Zorica Latcu - Ghetsemani Picioarele spalate de plansul Magdalenii Se fransera.

Sub raza divinei milostenii Iisus cazu in ruga cu fata-nsangerata Si greu in pacea noptii rosti cuvantul: Tata, Iti simt durerea sfanta si grija parinteasca, Ma doare mila calda ce vrea sa ma-nveleasca, Ma tulbura iubirea si jalea de Parinte. Cand sangele va curge prinos al jertfei sfinte, Cand urletul multimii va cere de la Tine Sa osandesti pe Domnul luminilor depline, Cand voi sorbi pe Cruce buretele cu fiere, Cand Fiul Tau cadea-va sub bici fara putere, Cand sfarticandu-mi trupul in drumul alb de tara Voi duce spre Golgota cereasca mea povara, Parinte-al meu, in mila sa nu-ti uiti legamantul, Ma lasa cu durerea sa mantuiesc pamantul. Sa nu-ti aduni blestemul si fulgerele toate, Ca sa opresti mania neputincioasei gloate; Nu-i pedepsi pre dansii cu ploaie de pucioasa,

Doamne-al milei.In marea Ta iubire ma uita si ma lasa. fa sa treaca paharul de la mine. sa nu-ti mai simt iubirea. Iisus ridica fruntea si-ncepe sa coboare. Te-mbraca azi in haina lucirilor de stele Cu bucuria sfanta a invierii mele. Ca sa nu stiu cat suferi in lumile-ti senine. . Sa stiu ca nu-mi ajunge la Tine tanguirea. O aripa de inger l-atinse cu racoare. Parinte. Ma lasa.

Te biciuim cu vorbe de ocară. Prin nepăsare oarbă şi prin lene. Doamne. fruntea-nsângerată. Din pofte rele şi din stricăciune.Zorica Latcu – Golgota Te vindem iar cu sărutări viclene. Te adăpăm cu suc de-amărăciune. Îngăduie-i. Iar împletim blestemele de tată. Tu iarăşi zici. Părinte" . Te ţintuim pe cruci de nedreptate Prin cuiele uciderii de frate. în blândă rugăminte: "Nu ştiu ce fac. Te pălmuim cu ură ca de fiară. Să-ncingem.

Curgeau sudori de sange pe chipu-i alb ca varul Si-amarnica-i strigare starnea in slavi furtuna. cu ultima putere Batandu-se cu moartea. O mana nendurata. sa-l mai vada … Treceau batai de aripi prin vraistea gradinii Si uliii de seara dau roate dupa prada. uitase de viata! Deasupra. fara tihna.Vasile Voiculescu . se-mpotrivea intr-una. se framantau maslinii. In apa ei verzuie jucau sterlici de miere Si sub veninul groaznic simtea ca e dulceata … Dar falcile-nclestandu-si. Pareau ca vor sa fuga din loc.In gradina Ghetsimani Iisus lupta cu soarta si nu primea paharul … Cazut pe branci in iarba. . Se cobora-mbiindu-l si i-o ducea la gura … Si-o sete uriasa sta sufletul sa-i rupa … Dar nu voia s-atinga infama bautura. tinand grozava cupa.

Pe Cruce Iisus murea pe cruce. Sub arsita grozava Pălea curata-i frunte ce-o sangerase spinii Pe stancile Golgotei tot cerul Palestinii Parea ca varsa lava. . la picioare-i zacea plângând Maria Si-adanc zbucnea blestemul din inima-i de mama Alaturi Magdalena. in lunga ei marama. Zdrobita. Departe ucenicii priveau fara putere… N-aveau decat sa fuga in lumea cea pribeaga Cu el se naruise nadejdea lor intreaga Si fara mangaiere. Tipa vazand urgia. Si chiar in clipa mortii hulira carturarii Cu fierea otelita il adapau strajerii… Radea cu hohot gloata cu spasmele durerii Si-l ocarau talharii.Vasile Voiculescu .

ca-ntr-o pâcla. porni multimea in palcuri spre cetate Pe drumurile-nguste cu lespezi pardosite Trecura fariseii cu fetele smerite Si barbile-argintate. Pe cruce somnul mortii dormea de-acum sublimul Iisus. vegheat de oaste. dormea Ierusalimul. . Maslini fara de frunze dormeau mocnind pe coaste In vale.Tarziu.

. Cu privire blanda. Orasul si Sinodul tace... Cu aceeasi bunatate sfanta Hristos la dansul cauta. Cu jertfa Lui nevinovata La masa serii de iertare Era fiinta vanzatoare A Iudei.Cina cea de Taină . Si greaua soarta prevedea Ce avea degraba de rabdat. Ii scalda buzele-n amarul Durerii pentru lumea noua. Adanca scarba-L sageta.. Stiind ca I-au gatit paharul De chinuri si cu sange-n doua. Adanca liniste si pace In taina Lui netulburata.... ..Alexei Mateevici 1 La cina Sa Hristos sedea De ucenici inconjurat.

c-un tainic gand El proroceștile cuvinte: „De-aicea unul Ma va vinde. Era atunci frumos nespus Mantuitorul Iisus... Cu ucenicii sai sedea In pacea sfanta a camarii Din muntele Sion — Hristos.2 Si mila pentru vanzator.. . Si pentru groaznica Lui soarta. cu glasul tanguios. Cand fruntea Sa in jos plecand. A zis incet. Rostea amara prorocire: „Sionul nu se va aprinde De arderea luminii vie A diminetii luminoase ." Din rasaritul ce ardea Venea intunecimea serii. A blandului Mantuitor Priviri de foc facea sa arda. Mahnit..

dar amar Acelui om ce il va vinde!" Privind atunci. Trasnit de-a Domnului cuvinte.Cu mana sa cea pacatoasa Un ucenic de-ai Mei M-a vinde!" Si toti de scarba s-au umplut De-acest cuvant dumnezeiesc. Si mintile s-au tulburat Si toti pe rand au intrebat. Doamne. . La suferinta rastignirii. 3 Cu frica si cu tremurare: „Nu eu? Nu eu. Si toti pe rand a sti au vrut Pe vanzatorul miselesc. Vandut va fi El. ca un talhar. oare?" Si cu privirea Lui adanca Hristos a zis in mare tângă: „Necazul omului se sterge Acum si Fiul Omenirii La chinul patimilor merge.

Cu frica inimii lui roaba Pe Invatator si Dumnezeu: „Ce. nu Te voi vinde. eu?" Si i-a raspuns: „Ai zis tu singur!" . Doamne.Si-ntr-ale inimii adancuri Nelinistit. Iuda-ntreaba.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful