofile=8% Neutrofile ne-segmentate26% Neutrofile=0% segnentate lii plate rare Sedimet urinarGlucoza absentaAlbumina absenta -hematii 0-leucocite 0eptelii plate 0Sedimet uri-narGlucoza abs.

399 .

se apasa limba cu o spatula cu un tampon steril depozitul de pe tanad imbibarea cu saliva Prezent stafilococ alb nepatogen Prezent stafilococ alb nepatogen z in decubit dorsal cu picioarele pe langa cap. normala Shigelle si salmonelle absente a Nelaton nr. 16 sterila introdusa in cu seringa . Obtinuta Val. mentinandu-l in el evidentiind toracele 400 -interstitiu pulmonar accentuat in regiunea inter -cord normal -hipertrofie de timus Plamani fara opacifieriCord normal cleidohilare si in regiunea bazala interna dreapta. . trimit la laborator 5-10 g ale intr-un coprorecoltor olnavului.Mod de recoltare Shigelle si salmonelle absente Val.

3 zile  Vigantol Oil 2 pic/zi  Calciu lactic 500 mg 1cp/zi  Ferrum Hausmann (sirop) 2. anemia feripriva si rahitismul carential stationare. In urma ingrijirilor acordate si a tratamentului medicamentos pacientul prezinta o evolutie clinica favorabila. in varsta de 5 luni si jumatate e adus de catre mama pe 20-04-2008 pentru febra. Se externeaza pacientul cu Rp:  Ospamox 1 lingurita/8 ore. pacientul e diagnosticat cu pneumonie acuta interstitiala. vitamina D2 si calciu lactic. expunerea zilnica la aer. Valorile examenelor de laborator principale Hb=12. tuse spastica si e internat pe sectia Pediatrie I a spitalului Botosani In urma examenului clinic si a investigatiilor. sa evite mediul poluat. Se indica prezentarea la medicul de familie pentru a-l lua in evidenta si revenirea la control medical peste trei zile. cord normal. HSH. antibiotice.Epicriza : Pacientul Andrei G. anemie feripriva. 401 . camera copilului sa fie aierisita zilnic. rahitism carential comun. obstructie nazala.1 mg/dl Exudat faringian : negativ Radiografie cord-pulmon: hipertrofie de timus.33 g/dl L=8800/mm3 Sideremie :81 g/dl Calcemie : 9. interstitiu pulmonar accentuat in regiunea intercleidohilare si in regiunea bazala interna dreapta. ablactarea sa fie facuta dupa varsta de un an. S-a administrat simptomatice.5 ml/zi Se recomanda evitarea frigului. la externare afectiunea pulmonara fiind vindecata.

Pe tot parcursul spitalizarii celor trei pacienti. calm si multa rabdare isi foloseste toate cunostintele. rahitismul carential comun fiid in stationare si recomandandu-se in continuare. prin pregatirea sa multidisciplinara constituie un element de baza in cadrul echipei medicale pentru ingrijirea pacientului. am transportat. Datorita interventiilor proprii si delegate.Evaluare globala Asistenta medicala. teoretice si practice pe care le aplica cu succes pentru ameliorare si vindecarea simptomelor pe care le prezinta bolnavii internati. La indicatiile medicului am recoltat produsele biologice si patologice pe care le-am transportat la laborator. La examenele radiologice. tratament si regim igieno-dietetic antirahitic. Dand dovada de deotament. pasiune. supravegheat si sustinut pacientul in pozitiile corespunzatoare. ca asistent medical si le-am asigurat conditiile si tratamentul propice pentru evolutia clinica favorabila acestora. pacientii au fost externati cu stare generala buna. la domiciliu. 402 . am participat la examenele medicale efectuate si la vizita medicala. Pentru realizarea acestui proiect am avut sub supraveghere si ingrijire trei pacienti. am supravegheat functiile vitale si vegetative pe care le-am notat in foaia de observatie. Acestia au beneficiat de o atentie deosebita din partea mea.

manusi chirurgicale. eprubete uscate si etichetate. fiole c solutii medicamentoase.Punctia venoasa Definitie: Punctia venoasa reprezinta crearea unei cai de acces intr-o vena prin intermediul unui ac de punctie. musama. Locul punctiei :  Venele antebratului  Venele maleolare interne Pregatirea punctiei : Materiale necesare : De protectie : perna elastica pentru sprijinirea bratului. 10. administrarea unor medicamente sub forma injectiei si perfuziei intravenoase. 403 . biochimice. tavita renala. Pentru dezinfectia tegumentului tip I : tampoane sterile de vata. tampoane de vata. solutii perfuzabile. serinngi de 5. in timpul tehnicii folosesc un ton calm al vocii .asez pacientul intr-o pozitie confortabila atat pentru el cat si pentru executarea punctiei ( decubit dorsal) si il imobilizez . 20ml. diametrul de 6/10 . alcool medicinal 70 de grade . Alte materiale : garou. Pacientul o Pregatirea psihica : . Scop :  Explorator . o Pregatirea fizica : . hematologice . recoltarea sangelui pentru examene de laborator. Instrumentar si materiale sterile : ace de 25-30 mm.  Terapeutic . aleza .abordez pacientul cu rabdare si blandete .

pana cand acul inainteaza in gol. desfac garoul si introduc medicamentele . se aplica garoul la 7-8 mm deasupra locului punctiei strangandu-l astfel incat sa opreasca circulatia venoasa fara a comprima artera. indepartez staza venoasa prin desfacerea garoului dupa executarea recoltarii sangelui . acul atasat cu bizoul in sus.  Patrund cu acul traversand. executand o usoara compresiune si tractiune in jos asupra tesuturilor vecine .  Comprim locul punctiei 1-3 minute.  Controlez patrunderea acului in vena prin aspiratie cu seringa. gradatiile fiind in sus.  Aplic tamponul imbibat in solutie dezinfectanta in locul de patrundere a acului si retrag brusc acul .  In cazul recoltarii de sange. se dezinfecteaza tegumentele si astept 30 secunde sa se evapore alcoolul .  Fixez seringa. apoi peretele venos invingandu-se o rezistenta elastica.  In cazul injectarii de medicamente. in mana dreapta intre police si restul degetelor . Executarea punctiei :  Imbrac manusile sterile si ma asez vis-a-vis de bolnav .  Schimd directia acului 1-2 cm in lumenul venei. asez bratul/membrul inferior pe pernita si musama in abductie si extensie maxima . - 404 . tegumentul in directie oblica (unghi de 30 grade).  Fixez vena cu policele mainii stangi la 4-5 cm sub locul punctiei. in ordine.examinez calitatea si starea venelor avand grija ca hainele sa nu impiedice circulatia de intoarcere la nivelulbratului sau membrului inferior .

Accidente posibile :  Hematom – prin infiltrarea . anunt medicul  Ameteli. fara perna.Ingrijirea ulterioara a pacientului Efectuez toaleta locala a pacientului Schimb lenjeria daca s-a murdarit Asigur o pozitie comoda in pat Supraveghez pacientul. Pregatirea sangelui pentru trimiterea la laborator Etichetez eprubetele. completez buletinul de analize Reorganizarea : Arunc materialele folosite in recipiente speciale cu dezinfectante si pregatesc insrtumentarul pentru sterilizare. paloare.retrag acul in lumenul venei . lipotimie. 405 .retrag acul si comprim locul sangelui in tesutul perivenos punctiei 1-3 minute. asez pacientul in decubit dorsal.intrerup punctia.  Strapungerea venei perforarea peretelui opus – .

eprubete medii de cultura .chibrituri Pacient: pregatirea psihica: . Ma spal pe maini si ma dezinfectez cu alcool Imi pun masca de protectie Deschid gura pacientului si inspectez fundul de gat 406 . Asez pacientul in pozitie semisezand. Pregatirea Materiale necesare : De protectie: musama de tifon Sterile: .stativ pentru eprubete .dimineata pana cand recoltez exsudatul faringian nu dau copilului sa manance.spatula linguala (abeslang) .Recoltarea exsudatului faringian Definitie : Exsudatul faringian este un lichid rezultat in urma unui proces inflamator faringian Scop : Explorator : .in timpul tehnicii abordez cu calm. Executie : Recoltez inainte de a administra antibiotice.depistarea germenilor patogeni de la nivelul faringelui in vederea tratamentului .tavita renala .eprubeta cu tampon faringian . nu ii institui solutii dezinfectante in nas.depistarea persoanelor sanatoase purtatoare de germeni . blandete. sa bea apa. pacientul si ii vorbesc cu un ton cald al vocii pregatirea fizica : .lampa de spirt .ser fiziologic/glicerina 15% Nesterile: .

