Tehnici de manipulare ale conversaţiei Toate tehnicile cuprinse în acest mesaj au fost observate, povestite de către alţii sau

provin din imaginaţie. Le-am reprodus aici pentru ca voi să vă faceţi o idee mai clară asupra lor. Prin descrierea tacticilor de manipulare conversaţionale, intenţia acestui mesaj este de a va face să le evitaţi, de a putea recunoaşte rapid daca cineva le foloseşte şi, de ce nu, de a vă amuza. Există multiple motive de amuzament în felul în care unii înţeleg să poarte o conversaţie şi să apeleze la aceste trucuri, fie că o fac în mod conştient sau inconştient. Sper ca expunerea lor aici să mai stăvilească abuzurile tot mai prezente în peisajul conversaţional. Exemplele sunt prezentate în încercarea de a fi amuzante, dar şi de a fi foarte clare. Folosiţi-vă imaginaţia şi amintiţi-vă cum voi sau alţii au folosit aceste tehnici în trecut, poate chiar involuntar. Nu incercati sa le folositi ca pe un ghid, va rog frumos... Tehnicile au fost grupate pe categorii, cele de calibrul greu fiind păstrate la sfârşit. La început sunt prezentate variantele de tehnici ad hominem (care ţin de om), în care se atacă o persoană în speranţa evitării adevărului, şi a evita asfel concluzia că voi sunteţi cei care aţi greşit. Urmează tehnicile de pervertire a minţii, ce acţionează ca o magie mentală, si care fac să dispară subiectul care nu vă convine. Trecem apoi la tehnicile de amânare, o tactică ce vă permite să câştigaţi timp atunci când sunteţi prins la înghesuială, si la foarte populara tactică de manevrare a întrebării, cu ajutorul căreia orice întrebare poate fi evitată cu dexteritate. În final avem tacticile de iritare şi de lovituri sub centură. Tehnici Ad Hominem 1. Subiectul care depăşeşte „Aş vrea să-ţi răspund la întrebare, dar datorită culturii şi educaţiei tale, sau inteligenţei, sunt convins că nu vei fi în stare să-mi înţelegi răspunsul.” 2. Chiar şi tu „Ce-ţi voi spune e atât de simplu, încât chiar şi tu vei fi în stare să înţelegi.” „Chiar şi tu ai fi în stare să pricepi un lucru atât de simplu ca cel pe care îl voi spune.” 3. O să-ţi treacă „Şi eu gândeam aşa, când eram de vârsta ta.” „Când o să mai creşti, o să înţelegi ce-am vrut să spun.” „Eşti nou pe aici, nu-i aşa ? „ 4. Gândirea influenţată de dorinţă (wishful thinking). În loc de a veni cu un argument bazat pe un răspuns clar, acest gen de tehnică încearcă să sugereze că dorinţele inerlocutorului l-au condus să dea un anumit răspuns, iar individul nu are niciun merit. Mergând pe principiul că dorinţa umbreşte meritele individului, se neglijează concluzia : „Spui asta pentru că eşti bărbat”.

