ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ
1) Να αναγνωρίσετε τον βασικό τρόπο πειθούς που εφαρμόζεται στο καθένα από τα κείμενα
και να δικαιολογήσετε τους χαρακτηρισμούς σας.
ΚΕΙΜΕΝΟ Α
Το να απολαμβάνεις την τέχνη σημαίνει ότι έχεις αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες του εγκεφάλου
σου, επομένως έχεις δοξάσει τη φύση σου. Συχνά υπάρχουν άνθρωποι που περνούν μια ολόκληρη
ζωή χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό τους -τη φύση τους δηλαδή- για να κάνουν μόνο
υπολογισμούς. Τι θα φάμε σήμερα, πόσο θα κερδίσουμε, πόσα αντίτυπα θα πουλήσει το βιβλίο
μου, πόσο όμορφος είμαι, πόσα σπίτια έχω ... Ο εγκέφαλος περιορίζεται σε υπολογισμούς αυτού
του είδους, γίνεται όργανο πρωτόγονο, άχρηστο, μέσον για να πάει ο άνθρωπος στη χώρα της
δυστυχίας.
(Από συνέντευξη του διάσημου Άγγλου φυσικού Ρότζερ Πένροουζ στον Θ. Λάλα, στην
εφημερίδα “Το Βήμα”, 4.4.99)
ΚΕΙΜΕΝΟ Β
Ποιος θα πλύνει σήμερα τα πιάτα;
Οι αρσενικοί ας πάψουν να ονειρεύονται τη γλυκιά τηλεοπτική αποχαύνωση. Επιστρέφοντας στο
σπίτι, θα πλύνουν τα πιάτα και θα βάλουν πλυντήριο. Ο νόμος πρέπει να υποχρεώνει τους
συζύγους να μοιράζονται εξίσου τις δουλειές του σπιτιού, εφόσον εργάζονται και οι δύο. Αυτό
απαιτεί το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι έτσι συμβάλλει στην
ενίσχυση της ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα.
Ωστόσο, η προσπάθεια να ρυθμιστούν οι ιδιωτικές σχέσεις δια νόμου συνιστά αναδρομή σε
μεσαιωνικές πρακτικές. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, αν οι Πράσινοι ήθελαν πράγματι να
απελευθερώσουν τη γυναίκα από την εθιμική προσδοκία να φροντίζει το σπίτι, θα έπρεπε να
νομοθετήσουν πως σε καμιά περίπτωση οι παντρεμένες γυναίκες -και όχι μόνο οι εργαζόμενεςδεν είναι υποχρεωμένες να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού. Όσοι αρσενικοί έχουν αντίρρηση
ας ... βρωμίσουν.
Αυτό που επαγγέλλονται οι βουλευτές των Πρασίνων αποκαθιστά φαινομενικά η δικαιοσύνη,
περιορίζει όμως την ελευθερία των συζύγων. Φαινομενικά, γιατί αφορά μόνο τις εργαζόμενες
-κάτι που αντιτίθεται στον οικουμενισμό του διαφωτισμού- και θεσμοθετεί έμμεσα την
υποχρέωση των μη εργαζομένων γυναικών να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, διαιωνίζοντας την
υποτέλειά τους. Άρα, οι Πράσινοι ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν την ισότητα μεταξύ των
συζύγων μόνο στον επαγγελματικό στίβο. Αν τα καθήκοντα των γυναικών στο σπίτι περιοριστούν,
αυτές θα αποδίδουν καλύτερα στην επιχείρηση. Αυτό μπορεί να ευνοήσει την καριέρα τους, ευνοεί
όμως και την απόδοση του κεφαλαίου –για όσους θυμούνται τους κλασικούς οικονομολόγους.
Μήπως τα λεγόμενα “προοδευτικά” κόμματα της Ευρώπης τελούν σε πλήρη σύγχυση;
(Άρθρο, ελαφρά συντομευμένο και διασκευασμένο, του Π. Γαλιατσάτου, σε μόνιμη στήλη με
τίτλο “Μια ιστορία”, στην εφημερίδα “Τα Νέα” 29.5.99)
Α) Να αναγνωρίσετε το είδος των τεκμηρίων (παραδείγματα, αλήθειες, γεγονότα, αυθεντίες κλπ)
που χρησιμοποιεί ο συντάκτης του κειμένου, για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του.
(Μονάδες 9)

θαύμα ήταν και ο Μπλεζ Πασκάλ. το 1762. σε ηλικία 6 ετών. το οποίο. Επειδή δεν είναι μόνο ένας χώρος μέσα από τον οποίο περνούν τα μηνύματα. Σε πειράματα που έγιναν πρόσφατα έβαλαν μια τηλεόραση μέσα στο κλουβί όπου ζούσε μια οικογένεια πιθήκων. όταν σκέφτεται εκείνο τα εξαιρετικά χαρισματικό παιδί. Ένα ή περισσότερα από αυτά τα κείμενα είναι πιθανό να αντιστοιχούν σε περισσότερα από ένα στοιχεία της στήλης Β΄. δεν γίνεται. η μητέρα άρχισε να αδιαφορεί για τα μικρά της. Προκαλεί εγκεφαλικές αλλοιώσεις και καταστρέφει τα μάτια. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να παρακολουθούμε τόση ώρα μια πηγή παλλομένου φωτός. μα και ένα κέντρο επεξεργασίας των μηνυμάτων αυτών. βιολί και εκκλησιαστικό όργανο και είχε ήδη συνθέσει μικρά μουσικά κομμάτια. η ευφυΐα γεννιέται. Και πώς μπορεί να το αντικρούσει κανείς. έπαιζε κλειδοκύμβαλο. Παιδί. Β: ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Α) Αυθεντία Β) Αλήθεια Γ) Παράδειγμα Δ) Δεδομένο αποτέλεσμα έρευνας Ε) Στατιστικά στοιχεία γ) Να κλείσουμε την τηλεόραση. επειδή είναι όργανο εξουσίας και καθαυτό εξουσία η ίδια. (Μονάδες 9) . Ένα στοιχείο της στήλης Β δεν θα χρειαστεί. τον Αμαντέους Μότσαρτ. ο οποίος στα δέκα χρόνια του γνώριζε τέλεια την ευκλείδεια γεωμετρία και στα 16 του εφεύρε τον υπολογιστή. δ) Να κλείσουμε την τηλεόραση γιατί δεν είμαστε φτιαγμένοι γι’ αυτήν. Είναι σαν να καθόμαστε όλη την ημέρα με τα μάτια καρφωμένα στον ήλιο. όπως παρουσιάζονται στη στήλη Β. γιατί ευθύνεται για την κατάρρευση των ανθρώπινων σχέσεων. Α: ΚΕΙΜΕΝΑ α) Όπως λέει ένα λαϊκό γνωμικό. Ύστερα από λίγες μόνο εβδομάδες ο πατέρας καθόταν όλο και περισσότερο μπροστά στην οθόνη.2. β) Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι είπε ότι η τηλεόραση έχει τεράστια ευθύνη στο μούδιασμα των πνευματικών και ηθικών ικανοτήτων των σύγχρονων ανθρώπων. Να αντιστοιχίσετε τα κείμενα της στήλης Α με το είδος των τεκμηρίων που περιέχουν. ακολουθώντας το παράδειγμα του αρσενικού και τα μικρά άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Επειδή μπορούμε να χαρούμε το θαύμα της ζωής σ’ αυτόν τον πλανήτη. β. έγιναν μονοψήφιες και. μηδενίστηκαν. παρά τις αντίξοες πιθανότητες είμαστε εμείς –εσείς κι εγώπου βρισκόμαστε τώρα εδώ. Η καταστροφή νήσων σαν τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη από τη χυδαία ανάπτυξη του τουρισμού δεν φαίνεται να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. ορθότητα ενός επιχειρήματος. κάποια από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές. Τη στιγμή της σύλληψής μας οι αστρονομικά υψηλές πιθανότητες να μη γεννηθούμε εμείς. με τίτλο «Να γιατί θα παραμείνουμε αθάνατοι») ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ α. να τους χαρακτηρίσετε και να τους αξιολογήσετε. Α: ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ 1. στις αρχές του αιώνα (και για χιλιάδες χρόνια πριν) μας χάριζε Β: ΕΙΔΗ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΩΝ α) Γενίκευση β) Αίτιο αποτέλεσμα γ) Αναλογία . ο καθένας μια γιγαντιαία μεγαλούπολη βακτηριδίων που περπατά! Δεν είναι θαύμα. στη θέση μας.4. Ακόμα.99. 25. Και όμως. Είμαστε. Να αναγνωρίσετε τον τρόπο ανάπτυξης των συλλογισμών της στήλης Α. αλήθεια. Σ’ εμάς έπεσε το πρώτο λαχείο. (Απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε ο νομπελίστας βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς στην Α. αντιστοιχίζοντάς τους με τα δεδομένα της στήλης Β. Σκεφθείτε το –ο καθένας μας είναι μια μεγαλούπολη κυττάρων και κάθε κύτταρο μια πόλη βακτηριδίων. ΚΕΙΜΕΝΟ Είμαστε προνομιούχοι και μόνο επειδή γεννηθήκαμε και υπάρχουμε. σταδιακά. Γι’ αυτό υπάρχει η επιστήμη: η Βιολογία. δηλαδή. (Μονάδες 9) 4. η Χημεία και η Φυσική. Ακόμη και τα νησιά που είχαν ως σήμερα διασωθεί παραδίδονται το ένα μετά το άλλο στο εφήμερο κέρδος. Ό. Εγκυρότητα. επειδή μας δίδεται η ευκαιρία να καταλάβουμε γιατί υπάρχουμε κι εξελισσόμαστε. να αξιολογήσετε κάθε συλλογισμό. Στην Ελλάδα δεν είμαστε ικανοί να διασώσουμε τίποτε. Αφού ακόμη και το ότι ζούμε είναι θαύμα μοναδικό. Οι συνδυασμοί των πιθανών ανθρώπων που θα μπορούσαν να προκύψουν από το DNA μας ξεπερνούν κατά πολύ τον σημερινό πληθυσμό της γης.τι μας προσφέρει σήμερα ένας Υπολογιστής Πολυμέσων. αλλά που ποτέ δεν θα δουν το φως της ημέρας είναι πολύ περισσότεροι απ’ όλους τους κόκκους της άμμου που υπάρχουν στη Σαχάρα. Οι εν δυνάμει άνθρωποι που θα μπορούσαν να βρίσκονται τώρα εδώ. Γιατί νομίζετε ότι ο ομιλητής επέλεξε αναλογίες για να στηρίξει τους συλλογισμούς του. αλλά άλλοι στη θέση αυτή.3. Να εντοπίσετε δύο συλλογισμούς βασιζόμενους σε αναλογία. θυσιάζοντας την καλαισθησία τους. 2. Έπειτα. Νεγρεπόντη και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Β) Ευαπόδεικτη είναι μια μαρτυρία που α) η αξιοπιστία της εύκολα ελέγχεται β) γίνεται ανεπιφύλακτα δεκτή στο δικαστήριο γ) αποδεικνύει εύκολα την πρόθεση του μάρτυρα δ) δέχεται ποικίλες ερμηνείες. -Πραγματικά.προσαρμόζει με προθυμία την τεράστια σοφία του στα μέτρα του κάθε εγγονιού. Αλλά μια καριέρα είναι όπως ένα αερόστατο. είμαι ευχαριστημένη με τη δουλειά μου. 4. Το ποτίζεις. έχουν αναγκαστικά διαφοροποιηθεί και οι σχέσεις μας. κυκλώνοντας το αντίστοιχο γράμμα: Α) Ευλογοφανής είναι μια δικαιολογία η οποία α) συμφωνεί με τη λογική και δε δέχεται καμία αμφισβήτηση β) φαίνεται λογική και επιβάλλεται να γίνει ανεπιφύλακτα δεκτή γ) είναι λογική. αλλά κρίνεται ανώφελη δ) φαίνεται λογική. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. αφηγείται όμορφες ιστορίες. αλλά απαιτείται έλεγχος πριν γίνει αποδεκτή. ένα ωραίο λουλούδι. Η τηλεόραση θα ξαναγίνει ατομιστική. λέει τραγουδάκια και -κυρίως. Ενώ ένα παιδί είναι ένας σπόρος. Στέκεται στον αέρα όσο το τροφοδοτείς με αέριο. σαν να ανοίγει συρτάρια από το κομοδίνο του και το κοινό θα κατακερματιστεί. Για σας η δουλειά θα πρέπει να είναι πιο συναρπαστική από την οικογένεια. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι χρόνοι εκείνοι που οι στοές και τα πεζοδρόμια μιας πόλης αναδεικνύονταν σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής. λύνει απορίες. Με την έκρηξη της ψηφιακής τηλεόρασης θα προκληθεί μια διάσπαση του κοινού και θα χαθεί αυτός ο κοινωνικός ρόλος της ΤV. ο καθένας θα διαλέγει από τα 150 κανάλια τα δύο. βοηθά στο γράψιμο. Του παρέχεις τις καλύτερες φροντίδες. Αφότου οι άνθρωποι κυκλοφορούμε εποχούμενοι. -Είστε επιτυχημένη επαγγελματίας. σε τόπους συνάντησης και δημιουργίας γνωριμιών. . Και μετά γίνεται. τρία ή τέσσερα που θέλει να δει.μόνο ένας πολυτάλαντος παππούς ή μια γιαγιά: κρατά λογαριασμό στις δουλειές του σπιτιού. (Μονάδες 9) 5. κυριολεκτική δ) Αναλογία μεταφορική 3. Επομένως η τηλεόραση θα έχει πολύ λιγότερη σημασία απ’ όση έχει σήμερα. 5. σαν από μόνο του.

αδιάσειστος. ευαπόδεικτος. η θέση της υπεράσπισης είναι ευχερής. Για να αποδώσετε πειστικότερα το ύφος. ορθολογισμός. αυτόδηλος. Επιχειρείτε να γράψετε την αγόρευση ενός δικηγόρου στο σενάριο μιας ταινίας που πρόκειται να γυρίσετε με τους φίλους σας. με (τη λογική) _____________ (9) που σας χαρακτηρίζει. συμπαιγνία. αντικαθιστάτε τις υπογραμμισμένες εκφράσεις του κειμένου σας με τις κατάλληλες λέξεις από αυτές που δίνονται (τέσσερις λέξεις περισσεύουν). Με δηλώσεις του στον τύπο αρχικώς αποπειράθηκε να (πάρει με το μέρος του). ευθυκρισία. Αυτού του είδους οι ενέργειες όμως σε τι άλλο θα μπορούσαν να αποσκοπούν παρά (στην γελοιοποίησή) ____________ (8) σας. Κύριοι ένορκοι. ώστε να χαρακτηριστεί το είδος της απάτης σε κάθε περίπτωση:_ . Ο δικηγόρος του αντιδίκου. (Μονάδες 9) 6. Στη συνέχεια επιχείρησε με (εκβιασμούς και απειλές εναντίον) _________________ (5) των μαρτύρων να επιτύχει ευνοϊκές καταθέσεις. διότι στην προκειμένη περίπτωση η αθωότητα του πελάτη μας (αποδεικνύεται εύκολα)________________ (1). Και μόνον με τη χρήση της λογικής θα αποδείξουμε τη(ν) (άνομη συνεργασία) _______________ (2) αντιδίκου και μαρτύρων. απότοκος. ραδιούργος. επιφέροντας όποιες αλλαγές στις λέξεις ή στις προτάσεις κρίνετε αναγκαίες. δειγματοληψία. πειθαναγκασμός. είμαι βέβαιος ότι είστε σε θέση να διακρίνετε τα (αληθοφανή) ________________ (10) επιχειρήματα από τα αληθινά. εγκεφαλικός. όπως αποδείχθηκε. (Αποτέλεσμα) _______________ (6) της προσπάθειας αυτής ήταν οι μάρτυρες να εμφανιστούν φοβισμένοι και να εκστομίσουν τα (ολοφάνερα) ______________ (7) ψεύδη που τους είχε υποδείξει. ευλογοφανής.Γ) Αυτόδηλη είναι η αθωότητα του κατηγορουμένου. οι οποίοι προσπάθησαν να εξαπατήσουν το δικαστήριο. (Μονάδες 9) 7. στρεψοδικία. _______________ (4) την κοινή γνώμη ανεπιτυχώς βεβαίως. σοφιστεία. Να αντιστοιχίσετε τα στοιχεία της στήλης Α με εκείνα της στήλης Β. Η αθώωση του πελάτη μου θα είναι ο θρίαμβος της (ορθής σας απόφασης)______________ (11) και η ολοκληρωτική καταδίκη κάθε προσπάθειας (διαστρέβλωσης της αλήθειας) ______________ (12) που επιχειρεί ο αντίδικος. Κύριοι ένορκοι. προσεταιρισμός. είναι (άτομο που ενεργεί με δόλια μέσα) ______________ (3). όταν α) απαιτεί ισχυρά επιχειρήματα για να αποδειχθεί β) είναι ολοφάνερη και δεν απαιτεί περισσότερες αποδείξεις γ) αποδεικνύεται στο δικαστήριο μετά από πολύωρη διαδικασία δ) ο ίδιος ο κατηγορούμενος δηλώνει αθώος. Δ) Εγκεφαλικός λέγεται ο άνθρωπος που α) διακρίνεται για τον ορθολογισμό του β) συμπεριφέρεται παρορμητικά και αυθόρμητα γ) επιμένει στην άποψή του δ) βασίζεται στο ένστικτό του. εμπαιγμός.

για να πείσει τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν. Πολλά. Ο πρώτος ομιλητής διευκρίνισε τις αρχές του κόμματός του και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η παράταξή του μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας. Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ψεύτικα στοιχεία και υπερβολές για να ενισχύσει τα λεγόμενά του. Β α) προπαγάνδα β) προσεταιρισμός γ) προσέλκυση δ) πειθαναγκασμός ε) διαφώτιση στ) παραπλάνηση ζ) προσηλυτισμός (Μονάδες 9) 9. 7. 2) προσποιείται ασθένεια. 4. 6) επινοεί τεχνάσματα εναντίον άλλων. μάλιστα. 7) για να παρασύρει ευκολότερα τα θύματά του. τους παρουσιάζει μία ψεύτικη εικόνα της προσωπικότητάς του. 6. ώστε να αποδώσετε το χαρακτηρισμό της Β στήλης που ταιριάζει στην επιχειρηματολογία και την πρόθεση των ομιλητών της Α στήλης. Να συμπληρώσετε τα κενά των προτάσεων με την κατάλληλη λέξη απ’ αυτές που δίνονται (με άρθρο ή χωρίς αυτό). 5) ενεργεί εσκεμμένα αποβλέποντας σε προσωπικό όφελος. προκειμένου να πετύχει το σχέδιό του. . κατακρίνοντας συστηματικά τα προγράμματα των αντιπάλων του. κατέφυγε σε κινδυνολογίες και απειλές ότι αν το κόμμα του χάσει στις εκλογές η χώρα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. νεαρής ηλικίας άτομα ζήτησαν να γίνουν μέλη του κόμματος. 3. Η επιχειρηματολογία του έπεισε πολλούς οι οποίοι αποφάσισαν να τον ψηφίσουν. 3) κοροϊδεύει τους φίλους του για τις αδυναμίες τους. 5. Ο δεύτερος υποψήφιος παρουσίασε το κόμμα του ως τη μοναδική λύση για την πρόοδο της χώρας. για να αποφύγει μια δυσάρεστη εργασία.Α Ένα ανέντιμο πρόσωπο: 1) εξαπατά τους συνεργάτες του υποσχόμενος οικονομικά οφέλη. Β α)μηχανορραφία β) συμπαιγνία γ) δόλος δ) φενάκη ε) δέλεαρ στ) εμπαιγμός ζ) ψεύδος (Μονάδες 9) 8. Τέλος. • διαφώτιση • πειστικότητα • προσεταιρισμός • παραπλάνηση • προπαγάνδα • προσηλυτισμός • πειθαναγκασμός • προσέλκυση. Α 1. Να αντιστοιχίσετε τα στοιχεία των δύο στηλών. 4) συνεργάζεται και με άλλους. 2. Η αναγγελία της προεκλογικής ομιλίας των υποψήφιων βουλευτών προκάλεσε την περιέργεια και το ενδιαφέρον του κοινού που έσπευσε να τους ακούσει.

Αιτία για όλα αυτά είναι η επιθυμία της εξουσίας που προέρχεται από την πλεονεξία και τη φιλοδοξία· κι απ’ αυτά τα δύο πάλι απορρέει ο ζήλος των ανθρώπων όταν έχουν μπει σε εμφύλιο πόλεμο. πράγμα που πέτυχε με ευκολία. (Μονάδες 9) 11. Τι θα κάνει μ’ αυτό το απροσμέτρητο βάρος της Ιστορίας του. ενώ για το πρώτο καμαρώνουν. Ιδού ένα ερώτημα που πρέπει σοβαρά κι επίμονα να μας βασανίσει. Με ποιον τρόπο γίνεται η ανάπτυξη στις παρακάτω παραγράφους. Νέος ακόμη φιλοδόξησε να εκλεγεί πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου. 1.Υπήρξε ηγετικό στέλεχος της παράταξής του αλλά και διαπρεπής δικηγόρος. Με τη συνεπή και αξιοπρεπή στάση του πέτυχε ____________ (3) πολλών ψηφοφόρων και εξασφάλισε την προεδρία για πολλά χρόνια. σε επιθετικά τεχνάσματα όσο και ασυνήθιστες εκδικήσεις. αφού δεν παρασύρονται σε ακούσιες βιαιότητες· ενώ ο πόλεμος περιορίζοντας σιγά σιγά τις καθημερινές ανέσεις γίνεται δάσκαλος της βίας και τον ψυχικό κόσμο των πολλών τον διαμορφώνει σύμφωνα με τις συνθήκες που τότε επικρατούν. ανάλογα δηλαδή με το πώς εκδηλώνονται κάθε φορά οι μεταβολές των συνθηκών. 2. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να τους αποκαλούν επιτήδειους όταν είναι φαύλοι. έτσι συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντα. Επιπλέον η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε στην προεκλογική του εκστρατεία δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν να τον κατηγορήσει για ____________ (7) υπέρ του κόμματός του. Αργότερα θέλησε να αναμιχθεί και στην πολιτική. πιο επίμονα. Εδώ και η ευθύνη. όσο η φύση του ανθρώπου μένει η ίδια. προβάλλοντας την πολιτική ισότητα του . με διαφοροποιήσεις ως προς τις μορφές τους. (Μονάδες 9) 10. Γιατί τον καιρό της ειρήνης και σε καλές εποχές και οι πόλεις και τα άτομα σκέφτονται ορθότερα. για να διδάξουν τους νέους δικηγόρους. χρησιμοποιώντας ωραία συνθήματα. Οι αγορεύσεις του στα δικαστήρια ήταν υποδειγματικές για ____________ (1) τους κι έχουν δημοσιευτεί πολλές σε διάφορα νομικά περιοδικά. Τι επιδιώκει ο συγγραφέας με τη χρήση των ερωτήσεων στην παρακάτω παράγραφο. Πώς θ’ αντέξει στην πίεση της εποχής και πώς θα ζήσει με ευθύνη και συνέχεια το παρόν του. εθνική και προσωπική. πήγαιναν ακόμα μακρύτερα σε συλλήψεις νέων σχεδίων. πώς θα σταθεί υπεύθυνα το δικό μας έθνος αντίκρυ στο παρελθόν του. Απλωνόταν λοιπόν ο εμφύλιος στις πόλεις και όσες για οποιαδήποτε αιτία είχαν αργήσει να μπουν σε τέτοιες αναταραχές. μαθαίνοντας το τι είχε συμβεί αλλού. όπως είναι το δικό μας έθνος. Αναδείχθηκε ικανότατος στ ____________ (4) του κόσμου σχετικά με το πρόγραμμα και τις αρχές του κόμματός του. ή για άσκηση ____________ (8) στους ψηφοφόρους του. Τι θα κάνει. στ ____________ (5) οπαδών από άλλες παρατάξεις και γενικότερα στ ____________ (6) νέων ψηφοφόρων. Η ρητορική του δεινότητα τον βοήθησε και σε αυτόν τον τομέα. παρά αφελείς όταν είναι τίμιοι: για το δεύτερο αισθάνονται ντροπή. άλλοτε πιο άγρια κι άλλοτε πιο ήπια. και η δοκιμασία και το χρέος είναι πιο βαριά. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι με τη σωρεία των επιχειρημάτων του επιχείρησε συχνά ____________ (2) του δικαστηρίου. Κι από τον εμφύλιο σπαραγμό έπεσαν στις πόλεις πολλές και δεινές συμφορές που. Τα πράγματα γίνονται κυριολεκτικά δραματικά για έθνη που διαθέτουν παρελθόν χιλιετηρίδων. Γιατί όσοι στις πόλεις γίνονταν αρχηγοί των δύο αντίπαλων παρατάξεων.

Όσο για τους πολίτες που βρίσκονταν στο μέσο των δύο παρατάξεων έπεφταν θύματα και των δύο. είτε από φθόνο. Ο κύριος λόγος γι’ αυτή τη διαφορά είναι η πολιτική. (Μονάδες 10) . στη σκέψη ότι εκείνοι μπορούσαν να επιζήσουν. είτε γιατί δεν αγωνίζονταν με το μέρος τους. τους επαινούσαν με εύσχημες δικαιολογίες. Το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στην παραγωγή όσο στη διανομή. αλλ’ αντίθετα όσους τύχαινε να κάνουν κάτι το μισητό. αποτόλμησαν πράξεις φοβερές κι εκτέλεσαν την εκδίκησή τους με ακόμα σκληρότερο τρόπο· και δεν την έδειχναν μέσα στα όρια του δίκαιου και του συμφέροντος της πόλης. Μερικοί από τους καλύτερα τρεφόμενους λαούς στον κόσμο έχουν την τύχη να ζουν σε χώρες όπως η Ιαπωνία όπου δεν χρειάζεται να παράγουν οι ίδιοι την τροφή τους. 3. άλλες όμως όχι. τα θεωρούσαν ως βραβείο που τους ανήκε. Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν την πολιτική βούληση να εξασφαλίσουν στον λαό τους αξιοπρεπή διατροφή.λαού οι μεν και τη σύνεση της αριστοκρατίας οι άλλοι. Σήμερα η διατροφή είναι ανεξάρτητη από την τοπική παραγωγή τροφίμων. Άλλοι λαοί πεινούν. Το αποτέλεσμα ήταν καμία από τις δύο μερίδες να μην κάνει χρήση των άγραφων νόμων της ευσέβειας. παρόλο που με τα λόγια υπηρετούσαν τα κοινά. Κι επειδή ο αγώνας τους ήταν με κάθε τρόπο να υπερισχύσει ο ένας του άλλου. αν και ζουν σε καταπράσινα εδάφη με συχνές βροχοπτώσεις. αλλά την καθόριζαν σύμφωνα μ’ αυτό που πίστευαν ότι κάθε φορά ικανοποιούσε την παράταξή τους· κι ήταν έτοιμοι είτε με άδικες καταδικαστικές αποφάσεις είτε με βίαιη κατάληψη της εξουσίας να χορτάσουν τη φιλοδοξία της στιγμής.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful