Budimpešta, glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i prometni centar zemlje.

Ima preko 1,7 milijuna stanovnika, što je manje od vrhunca dostignutog sredinom 1980-ih kada je imala 2,07 milijuna. Postala je jedinstveni grad 1873. godine spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava s Peštom na lijevoj (istočnoj) obali. Bila je drugim središtem AustroUgarskog Carstva koje se raspalo 1918. godine. Ovaj jedan od najljepših gradova Europe ima mnoge znamenitosti od kojih su Budimski dvorac, Andraševa avenija, Trg heroja u Budimpešti i Milenijska podzemna željeznica upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Povijest [uredi] Poznata povijest Budimpešte počinje s rimskim gradom pod imenom Aquincum, osnovanim oko 89. godine nove ere, na mjestu starijeg keltskog naselja blizu mjesta gdje je nastala Obuda. Aquincum je od 106. do kraja 4. stoljeća bio glavni grad provincije, donje Panonije. Na mjestu današnje Pešte je bio izgrađen grad Contra Aquincum (ili Trans Aquincum). Područje su oko 900. godine osvojili Mađari, koji su oko jednog stoljeća kasnije osnovali kraljevinu Mađarsku. Kada su je 1241. uništili Mongoli Pešta je već bila značajno mjesto, i brzo je ponovno izgrađena, a Budim je 1247. postao sjedište kraljevskog dvora te 1361. glavni grad Mađarske.

Turci su u 16. stoljeću osvojili veći dio Mađarske i prekinuli rast grada: Peštu su zauzeli s juga 1526. godine, a Budim 15 godina kasnije. Dok je Budim ostao sjedište turskog nadstojnika, Pešta je bila vrlo zapuštena do 1686. kada su je osvojili Habsburški vladari. Pešta je od 1723. bila sjedište administrativnog aparata kraljevstva, koji je najbrže rastao u 18. i 19. stoljeću, i potakao izraziti rast grada u 19. stoljeću. Spajanje tri distrikta pod jednu administraciju, koje je prvo propisala mađarska revolucionarna vlada 1849. je ubrzo potom, nakon ponovne uspostave habsburške vlasti, poništeno. Konačno je ovu odluku provela autonomna mađarska kraljevska vlada, uspostavljena po Austro-Ugarskoj nagodbi iz 1867. Broj stanovnika "ujedinjene" prijestolnice je porastao u periodu od 1840. do 1900. na 730.000. U 20. stoljeću je većina rasta broja stanovnika otpadala na predgrađa, Újpest (Nova Pešta) je više nego udvostručila broj stanovnika između 1890. i 1910, a većina industrije zemlje se koncentrirala u gradu. Ljudski gubici Mađarske tijekom prvog svjetskog rata, i kasniji gubitak više od polovice teritorija kraljevstva (1920.) je zadao samo privremeni udar broju stanovnika, a Budimpešta je postala prijestolnica manje, ali sada suverene države. Do 1930. je uža gradska jezgra brojala milijun stanovnika, uz dodatnih 400.000 u predgrađima. Oko trećine od 200.000 Židova u Budimpešti je ubijeno u nacističkom genocidu za vrijeme njemačke okupacije u drugom svjetskom ratu. Grad je znatno porušen u sovjetskoj opsadi tijekom zime 1944, a oporavio se tijekom 1950-ih i 1960-ih. Budimpešta je u 1980-ima podjelila sudbinu države kada je broj stanovnika smanjen usljed povećane emigracije i smanjenja nataliteta.

Bazilika sv. Stjepana u Budimpešti

Mađarsko narodno kazalište

Administrativna podjela Budimpešte (Budim - lijevo, Pešta - desno, Čepeljski otok XXI.)

Milenijska podzemna željeznica ispod Andraševe avenije, crtež iz 1896. UNESCO-va svjetska baština u Budimpešti su: Budimski dvorac s okolicom, obala Dunava, Andraševa avenija (Andrássy út) s Trgom heroja (Hősök tere) i Milenijska podzemna željeznica (najstarija u Europi). Zgrada mađarskog parlamenta izgrađena je u neogotičkom stilu i smatra se jednim od najboljih primjera historicizma. Nekad je bila najveća zgrada parlamenta na svijetu, a danas je još uvijek treća. S Bazilikom sv. Stjepana, najviša je zgrada u Budimpešti, a izgrađena je od kamena bihacita izvađenog u kamenolomima pokraj grada Bihaća u Bosni i Hercegovini. U njoj se nalazi Kruna sv. Stjepana. Bazilika sv. Stjepana u Budimpešti ima istu visinu kao i parlament (96 m) i u njoj se nalazi mumificirani ostaci prvog mađarskog kralja, Stjepana I. Ona je treća crkva po veličini u Europi. Ostaci rimskog grada Aquincuma su pretvoreni u arheološki muzej. Crkva sv. Matije u Budimpešti je iz 14. stoljeća. Bivša kraljevska palača je iznutra ukrašena prizorima bitaka Mađara od srednjeg vijeka do 20. stoljeća. U njoj se danas nalaze dva muzeja i Nacionalna knjižnica Szécheny. Palača Sándor je pretvorena u ured mađarskog predsjednika. Ribarski bastion (Halászbástya) je neogotička terasa s koje se pruža veličanstven pogled na grad. Memento park je jedinstven jer se u njemu nalaze samo skulpture iz komunističkog razdoblja mađarske povijesti (1949.-89.) Sinagoga u Budimpešti je najveća u Europi i druga u svijetu[1] Liječilište Szécheny u Budimpešti su najveće bolničke toplice u Europi Szécheny lančani most Muzej likovnih umjetnosti Koncertna dvorana Vigadó

