Războiul rece; crize și conflicte

     


    

Definiție Cortina de fier Cronologie 1947-1949 NATO Tratatul de la Varșovia Blocada Berlinului Războiul Coreean Criza Suezului Criza rachetelor cubaneze Războiul din Vietnam Războiul de șase zile Războiul din Afganistan

adică de descurajare și blocare reciprocă. La nivel militar-politic a fost o confruntare între North Atlantic Treaty Organization (NATO. . Într-un grup se aflau URSS și aliații ei. La nivel ideologicopolitic. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) și Pactul de la Varșovia. nu s-a ajuns și nu se putea ajunge la un război „cald”. la o confruntare convențională. datorită faptului că ambele supraputeri s-au dotat cu arme atomice și nucleare. „societatea deschisă”) și regimurile comuniste totalitare (așa-numita „societatea închisă”). ceea ce a creat o situație strategică de „deterrence”. s-ar fi ajuns la o distrugere reciprocă totală și la o catastrofă mondială. Din punctul de vedere al studiilor strategice. care s-a dezvoltat după al Doilea Război Mondial între două grupuri de state care aveau ideologii și sisteme politice diametral opuse. a fost o confruntare între democrațiile liberale occidentale (așanumita „lume liberă”. În caz contrar. deoarece nu s-a ajuns la confruntări directe militare dintre supraputeri (care ar fi constituit un război „cald” sau și „fierbinte”). Înfruntarea dintre cele două blocuri a fost numită „Războiul Rece”. La nivel economic a fost o confruntare între capitalism și socialism. numiți și „Blocul occidental sau apusean”. Celălalt grup cuprindea SUA și aliații lor.  Războiul Rece (1947-1991) A fost o confruntare nonmilitară (care totuși a cauzat cursa înarmării) limitată. cărora li se mai spunea și „Blocul oriental sau răsăritean”.

crize și conflicte   Expresia . el observa că războaiele reci și cele fierbinți se disting în principal prin modul în care se sfârșesc..război rece’’a fost consacrată de către scriitorul spaniol din secolul al XIV-lea Don Juan Manuel..Războiul rece.Războiul care este extrem de crud și foarte fierbinte se sfârșeste fie cu moarte ..fie prin pace. în timp ce un război rece nu aduce nici pace și nici nu cnoferă onoare acelora care l-au inițiat. .război rece” a fost popularizat de către ziaristul american Walter Lippmann și a intrat în limbajul uzual în 1947.Descriind conflictul dintre creștinătate și islm.’’ Termenul de . .

 W. de către ministrul român de externe. sintagma a fost utilizată. iar din 1920 a început să fie asociat cu limita vestică a sferei de influență a Uniunii Sovietice. iar în câțiva ani ea avea să dispară complet. la Marea Adriatică.crize și conflicte   Cortina de fier Este o sintagmă des folosită pentru a desemna linia de demarcație în Europa între Europa Occidentală și Europa Răsăriteană. ocazional. și contele Lutz Schwerin von Krosigk. Grigore Gafencu de ministrul german al propagandei. Însă "cortina de fier" nu a intrat  în uz curent decât în urma celebrului discurs al lui Winston Churchill din 5 martie 1946. Joseph Goebbels.Războiul Rece. din perioada Războiului Rece. lăsând locul unei intense dușmănii între cele două superputeri. în care a remarcat: "De la Stettin. ce avea să definească Războiul Rece.Churchill . Alianța americano-sovietică din timpul celui de-al Doilea Război Mondial se răcise deja considerabil când Churchill rostea aceste cuvinte. până la Trieste. Termenul de "cortină de fier" fusese folosit încă din 1919. (Statele Unite și Uniunea Sovietică). la Marea Baltică. cu sensul de "barieră impenetrabilă". o cortină de fier a coborât de-a curmezișul continentului". În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Doctrina Truman" condamna pe Iuliu Maniu si promite asistenta americana intreaga conducere a Partidului oricarei natiuni amenintate de National Taranesc la "temnita comunism grea pe viata  • 5 iunie . Este proclamata apoi de toate tarile satelite.In Romania. sentinta in procesul "marii Germaniei in doua state tradari nationale": comunistii il  • 12 martie . negociat antagonica si bipolara. reunite intr-o Conferinta la Paris   1947 . regele Mihai Marshall pentru cooperare cu este obligat de comunisti sa Europa.In locul Cominternului (desfiintat la 22  • 10 februarie . lui Jdanov.crize și conflicte • 27 septembrie .Esecul aprilie 1956 conferintei Celor Patru la Moscova precipita ruperea  • 11 noiembrie . printr-o Conferinta a 21 natiuni Cominformul va dura pana in  • 10 martie-25 aprilie . preconizand o lume Bulgaria si Finlanda.La Paris se mai 1943) este creat de sovietici semneaza Tratatul de Pace cu Cominformul. Romania. refuzat de sovietici si abdice. care adopta Tezele Italia. Ungaria. 30 decembrie.Războiul rece. La republica populara 22 septembrie va fi acceptat de 16 state occidentale.Anuntarea Planului  .

Iugoslavia este exclusa proclama statul Israel.Proclamarea de SUA si URSS.5 milioane Cehoslovacia. al carei guvern va fi  • 3 iunie .crize și conflicte • 23 iunie .David Ben Gurion Stalin. dar atacat de Republicii Coreea (Coreea de statele arabe Sud). de catre americani.Instalarea Aprovizionarea cu produse unui guvern comunist in vitale a celor 2.Blocarea decatre sovietici a cailor de intrare in Berlinul de Vest. din Cominform recunoscut in zilele urmatoare  • 15 august .Războiul rece. urmata de locuitori se va face pana la 4 sinuciderea ministrului de mai 1949. Vest.Ruptura Tito • 14 mai . Externe Jan Masaryk si de printr-un pod aerian demisia presedintelui Beneš  • 28 iunie .Este stabilit recunoscut de ONU ca fiind al statutul politic al Germaniei de intregii Coreei.  • 21-25 februarie . plasata sub control aliat  1948  .

Crearea Republicii Federale a Germaniei.crize și conflicte 1949     29 ianuarie . rezultata din unirea celor trei zone aliate. cuprinzand 12 state • 23 mai .Războiul Rece. dupa ocuparea  orasului. iar guvernul nationalist  chinez se va instala in insula Formoza (Taiwan) • 4 aprilie .ONU decide sa plaseze Ierusalimul sub statut international.Instalarea la Pekin a guvernului comunist al lui Mao Tze Dun. ca replica la Planul Marshall.Formarea la Washington a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). format din URSS si cinci tari satelite  • 25 martie . RFG este primita la 11 noiembrie in blocul occidental • 14 iulie . a Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER). La 1 octombrie va fi proclamata Republica Populara Chineza.Crearea la Moscova.Explozia primei bombe atomice sovietice • 7 octombrie .Proclamarea Republicii Democrate Germane in zona sovietica • 10 octombrie . dar statul Israel isi va proclama aici capitala peste cateva saptamani . Prin alegerile din august devine cancelar Konrad Adenauer.

dacă ar fi necesar. Alianța s-a format din state independente. credibile și eficiente . RFG a devenit membra NATO. La constituirea ei.crize și conflicte    Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză și OTAN în franceză) este o alianță politico-militară stabilită în 1949. Olanda si SUA. Danemarca. ideea de baza a alianței. Inițial. capabilă să descurajeze și. Canada. Italia. Luxemburg. Marea Britanie. Portugalia. menținută timp de peste 50 de ani. să raspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre. iar la 6 mai 1955. aceste state au fost: Belgia. interesate în  mentinerea pacii si apararea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare. au aderat la tratat Grecia si Turcia. La 18 februarie 1952. prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat în Washington la 4 aprilie 1949.Războiul Rece. Islanda. Franța. Actualmente cuprinde 19 state din Europa și America de Nord. Norvegia. era aceea a realizării unei apărări comune.

Pactul și-a încetat existența pe 3 martie 1991 și a fost în mod oficial dizolvat la întâlnirea de la Praga.crize și conflicte   Pactul de la Varșovia sau Tratatul de la Varșovia.Războiul Rece. Crearea Pactului de la Varșovia a fost grăbită de integrarea Germaniei de Vest "remilitarizată" în NATO prin ratificarea de către țările ocidentale a Înțelegerilor de la Paris. pe 1 iulie 1991. cooperare și asistență mutuală a fost o alianță militară a țărilor din Europa Răsăriteană și din Blocul Răsăritean. care voiau să se apere împotriva amenințării pe care o percepeau din partea alianței NATO (care a fost fondată în 1949). numit în mod oficial Tratatul de prietenie. . Tratatul de la Varșovia a fost inițiat de către Nikita Hrușciov în 1955 și a fost semnat la Varșovia pe 14 mai 1955.

Zonele de ocupație după război Blocada Berlinului . operațiune cunoscută sub numele de Operațiunea Vittles. Criza a luat sfârșit atunci când Uniunea Sovietică a permis sosirea ajutoarelor americane. Blocada Berlinului a fost una dintre cele mai mari blocade din istorie.Războiul Rece. care erau trimise pe calea aerului în Berlinul de Vest.crize și conflicte   Blocada Berlinului (24 iunie 1948– 11 mai 1949) a fost una din primele crize majore internaționale ale Războiului Rece. marcată de momentul când Uniunea Sovietică a blocat accesul rutieda r și feroviar către Berlinul de Vest. britanice și franceze.

. R.27 iulie 1953). armata chineză intervine pentru Coreea de Nord. După o desfășurare favorabilă a evenimentelor pentru sudiști. înclinând balanța victoriei spre Coreea de Nord. Se încheie cu un armistițiu între Coreea de Nord și Coreea de Sud. acesta restabilind granițele inițiale.P. la data de 19 octombrie 1950. care a antrenat și alte state (SUA.Războiul Rece.crize și conflicte Războiul coreean făce parte din Războiul Rece și se referă la conflictul militar dintre Republica Populară Democrată Coreea și Coreea de Sud (25 iunie 1950 . intrând în Coreea de Sud. Coreea de Nord s-a retras unilateral din acest pact la 27 mai 2009.Chineză).

prin care aceasta devine neutra.Semnarea la Viena a Tratatului cu Austria. Bulgaria.Războiul Rece. Cehoslovacia.crize și conflicte      1955  israeliene• 4 ianuarie . Romania.Conferinta Celor Patru Aliati de la Geneva (Eisenhower. dar nu recunoaste RD Germana • 14 decembrie . trupele  sovietice urmand sa se retraga (la 26 octombrie) • 27 mai .Admiterea de catre ONU a 17 noi state membre. Eden si Faure) proclama destinderea internationala • 9-13 septembrie . intre care si tarile comuniste esteuropene . nealiniate • 5 mai . Hrusciov+Bulganin. Polonia.URSS si sapte tari esteuropene (Albania.RF a Germaniei intra in  NATO • 14 mai .Egiptul inchide accesul vaselor in Canalul Suez  • 18 aprilie . Sfarsitul "schismei iugoslave" • 18-23 iulie .Konrad Adenauer semneaza la Moscova un acord de restabilire a relatiilor diplomatice cu URSS. de cooperare politica  si militara • 15 mai .La Bandung (Indonezia) 29 tari din Asia si Africa pun bazele Lumii a Treia.Hrusciov in vizita la Belgrad. RDG si Ungaria) semneaza Tratatul de la Varsovia.

Războiul Sinaiului. sau Războiul Suez-Sinai.Războiul Rece. Războiul arabo-israelian din 1956. care cerea încetarea Primei mari organizaţii statale din istorie. respectiv. constând în atacarea Egiptului de către Franța și Marea Britanie .și Israel. precum și respectarea dreptului la navigație a vaselor israeliene prin Canalul de Suez. Egiptului. Cel de-al doilea război arabo-israelian. în lumea arabă. Operațiunea Kadesh sau Operațiunea Musketeer este un episod războinic din timpul perioadei Războiului Rece. Canalul de Suez. Campania Suez. Campania Sinai. îi aparţine gloria realizării primului atacurilor unităților neregulate egiptene canal navigabil ce va intra deopotrivă în istorie şi "fadaiun" contra coloniilor și populației civile în legendă.pentru redobândirea controlului asupra Canalului Suez .crize și conflicte Criza Suezului Cunoscută sub numele de Războiul Suezului sau Războiul din 1956. israeliene.  Canalul de Suez . sub unul din numele alternative Agresiunea tripartită.

au fost parașutate unități de elită engleze și franceze lângă orașele Port Said. în special. francezi și israelieni să se retragă. Port Suez și Ismaelia. . intervenția vehementă a Moscovei și. Deși înfrângerea Egiptului a fost totală. în totalitate. Peninsula Sinai.Războiul Rece.crize și conflicte  Criza politico-militară a izbucnit  ca urmare directă a hotărârii lui Gamal Abdul Naser din 26 iulie 1956 de a naționaliza Canalul Suez. respectiv respingerea ofertei americano-britanice de a construi barajul de la Assuan. pe malul african al canalului iar Zahal-ul (armata israeliană) a spulberat în 5 zile rezistența armatei egiptene și a ocupat. a Washingtonului i-a obligat pe englezi. oprindu-se pe malul estic al canalului. La 29 octombrie 1955.

Walter Ulbricht. zidul a constituit o barieră de separare între Berlinul Occidental și Republica Democrată Germană timp de aproape 28 de ani.000 . pe 13 august 1961 și a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989. Zidul Berlinului a fost cea mai cunoscută parte a frontierelor RDG-ului. în perioada 1949 – 1962. (perioadă în care Germania a fost divizată). a fost construit. în efortul de a stopa consecințele  scurgerii de forță de muncă și pierderilor economice asociate cu migrația zilnică a unui mare număr de profesioniști și lucrători calificați între Est și Vest.Războiul Rece. Existența timp de aproape trei decenii a Zidului a provocat scăderea semnificativă a emigrației (evadați "Republikflucht" în germană): de la 2. un simbol al Războiului Rece.5 milioane. A fost construit în perioada postbelică. . Concepută de administrația liderului comunist al Germaniei Răsăritene. Parte a Cortinei de Fier.crize și conflicte   Zidul Berlinului (în limba germană: Berliner Mauer). și aprobată de liderul sovietic Nikita Hrușciov.între 1962 și 1989. la numai 5. inițial.

Kennedy. precum Washington.crize și conflicte Criza rachetelor cubaneze A fost o confruntare între Uniunea Sovietică și Statele Unite în legătură cu proiectilele nucleare sovietice din Cuba. președintele american. rachete sovietice puteau atinge teritoriul american. pentru a impiedica navele sovietice să mai transporte pe insulă armament. John F. nesăbuită și . Această criză a fost privită ca fiind momentul când Războiul Rece a fost foarte aproape să devină război nuclear și să se transforme în Al Treilea Război Mondial. erau capabile să lovească un număr mare de orașe americane foarte importante. Președintele a ținut să întărească ideea că America nu se va opri din acțiunea sa militară legată de ceea ce el numea: "amenințare clandestină. purtând focoase termonucleare.Războiul Rece. Criza a început la 14 octombrie 1962 și a durat 38 de zile. și a explicat faptul că SUA nu va mai tolera existența amplasamentelor de lansare a rachetelor. Aceste rachete. Dintr-o dată. constituiau un pericol iminent deoarece. având rază de acțiune medie (2000 km). Într-un discurs televizat de o extraordinară gravitate. până la 20 noiembrie 1962. amenințând să discrediteze doctrina nucleară americană a represaliilor masive. a anunțat că avioanele americane de spionaj au descoperit baze sovietice de lansare a rachetelor SS-4 Sandal în Cuba. Kennedy a anunțat că va ordona o "carantină" navală a Cubei.

Războiul Rece. preşedintele John F. iar bombardierele americane B-52 dotate cu arme nucleare zburau în apropierea spa’iului aerian sovietic. gata de atac în orice moment.crize și conflicte Pe 22 octombrie. sugerând că era gata să declanşeze un război nuclear în cazul unui refuz. Navele SUA au institut o blocadă în jurul Cubei. . Kennedy a făcut publică descoperirea întrun discurs televizat şi a cerut sovieticilor să-şi retragă armele.

 . Ofensiva finală a avut loc în martie 1975. și Republica Vietnam (Vietnamul de Sud).Războiul Rece.devenind orașul Ho Și Min. Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud și unificarea țării sub conducere comunistă. sprijinită de China și Uniunea Sovietică. Trupele americane s-au retras din Vietnam. războiul fiind considerat unul dintre marile eșecuri ale politicii externe americane.crize și conflicte Războiul din Vietnam  A avut loc între 1959 și 30 aprilie 1975. când Saigonul a căzut în mâinile comuniștilor . sprijinită de Statele Unite. Războiul a fost purtat între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord).

În urma victoriei militare asupra coaliției arabe. Unități israeliene de tancuri pătrund în Peninsula Sinai.Israelul cucerește malul stâng al Iordanului și partea de est a Ierusalimului. Războiul de Șase Zile a fost cel de-al  treilea conflict armat araboisraelian. Acest război a durat între 5 și 10 iunie  1967. ebraică . .000 palestinieni se refugiază în Iordania. Israelul a ocupat Fâșia Gaza. 8 iunie . începând de la ora 7. deși forțele egiptene erau mult superioare numeric celor israeliene în această zonă de conflict. își declară demisia. Platoul Golan și Cisiordania. 10 iunie .Trupele israeliene ocupă Fâșia Gaza.45. distrugând astfel o mare parte din aviația militară a Egiptului. Peninsula Sinai. 9 iunie . 7 iunie .Războiul Rece. Egiptul capitulează. dar își va retrage peste o zi această declarație. engleză Six-Day War sau Six Days'  War) a fost un conflict armat între Israel și alianța formată  din statele arabe Egipt.Forțele aeriene israeliene bombardează simultan. care va fi anexată Israelului pe data de 27 iunie 1967.Încetarea ostilităților.crize și conflicte  Războiul de Șase Zile (în arabă .Forțele armate israeliene atacă Siria și cuceresc după lupte grele mare parte din Platoul Golan. 400. 6 iunie . unsprezece baze aeriene egiptene. Iordania și Siria.  5 iunie . în urma demonstrațiilor masive în favoarea sa. Israelul domină un teritoriu de aproape patru ori mai mare decât la începutul războiului. președintele Egiptului.‫حرب األيام الستة‬harb alayyām as-sitta.‫מלחמת ששת הימים‬Milhemet  Sheshet Ha-Yamim . După război.Tancurile israeliene ajung până la Canalul Suez. inclusiv orașul Quneitra (Al Qunaytirah'). Gamal Abdel Nasser.

Pe data de 25 decembrie 1979. în contextul Razboiului Rece. Odată instalat Guvernul marionetă. Datorită costului mare și a inutilității acestui conflict. printre care și Statele Unite ale Americii. În această perioadă s-au născut în afara graniţelor peste un milion de copii. Kremlinul a lansat un război total înpotriva întregii populaţii a ţării. deseori. asemănat cu Războiul din Vietnam. cu orientare marxistă. ajungându-se să se folosească arme chimice în 1986. Forțele implicate au fost Partidul Popular Democrat din Afganistan. până la 5-6 milioane de afganistani au fugit în Pakistan şi India unde au trăit două decenii.Războiul Rece. În ansamblu. . Rebelii au fost susținuți de mai multe țări. războiul sovietic a distrus ţara. războiul din Afganistan a fost. URSS a invadat şi a instalat un nou guvern condus de Babrak Karmal . un fost primministru al Afganistanului. care a trăit în exil. susținut de către forțele sovietice și rebelii islamiști Mujahedini.  Desfășurarea de trupe militare sovietice a început în 25 decembrie 1979. Arabia Saudită. Pakistan și alte state musulmane.crize și conflicte    Războiul Afgano-Sovietic  A durat nouă ani. care nu şi-au văzut pământul natal. Ultimele trupe au fost retrase între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989. încălcând o mulţime de convenţii naţionale.

asemănat cu Războiul din Vietnam. printre care și Statele Unite ale Americii. susținut de către forțele sovietice și rebelii islamiști Mujahedini. deseori. Arabia Saudită. . Ultimele trupe au fost retrase între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989. războiul din Afganistan a fost. Pakistan și alte state musulmane.crize și conflicte    Războiul Afgano-Sovietic a durat nouă ani. Datorită costului mare și a inutilității acestui conflict. în contextul Razboiului Rece. Rebelii au fost susținuți de mai multe țări.Războiul Rece. cu orientare marxistă. Forțele implicate au fost Partidul Popular Democrat din Afganistan. Desfășurarea de trupe militare sovietice a început în 25 decembrie 1979.

cât și în străinătate. care în timpul guvernării generalului Charles de Gaulle. Din acest punct de vedere. liderul sovietic Nikita Hrușciov a fost de acord cu retragerea armatei sovietice care staționa pe teritoriul României încă din 1944.  . România a fost singurul stat membru al Tratatului de la Varșovia care nu a fost de acord cu aprobarea unui Statut al alianței ce ar fi dat o mai mare puetre conducerii sovietice. a ieșit din structurile militare NATO. neparticipând la manevrele militare pe teritoriul ei. e vorba de doctrina „războiului întregului popor”. cele mai importante forțe erau dispuse la granița cu URSS.crize și conflicte      Caracteristicele poziției unice a României în Tratatul de la Varșovia sunt următoarele: România a refuzat să facă parte din structurile militare ale Tratatului de la Varșovia. România a avut o doctrină militară diferită de cea a Tratatului. precum și alte inițiative de politică externă. În consecință. Deși URSS era aliata României. comparativ cu ceilalți membri ai Tratatului. iar prestigiul internațional al României și rolul său în politica internațională au atins apogeul. România a fost vizitată de lideri occidentali prestigioși (președintele american Richard Nixon). România și-a creat propria industrie de apărare. Atitudinea României și a lui Nicolae Ceaușescu în legătură cu invadarea Cehoslovaciei a cauzat apariția pericolului unei invazii sovietice în țara noastră. și-a organizat forțele armate după propriile regulamente și a refuzat prezența inspectorilor sovietici. România a avut o altă atitudine. față de intervenția sovietică și a celor cinci state ale alianței pentru înăbușirea încercării de reformare a sistemului comunist în Cehoslovacia („primăvara de la   Praga”). După anul 1969. poziția României este asemănătoare cu cea a Franței. au condus la o creșterea a popularității atât în țară. În consecință.Războiul Rece. Începând cu anul 1958 În acel an. în cadrul doctrinei naționale a României. Romînia a fost singurul stat al alianței care nu a găzduit trupe sovietice pe teritoriul național.

crize și conflicte 1989 15 februarie:ultimile trupe sovietice părăsesc Afganistanul 15-19 mai : Gorbaciov vizitează China și anunță normalizarea relațiilor 7 octombrie :Gorbaciov spune. 12 septembrie: Tratatatul în formula 2+4 este semnat la Moscova și pune capăt controlului celor patru puteri asupra Germaniei. Gorbaciov declară că nu va fi folosită forța pentru a menține la putere regimurile comuniste din Europa de Est 8 1990 februarie:James Baker vizitează Moscova și propune negocieri pentru discutarea unificării Germaniei 2 august: IraKul invadează Kuwait-ul. 9 septembrie:Gorbaciov și Bush se întâlnesc pentru un summit de o zi la Helsinki și sunt de acord să coopereze pentru a pune capăt agresiuni Irakului în Kuwait. adresându-se mulțimilor în Berlinul de Est că viața îi pedepsește pe cei care rămân în urmă 9 noiembrie :Se prăbușește Zidul Berlinului 2-3 decembrie: Gorbaciov și Bush se întâlnesc la Malta.Războiul Rece. 3 octombrie :Unificarea Germaniei .

Războiul Rece.crize și conflicte .

Statele Unite învinseseră. Erau singura superputere rămasă în picioare.liderii Rusiei. Comunitatea Statelor Independente (CSI). Bielorusiei și Ucrainei s-au întâlnit lângă Minsk. înainte de a-i spune lui Gorbaciov. pentru a hotărî dizolvarea Uniunii Sovietice și nașterea unei confederații deschise de state independente.crize și conflicte În decembrie 1991.Războiul Rece. Prima lor mișcare a fost să-l informeze pe președintele Bush asupra hotărârii. .

încetaţi această nebunie! Sunteţi muritori. pentru dragostea pe care o purtaţi copiilor voştri şi civilizaţiei de care aparţineţi. transmiţând un mesaj liderilor ţărilor cu arsenal atomic:  "Pentru numele lui Dumnezeu.o putere atât de distructivă încât să pună punct vieţii civilizate pe o mare porţiune din această planetă". Nu aveţi niciun drept să ţineţi în mâinile voastre .Chiar dacă Războiul Rece s-a încheiat.nu este nimeni suficient de înţelept şi de puternic să facă asta . Kennan. George F.  . Principalul arhitect al politicilor americane în timpul Războiului Rece şi totodată unul dintre cei mai apreciaţi diplomaţi din istoria SUA. omenirea este expusă şi în secolul al XXI-lea riscului unei deflagraţii nucleare. Sunteţi supuşi greşelilor. pleda în anii '80 pentru renunţarea la armele nucleare.

Editura Corint.America și războiul rece 1949-1991 Bogdan Murgescu.2001 Imagini Internet .Bibliografie Martin McCauley.Istoria universală în texte.Rusia.