P. 1
PJM- PERGERAKAN ASAS

PJM- PERGERAKAN ASAS

|Views: 1|Likes:
PENGURUSAN & PENGELOLAAN KANAK-KANAK
PENGURUSAN & PENGELOLAAN KANAK-KANAK

More info:

Published by: Nurul Artika Md Redzuan on Jun 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/04/2013

pdf

text

original

PERGERAKAN ASAS (PJM 3102

)
PENGURUSAN DAN PENGELOLAAN PERMAINAN KANAK-KANAK
MOHD FARHAN BIN HASSIN MOHD AZWAN BIN SAMSUDDIN MUHAMMAD SYARIF BIN MOHD NOR SYAHEELA ATIKAH BINTI HASHMI ‘IZZATI SYAIMA BINTI FIRDAUS NURUL ARTIKA BINTI MD REDZUAN

Persekitaran permainan Disiplin kanakkanak Pengurusan dan Kawalan Persekitaran pelaksanaan permainan Motivasikan kanakkanak Arahan dan kepatuhan kanakkanak .

 Luas tempat perlu bersesuaian dengan bilangan murid. berdisiplin dan sentiasa menghormati guru.  Peti pertolongan cemas yang lengkap perlu disediakan.Pengurusan & Kawalan Pelajar  Murid perlu dipantau agar tidak bergurau dan berlari bagi mengelakkan kemalangan atau kecederaan. .  Murid perlu bersopan santun.

 Tempat dan persekitaran permainan perlulah sesuai dan selesa dengan aktiviti yang dijalankan.  Permainan dapat memberi motivasi kepada murid. .  Aktiviti yang menarik minat murid agar mereka tidak bosan.  Guru harus memberi arahan yang mudah difahami oleh murid.

Bilangan peralatan Kesihatan murid Kedudukan peralatan Aktiviti sebelum mengambil bahagian Keselamatan Peralatan. Kawasan dan Pelajar Keadaan peralatan Keadaan kawasan Penggunaan alatan .

iv. Peralatan selamat digunakan dan tidak berkarat. ii. Alat yang lengkap. Peralatan yang digunakan tidak tajam. iii. vii. . Susun atur peralatan haruslah sesuai dengan aktiviti yang dijalankan.Keselamatan Peralatan i. v. Alatan perlu berfungsi dengan baik. vi. Ringan dan mudah dibawa. Lembut dan tidak mendatangkan bahaya kepada murid.

 Keadaan cuaca yang sesuai untuk bermain iaitu tidak hujan atau terlalu panas.  Jauh dari kawasan bahaya.  Lapang atau luas dan tiada gangguan luar.  Permukaan tapak permainan yang sesuai untuk murid. .  Permukaan tapak permainan tidak licin.  Sesuai dengan jenis permainan yang hendak dijalankan.Keselamatan Kawasan  Kawasan yang selamat.

Murid perlu melakukan aktiviti menyejukkan badan selepas permainan dilaksanakan.     . Murid perlu memakai pakaian yang bersesuaian dengan permainan.Keselamatan Murid  Murid dikecualikan daripada mengikuti permainan jika :o menghidap penyakit kronik. Murid perlu melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum memulakan permainan. Pengawasan guru diutamakan semasa permainan dilaksanakan. o murid tidak sihat.

Persediaan awal Idea dan kreativiti Pengenalan Penyampaian Penerangan dan demonstrasi Pengelolaan Permainan Tindak balas dan respons peserta Pelaksanaan prosedur permainan Menyeronokkan Kemahiran dan kebijaksanaan Kefahaman dan keyakinan .

Fungsi permainan untuk memperkembangkan motor kasar. Pemilihan masa. Persetujuan antara ahli-ahli kumpulan.• Persediaan Awal Mengadakan perbincangan bersama ahli kumpulan. tempat. Senaraikan alat-alat permainan yang diperlukan. Bincang peraturan dan prosedur dalam aktiviti yang bakal dijalankan. • Pengenalan Terdapat objektif dan matlamat permainan. tarikh dan kumpulan sasaran yang sesuai. .

Terapkan nilai-nilai murni dalam diri murid melalui aktiviti yang dijalankan seperti bekerjasama. • Pelaksanaan Prosedur Permainan Bahagikan murid kepada beberapa kumpulan kecil. Mendemonstrasi cara permainan yang betul. Memberi peluang kepada murid untuk mencuba dan bermain sesama mereka. disiplin dan meningkatkan keyakinan diri. .• Penerangan dan Demonstrasi Menghuraikan syarat dan peraturan permainan. Guru perlu memerhati dan mengawal aktiviti yang dijalankan. • Kefahaman dan Keyakinan Huraian yang memberi kefahaman yang baik kepada pelajar.

Memberi kepuasan semasa bermain. pemarkahan dan cara permainan yang mudah difahami. • Tindak balas dan respons peserta Ada kerjasama dan penglibatan dalam permainan. . Bijaksana dalam perancangan strategi.• Kemahiran dan kebijaksanaan Meningkatkan kemahiran lokomotor dan bukan lokomotor. Refleksi bersama murid selepas permainan untuk mengkaji kelemahan yang dilakukan supaya penambahbaikan dapat dilakukan. • Menyeronokkan Menarik perhatian murid. • Penyampaian Penerangan syarat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->