You are on page 1of 3

TEMA 2: ELS ANIMALS

Els animals sn ssers vius perqu: neixen creixen es desenvolupen moren nutrici relaci reproducci FAN UN CICLE VITAL

Tamb fan unes FUNCIONS VITALS:

Els animals que viuen a laigua com la balena, sn animals AQUTICS. Els animals que viuen fora de laigua com el lle, sn animals TERRESTRES. Els animals que viuen fora de laigua i passen molta estona volant, sn animals AERIS. El colom s aeri.

Els animals es nodreixen

mengen respiren eliminen residus (fan pip i caca)

Els animals que mengen coses variades sn OMNVORS, com ara ls. Els animals que mengen carn sn CARNVORS, com ara el lle. Els animals que mengen vegetals sn HERBVORS, com ara lesquirol. Els MAMFERS, els OCELLS i els RPTILS respiren per pulmons: respiraci pulmonar. Els PEIXOS i els AMFIBIS PETITS viuen a laigua i respiren per brnquies: respiraci branquial. Els AMFIBIS ADULTS tenen respiraci pulmonar i cutnia (per la pell). Els insectes i les aranyes respiren per trquees; tenen respiraci traqueal. ANIMALS VERTEBRATS: el seu esquelet intern creix a mesura que ells creixen. Tenen columna vertebral i crani. Hi ha cinc grups: PEIXOS, MAMFERS, OCELLS, RPTILS i AMFIBIS. ANIMALS INVERTEBRATS: no tenen esquelet intern ni colmuna

vertebral. Com ara el cargol, la medusa, els grills...

Segons com neixen, els animals sn: VIVPARS: neixen del ventre de la mare. Ex: el gat. OVPARS: neixen dels ous que ha post la mare. Ex: locell. OVOVIVPARS: neixen dun ou guardat a la panxa de la mare. Ex. el guppy i el cavallet de mar.