You are on page 1of 1

47 zadrzavanje i zaboravljanje Pojavu da ono nauceno mozemo posle nekog vremena da koristimo zovemo ZADRZAVANJEM ili RETENCIJOM.

Zadrzavanje je povezano sa zaboravljanjem jer zadrzavanje naucenog nije potpuno. To su 2 medjusobno povezana procesa. Ono sto smo naucili i cega se secamo posle vremena se menja, nije u istom obliku kao kad je nauceno. To je proucavao engl. Psiholog BARTLET. 3 su vrste po njemu promena u toku procesa zaboravljanja: 1) Uproscavanje sadrzaja, gubljenje znatnog dela detalja i povezivanje preostalih delova u 1 povezanu celinu 2) 2 vrsta promena koje nastaju u toku zadrzavanja nazvao je RACIONALIZACIOM sadrzaja(sastoji se odkonstruisanja objasnjenja za ono sto nije jasno, i od zamenjivanja nepoznatog sa obicnim i poznatim) 3) Ovo je nazvao NAGLASAVANJEM. Neke pojedinosti koje u originalu nisu bile istaknute posebno se isticu pri obnavljanju. Dakle ovo predstavlja usaglasavanje novog materijala koji se uci, nasem znanju od pre, nasim shvatanjima i sl. Uticaj stavova i drugih osobina licnosti na zadrzavanje je vrlo vazno (ispitanici koji vole SSSR, tekstove koji ih gotive su brze naucili i potpunije zadrzali od onih koji ih blate)

48 proces zaboravljanja Zaboravljanje potpuno ili delimicno, trajno ili privremeno gubljenje onog sto smo naucili. Smatra se da potpunog zaboraljanja nema jer na primer pri psihoterapiji pacijenti se sete odredjenih stvari kojih pre nisu ili pri hipnozi i sl. Ali delimicno zaboravljanje je redovna pojava. Ne secamo se nikad u potpunosti onog sto smo doziveli. Cim ucenje prestane nastupa zaboravljanje. Posle nekog vremena mozemo da obnovimo samo deo, mali deo naucenog. Kazu da djaci zaborave pola onog sto su naucili posle raspusta. Zaboravljanje je u vreme koje sledi posle ucenja brze nego u kasnijim periodima. Ovaj nejednoliki tok zaboravljanja utvrdio je Ebinghaus. Tok zaboravljanja proucava se najcesce tako sto se razliciti sadrzaji (slogovi bez smisla, reci ca smislom, smisleni tekstovi) ponovo uce posle razlicitih vremeneskih perioda i pritom meri koliko ponavljanja i vremena treba upotrebiti pri novom ucenju.