Notarea in foaia de observatii Notez data recoltarii. umezesc tamponul in prealabil cu ser fiziologic sau glicerina 15%.Deschid eprubeta cu tamponul faringian Flambez gatul eprubetei si si o inchi cu dop steril Apas limba pacientului cu abeslangul Cu tamponul faringian sterg depozitul de pe faringe si amigdale. Reorganizarea : Arunc materialele folosite in recipiente speciale cu dezinfectante si pregatesc insrtumentarul pentru sterilizare. Cand nu e posibila insamantarea la patul bolnavului. numele persoanei careia I s-a efectuat recoltarea. dezlipesc o portiune din falsele membrane cand e cazul Flembez gura eprubetei si introduc tamponul faringian in eprubeta care o inchi cu dopul flambat Ma spal pa maini cu apa si sapun Pregatirea produsului pentru laborator Transport produsul la laborator evitand suprainfectarea. daca s-au facut insamantari sau nu 407 .

eprubete cu medii de cultura si simpe. Aspir cu seringa Indepartez sonda si golesc continutul prin insuflare intr-o eprubeta sterila.efectuarea toaletei regiunii perineale . Aierisesc fara curenti de aer camera. musama. montate pe porttampon. prevazute cu dopuri de cauciuc si introduse in eprubete sterile. eliminate din organism prin actul defecatiei. sonda Nelaton nr. materiale pentru toaleta perineala. aleza. lampa de spirt. tampoane sterilizate.sustinerea menbrelor inferioare in flexie pentru evidentierea regiunii perianale si indepartarea feselor Executie: Atasez la capatul liber al sondei Nelaton o seringa Introduc sonda prin anus 10-15 cm.depistarea unor germeni patogeni responsabili de imbolnavirea tubului digestiv . Pacient : Psihic : abordez pacientul cu calm si blandete Fizic : .depistarea unor purtatori sanatosi de germeni . Ingrijirea ulterioara a pacientului Efectuez toaleta in regiunea perianala. chibrituri. 16. Imbrac si asez comod pacientul. Scop:  Explorator .golirea vezicii urinare .Recoltarea materiilor fecale Definitie: Scaunul reprezinta resturile alimentar supuse procesului de digestie.depistarea unor tulburari in digestia alimentelor Pregatire: Materiale: tava medicala. 408 .

numele pacientului.Reorganizarea : Arunc materialele folosite in recipiente speciale cu dezinfectante si pregatesc insrtumentarul pentru sterilizare. Notarea in foaia de observatie Notez data examenului copropatologic/coproculturii. 409 .

Vladimir mihailescu.  Agenda Medicala 2003-2004 – editura Medicala . Dr.M.  Farmacologie – Prof.  Puericultura si pediatrie.  Anatomia si fiziologia Omului – Prof.) 2000 .Bibliografie:  Rahitismul – Valeriu Popescu.  Pediatria – Tratat editia I – Eugen Pascal Ciofu. As.C. Constantin Arion. editura “Dimitrie Cantemir” Targu Mures 1998 . Longinus. Dr. manual pentru scolile sanitare pot liceeale – Dr. Dr. editura Infoteana 1997 . Enescu A. Carmen Ciofu.  Indreptar de pediatrie pentru cadre medii – Maria Filon. editura medicala 1982. Principal Letitia Popovici. Longinus. Doc. editura Medicala 410 .O. Enescu A. editura Medicala 2001 . biolog Eugenia Draghici – editura “Dimitrie Cantemir” Iasi 2001.  Scheme de profilaxie si tratament ale rahitismului – Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului (I. prof. Elena Chitimia. Doc.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->