Mađarsko narodno kazalište Most slobode Dvorsko kazalište Budima .Crkva sv. Elizabete Muzej primijenjenih umjetnosti New York Café Dvorac Vajdahunyad u gradskom parku u kojemu je smkešten Muzej agrikulture.

1241. preotet Turcima. Sveti. stoljeću. Mađarsko je kraljevstvo 1000. ali potučena je do nogu u Mohačkoj bitci od Turaka. U Pešti je 1848. koja je uključivala i Kraljevinu Hrvatsku i Slavoniju. Hrvatskom i Slovenijom. godine Tatari su opustošili zemlju i povukli se nakon godinu dana. a Mađarska je podijeljena na tri dijela: zapadom su vladali Habsburgovci. ali Habsburzi su zavladali cijelom Mađarskom. godinu dana kasnije je austrijska vojska ugušila revoluciju. Turci su 1541. godine osnovao kralj Stjepan I. Budim je 1686.Mađarska ili Madžarska je država u Srednjoj Europi. koji je poveo Mađare u Panonsku nizinu u 9. Prvi pisani zapis na mađarskom jest povelja o utemeljenju opatije u mjestu Tihany. osvojili Budim. Slovačkom... Franjo Rákóczi II. Ukrajinom. središnjim dijelom Turci.-1490. Njezini ju stanovnici zovu Magyarország. Srbijom. transilvanski kraljević. Karta Velike Mađarske 1867.).-1920. Zajedno s Poljskom. Mađarska je napredovala do europske razine pod kraljem Matijom Korvinom (1458. podigao je neuspješan ustanak protiv austrijske vlasti (1703. Austrijanci su srušeni i Lajos Kossuth je postavljen za guvernera. .). Graniči s Austrijom. Ipak. izbila revolucija i proširila se čitavom zemljom. Rumunjskom. Slovačkom i Češkom čini Višegradsku skupinu ili "Višegradsku četvorku" (V4). dok je istočna pokrajina Transilvanija (danas u Rumunjskoj) ostala kao jedino utočište mađarske kulture. Povijest [uredi] Podrobniji članak o temi: Povijest Mađarske Tradicionalno se vjeruje da je Mađarsku osnovao Árpád.-1711.

on imenuje predsjednika vlade. sa sjedištima u Beču i Pešti. Stvorena je dvojna monarhija. Iako predsjednik ima malu stvarnu vlast.admiral bez mornarice. Mađarska je postala članica saveza NATO 1999. Svaki . Budim i Óbudim. dragovoljno otišli s vlasti. ali vlast preotima Miklós Horthy koji tada od države čini političku zanimljivost. podigli ustanak protiv okupatora. pa nastaje metropola Budimpešta. godine. ali sovjetska je vojska ugušila pobunu i smaknula premijera Imrea Nagya. 1919. Mađari su 1956. Surađivao je s nacističkom Njemačkom. godine ujedinjuju se Pešta. Komunisti su 1990. ali Hitler je ipak preuzeo vlast u Mađarskoj 1944. Godinu dana kasnije Sovjetski Savez osvaja Mađarsku i postupno uvodi staljinizam. Austro-Ugarska prestaje postojati 1918. Predsjednik vlade bira ministre po vlastitom nahođenju. ali gubi dvije trećine teritorija i trećinu stanovništva. 1873. nalaze kompromisno rješenje s Habsburgovcima. godine.Mađari 1867. u Mađarskoj izbija komunistička revolucija. Mađarska dobiva nezavisnost. svibnja 2004. Politika [uredi] Budimpešta Predsjednika Mađarske bira parlament svakih 5 godina. te su održani prvi demokratski izbori. godine. Austro-Ugarska. godine. Tijekom njegovih četvrt stoljeća Mađarska je monarhija bez kralja kojom upravlja . a ušla je u Europsku Uniju 1.

Stranka mora osvojiti najmanje 5% glasova građana da bi ušla u parlament. gradskih županija (jednina je megyei város). Országgyűlés) jest jednodoman i ima 386 zastupnika. 20 tzv. jednina je megye). Ustavni sud od 15 članova ima pravo spriječiti zakone koje ocijeni neustavnima.kandidat za ministra mora proći otvoreno ispitivanje pred jednim ili više parlamentarnih odbora. godine). te ga predsjednik mora formalno prihvatiti. Državni izbori za parlament održavaju se svake 4 godine (zadnji su bili u travnju 2002. To najviše državno tijelo predlaže i odobrava zakone koje podastire premijer. Mađarski parlament (državni sabor. To su: Gradske županije Županije (sjedišta županija) Békéscsaba Debrecen Pentela Eger Jura (Győr)[1] Vašarelj Kapošvar Kečkemerac Miškolc Velika Kaniža Nyíregyháza Pečuh Sopron Bačko-kiškunska (Kečkemerac) Baranjska (Pečuh) Bekeška (Békéscsaba) Boršod-abaúj-zemlénska (Miškolc) Čongradska (Segedin) Bila [1] (Stolni Biograd ili Fejérska) Hajdu-biharska (Debrecen) Heveška (Eger) Jaziško-velikokumansko-szolnočka (Szolnok) Jursko (Đursko)-mošonjsko-šopronska (Juraili Đura) Komoransko-ostrogonska (Tatabánya) Nogradska (Salgotarján) Peštanska (Budimpešta) . Neki od značajnijih političara u Mađarskoj povijesti su: Lajos Kossuth Khuen-Héderváry Miklós Horthy Imre Nagy Pokrajine [uredi] Podrobniji članak o temi: Mađarske županije Mađarska je službeno podijeljena na 40 pokrajina: 19 županija (megyék. te glavni grad (főváros) Budimpeštu.

Balaton Diósgyőr . Zemljopis Podrobniji članak o temi: Zemljopis Mađarske Ravnice pokrivaju veći dio Mađarske ("Karpatski bazen"). a relativna izolacija karpatskog bazena ponekad izaziva suše. dok na zapadu zemlje leži veliko Blatno jezero. Druge velike rijeke su Tisa (mađ.7° C.Segedin Stolni Biograd Szolnok Sambotel Tatabánya Vesprim Jegersek [2] Šomođska (Kapošvar) Szabolčko-szatmársko-bereška (Nyiregyháza) Tolnanska (Seksar) Vesprimska (Vesprim) Zalska (Jagersak/Jegersek) [3] Željezna (Sambotel) Mađarska je podijeljena i na statističke regije i na 173 mikroregije. Klima je kontinentalna. "Tisza") i Drava (mađ. jezero Hévíz. Po pola ju dijeli Dunav (mađ. "Duna"). s hladnim i vlažnim zimama i toplim ljetima. Prosječna godišnja temperatura je 9. 1014 m). Osim toga. "Dráva"). Mađarska ima najveće termalno jezero na svijetu. dok na sjeveru uz slovačku granicu ima brda i planina (najviši vrh: Kékes.

Tihany Buda Transdanubia Hortobágy Hollókő Ostrogon Jura .

14. a najviše su grupirani u Budimpešti i gradovima u Središnjoj Mađarskoj. Rumunji (0. Strano vlasništvo i strane investicije u mađarske firme su česta pojava.6%).2%).Keszthely Esterháza Gospodarstvo [uredi] Podrobniji članak o temi: Gospodarstvo Mađarske Mađarska trenutačno ima jak gospodarski rast kako bi se uhvatio korak s Europskom Unijom.781 Rumunja . kojih je 5. Mjere gospodarske reforme. Sred.344 ima najviše u Sred. godini . a najmanje na sjeveroistoku. Zadunavlju te J.7%) i Srbi (0. godine postao drugi najveći dug među svim srednjoeuropskim zemljama u tranziciji.316. Hrvati (0. ima ih diljem Mađarske.8%). Stanovništvo [uredi] Podrobniji članak o temi: Stanovništvo Mađarske Oko 98% stanovništva govori mađarski. i J.730. još nisu uvedene.720. i J. kojih je 25. Alföldu. iako većina njih govori mađarski. Najbrojniji su po selima. Poljaka. 1. koje bi uključivale reforme zdravstva. a zemljopisno po sjeveroazapadu. kao što su Romi (4%). Nijemaca kojih ima 120. Vanjski dug Mađarske je 2000.691. Kinezi.glavni problemi u 2001.619. je najviše u Budimpešti. najviše ima u Budimpešti. Zadunavlju te u J. Grka. najviše ima u Središnoj Mađarskoj.9%). Mađarskoj. Zap. ugro-finski jezik koji nije u srodstvu ni s jednim susjednim jezikom. kojih je 2. Alföldu. pa izravne strane investicije ukupno čine više od 23 milijarda dolara od 1989. Privatni sektor pokriva više od 80% BDP-a. Slovaci (0. Inflacija i nezaposlenost . Od ostalih manjina. godine. Hrvata.144. Roma ima 205. valja navesti Arape kojih je 2.915. Židovi kojih je 1.367 i Bugare kojih je 2. kojih je 6. Nijemci (2. poreza i lokalne samouprave. Postoji više etničkih manjina.znatno su se smanjile.065 Armenaca najviše ima u Budimpešti.

godine diljem Mađarske osnivale su se mjesne organizacije Antifašističkog vijeća Slavena u Mađarskoj s odgovarajućim hrvatskim. Mi nikada nećemo zaboraviti i zatajiti naš maternji jezik. Mađarska ima najveću Židovsku vjersku zajednicu (0. regijama i u J. Hrvatski jezik je naš maternji jezik. Hrvati u Mađarskoj [uredi] Podrobniji članak o temi: Hrvati u Mađarskoj Poslije 1945.393 Ukrajinaca je najviše u Budimpešti i Sj. Srbija (u Vojvodini) i Ukrajina (Zakarpatski kraj). 2. Neke susjedne zemlje imaju znatne mađarske manjine. Hrvatska zemlja je u Jugoslaviji.2%) u Srednjoj Europi. Mađarskoj i Z. Kultura [uredi] Podrobniji članak o temi: Kultura Mađarske Književnici [uredi] Nikola Zrinski (Zrínyi Miklós) Endre Ady Ferenc Molnár Imre Kertész Skladatelji [uredi] Franz Liszt Béla Bartók . otvaraju se nove prosvjetne ustanove. I mi smo Hrvati.832 Slovenaca je najviše u Sr. gradu. Zadunavlju. škole. Slovačka. 7. Alföldu [4]. razred narodnih škola sa hrvatskim narodnim jezikom i za škole s mađarskim nastavnim jezikom u kojima se obučava hrvatski jezik. "Hrvatski narod živi u Hrvatskoj.ima najviše u gl.079 Rusina ima ponajviše u Budimpešti. Mnogo Hrvata živi u našoj domovini. Mi hrvatski govorimo. U duhu prijateljstva i dobrosusjedskih odnosa između tadašnje Mađarske i Jugoslavije. to jest kalvinista (20%) i luterana (5%). Glavna religija u Mađarskoj je katoličanstvo (67. slovenskim i slovačkim sekcijama spomenute krovne organizacije. 39. Tijekom 1945. Kroz toliko godina sačuvali smo naš lijepi maternji jezik i naše narodne običaje. klubovi. Alföldu. pogotovo Rumunjska (u Transilvaniji). 7. Odavna su naši stari doselili u ove krajeve. Najviše ih ima u Baranji i Bačkoj. Naša domovina je Mađarska. Svatko voli svoj maternji jezik.." [5]. sjeveroz.5%). s dopuštenjem ministra za bogoštovlje i javno obrazovanje Mađarske u Budimpešti je 1946.266 Slovaka su najviše u sj. Bekeškoj i Peštanskoj županiji. Hrvati su Slaveni. a postoji i velik broj protestanata.. 4. godine tiskan "Hrvatski bukvar i Čitanka za I. srpskim. godine za pripadnike manjina.350 Srba najviše ima u Čongradskoj i Peštanskoj županiji.

smještena na lijevoj obali rijeke.kolijevka čardaša Budimpešta je dama koja stari. tipične kuće sa slamnatim krovom.već godinama prisutni svi svjetski lanci i robne marke. Iz starog..Pristojna i poznata nam kuhinja.posebno u središtu grada . provjeravajte račune koje potpisujete! . ali i mnogo više od toga – dovoljna je jedna večer uz tokajac i cigansku glazbu čarde da zavolite ovaj grad. ali s vremenom polako nestaju razlike između starih fragmenata crkve Sv. cijene više nisu za Istočno tržište kao nekada . Zašto ići ..... .. za sladokusce nezaobilazni Gerbaud .Shopping .Puno bazena sa termalnom vodom u samom gradu . na žalost.. Ovaj «biser Dunava».. starih nepunih stotinu godina. poviješću bremenitog Budima..Razvikane turističke Csarde (Čarde) ... a prije par godina statistika je pokazala prosijek od 1.Posjet Puszt-ama..Obilasci obližnjih dvoraca . ali nastoji sustići Europu čak i po godinama.Neki kvartovi su zapušteni i prljavi. Matijaša i kamenih ukrasa Ribarske tvrđave. u javnom prijevozu .5 psa po glavi stanovnika u Budimpešti ..stoga pazite gdje gazite! .Ukoliko ste spremni za piće platiti iznos cijele runde u obližnjem kafiću. bilo izletnički ili restoran / pub / disco. ravnice s imanjem. konji.Vožnju kroz grad .. brojnim mostovima za nekoliko se trenutaka ulazi u vrevu dvadesetog stoljeća kojom odiše Pešta.. Njene zgrade čuvaju i dalje priče romantične prošlosti. Što izbjeći .. slobodno prihvatite poziv "Ljepotica s ceste".Grad koji njeguje uspomene na svoju povijest .Kradljivci i džepari na cesti. pravi je svjetski grad s modernim zgradama i prometnim ulicama. priroda.Vožnja brodom po Dunavu.BUDIMPEŠTA ..

počinje i završava u Budimpešti. Predivni glavni grad Mađarske nalazi se na srednjem toku Dunava. Noćni život Budimpešte je raznolik: od kazališta. Prvo naselje na mjestu današnje mađarske metropole sagradili su Kelti na padinama planine Gellert u 1. do pivnica sa lokalnim mađarskim melosom ili kabare predstava nalik onim u Parizu. Želite li grad razgledati noću. Raspadom Austro-Ugarske monarhije Budimpešta je postala prevelik glavni grad male zemlje koji je nepovratno izgubio svoju nekadašnju međunarodnu ulogu. ne propustite posjetu bogatoj Nacionalnoj galeriji. ili šetnju romantičnim ulicama Starog grada. Nove investicije oživjele su grad a sjajna stara Budimpešta se restaurira. kazališta. a arheološke iskopine svjedoče o tome kako je kraj bio gusto naseljen.07 milijuna. sa Peštom. Ljepota grada ono je što ga određuje: široke avenije. baleta. a sama Budimpešta ih ima oko petnaest koje su u funkciji. koji su se spojili u jedan grad. kada je imala 2. na lijevoj (istočnoj) obali. spajanjem Budima i Obude.7 milijuna stanovnika. Matije. Iako je oko 30 tisuća zgrada uništeno tokom drugog svjetskog rata i u revoluciji 1956. Postala je sjedinjeni grad 1873. ostarjeli svjedoci neke davne prošlosti i dalje odolijevaju zubu vremena u obliku arhitektonskih detalja na antičkim konstrukcijama.stoljeću prije Krista. Grad odiše posebnom ljepotom noću kad se upale svjetla na dunavskim mostovima pa je veče idealno vrijeme za romantičnu šetnju starim ulicama ili plovidbu brodom za razgledanje. Vjerovatno ste čuli priču o dva grada. Sve što se događa u zemlji. Budimpešta je glavni grad Mađarske i glavni politički. Budimpešta nudi bogat noćni program: od opere. vijeku i katedralu sv. ali na pomolu su bila još teža vremena. što je manje od vrhunca dostignutog sredinom 1980-ih. a svakako pogledajte i Kraljevsku palaču sagrađenu u 13. industrijski i trgovački centar zemlje.Budimpešta nudi veličanstvenu raskoš starih vremena. Mađarska je poznata po starim ljekovitim termalnim banjama. Toplice su važan deo mađarskog turističkog identiteta i turističke ponude koja se gotovo poistovećuje sa njima. Nekadašnji Pariz Istočne Europe danas je u mnogo čemu veza između Istočne i Zapadne Europe. prelijepi parkovi. predlažemo vam brod. Naselje se zvalo Ak Ink što znači „vrelo bogato vodom“. Danas mađarske banje privlače i one kojima je zaista potrebna terapija kao i turiste koji žele da se opuste i iskuse blagotvorno djelovanje termalnih voda.Pariz Istočne Europe. Ima preko 1. stara zdanja sa obje strane reke i skladna mješavina arhitektonskih stilova s pravom su mu dali nadimak Pariz Istočne Europe. opere. bogat kulturni život i s pravom nosi laskavi nadimak koji sada već pripada nekom drugom vremenu . Budimu i Pešti. Mađarska je poznata po starim ljekovitim termalnim banjama. a sama Budimpešta ih ima oko petnaest koje su u funkciji. Drugi svetski rat prouzročio je ogromne štete gradu koji se još nije prilagodio novonastalom položaju na političkoj karti svijeta. kao i prelijepe mostove. ako ste ljubitelj umjetnosti. na desnoj obali Dunava. baleta do pivnica sa lokalnom kuhinjom i . Tridesetih godina prošlog stoljeća grad je počeo da se oporavlja od posljedica Prvog svjetskog rata. Osim divnih zdanja s obje strane Dunava.

Drugi odlaze na sjever i uživaju u ljepoti povijesnih gradića uz Dunav. Dva najpoznatija mađarska jela gulyás leves (gulaš) i csirke paprikás (pileći paprikaš) ne bi bila ono što jesu bez tog bogatog crvenog začina. a začas ćete stići gdje god da krenete. vinograda i neobičnih sela koja okružuju područje oko jezera Balaton . . stoljeću kada je Auguste Escoffier doneo taj mljeveni crveni prah iz Szegeda u Monte Carlo i predstavio ga kao mađarski začin. U Budimpeštu svakako treba otići više puta. što vam svakako preporučujemo barem za prvu posjetu i upoznavanje sa metropolom kojoj ćete se sigurno vratiti. Javni gradski prijevoz je jedna od stvari kojom se Budimpetšta svakako može pohvaliti.od lagane i slatkaste do vatrene. Većina turističkih agencija nudi paket aranžmane za Budimpeštu. Iako se bogat ukus paprike u potpunosti rastapa tek u vrućem ulju.. iskusne mađarske kuharice upozorit će početnike da papriku koriste oprezno. MJESTA KOJA NE SMIJETE ZAOBIĆI . HRANA Širom svijeta mađarska kuhinja poistovjećuje se sa ukusom crvene paprike. Budimpešta nudi više nego dovoljno za nekoliko produženih vikenda. Od tada je paprika ključni sastojak mađarske nacionalne kuhinje što uključuje sve njene varijante. Neki posjetioci putuju i dalje na jugozapad u istraživanje ostalih mađarskih banja. Ako vas put vodi na drugu stranu rijeke. Cijena je korektna. a to nije problem jer nije daleko od Hrvatske. Slava mu je zagarantirana u 19. Savjetujemo vam da Budimpeštom putujete podzemnom željeznicom.muzikom.. nemojte da brinete jer podzemna železnica odavno vozi ispod Dunava i spaja dva historijska grada u jedan grad budućnosti.najvećeg jezera srednje Europe.

1. duga pješačka ulica koja vodi od Vorosmarty trga do Elizabetinog mosta. 2. stoljeća. 5. Od simbolične skulpture nultog kamenog kilometra koja je delo Miklósa Borsosa na tom trgu računaju se dužine glavnih mađarskih puteva. Osim poznatih prodavaonica i parfumerija pronaći ćete i više manjih prodavaonica koje nude zanimljive ručno izrađene predmete.najveća europska sinagoga bizantsko-marokanske ljepote generalno je restaurirana nakon što su je mađarski i njemački nacisti demolirali u drugom svjetskom ratu STVARI KOJE TREBA DA URADITE . 4. Još uvek se zove Fô utca. Nagy sinagoga . a sa njegovih tornjeva pruža se nezaboravan pogled na Dunav i sjeverni deo Pešte. važan rimski put je vodio od današnjeg Lančanog mosta do Aquincuma. bogata Nacionalna galerija .ako ste ljubitelj umjetnosti izdvojite dovoljno vremena jer je galerija zaista velika i zanimljiva 3. Ribarski bastion na Budimu (Halaszbastya) sagrađen je početkom 20. Nekad davno. što znači glavna ulica i kreće od Clark Ádám trga na budimskom kraju Lančanog mosta. Óbude. U srednjem vijeku taj put je postao glavna ulica predgrađa Budima koja je vodila do Kraljičinog grada. Vaci utca je srce moderne Budimpešte.

godine. 5. Danas Gerbeaud može da primi 330 gostiju u svoje raskošno uređene salone.Uzmite fotoaparat i uslikajte prekrasnu panoramu Pešte upotpunjenu mostovima preko Dunava. ili jednostavnije: na kraju šetnje Vaci ulicom odmorite se uz kavu i kolač u Gerbeaudu.jedno od najvećih kupališta u Evropi. Placebo.jednoj od najstarijih i najpoznatijih slastičarnica u Europi čiji počeci datiraju iz 1858. Žuto označene linije metroa označavaju relaciju koja obuhvaća staro gradsko jezgro i povezuje najznamenitije dijelove Budimpešte uz nezaboravan doživljaj vožnje u gotovo muzejskim primjercima vagona. Vožnja žičarom na Budim . Adresa je Vorosmarty ter 7. Budimpešta je. Nick Cavea. Radiohead.1. Lociran je na najljepšem otoku na Dunavu i ulazi u petnaestu godinu postojanja. poznata po velikom muzičkom festivalu Sziget. 2. Kako se uspinjača diže. tako je panorama sve ljepša i potpunija. Hrabro zakoračite kroz snijeg i uskočite u vreli bazen. između ostalog. Oasis. Nikako nemojte da propustite vožnju najstarijim dijelom budimpeštanskog metroa. jednom od najvećih muzičkih događaja Europe. Tokom godina nastupe su imala eminentna muzička imena poput Davida Bowiea. Roberta Planta. Prodigy. Poseban doživljaj je kupati se u vanjskom bazenu kada je vani temperatura ispod nule. . Obavezno pojedite komad neke od slavnih torti (najtraženije su Esterházy i Doboš) u Gerbeaud Cukraszda . Széchenyi Gyógyfürdo . a ljeti još toliko na terasu. 4. The Cure. Iggy Popa. 3.

Salamander. Esprit. New Yorker. Osim prodavaonica karakterističnih za ovaj grad. Promod. postoje i veliki trgovački centri poput Duna Plaza i Westend City Center u ulici Vacite. ali može se desiti da je poneka radnja vikednom zatvorena.Franc Ferdinand. U glavnoj trgovačkoj ulici. NOĆNI PROVOD . 7. C&A i mnoge druge firme. Muse i mnogi drugi. Vaci. ako imate priliku. Scissor Sisters. Do njega možete stići linijom metroa M2. Preporučujemo tržni centar Arkad koji se nalazi na trgu Őrs vezér. Benetton. I subotom i nedjeljom je sve otvoreno.. Rakoczi i Vaci. Tržni centar je ogroman tako da će vam trebati cijelo popodne da ga obiđete. Dućani rade do 21h. možete naći Mango. Cijene su mnogo pristupačnije od naših. a pauzu možete napraviti u nekom od kafića ili restorana brze hrane. a kafići i duže. kao i vrlo popularni H&M. Mammut u ulici Szena. I na kraju. nalazi se tržni centar WestEnd sa preko 400 prodavnica. Kupovina je uvijek veoma atraktivna za turiste. Pušenje je samo ponegdje dozvoljeno. Mexx. Slayer. samo dvije stanice metroa plavim vlakom od ulice Vaci. Promod. na stanici Nyugati. a odmah pored je i velika Ikea. 6. Korn. na zimskim rasprodajama možete naći čak tri puta jeftiniju garderobu nego u nas.000 ljudi. Basement Jaxx. posjetite proljetni festival vina u Budimpešti. Humanic. Pretprošle godine festival je posjetilo 385. U Arkadu možete naći većinu popularnih brendova: Nike. H&M. Ako u Arkadu niste našli sve što vam srce želi. Najatraktivnije prodavaonice uglavnom su u donjem gradu između ulica Andrassy.

Klub prima oko 700 ljudi.. Subota je i dobra prilika da okusimo noćni život Budimpešte. nažalost.. Clubberi su različitih profila: od gabaritnih Mađarica do skockanih cica. opet nas očarava kolosalnošću i snagom.. Svježina rijeke malo nas je vratila u život. sastoji se od glavnog dance floor-a i galerije duž zidova. Navikli na pozitivne reakcije domaće publike. uticali su da se sjajno provedemo i vratimo se u hotel sat vremena prije napuštanja soba! Neispavani i malčice sluđeni. Uživamo makar u divoti fasade i veličanstvenom prizoru. šarmantni dj koji pozitivno zrači i intenzivira dobro raspoloženje i utiske koji su nas tog dana ispunili srećom. V-Sag. tonemo u jastuke i . Vlakovi prometuju svake 2 minute i voze brzinom svjetlosti s kraja na kraj grada. Poštujemo kodeks obaveznog izuvanja. Sjedamo u čajanu u Vaci ulici. poslije londonskog. primjećujem mali nedostatak emocija. Odabrali smo klub Dokk.Budimpeštanski metro je. ali atmosfera je osrednja. na kom se svakog ljeta održava čuveni Sziget festival. i savršeno funkcionira. Progressive house pun zavodljivih vokala. koji ostaje u sjećanju kao inspiracija da slijedeći put ne propustimo posjetu ovom remek – djelu. neobičnu oazu mira. Ogromna gotska građevina u više boja. krećemo dalje u šetnju po Budimpešti. od underground likova do dizelaša novog doba. privremeno zatvorenu za posjetioce. Na sredini lokala nalazi se dio na visini od 1m. pa nastavljamo da izbliza vidimo zgradu Parlamenta koju smo dan ranije vidjeli kao detalj panorame. sa istočnjačkim tepisima i jastucima.. sa bordo i zelenim detaljima..U blizini je Bazilika Svetog Ištvana.. u kom nastupa zvijezda grčke progressive scene. Muzika je odlična. drugi najstariji u Evropi. Oko ponoći sjedamo na posljednji vlak i krećemo put Obudai otoka u centru grada. Cijene pića su slične našim.

Sabiremo brojne i raznorodne utiske proživljene za tjedandana i shvaćamo da se moramo vratiti još koji put. .pijuckamo detox čaj od nepoznatih biljaka...

istok je pripao kneževini Transilvaniji. Budim zapadni granični grad 1686 povratak Budima i Pešte kneževim vojnim snagama uz princa Eugena od Savoyena. mađarska vojska biva potučena i uništena. objava rata privremene vlade Njemačkoj 1945 Crvena armija osvaja Mađarsku 1949 20.Mađarska povijest 986 ime zemlje je dobila po 7 istočnih plemena mađara 997 – 1038 Stjepan I. a sredina je pripala turcima 1541 – 1686 vlast turaka s Osmanskim carstvom.zapad su dobili habsburgovci.razvoj staleške države 1370 ujedinjenje kraljevstva Mađarske i Poljske 1448 – 1490 borba protiv osmanskog carstva. osvajanje Beča 1514 seljački rat 1526 u bitci kod Mohácsa. proklamacija republike 1920 Trianonski ugovor: Mađarska gubi dvije trećine državnog teritorija i jednu trećinu svog građanstva 1938 prva bečka arbitraža: povratak naseljenog područja mađarima u Slovačkoj 1940 druga bečka arbitraža: povratak dijela Transilvanije mađarima 1941 Mađarska proglašava rat sa Sovjetskim savezom 1944 zauzimanje Budimpešte njemačkim vojnim snagama. vlast Habsburga nad cijelom Mađarskom 1703 – 1711 borba za neovisnost i vlast protiv habsburgovaca u Transilvaniji 1836 mađarski postaje državni jezik 1848/1849 revolucija vodi do proklamacije neovisnosti 1867 Pešta postaje parlamentarno sjedištem Austro-ugarske monarhije 1916 knez Karlo Habsburg I. zemlja je podijeljena na tri dijela . proglašen je zadnjim mađarskim kraljem (Karlo IV.. Stjepan): Donošenje Ustava Narodne Republike Mađarske .osnivač i prvi mađarski kralj 1241/1242 napad mongola 1368 – 1437 Sigismund von Luxemburg .) 1918 građansko-demokratska revolucija. svetac . kolovoza (sv.