deviind astfel de la subiect. „Spui că asta se întâmpla după 5 ani de la venirea la putere a lui Hitler ? De ce eşti tu fascinat de Hitler ? Eşti antisemit ?” 3. răspunsul îi este oferit aproape imediat...” .. bani.” 4.bla. şi ţi-ai dorit atunci să mori. ai fost traumatizat în copilărie.). „Nu-mi pasă că unele persoane evită să discute cu tine. Se adresează o întrebare la care e improbabil ca interlocutorul să cunoască răspunsul.. „Vreau să ştiu mai exact ce înţelegi tu prin. Trimiterea la o falsă autoritate „Sigur că se pot discuta multe pe tema asta..” „Îţi dai seama ce principii ai încălcat ? [Nu] Aş putea să ţi le explic. dar banii. dar.. Întrebarea la derută Întenţia e să pui la încercare credibilitatea interlocutorului. pentru că..Această manevră aduce interlocutorul în situaţia de a se disculpa şi de a explica intenţia corectă în sensul frazei sau cuvântului respectiv în loc de a continua discuţia.” 6. Pişcătura puricelui În loc de a aborda un comentariu sau o întrebare a interlocutorului în mod direct.. Tehnici de pervertire a minţii 1... eu o fac...” (polologhie cu trimitere la un subiect care depăşeşte) 5. şi în acelaşi timp să schimbi subiectul.” „ Probabil că nu ai fost alăptat la sân de maică-ta”. şi concentrarea atenţiei asupra acestui fapt..bla. reformuleaza. ideea este să-ţi concentrezi atenţia asupra unui detaliu mărunt din fraza acestuia.. probabil.. iar cei care se prind imediat că aşa e sunt persoane mai sofisticate.” „Nu-mi place să discut despre bani.. distrugându-i astfel credibilitatea şi încrederea. ai putea veni şi cu un citat ? Uite aici.. bani. pentru a evita astfel problema sau a câştiga timp.. tehnica de faţă constă în neînţelegerea intenţionată a unui cuvânt sau a unei fraze...” „Ai scris fraza cu greseli gramaticale grave..„Nu eşti de acord cu pedeapsa cu moartea acum... Nu eu spun asta E o minunat mod de a scăpa cu faţa curată după ce spuneţi diverse afirmaţii.. dar. care altfel ar putea fi catalogate drept impoliteţe.” „Unii ar spune că eşti prost. dar eu nu te voi considera aşa.. Mai mult.link.bla. „Ai pomenit de legea respectivă. dovedindu-i astfel ca îi sunteţi net superior asupra cunoaşterii subiectului.” 2.. însă oamenii de ştiinţă cred că.. (bani... Adevăr prin asociere „Am constatat că acei care nu sunt de acord cu mine sunt persoane mai simple.. În afara contextului O variantă ciudată a pişcăturii de purice..” „Nu vreau să discut despre asta..

Extrema respectivă poate fi imaginară sau reală.” „Nu văd ce sens are să discutăm în continuare până nu aduci dovezi la prima ta afirmaţie.!] Atunci ne vedem mâine aici. „Prietenii tai nu înseamnă nimic pentru tine ? [Ba da. anulând astfel progresul pe care l-a făcut în cadrul conversaţiei. Abordarea stilului vânzătorului Această tehnică pune o întrebare cu un răspuns mai mult decât evident şi. Afirmând într-o discuţie că răspunsul interlocutorului e bazat pe sentimente şi nu pe raţiune. care să sugereze o expresie facială extremă. de fapt) pentru a transmite mi multă forţă unei afirmaţii. de exemplu ?” „Din cât spui.” .” (cu referire la sprijinul politic) „Vrei să ne întoarcem la comunism ? Asta vrei ?” 9. care e diferenţa între ce spui tu şi fascism. Lovitura sub centură Tehnica foloseşte cunoaşterea unui eveniment nefericit sau a unei greşeli făcute de interlocutor. însă acest lucru e extrem de laborios. îl obligaţi să se disculpe deviind de la subiect. prin demontarea afirmaţiilor sale. părerea ta e că ar trebui să renunţăm la sistem.. Ducerea la extrem Dacă o persoană foloseşte o exprimare puternic imaginativă. „Implicarea ta emoţională te împiedică să gândeşti obiectiv în problema asta. „Tot aşa spunea şi fosta ta iubită ?” „N-am mai avut discuţia asta şi înainte să ieşi de la dezalcoolizare ?” 8. „Nu cred că ar trebui să mergem mai departe până nu lămurim chestia asta. De multe ori tehnica e mai eficientă dacă se adaugă un smiley potrivit. bazându-se pe o uşoară nuanţă de vinovăţie. ai fi în stare să omori pe oricine nu e de acord cu tine. fie cea a gândirii sale analitice sau logice. strecurând acest fapt într-un comentariu şi provocând agitaţie în discuţie. „Cum ai curajul să susţii un asemenea punct de vedere ?” „Pe bune acum. adică exprimarea se face fie folosind latura emotivă a persoanei. se duce ideea respectivă către un extrem foarte radical. Raţiune vs sentiment În orice discuţie. „În cazul ăsta. Punând sub semnul întrebării prima afirmaţie. nu-i aşa ?” „ Şi atunci. care în general e considerat o prostie. sau invers. invită la un răspuns predeterminat produs de bunul simţ sau de decenţa interlocutorului. Cel mai bine e să vă opriţi la prima. nu ?” 12.. tu chiar te aştepţi să-ţi dau dreptate ?” 10. o persoană se situează într-un centru analitico-emotiv de idei. faceţi să se clatine întreaga sa construcţie. Retează-i-o de la primul cuvânt Puteţi să distrugeţi logica interlocutorului dacă îi disecaţi fiecare afirmaţie pe rând.7. Abordarea stilului pompos Se folosesc întrebări retorice (la care nu se aşteaptă niciun fel de răspuns.” 11. Scopul este ca interlocutorul să se retragă pe o poziţie defensivă.

vă puteţi face de râs. blocându-şi creierul pentru un timp. iar în acest timp vă gândiţi la propriul răspuns. însă atenţia se concentrează asupra întrebării.” „Interesantă întrebare. Tactica e riscantă.” 3. Vrei să-ţi răspund pe scurt sau mai pe larg ? ” 2.. ” Tehnici de amânare Când sunteţi forţat să veniţi repede cu un răspuns şi nu ştiţi ce să răspundeţi. (faceţi o pauză. Blocarea creierului interlocutorului Costă într-o afirmaţie foarte complexă. puteţi repeta figura. Eşti gata ?” „Excelentă întrebare. „O asemenea întrebare nu poate veni decât dintr-o confuzie de-a ta. dar contraziceţi concluzia rezultată din ele. Acest lucru e extrem de frustrant pentru interlocutor.13. Răspuns prin întrebare O tehnică foarte potrivită pentru a devia către tactica gândirii influenţată de dorinţă (wishful thinking) „De ce mă întrebi asta ? Şi ce te face să mă întrebi acest lucru ?” „Ce-ţi veni să faci o asemenea afirmaţie ?” 4.. „Nu înţeleg de unde ai tras tu această concluzie. Descrie-mi întrebarea E asemănătoare cu tactica de mai sus. În general. interlocutorul va părea că vă roagă să-i oferiţi răspunsul. În loc să vă certaţi asupra fiecărei afirmaţii. şi gândiţi-vă la un răspuns)” „Mă bucur că ai întrebat asta.. E lipsită de sens pentru mine. Foarte. „ „Intrebarea ta trebuia de fapt pusă în felul ăsta. acesta va prefera să încerce o nouă explicaţie care să ducă la respectiva concluzie decât să reia fiecare argument discutat. dar probabil avem creiere diferite. În cazul ăsta. dacă nu apăreţi urgent cu un răspuns deştept. tehnicile de amânare vă pot oferi timp preţios pentru a vă imagina un răspuns.... (reformulaţi-i întrebarea în câteva moduri diferite). şi cred că răspunsul meu te va trezi la realitate.” „Sunt de acord cu tine.. 1. „Ceea ce ai înţeles tu nu e ceea ce ai afirmat” „Cred că tu ai o gândire liniară şi nu una ramificată” „Nu ştiu dacă să resping sau nu să fiu de acord cu tine.. Când tehnica e repetată. deoarece. „Cred că un răspuns de-al tău mai detaliat la ultima întrebare va lămuri această chestiune. faceţi o pauză ca şi cum l-aţi aştepta. foarte interesantă. Negarea concluziei E opusul retezării primului cuvânt. Mă străduiesc. Descrie-mi răspunsul Cereţi atribute descriptive ale unui răspuns anterior al interlocutorului. dar concluzia ta e greşită. care îl face să gândească intens... (pauză lungă) . vă declaraţi de acord cu ele.” .

. ci e vorba de fapt de.. însă ce am acum pe agenda mea e cu totul altceva. „Întrebarea nu constă doar în (asta) sau în (cealaltă). apoi prefăceţi-vă insultat şi pretindeţi că nu vi se permite să veniţi cu propria explicaţie. şi trecerea rapidă la un alt subiect. sau chiar veniţi cu o variantă ceva mai dificilă. Manevre de evitare a întrebării O manevră standard a politicienilor de a vedea fiecare întrebare ca pe o ocazie de a spune numai ceea ce doresc ei de fapt. „Şi care crezi tu că e răspunsul la o asemenea întrebare ?” „Ce-ar fi să îţi pun şi eu o întrebare asemănătoare ?” 7.” . Acestă practică des întâlnită ucide zilnic dezbaterile de la talk-show-urile televizate. Ştiaţi că peste 5 zile voi face. şi nu e doar o tactică de amânare.(şi aici descrieţi ceea ce vă interesează). Totul va suna pompos dar fără a spune însă mare lucru.” 2. truisme şi citate ale oamenilor celebri. termeni în limba latină şi diverse zicători şi proverbe populare. Insulta ipotetică „Să presupunem că ai fi fost o persoană extrem de incultă.5. Asta sau cealaltă ? Negaţi că o anumită chestiune e limitată strict la respectiva întrebare. Y e o altă chestiune Recunoaşterea existenţei unei anumite probleme. începeţi o povestire care pare legată de subiect la prima vedere. chiar şi salata de cuvinte poate constitui un răspuns sau un punct de vedere.. foarte ofensat. dar care vrea să pară una inteligentă. X e o chestiune. E o tehnică eficientă. Apoi....?” Tehnici de iritare şi lovituri sub centură 1. Răspunsul nu are nimic de a face cu întrebarea care le-a fost adresată. „Ceea ce am afirmat atunci e într-adevăr o chestiune. Salata de cuvinte E o reţetă la care se folosesc ingrediente cum ar fi: termeni filozofici şi expresii răsunătoare în fraze de jumătate de pagină. puneţi capăt poveştii şi veniţi cu răspunsul la care v-aţi gândit în timpul cât i-aţi ameţit cu povestea respectivă. Care a fi fost răspunsul tău dacă erai în locul meu ?” Să zicem că toţi am şti sigur că eşti o persoană perversă. Inversarea întrebării Puneţi-i aceeaşi întrebare. apoi redefiniţi întrebarea pentru a cuprinde ceea ce vă interesează. Întreaga tehnică constă în trecerea subtilă de la subictul întrebării la subiectul dorit de voi. 1. aveţi timp să veniţi cu un răspuns. Continuaţi până ce interlocutorul îşi dă seama că blufaţi. De multe ori. Cât timpinterlocutorul studiază ce-aţi spus. puţin jargon. şi din păcate s-a răspândit în foarte multe alte domenii. Începe o poveste Pe un ton amuzat. 6. totul depinde de ce interlocutori aveţi.

2. invocaţi unul ipotetic sau inventaţi unul şi atribuiţi-l unei surse credibile.. preferai să stai aici cu mine. Mai ţii minte când te-am bătut la şah ? (e vorba de o partidă pe care aţi pierdut-o)” „Dar săptămâna trecută spuneai exact opusul. Intenţia e să zăpăciţi interlocutorul..” „Dacă Einstein era de faţă. (totul spus exact pe dos)” „După câte înţeleg de la tine.. în adâncul sufletului tău.” „Azi pari mai deştept decât de obicei... gen slogan Se bazează pe repetarea unui truism.. probabil că e corect ?” . N-a spus el că. Hotărăşte-te odată ce vrei. probabil că mi-ar fi dat dreptate. torturarea copiilor ţi se pare o idee bună. a unui slogan în scopul inducerii iritării. dacă ceva nu pare absurd la prima vedere.. sau chiar inventarea unui eveniment..” 4.” „Ai spus bine ce-ai spus.. iar tu n-ai vrut să recunoşti ? Acum e exact aceeaşi situaţie. a unei poante. e o tehnică des întâlnită şi foarte eficace. şi ştiu că nu asta ai vrut să spui. Reproducerea distorsionată a afirmaţiei Constă în reproducerea celor afirmate de interlocutor pentru a capta atenţia.. şi profitul nostru ?] Clientul are întotdeauna dreptate ! [ Dar clientul n-a plătit. „Niciodată nu recunoşti o înfrângere. Răspunsul repetat.. Asemănătoare cu ducerea la extrem.... Memoria selectivă Costă în pomenirea unui eveniment trecut. „Dacă te-am înţeles bine. părerea ta este că.” „Iubitule.” 7.. te cunosc eu mai bine / ştiu că nu prea îţi convine / ştiu eu ce fel de om eşti în realitate..” 6. „Ce-ar zice taică-tu dacă te-ar auzi acum ?” „Cum zice şi în Biblie... prin afirmaţia că voi cunoaşteţi mai multe în problema respectivă decât interlocutorul. Oricât de ciudat poate părea.. Insulta prin compliment „Ce întrebare sclipitoare ai putut să-mi pui. Eu ştiu mai bine O modalitate deşteaptă şi pretenească de a nega cele spuse de cineva. să-l enervaţi şi să-l faceţi să treacă în defensivă. şi apoi de a efectua schimbări în afirmaţii pentru ca întreaga idee să pară greşită sau chiar să devină o prostie.. motivul pentru care nu te-am lăsat să mergi cu amicii tăi la bere este că ştiu că. „E o afirmaţie foarte crudă din partea ta. dar exprimat într-un mod total aiurea.] Clientul are întotdeauna dreptate !.” „Mai ţii minte când ne-am certat atunci. şi eu am avut dreptate. Citatul selectiv Folosiţi un fragment dintr-un citat. „Clientul are întotdeauna dreptate !” [Păi.” „Cine ar fi crezut că poţi pune asemenea întrebări ?” 3.” 5. că Domnul îi ajută numai pe cei care se ajută singuri. dar.

. un răspuns poate fi răzbunarea.5 % dintre intelectualii de la noi cred la fel. bla. încât nimeni să nu se îndoiască de el. bla..” „Iubitule... văd că tu nu mai ţii la mine.. Ideea e să le induceţi celorlalţi gândul că vor plăti scump dacă vă vor mai spune vreodată că aţi greşit.. îţi voi oferi un răspuns foarte competent şi pe măsura felului care bănuiesc despre tine că te caracterizează. Aceasta poate fi şi sub forma unor aplauze însoţite de o privire îngheţată şi plină de ură. Răspunsul rapid Ideea e să veniţi cu un răspuns atât de rapid şi de precis.” 9.8. (folosiţi salata de cuvinte) . „[Crezi că mai e cineva de acord cu ideea asta năstruşnică ?] 52.. Practic e o tactică de hărţuială. atunci poftim.. Interlocutorul va fi împins să renunţe şi să vă dea dreptate decât să mai îndure tortura de a vă citi răspunsurile întortocheate. „Deoarece eşti un intelectual adevărat. bla.” 10. Tactica flibustierului Înseamnă să vă sacrificaţi o imensă perioadă de timp şi să veniţi mereu cu răspunsuri de o foarte mare profunzime. o retragere fără o vorbă sau orice altă formă de şantaj emoţional.. Vei plăti pentru asta Dacă vi s-a demonstat că aţi greşit... „Dacă asta ai vrut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful