P. 1
Sejarah Sifar

Sejarah Sifar

|Views: 119|Likes:
Published by pa_ena
esemen grup 2013
esemen grup 2013

More info:

Published by: pa_ena on Jun 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/21/2014

pdf

text

original

The Philosophy and History of Mathematics KMP 6073

Tugasan Kumpulan Sejarah Perkembangan Nombor Sifar

Prof Madya Dr Noor Shah Bin Saad

Mazdiana Alia Bt Matzalan (M20112001146) Puteri Nuraainaa Ab. Samad (M20112001141) Norhissham Bt Mohd Soom (M20121000388) Rasidah Bt Salleh (M20121000403)

Penciptaan sifar juga membuka jalan secara keseluruhannya kepada konsep algebra yang berbentuk nombor-nombor positif dan negatif yang digunakan dalam pengiraan. sesuatu sebenarnya boleh dibuat daripada sesuatu yang tidak mempunyai apa-apa nilai. pastinya tiada pengetahuan mengenai kalkulus.SEJARAH ANGKA SIFAR Daripada nilai tempat kepada asalnya kalkulus. keupayaan untuk membuat pengiraan aritmetik dengan cepat dan komputer. Perbezaan yang dilihat secara zahir antara angka 5 dan 50 hanyalah pada sifar tetapi sebenarnya bulatan kecil itu melambangkan perubahan terbesar dalam matematik di dunia seperti yang dinyatakan pada perenggan sebelum ini. ianya bertarikh 873M. angka sifar telah merentasi pelbagai minda yang hebat dan juga pelbagai sempadan kerana kewujudannya sejak beberapa abad yang lalu. dan bukannya hanya tujuh beratus-ratus. Orang Islam menterjemahkan perkataan Sunya itu kepada Sifr. Memahami dan bekerjasama dengan angka sifar adalah asas dunia pada hari ini.Orang Hindu terutama sekali dalam dunia komunikasi serba canggih hari ini. yang drastik akan mengubah jumlah dan nilai set nombor tersebut. pelayaran dan lainlain. Kombinasinya dengan sembilan angka asas yang lain menghasilkan nombor-nombor bernilai yang tidak terhingga jumlahnya. iaitu. Kisah sifar adalah kisah mengenai satu idea yang telah membangkitkan imaginasi minda yang hebat di seluruh dunia . Sistem ini adalah berasaskan sepuluh (asalnya sembilan) glif yang berbeza. Terdapat pelbagai pendapat yang menyatakan mengenai asal sebenar angka sifar ini. pengenalan cas elektrik. Fungsi sifar sebagai pemegang nilai tempat. menganggap kedudukan kosong hanya jika ia tidak diisi oleh itu perkataan Sunya (kosong atau tiada) digunakan untuk sifar. dua ratus. Hari ini. Jika kita telah hilang satu sifar. Bayangkan mempunyai satu sifar terpadam (atau menambah) untuk gaji anda! Tidak ada angka dalam set angka Arab yang lebih istimewa selain sifar Ia juga dikenali sebagai ‘sifr’ yang bererti kosong oleh orang Arab. perakaunan kewangan. tanpa angka sifar. Dikatakan inskripsi terawal orang Hindu mengenai sifar wujud pada tahun 876M di Gwalior sedangkan dalam manuskrip Islam.Apabila seseorang memikirkan seratus. Simbol (glif) yang digunakan untuk mewakili sistem ini pada dasarnya adalah berkembang di luar . tiga sifar menunjukkan bahawa terdapat tujuh ribu. Disebabkan sifar digunakan sebgai simbol tidak ada maka ia mempunyai banyak makna. Dalam kisah angka sifar itu sendiri. angka sifar mungkin merupakan simbol global yang paling meluas diketahui umum.. atau tujuh ribu imej dalam fikirannya adalah angka diikuti dengan beberapa sifar.

Mohammed Ibn Musa alKhawarizmi adalah yang pertama mengusahakan persamaan yang menyamai sifar. Beliau juga turut membangunkan kaedah cepat untuk mendarab dan membahagikan nombor yang dikenali sebagai algoritma.Vietnam(813) dan Bakul.Sebelum dipopularkan Al-Khawarizmi .Dr Mohammad Alinor Abdul kadir ada mengemukakan satu hipotesis bahawa penciptaan simbol 0 mungkin bermula di alam Melayu selewat-lewatnya pada tahun 580SM. vinculum dan pilihan tanda sengkang pendek untuk menyatakan nombor negatif). tokoh Matematik dunia Arab . Pada abad kesembilan. simbol [vinculum]] digunakan). Dr Mohamad Alinor berkata. tata tanda kedudukan juga menggunakan penanda perpuluhan (pada mulanya dengan satu tanda di atas digit “sa” tetapi sekarang ditukar dengan titik perpuluhan atau koma perpuluhan yang memisahkan tempat sa dari tempat puluh). Zakov pernah menyebut di satu seminar sejarah sains di Eropah pada 1975 bahawa simbol 0 yang direkodkan dalam prasasti-prasasti dari Kepulauan Melayu lebih tua usianya daripada yang terdapat dalam sistem angak Hindu-Muslim yang direkodkan oleh Al-Khawarizmi.Beliau bersandarkan hujah beberapa pengkaji termasuk karya yang banyak dibahaskan The Universal history of Numbers (1988)oleh Goerges Ifrah . Seorang profesor pelawat dalam bidang Pendidikan Matematik di UKM .pensyarah Matematik UKM .seorang ahli Matematik. dan juga satu simbol untuk ad infinitium(untuk kegunaan moden. Sistem angka Hindu-Arab direka untuk tata tanda dalam sistem perpuluhan.Frank J.Kota Kapor Sumatera (683). Joseph Needham dalam bukunya Science and Civilisation in China (1959) yang menyatakan bahawa simbol 0 sebenarnya dihasilkan di bahagian Timur tamadun India iaitu bahagian yang paling hampir dengan China yang menganggap 0 sebagai tempat kosong. Glif yang digunakan berasal dari angka Brahmi. Ada juga hujah yang menyatakan bahawa .Dinaya Jawa(793). Dalam bentuk yang lebih maju. Walau bagaimanapun . atau algebra di dalam bukunya Kitab Al-Mukhtasarfi Hisab Al-Jabr Wal Muqabbala (tahun 837). bukti-bukti tambahan yang dikumpul dan keterangan Ifrah ini berkemungkinan telah lama diketahui oleh seorang penyelidik sejarah China.sistem itu sendiri. Sistem angka ini boleh menjadi simbol kepada sebarang nombor nisbah dengan menggunakan hanya 13 simbol (sepuluh digit.Swetz pada tahun 1979 pernah menyebut etnik Batak di Sumatera memiliki sistem angka merangkumi 0 yang lebih tua usianya berbanding yang terdapat dalam sistem angka Hindu-Muslim.Trapaeng Prei di Kemboja (683).Po Nagar.Vietnam(829). penanda perpuluhan.Kedukan Bukit Sumatera(683).Ifrah ada menyebut beberapa angka 0 di tulisan-tulisan pada batu ditemui antaranya prasasti tembaga Sankheda di India pada 594. dan telah berkembang menjadi pelbagai variasi tipografi semenjak zaman Pertengahan. Selain itu .

Seabad selepas itu pula Maximus Planudes (1340) menyebutnya sebagai tzipha dan nama ini digunakan sehingga abad keenam belas. Tetapi kerajaan masih curiga dengan angka Arab kerana ia adalah mustahil untuk mengubah satu simbol kepada yang lain.simbol .cenero dan zephiro. Perkembangan Fibonacci ini mendapat perhatian yang begitu pantas sekali oleh peniaga Itali dan bank-bank Jerman.sariwu tluratus sapulu dua(1312) dan dua laksa (20000) pada prasasti Kedukan Bukit pada tahun 683. Orang Itali menamakannya zenero.kod atau mesej rahsia. Ahli matematik besar seterusnya untuk menggunakan sifar adalah Rene Descartes. asal Descartes 'adalah (0.Walaupun angka sifar lewat tercipta. Menambah. Bukti-bukti lain juga termasuklah tiga perkataan pembilangan dua ratus (200). terutamanya mengenai penggunaan sifar. pengasas sistem koordinat Cartesian. Perkataan sifar ini juga membentuk cipher dalam Bahasa Inggeris yang membawa maksud “tiada apa-apa” . Akauntan pada masa itu mula mengetahui bahawa data mereka telah seimbang apabila jumlah yang positif dan negatif aset dan liabiliti mereka menyamai sifar.Sumatera pada tahun 683. telah membuat langkah terakhir dalam memahami sifar. menolak. yang mengkaji kerja-kerja Al-Khawarizmi dengan algoritma dalam bukunya Liber Abaci pada tahun 1202.0).manusia sudah memahami konsep kosong jauh lebih awal seperti yang ditemui pada tamadun China dan Babylon .terdapat 17 maklumat dalam tamadun Melayu berbanding 7 maklumat dalam tamadun India yang memiliki simbol 0. perkataan tujuh (7) dan saribu(1000) ditemui pada batu bersurat Vo-Canh di Kemboja sekitar kurun keempat.Tamadun Maya-Aztec di Amerika tengah juga berjaya mencipta simbol 0 yang menyerupai kulit siput. Ahli matematik Itali. dan didarab dengan sifar adalah operasi yang mudah. ahli kalkulus. Fibonacci. Berapa banyak kali kah sifar di dalam . Dr Mohammad Alinor turut menyarankan beberapa hipotesis ini amat positif untuk dikaji dengan lebih lanjut kerana kini sudah wujud rujukan-rujukan yang boleh dimanfaatkan secara langsung termasuk penggunaan sistem nombor berdasarkan sistem metrik atau asas persepuluhan yang lebih awal di alam Melayu berbanding Arab-Islam (abad ke-9) dan Eropah (kurun ke 19).turut menyebut simbol 0 itu sebagai zephirum. Walaupun sifar kini menjadi lebih biasa. Sebagai orang yang mereka graf segitiga atau parabola.dan akhirnya ditukar kepada sifar(zero).Menurutnya.perkataan sapuluh dua (12) dan dua Laksa (20000 di prasasti Telaga Batu . Newton dan Lebiniz. Tetapi pembahagian dengan sifar adalah mengelirukan.

kesesakan lalu lintas. (titik dalam bulatan). untuk menentukan susunan digit-digit dalam kedudukan yang betul amatlah penting mempunyai kertas atau kepingan-kepingan kayu. Terdapat pelbagai set simbol yang digunakan untuk mewakili nombor dalam angka Hindu-Arab. lima.Sebagai contoh 2 4 1 2 3 Nombor-nombor yang ditunjukkan oleh rajah di atas ialah 203.fungsi untuk menentukan kedudukan yang betul bagi digit-digit tersebut di ambil alih oleh sifar. apabila seseorang memandu ke kedai. kelajuan kereta yang tidak pernah tetap disebabkan oleh penumpuan. bentuk wakil simbol sifar yang digunakan oleh orang Islam di Timur(Asia dan Baghdad) berbeza dengan yang digunakan oleh orang Islam di Barat(Afrika Utara dan Sepanyol).Akhirnya.4020 dan 100. Ia berasal dari "angka Arab barat " yang dibangunkan di al-Andalus dan Maghreb. dan boleh dibahagikan ke dalam tiga kumpulan:  Angka Arab barat yang telah tersebar luas dan digunakan dengan abjad Latin.  Angka Arab timur yang digunakan dengan abjad Arab. Terdapat beberapa variasi dalam penggunaan glif untuk digit Arab timur terutamanya untuk digit empat. Variasi angka Arab timur juga terdapat dalam Urdu dan Parsi. yang kesemuanya berevolusi dari angka Brahmi. dipercayai mula berkembang dari kawasan yang sekarang dalam negara Iraq. Orang Islam di Timur menggunakan noktah „. Sebagai contoh.‟ manakala orang Islam di Barat menggunakan bulatan 0 sebagai simbol sifar.Bagaimanapun dalam empayar Islam. dan tujuh. Tetapi bagaimana pula seseorang akan mendapati kelajuan kereta pada satu saat tertentu ?Inilah di mana bahagian angka sifar dan kalkulus perlu diambil kira.sepuluh? atau bagaimana banyak epal tidak wujud pergi ke dua epal ?Jawapannya ialah tidak dapat ditentukan. tetapi sebenarnya ia adalah konsep yang membawa kepada kalkulus. enam. batu dan sebagainya dam bentuk berpetak-petak . dan kelajuan yang berbeza menyebabkan kereta bergerak laju atau perlahan. Simbol sifar orang Hindu ialah . abjad Cyril dan abjad Greek dalam jadual di bawah yang diberi label "Eropah". set simbol dalam sistem ini telah berkembang menjadi pelbagai variasi tipografi.[3] . Sebelum simbol sifar digunakan. Sejak zaman pertengahan.

1 diwakili oleh satu garisan. Angka India yang digunakan dengan aksara dari keluarga Brahmik di India dan Asia Tenggara. Eropah Hindu-Arab Arab Timur 0 1 2 ٠ ١ ٢ ٠ ١ ٢ 3 ٣ ٣ 4 5 ٤ ۴ ٥ ۵ 6 ٦ ۶ 7 8 ٧ ٨ ٧ ٨ 9 ٩ ٩ (Parsi dan Urdu) Devanagari (Hindi) Tamil ० १ २ ३ ४ ५ ६ ७ ८ ९ ௧ ௨ ௩ ௪ ௫ ௬ ௭ ௮ ௯ Seperti di dalam sistem angka yang lain. 2 oleh dua garisan (disambung dengan pepenjuru) dan 3 oleh tiga garisan (disambung dengan 2 garisan menegak). Berikut adalah senarai glif angka kontemporari: Arab barat 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Arab timur ٠ ١ ٢ ٣ ٤ ٥ ٦ ٧ ٨ ٩ Parsi ٠ ١ ٢ ٣ ۴ ۵ ۶ ٧ ٨ ٩ Devanagari ० १ २ ३ ४ ५ ६ ७ ८ ९ Gujarati ૦ ૧ ૨ ૩ ૪ ૫ ૬ ૭ ૮ ૯ . nombor-nombor lebih cenderung diwakili oleh simbol yang lebih kompleks (seperti juga dalam sistem angka Cina/Jepun dan angka Rumi). ini dipercayai disebabkan oleh kesukaran untuk membilang objek lebih dari tiga dengan pantas. 2 dan 3 diwakili oleh tanda ringkas. Menurut satu teori. Selepas tiga. nombor 1.

Gurmukhī Punjabi ੦ ੧ ੨ ੩ ੪ ੫ ੬ ੭ ੮ ੯ Orang Assam & Bengali ০ ১ ২ ৩ ৪ ৫ ৬ ৭ ৮ ৯ Oriya ୦ ୧ ୨ ୩ ୪ ୫ ୬ ୭ ୮ ୯ Telugu ౦ ౧ ౨ ౩ ౪ ౫ ౬ ౭ ౮ ౯ Kannada ೦ ೧ ೨ ೩ ೪ ೫ ೬ ೭ ೮ ೯ Malayalam ൦ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮ ൯ Tamil (Grantha)[5] ௦ ௧ ௨ ௩ ௪ ௫ ௬ ௭ ௮ ௯ Tibet ༠ ༡ ༢ ༣ ༤ ༥ ༦ ༧ ༨ ༩ Thai ๐ ๑ ๒ ๓ ๔ ๕ ๖ ๗ ๘ ๙ Khmer ០ ១ ២ ៣ ៤ ៥ ៦ ៧ ៨ ៩ Lao ໐ ໑ ໒ ໓ ໔ ໕ ໖ ໗ ໘ ໙ .

Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. The Nothing that Is: A Natural History of Zero.jsp http://www.com/blog/archives/008821.com/2012/09/sejarah-angak-nol-0. Robert (2000).(2007).Kuala Lumpur: Institut Terjemahan Nagara Malaysia Berhad Kaplan.Sumbangan Islam Dalam Bidang Matematik (1988).edu/about/zero.html http://mforum.yale.my/forum.Boyer . New York: Oxford University Press. Zero: The Biography: New York: Oxford University Press.SENARAI RUJUKAN Ali Abdullah Al-Daffa‟ .php?mod=viewthread&tid=349755 http://ms.com.mediatinker.html Seife. Charles (2000). . http://irvanfanorama.blogspot.cari.org/wiki/Sistem_angka_Hindu-Arab http://yaleglobal.Sejarah Matematik. Carl B.wikipedia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->