kolovoza: Početak mađarskog ustanka koji je 04. Predlaže izmjene i dopune Zakona o privatizaciji Ine kao neku vrstu “privremene mjere” dok se ne okonča suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Iznimno vrijedne koncesije Zašto je MOL pod svaku cijenu htio preuzeti Inu? Dokumenti koje smo dobili dokazuju da je to zbog hrvatskih istraživačkih polja koja samo na području Slavonije kriju. Otkud? Nakon promjene vlasti u Mađarskoj. 19. 1989. plin) gotovo u cijelosti ovisila o SSSR-u. vlada SAD-a poslala je svoje geologe da istraže ima li nafte i plina. koja je dotad energetski (nafta. Sporazum je stupio na snagu početkom 1990.. godine. S mađarske strane. što je protivno zakonodavstvu EU-a. studenog: Mađarska pristupa Europskom vijeću. a u skladu s njegovim odredbama. Rezultat toga je sporazum američke i mađarske vlade o “Znanstveno-tehničkoj suradnji i transferu tehnologija”. svibnja: Mađarska pristupa EU Malo ekonomije Hrvatska naftna kompanija Ina političkom je voljom predana mađarskome MOL-u. 23. a s mađarske ministar vanjskih poslova Gyula Horn. i u kojim količinama. lipnja: povlačenje Crvene armije 1999 12. odakle je uvozila energente. tada državno monopolističko poduzeće. 86 milijuna barela nafte. kojega USKOK sumnjiči da je uzeo 10 milijuna eura mita od MOL-a. koji je s američke strane potpisao tadašnji ministar trgovine John Whitehead.listopada proglašenje Republike i time kraj Narodne Republike Mađarske 1990 6. nova. prema američkim istraživanjima. studenog završio krvavim potiskivanjem od strane sovjetskih trupa 1957 – 1989 Socijalistička Narodna Republika sa jednostranačkim sistemom 1989 11. . a što je MOL-u i te kako dobro poznato. čime su Mađari “kupili” većinska upravljačka prava u Ini iako nemaju većinski vlasnički udjel u hrvatskoj kompaniji. prvi slobodni izbori 1991 izlazak Mađarske iz Varšavskog pakta. 904 milijarde kubičnih metara plina i 28 milijuna barela tekućeg plina! Iz raspoloživih dokumenata razvidno je da je golema vrijednost koncesija za istraživanje i eksploatiranje nafte i plina na području Hrvatske. Vlada RH pokušava post festum sakupiti “proliveno mlijeko” (neprikladnim) zakonom po kojemu nitko osim hrvatske države ne bi mogao imati više od 49 posto Ininih dionica. demokratski izabrana vlada Republike Mađarske. ožujka: Mađarska pristupa NATO-u 2004 1. rujna: Mađarska otvara svoje granice za njemce iz DDR-a. obratila se za pomoć SAD-u.1956 23. na teritoriju Mađarske. nositelj istraživanja bio je upravo MOL.

. Mađari su sva ležišta nafte i plina proglasili vlasništvom države (naroda) na čijem se teritoriju nalaze. Inače. na svim istraživačkim poljima. dakle. O neotkrivenim količinama. radi kojih su Mađari navodno čak podmitili Sanadera s nimalo skromnih 10 milijuna eura kako bi pribavili upravljačka prava nad Inom.Trogodišnji rad Tijekom trogodišnjeg istraživačkog rada otkrivena su velika ležišta nafte. na čiju eksploataciju hrvatska naftna kompanija ima isključivo pravo! MOL je. Naknadna bitka Interes MOL-a za hrvatsku Inu motiviran je. jer s upravljačkim pravima mogu na teritoriju cijele Hrvatske. bušiti i eksploatirati naftu i plin. kako svjedoče dokumenti kojima raspolažemo. Uostalom. ali ni Zagrebačku burzu. plina. Mađarska je vlada prije privatizacije MOL-u oduzela sve koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina. Najveće količine. Zato se sada vodi naknadna bitka Vlade RH za Inu. a u koncesiju dala samo postojeće izvore nafte i plina. golemim zalihama nafte i plina (prirodnog. te neznatno Austrije i Srbije (Vojvodine). odnosno država u njegovo ime. I tu sada dolazimo do točke koja je Inu učinila iznimno zanimljivom Mađarima. pa bi i neotkrivena ležišta nafte i plina morala ostati u hrvatskim rukama. na kojoj se trgovalo dionicama Ine. (i koje su ostale dostupne užem krugu ljudi). najveće količine i nafte i plina koncentrirane su upravo na hrvatskom dijelu panonskoga bazena. jer se to područje dominantno proteže teritorijem Hrvatske (55 posto). što je najvažnije. i to po tržišnim cijenama. Slovenije (8 posto). nalaze se na predjelu Zala−Drava−Sava (404802). rasvjetnog). jer je po Ustavu vlasnik svih prirodnih rudnih bogatstava narod. hrvatska kompanija nikad nije informirala svoje dioničare. 2003. I. dao najbolju ponudu za 25 posto plus 1 dionicu Ine i postao njezinim suvlasnikom! Znali su da će im se to ulaganje višestruko isplatiti. a tek manjim dijelom područjem Mađarske (22 posto). tekućeg. tekućeg i rasvjetnog plina na području “Panonian Basin Province” (4048−Panonski bazen). upravo zahvaljujući tim povjerljivim (privilegiranim) informacijama s kojih je oznaka tajnosti skinuta tek 2001. Mađarska je upravo tako učinila s MOL-om nakon njegove privatizacije − oduzela im je sva neotkrivena (neaktivirana) istraživačka i eksploatacijska polja. odnosno u dravskoj i savskoj depresiji. BiH (10 posto). Slijedeći savjet američke vlade i iskustva zemalja EU-a. zanimljivo. navodno se investicije koje su zaključene u Hrvatskoj nakon njezina ulaska u EU ne mogu otkazati ili zaustavljati.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful