UNOFFICIAL FAN CONTENT / neslužbeni prijevod

Spartacus: A Game of Blood and Treachery
U igri, svaki od igrača preuzima ulogu Dominusa, glave kuće u Capui, gradu za vrijeme Starog Rima. Svaka kuća se natječe za utjecaj. Borite se za dominaciju koristeći kombinaciju političkih spletki i spektakularnih borbi u areni. Kao Dominusu, na raspolaganju vam je mnoštvo različitih sredstava. Stražari vas štite od spletki rivala. Robovi rukovode vašim domaćinstvom i zarađuju zlato za vas. Također kontrolirate Ludus, školu za obuku gladijatora. Gladijatori se natječu za svoju slavu, ali i da bi povećali utjecaj svog Dominusa.

KUP TRŽNICE
Kup Tržnice sadržava Imovinu koja je na prodaju Dominusu kako bi mogao uzdići se u rimskom društvu. Imovina uključuje Gladijatore, Robove i Opremu kARTE GLADIJATORA Gladijatori su iznimni robovi, obučeni za borbe u Areni kojima donose slavu i Utjecaj Vašoj Kući. Po sjedovanje mnoštva gladijatora jedan je od načina povećanja Utjecaja. kARTE ROBOVA Robovi su sluge Dominusa; zarađuju novac i obavljaju druge usluge. Robovi su način bogaćenja kuće. kARTE OPREME Karte Opreme predstavljaju naoružanje i obuku gladijatora u posebnoj opremi (pomak s jednog mača i kacige). Postoje tri vrste Opreme: Oružja, Oklop i Posebna Oprema. Samo jedna karta svake vrste može se koristi tijekom borbe u Areni.

DECK
Kup Intriga uključuje sve vrste intriga i podvala koji će svaki Dominus koristiti protiv svojih rivala. Kup Intriga uključuje Spletke, Reakcije i Stražare. kARTE SPLETKI Spletke označuju raznovrsne tajne poteze. Također, Spletke se mogu prodati za Zlatnike. Sve spletke imaju Utjecaj potreban za njihovo odigravanje KARTE REAKCIJA Reakcije su moćni protu-potezi kao odgovor na događaje u igri. Neke reakcije su Nadvladavanje kojima zaustavljate Spletke Vaših rivala. KARTE STRAŽARA Stražari su posebna vrsta karata Reakcije koje se koriste da zaustavite Spletku protiv Vas. Stražari mogu zakazati. Kad zakažu, možete iskoristiti dodatne Stražare. Stražari se mogu čuvati u ruci ili na stolu kao Imovina.

sADRŽAJ KUTIJE
Pravila Kup Tržnice (62 karte) Kup Intriga (104 karte) Karte Kuća (4) Oznake (148) Kocke (26) Minijature gladijatora (4) Igraća ploča

1

kARTE KUĆA

IGRAĆA PLOČA

pREGLED IGRE
1) Faza Intriga 2) Faza Tržnice 3) Faza Arene

Svaki krug počinje sa Uzdržavanjem i onda se dijeli u tri faze:

Karte Kuća služe kao središnjica Vaše igračeg područja i označavaju Vaš Utjecaj tijekom igre. Karte Kuća također pokazuju Početnu Imovinu: Gladijatore, Robove, Stražare i Zlatnike. Svaka Kuća ima drugačija Posebna Pravila i Početnu Imovinu.

Faza Intriga je vrijeme kad Kuće igraju svoje Spletke nadajući se da će poboljšati svoje stanje i potkopati tuđe. Faza Tržnice označava kupnju, prodaju i trgovinu s Imovinom (Gladijatorima, Robovima i StraImovinu žarima). na Također, igrači licitiraju za novu Imovinu. Faza Arene označava odigravanje krvavih igri. Gladijatori dviju Kuća bore se za Naklonost i Utjecaj. Cilj igre je postati najutjecajnija kuća u Capui čime bi se osigurala moć obitelji u godinama koje slijede.

CE
Postoje tri boje kocaka u igri: crvene, crne i plave. Svaka predstavlja različita svojstva: crvena za Napad, crna za Obranu i plava za Brzinu. U borbi, broj kocaka određuje zdravlje borca.

Igraća ploča služi kao velika Arena gdje Gladijatori predstavljaju svoju krvavu umjetnost. Oklade se stavljaju na kutove ploče.

URES
Ove minijature predstavljaju odabranog borca u areni. Svaki igrač koristi istu figuru tijekom cijele igre.

E
Tijekom igre, igrači će podmićivati, trovati, izdati, krasti, ucjenjivati i potkopavati jedni druge. Zlatnici će izmjenjivati ruke iznova da bi se kupila potpora, sprječavale spletke i mijenjale odluke. Hoćete li biti častan igrač koji drži do svoje riječi ili podmukli spletkaroš čija se savezništva mijenjaju s vjetrom? ALI – nemojte biti šupak. Svatko igra da bi se zabavio. Na kraju krajeva, igrate radi zabave s prijateljima uzmite to u obzir kad smišljate kako uništiti njihove Kuće

TOKENS

Oznake u igri

2

PRIPREMA
Svaka kuća ima svoje prednosti i mane. Neke kuće se oslanjaju na snagu svojih Gladijatora. Druge pak zavise o jakoj obrani. Iskorištavanje svojih prednosti ključ je pobjede.

IZBOR KUĆE
Svaki Dominus baca kocku. Dominus s najvećim brojem uzima Kartu Kuće i Minijaturu gladijatora po izboru te dobiva Oznaku Domaćina. U smjeru kazaljke na satu, preostali igrači biraju svoje Kuće i Minijature. Svaki igrač dobiva odgovarajuću Oznaku Kuće. U Fazi Intrige, prvi je na potezu Dominus sa Oznakom Domaćina.

pOČETNA IMOVINA

ZLATNICI Podijelite svakom Dominusu odgovarajuć broj Zlatnika. Ostatak Zlatnika ostaje u Banci. Ulogu Banke može preuzeti jedan igrač ili svi. napomena: Zlatnici mogu promijeniti vlasnika u bilo kojem trenutku bez ikakvih ograničenja!

KUPOVI KARATA
Promiješajte Kup Tržnice i Kup Intriga temeljito. Postavite kupove licem prema dolje na stol. Odbačene karte se postavljaju licem prema gore pokraj odgovarajućih kupova.

Svaki Dominus uzima Početnu Imovinu opisanu na njegovoj Karti Kuće. POČETNI GLADIJATORI I ROBOVI Odvojite karte s bijelim obrubom - “Starting Gladiators” i “Starting Slaves” - od ostatka Kupa Tržnice. Promiješajte Starting Gladiators i podijelite svakom Dominusu odgovarajući broj Gladijatora. Isto ponovite za Starting Slaves. Ostatak karata vratite u Kup Tržnice. sTRAŽARI Podijelite svakom Dominusu odgovarajući broj Stražara iz Kupa Intriga. Početni Stražari stavljaju se licem prema gore na stol (ne u ruku).

sPREMNI ZA IGRU!
Sad ste spremni za početak igre! Neka dogovori i podmetanja počnu!

PE
Brza: Igrači počinju sa 7 Utjecaja. Brza igra obično traje oko dva sata. Preporuča se za prvih nekoliko igranja. standardna: Igrači počinju sa 4 Utjecaja. Standardna igra traje između dva do tri sata napredna: Igrači počinju sa 1 Utjecaja. Napredne igre traju više od 3 sata te se Dominusi dižu iz anonimnosti u nadmoć.

E
Cilj igre je podići Utjecaj Vaše Kuće na impresivnih 12. Za detaljnije uvijete pobijede vidite “POBJEDA” na stranici 17.

3

UZDRŽAVANJE
Vrijeme kad se odvijaju sva uzdržavanja i pripreme za igrine tri glavne faze naziva se Uzdržavanje. Svaki krug počinje Uzdržavanjem.

pRORAČUN
Obuka, hrana i oprema elitnih Gladijatora je skupa. Vlasništvo nad Robovima nadoknađuje taj trošak. Uzmite 1 Zlatnik po Spremnom Robu kojeg posjedujete. Platite 1 Zlatnik za svakog Spremnog Gladijatora. Ako igrač ne želi ili ne može platiti za Gladijatora, mora odbaciti Gladijatore za svaki neplaćeni Zlatnik.

PRIMJER UZDRŽAVANJA
1) Petar kreće Uzdržavanje sa 1 Spremnim Gladijatorom, 2 Ozlijeđena Gladijatora i 2 Iscrpljena Roba. Petar okreće Robove licem prema gore. Oni su sad Spremni u ovome krugu. 2) Petar pokušava liječiti 2 Ozlijeđena Gladijatora. Određuje za kojeg prvo baca kocku i dobije “3”. Taj Gladijator ostaje Ozlijeđen, a karta licem prema dolje. Određuje drugog Gladijatora te dobiva “5”. Uspjeh! Sa Gladijatora se miče Oznaka Ozlijede te se on okreće licem prema gore. 3) Petar sada ima 2 Spremna Gladijatora i 2 Spremna Roba. Njegov rashod od Gladijatora jednak je prihodu od Robova te tako ne plaća niti uzima Zlatnike. 4) On je gotov - kad svi igrači završe svoje Uzdržavanje, igra se nastavalja u Fazu Intrige..

sAŽETAK UZDRŽAVANJA
1) Osvježavanje karata 2) Liječenje ozljeda 3) Proračun napomena: Tijekom svakog dijela Uzdržavanja, igrači svoje radnje mogu izvršavati istodobno.

PRIMJER
Petar ima 3 Gladijatora i 2 Roba te mora platiti 1 Zlatnik Banci. Sara ima 2 Gladijatora, jedan je Spreman, drugi je Ozlijeđen. Uz to, ima 4 Roba što znači da uzima 3 Zlatnika. Ivan ima 1 Gladijatora i 1 Roba, on niti plaća niti uzima Zlatnike. Lea ima 3 Gladijatora, 0 Robova i samo 2 Zlatnika. Banci mora platiti ta 2 dva Zlatnika i odbaciti Gladijatora

CARDS
Na početku Uzdržavanja, svi igrači okreću neozlijeđenu, “iscrpljenu” (licem prema dolje) Imovinu licem prema gore. Osvježene karte smatraju se “Spremnim”. Više detalja oko Iscrpljavanja karata na stranici 17. Nakon Osvježavanja karata slijedi Liječenje ozljeda

LIJEČENJE OZLJEDA
Za svakog iscrpljenog Gladijatora ili Roba sa Oznakom Ozlijede, bacite kocku za pokušaj liječenja. Za brojeve 4, 5 ili 6 maknite Oznaku Ozlijede i Osvježite kartu. Za brojeve 2 ili 3, Gladijator ili Rob ostaje ozlijeđen ovaj red. Za broj 1, Gladijator ili Rob umire od ozlijede i stavlja se na odbačene karte Kupa Tržnice. Više detalja o ozljedama na stranici 16. Nakon Liječenja ozljeda, nastavite na Proračun napomena: Neke karte, kao Medicus, dozvoljavaju ponovno bacanje kocke za neuspjeli pokušaj liječenja.

Gannicus, Oenomaus, Quintius i Lucretia Batiatus

4

INTRIGE
Tijekom Faze Intriga igraju se karte iz ruke koje utječu na uspjeh i Utjecaj Vaše Kuće - ili donose propast i ljagu na Vaše rivale. Pokrenite Spletke, branite svoju Kuću i gledajte svoj profit!

sAŽETAK FAZE
1) Izvlačenje karata 2) Igranje Spletki / Prodaja karata

CARDS
Na početku Faze Intriga, svaki igrač vuče 3 nove Karte Intriga u ruku (ovo može nadmašiti Maksimalni broj karata u ruci). Ako tijekom igre Kup Intriga ostane bez karata, promješajte odbačene karte.

Quintus Lentulus Batiatus planira i spletkari

MAKSIMALNI BROJ KARATA Maksimalni broj karata u ruci označen je ispod trenutnog Utjecaja. Na kraju Vašeg Poteza Intrige ne možete imati više karata od označenoga. Za vrijeme svog Poteza Intrige možete ih imati više od navedenoga broja, ali broj karata u ruci morate smanjiti na odgovarajući broj prije kraja poteza.

ORDER
Nakon što su svi igrači izvukli 3 karte, igru započinje Dominus sa Oznakom Domaćina. Kad je taj Dominus završio svoj Potez Intrige, nastavlja se u smjeru kazaljke na satu.

Oznaku domaćina posjeduje Dominus koji je održavao posljednje Igre. Iznad, Solonius ima 5 Utjecaja što mu dozvoljava 4 karte. Često ćete morati odigrati kartu koju bi rađe zadržali kako bi ostali ispod Maksimalnog broja karata. Odlučite pažljivo; neke karte su vrijednije na kraju igre! napomena: Tijekom Faze Intriga, igrači mogu slobodno diskutirati koje karte žele odigrati, pregovarati te platiti Zlatnike da osiguraju pomoć. Karte Imovine ne smiju promijeniti vlasnika za vrijeme ove faze.

5

TURN
Tijekom vašeg Poteza Intriga, možete Prodati karte za Zlatnike, koristi Posebne Sposobnosti i igrati Spletke. Možete izvršavati navedene radnje u bilo kojem redoslijedu. pRODAJA KARATA Karte Intriga mogu se prodati za broj Zlatnika određen na dnu karte. Da bi prodali kartu, stavite je u odbačene karte Zlatnik Intriga licem prema gore i uzmite odgovarajući broj Zlatnika iz Banke POSEBNA PRAVILA KUĆA Svaka kuća ima Posebna Pravila koja se mogu koristiti u Fazi Intriga. Posebno Pravilo svake Kuće opisano je na Karti Kuće. POSEBNE SPOSOBNOSTI KARATA Mnogi Robovi i neki Gladijatori imaju Posebnu Sposobnost “Intrige”. Mnoge od ovih zahtijevaju da se karta Iscrpi. Ove sposobnosti mogu se koristiti tijekom Poteza Intriga. Sve iznimke bit će opisane na karti.

ES
Spletka ima potreban Utjecaj da bi se odigrala. Ako je vaš trenutni Utjecaj jednak ili veći od potrebnog, možete Potreban odigrati Spletku. Kad Utjecaj odigravate spletku naglasite koji je Dominus meta Spletke (to možete biti i Vi).

tRAŽENJE POMOĆI Ako nemate dovoljno Utjecaja za odigravanje Spletke, možete tražiti druge igrače za pomoć. Ako Vam netko odluči pomoći, možete igrati Spletku kao da je Vaš Utjecaj uvećan za Utjecaj igrača koji Vam pomaže. Jednom kad Dominus pristane pomoći Spletku, ta pomoć se ne može povući. Spletku može pomoći bilo koji broj Kuća. Njihova pomoć ne mijenja Vaš stvarni Utjecaj ili išta drugo osim mogućnosti da odigrate jednu Spletku. Također ne mijenja Utjecaj ni jedne druge Kuće: ne pomičete Oznaku Utjecaja. Niste obvezni ikome pokazati Spletku za koju tražite pomoć. Također, niste dužni reći istinu o toj Spletki.

PRIMJER
Sara ima “Inside Information” u ruci, Spletku koja zahtjeva 6 Utjecaja za odigravanje i dozvoljava odabranom Dominusu da vuče 2 karte. Sara trenutno ima 7 Utjecaja te može odigrati kartu. Stavlja kartu na stol te objavljuje da je ona meta karte. Spletka je uspješna te Sara vuče 2 Karte Intriga te odbacuje kartu licem prema gore pokraj Kupa Intriga.

Indusova Posebna Sposobnost omogućava Vam da pogledate kartu u protivničkoj ruci za vrijeme Poteza Intriga

Claudius Glaber bijesni

6

PRIMJER
Ivan ima 6 Utjecaja i ima Spletku u ruci koja zahtjeva 9 Utjecaja. Pitajući druge igrače za pomoć, nagovara Leu (koja ima 4 Utjecaja) da pomogne njegovu spletku za par Zlatnika. U svrhu odigravanja te Spletke (i samo te Spletke), Ivan sada ima 10 Utjecaja, dovoljno da odigra Spletku. Ni Ivanov ni Lein Utjecaj se ne mijenja.

ONS
Reakcije su moćni protu-potezi odigrani kao odgovor na druge događaje. Za razliku od Spletki, Reakcije se ne moraju igrati na vlastitom potezu.

Svaka Reakcija označava kada se može odigrati. Reakcije nisu ograničene na Fazu Intriga. Reakcije također imaju potreban Utjecaj za odigravanje. Međutim, za njihovo odigravanje ne možete primiti pomoć. Reakcije označavaju brzi odgovor i jednostavno nemate vremena tražiti pomoć od drugih Kuća. Nakon odigravanja Reakcije, odstranite je među odbačene Intrige

ES
Ako imate dovoljno Utjecaja za odigravanje Spletke i ta Spletka nije Nadvladana (vidi Nadvladavanje, strana 8) tada je Spletka uspješna. Učinak Spletke izvršava se odmah i moguća cijena se plaća. Uspješna Spletka se odbacuje licem prema gore u kup odbačenih karata Spletki.

PRIMJER
Petar ima 4 Utjecaja i posjeduje kartu “Black Market Profits” koja zahtjeva 7 Utjecaja, a glasi “Uzmite 5 Zlatnika”. Petar pita Leu za pomoć, ona kaže “Može, za 2 Zlatnika.” Petar se složi i odigra Spletku. Nitko nije Nadvladao Spletku sa Reakcijom te je Spletka uspješna i on uzima 5 Zlatnika. To hoće li izvršiti svoj dio nagodbe, ovisi samo o njemu. napomena: Karte Intriga nikad nemogu promijeniti vlasnika. Zlatnici se mogu davati u bilo kojem trenutku. Slobodni ste tražiti i plaćati drugim igračima za pomoć ali i za suzdržavanje!
Illithya sluti Lucretijne spletke.

7

PRIMJER
Tijekom Uzdržavanja, Sara ima 2 Zlatnika koje mora potrošiti na Proračun što je ostavlja na 0 Zlatnika. Ivan tada može odigrati Reakciju “Destitute!” = “-1 Utjecaj igraču koji nema Zlatnika”. Sara tada gubi 1 Utjecaj, a Ivan odbacuje svoju kartu.

4, 5 i 6 Spletka koja je usmjerena protiv Vaše Kuće je Nadvladana. Za brojeve 1, 2, 3 Stražarev pokušaj nije uspio. Možete pokušati ponovno dokle god imate Stražara. Nakon propalog pokušaja Stražara, možete iskoristit “Foil a Scheme” Reakciju iz ruke. napomena: Čak i Stražari koji nisu uspjeli se odbacuju! Stražare možete čuvati u ruci ili staviti na stol kao Imovinu. Stražari se mogu iz ruke staviti na stol u bilo kojem trenutku. Jednom na stolu, nemogu se vraćati u ruku. Stražari na stolu smatraju se Imovinom i kao takvi se mogu prodati ili zamijeniti tijekom Faze Otvorene tržnice. stražari se mogu koristiti za Nadvladavanje Spletke bez obzira nalaze li se u ruci ili na stolu. Čuvanje Stražara u ruci omogućuje Vam da svoju obranu držite tajnom (ali ograničava broj drugih karata koje možete držati u ruci).

Čak i kad Dominus ima mnogo Stražara, isplati se igrati Spletke protiv njega. Ako odbaci Stražare da Nadvlada Spletku, ostaje nezaštićen!

ES
Kad je Spletka Nadvladana, ni jedan njen učinak se ne odigrava uključujući mogući trošak Spletke. Nadvladanu Spletku stavite licem prema gore u kup odbačenih karata Intriga.

nADVLADAVANJE SPLETKE
Neke Karte Reakcija glase “Foil a Scheme”. One se mogu odigrati odmah nakon što drugi Dominus pokuša odigrati Spletku u Fazi Intriga. Možete Nadvladati bilo koju Spletku, ne samo onu usmjerenu na Vas. Možete samo Nadvladati Spletke, ne i Reakcije (osim ako je drugačije naznačeno na karti)

PRIMJER
Lea pokušava igrati “Grand Feast” . Karta glasi “Platite svakom igrači 2 Zlatnika, odabrani Dominus dobiva 1 Utjecaj”. Ivan Nadvlada Spletku, “Grand Feast” se odbacuje, a Lea ne plaća Zlatnike.

TURN
Nakon odigravanja Spletki i Prodaje karata, ne možete imati u ruci više od dopuštenoga broja karata označenih ispod Utjecaja. Kad ste završili svoj potez, igrač s vaše lijeve strane kreće svoj Potez Intriga. Kad su svi igrači završili Potez Inriga, kreće Faza Tržnice.

PRIMJER
Ivan pokušava odigrati Spletku koja bi mu dala 1 Utjecaj. Lea je odlučila odigrati “Whispered Rumors” što Nadvladava Ivanovu Spletku te on svoju kartu odbacuje zajedno sa Leinom.

PRIMJER
Petar ima Stražara na stolu te nekoliko drugih u ruci. Misleći kako je laka meta, Sara igra “Incite Rebellion” protiv njega. Ako uspije, Spletka zahtjeva da Petar odbaci Gladijatora. Ne želeći izgubiti Gladijatora, Petar odbacuje svog Stražara sa stola da zastavu spletku. Baca kocku i dobiva “2”. Neuspjeh! Petar tada odbacuje drugog Stražara iz ruke i baca kocku ponovno. Ovaj put je “5”; Uspjeh! Sarina Spletka je Nadvladana; njezina karta “Incite Rebellion” stavlja se kup odbačenih karata iznad Petrova 2 Stražara.

kARTE STRAŽARA
Karte Stražara su posebne karte Reakcije koje se mogu koristi za Nadvladavanje Spletke usmjerene prema vlasniku Stražara. Međutim, Nadvladavanje Stražarom nije uvijek uspješno. Da pokušate Nadvladati Spletku Stražarem bacite kocku: za brojeve

Marcus Decius Solonius

8

TRŽNICA
Tijekom Faze Tržnice igrači imaju mogućnost kupiti i prodati Karte Imovine jedni drugima ili kupiti Gladijatore, Robove i Opremu tijekom Aukcije..

kRAJ OTVORENOG TRGOVANJA Kad ste završili sa poslovanjem i nema više trgovanja, uzmite i sakrijte svoje Zlatnike. Uzimanje vaših Zlatnika znači da ja vaše trgovanje završeno. Kad su svi uzeli svoje Zlatnike, Otvoreno trgovanje završava i započinje aukcija. Ovo je jedino vrijeme kad smijete sakriti koliko Zlatnika posjeduju Zlato držite skrivenim do kraja Licitacije za Domaćinstvo! Otkrivanje svojeg bogatstva prerano daje prednost drugim igračima.

ON
Da bi počeli Aukciju, stavite broj karata koliko ima igrača, licem prema dolje, u red. Otkrijte prvu kartu, ovo je prva Imovina za koju se licitira. Svi igrači davati će Skrivene ponude (opisane dolje). Igrač s najvećom ponudom dodaje kartu svojoj Kući i otkriva se sljedeća karta za licitiranje.

sAŽETAK FAZE
1) Otvoreno trgovanje 2) Aukcija 3) Licitacija za Domaćinstvo

ARKET
Tijekom Otvorenog trgovanja, igrači mogu trgovati Kartama Imovine među sobom ili prodati Imovinu Banci. Nema redoslijeda odigravanja tijekom Otvorenog trgovanja. Igrači mogu sklapati dogovore po volji. napomena: Otvorena trgovina je JEDINO VRIJEME kad Gladijatori, Robovi i Oprema mogu mijenjati vlasnika! Vrijednost Karata Imovine nije osnova za trgovanje s drugim igračima. Cijenu dogovarate sami. Zapamtite, Karte Intriga nemogu se (pro)davati drugim igračima. Karte Intriga nemogu se odbaciti za Zlatnike tijekom Otvorenog Trgovanja. pRODAVANJE BANCI Tijekom Otvorenog trgovanja, Imovina se može prodavati Banci. Da prodate kartu Banci, odbacite Imovinu i uzmite Zlatnika u Vrijednosti karte. stvarna vrijednost karte je često veća od njene Vrijednosti u Zlatnicima. Drugi igrači su možda spremni dati više.

PRIMJER
Za Otvorenog trgovanja, Sara je odlučila prodati jednog Gladijatora te pita druge igrače ako bi ga kupili ili se mijenjali. Petar ponudi Sari 3 Zlatnika za njega, ali Sara odlučuje da će ga radije prodati Banci za 2 Zlatnika nego Petru za 3. Petar posjeduje samo 1 Stražara te želi kupiti od drugih igrača Stražara za 3 Zlatnika. Kako mu nedostaje Zlatnika, Ivan brzo odluči prodati svog Stražara Petru. Sva trgovanja se završe te igrači uzmi i sakriju svoje Zlatnike označavajući da je vrijeme za Aukciju.

sKRIVENE PONUDE Za davanje ponude na Imovinu, uzmite Zlatnike u ruku skrivajući njihov broj. Stavite zatvorenu šaku iznad stola. Jednom kad su to učinili i preostali igrači, svi otvaraju šaku i otkrivaju svoju ponudu. Igrač s najvećom ponudom stavlja Zlatnike u Banku te dodaje Imovinu svojoj Kući. Svi ostali igrači zadržavaju svoje Zlatnike. IZJEDNAČENE PONUDE Ako su najveće ponude dvaju ili više igrača izjednačene, svaki igrač stavlja ponuđene Zlatnike na stol. Tada slijedi novi krug Skrivenih ponuda u kojem sudjeluju samo izjednačeni igrači. Njihova druga ponuda zbraja

9

Denarii

se sa početnom ponudom. Ponude se nastavljaju sve dok jedan igrač ne ponudi najviše. pROPALE AUKCIJE Ako svi igrači ponude 0 Zlatnika u prvoj ili sljedećim ponudama, aukcija se smatra propalom. Nitko ne osvaja Imovinu te se ona odbacuje. Zlatnici koji se mogu nalaziti na stolu od prijašnjih krugova ponuda, vraćaju se u ruke vlasnika.

PRIMJER
Agron je na ponudi tijekom Aukcije. Svi ispruže svoje zatvorene šake iznad stola. Petar nudi 0, Sara nudi 2. Ivan i Lea nude 3 - izjednačeni su, a Petar i Sara ispadaju iz aukcije. Ivan i Lea stavljaju ponuđene Zlatnike na stol te kreće novi krug Ponuda. U sljedećom krugu Lea i Ivan ponude svaki po 1 Zlatnik te ga stavljaju na stol. U trećem krugu ni Lea ni Ivan nisu ponudili dodatne Zlatnike. I jedan i drugi su ukupno nudili 4 Zlatnika, ali kako u zadnjem krugu nitko nije povećao ponudu, Aukcija propada i ni jedan igrač ne uzima kartu. Agron se odbacuje, a igrači vraćaju svoje Zlatnike u ruku.

Solonius i Batiatus na tržnici

LICITIRANJE ZA DOMAĆINSTVO
Kad završe Aukcije za sve Karte Imovine, igrači licitiraju za Domaćinstvo u Areni koji se odvija u sljedećoj Fazi Arene. Biti Domaćin je ključno za uspjeh. Ne samo da Domaćin dobiva 1 Utjecaj nego izabire tko će nastupati u Igrama - to je pri lika za zaraditi još Utjecaja i Zlatnika!

Kao i kod Aukcija, igrači licitiraju Skrivenim ponudama i plaćaju iznos Banci. Igrač s najvećom ponudom dobiva Oznaku Domaćina i bit će Domaćin sljedećim Igrama.. napomena: Licitacija za Domaćinstvo je jedino vrijeme kad Oznaka Domaćina mijenja vlasnika. Igrač s Oznakom Domaćina održava Igre ovaj krug te igra prvi tijekom sljedeće Faze Intrige. Pravila licitiranja jednaka su kao i za Aukcije s jednom iznimkom. U slučaju Propale licitacije, svi licitatori bacaju kocku. Dominus sa najvećim rezultatom je Domaćin.

Petar i Lea su izjednačeni te stavljaju svojih 8 Zlatnika na stol i nastavljaju sa sljedećim Licitiranjem. Međutim, oboje su ostali bez Zlatnika te nemogu više licitirati. Oboje stave prazne šake iznad stola. U ovom trenutku, uobičajeno bi Propala Aukcija, ali netko mora biti Domaćin tako da Lea i Ivan bacaju kocku. Lea pobjeđuje te uzima Oznaku Domaćina i biti će Domaćin tijekom sljedeće Faze Arene.

ASE
Jednom kad je Dominus osvojio Domaćinstvo, igrači vraćaju ostatak Zlatnika u Riznicu na Kartama Kuća i počinje Faza Arene.

PRIMJER
Za Licitiranja na Domaćinstvo, Petar ponudi 8, Ivan ponudi 6, Sara ponudi 5 i Lea ponudi 8. Petar i Lea licitiraju ponovno, a Ivan i Sara ispadaju iz Licitiranja.

10

ARENA
Tijekom Faze Arene, Gladijatori se bore da bi se proslavili te povećali Utjecaj Dominusa. Domaćinstvo nad Igrama donosi Utjecaj Domaćinu jer on pokazuje svoje bogatstvo i moć.

SAŽETAK FAZE

1) Čast Domaćinu 2) Organizacija događaja 3) Danak 4) Klađenje 5) Borba! 6) Pobjeda i Poraz

na polje označeno sa “I”. Dominus tada postavlja svog Borca, zajedno sa opremom (po jedno: Oružje, Oklop i Posebnu Opremu) koju će koristiti, na rub Arene. Jednom odabrane karte nemogu se mijenjati. Domaćin tada Poziva sljedećeg Dominusa kao gore. Taj Dominus tada stavlja svog Borca i Opremu kao što je opisano te stavlja Minijaturu gladijatora na polje označeno sa “II”.

Domaćin može zahtijevati mito, dogovore ili obećanja od drugih igrača u zamjenu za Poziv (ili njegov izostanak). Ovo omogućava Domaćinu zlouporabu položaja za financijsku ili političku dobit.

PRIMJER
Ivan je Domaćin te odlučuje koga će Pozvati na Igre. Zna da će pozvati sebe jer ima Theokelesa, moćnog Gladijatora. Želeći osigurati svoju pobjedu u Areni, poziva Leu - njezin Gladijator je slabi Tracijski Ratnik. Lea ne želi izgubiti svog jedinog Gladijatora te odbija pozivnicu. Lea gubi 1 Utjecaj. Ivan pita ako je tko spreman platiti za Pozivnicu. Petar nudi Ivanu 3 Zlatnika. Ivan se složi te pozove Petra. Petar pošalje svojeg Borca s Trozubcem (Oružje), Kacigom (Oklop) te Kopljem (Posebna karta). Ivan tada pozove sebe i u Igre pošalje Theokelesa.

OST
Dominus koji je osvojio Oznaku Domaćina tijekom prošle Faze Tržnice je Domaćin te kao takav dobiva 1 Utjecaj.

oRGANIZACIJA DOGAĐAJA
Dužnost je Domaćina organizirati Igre sa dva dostojna Borca. Igračima se nudi Pozivnica jednom po jednom. Domaćin može Pozvati sebe. napomena: Kroz pravila “Borac” se odnosi na Gladijatora ili Roba koji će se boriti u Areni. Na Gladijatore i Robove odnose se jednaka pravila. POZIVNICE Kad prvi Dominus prihvati Poziv, odabire Gladijatora ili Roba iz vlastite Kuće te stavlja svoju Minijaturu gladijatora na igraću ploču, na

Borac sa Opremom i Kockama napomena: Zlatnici mogu promijeniti vlasnika bilokada, ali Imovina ne može tijekom Faze Arene.. oDBIJANJE POZIVNICE (Booooo! Hissss!) Ako Dominus ne može ili ne želi prihvatiti Poziv, on gubi 1 Utjecaj. Domaćin tada Poziva sljedećeg Dominusa. Ako, nakon Pozivanja svih drugih Dominusa, još uvijek postoji prazno mjesto u Igrama, Domaćin mora pozvati sebe. U rijetkim slučajevima kad samo 1 Dominus prihvati Pozivnicu, borba se ne održava, Faza Arene prestaje te počinje sljedeći krug.

11

Arena

UTE
Danak se plaća vlasnicima omiljenih Boraca. Pozvani igrač dobiva 2 Zlatnika po Oznaci Naklonosti i 6 po Oznaci Prvaka koje se nalaze na Borcu. Danak se plaća obojici pozvanih igrača nakon što su poslali svoje Borce, prije Klađenja. Pogledajte “Pobjeda i Poraz” na stranici 13 za više detalja o Oznakama Naklonjenosti i Prvaka.

Batiatus je domaćin Igara.

Danak

napomena: Klađenje se odvija istodobno, svi igrači postavljaju svoje oklade u isto vrijeme. Ako ovo izaziva svađe ili traje predugo, možete uvesti redoslijed počevši od Domaćina. OKLADE POBJEDA (VIctorY )(1 : 1): Oklada postavljena na kut Victory znači klađenje da će taj Borac pobijediti. Ako odabrani Borac pobijedi, Banka Vam plaća 1 Zlatnik za svaki koji ste uložili. Igrači koji se natječu u Igrama nemogu se kladiti protiv svojih Boraca da ne bi izazvali bijes bogova! oZLJEDA (INJURY)(2 : 1): Oklada stavljena na Injury predviđa da će biti Ozlijede na kraju borbe. Ako je jedan od Boraca Ozlijeđen, Banka isplaćuje 2 Zlatnika za svaki uloženi. Za detalje o Ozljedama, vidite stranicu 16.

ERS
Nakon što su Borci poslani, svaki igrač se može Kladiti na ishod Borbe. Oklade se označuju postavljanjem 1 do 3 Zlatnika na rub ploče s odgovarajućom okladom te se označuju sa Oznakom Kuće. Igrači nemogu uložiti više od 3 Zlatnika po okladi.

sMAKNUĆE (dECAPITATION)(2 : 1): Oklada postavljena na Decapitation znači da će biti Smaknuća na kraju borbe. Ako je jedan od Boraca Smaknut, Banka Vam isplaćuje 2 Zlatnika za svaki uloženi. Za detalje o Smaknuću, vidite stranicu 16. napomena: Kad osvojite Okladu, vraćate uložene Zlatnike uz one koje Vam isplaćuje Banka. Izgubljene oklade plaćaju se Banci.

PRIMJER
Sara želi uložiti 3 Zlatnika na Smaknuće i 3 Zlatnika na Pobjedu Theokelesa. Stavlja 3 Zlatnika te Oznaku Kuće na kut “Decapitation” i “kut Victory II”

BORBA!

Jednom kad su svi igraći postavili svoje oklade, počinje Borba. Za sva pravila Borbe vidite stranice 14-16.

Postavite svoje oklade!

12

PALAC GORE: Pošteđeni borci vraćaju se u svoju Kuću sa Kartama Opreme PALAC DOLJE: Borac je ubijen te se njegova karta odbacuje. Sva Oprema vraća se vlasniku. Neki borci imaju Naklonost publike kroz prošle pobijede u Areni. Palac dolje takvim Borcima smanjuje Utjecaj Domaćina za 1 po Oznaci Naklonosti. Palac dolje nije moguće pokazati Prvaku. Bijes publike bio bi prevelik!

Varinius donosi odluku.

EAT
Nakon što je Borba odlučena, Dominus koji je pobijedio dobiva 1 Utjecaj. Borac koji je pobijedio dobiva Oznaku Naklonosti te je drži na Karti Borca. kRUNIDBA PRVAKA Publika obožava Prvake, oni pak donose slavu Kućama kojima pripadaju. Međutim, gubitak Prvaka može uništiti ugled Kuće. Kad Borac primi svoju treću Oznaku Naklonjenosti, on postaje Prvak. Vratite sve Oznake Naklonjenosti i zamijenite ih sa Oznakom Prvaka. Oznaka Prvaka ostaje na Borcu do kraja igre (ili njegovog života). Kad Dominus stekne Prvaka bilo pobjedama u Areni ili od drugog igrača, taj Dominus dobiva 1 Utjecaj. Ako Dominus izgubi Prvaka zbog bilo kojeg razloga, taj Dominus gubi 1 Utjecaj.

ISPLATA OKLADA Nakon što pobjednik dobi svoje Oznake naklonosti, igrači rješavaju svoje oklade s Bankom. Uloženi Zlatnici kod izgubljenih oklada stavljaju se u Banku. Uloženi Zlatnici dobitnih oklada vraćaju se igračima uz osvojen iznos iz Banke.

Kao i kod Pozivnica, Domaćin može tražiti mito i druge usluge koje bi mogle utjecati na njegovu odluku oko života Borca.

IGRA SE NASTAVLJA...
Nakon što je Domaćin odlučio o sudbini poraženog Borca, igra se nastavlja i počinje sljedeći krug.

PRIMJER
Sara uplati 3 Zlatnika na pobjedu Theokelesa i 3 Zlatnika na Smaknuće. Theokeles gubi borbu te je Smaknut. Sara gubi 3 Zlatnika koja je uplatila na pobjedu Theokelesea, ali dobiva 6 Zlatnika koja je stavila na to da će biti Smaknuća (također vraća natrag svojih 3 koje je uložila na Smaknuće). Na kraju, Sara je zaradila 3 Zlatnika. MOĆ NAD ŽIVOTOM I SMRTI Domaćin mora odabrati da li poraženi Borac ostaje na životu ili umire. To čini tradicionalnom gestom: Palac gore ili dolje.
Gannicus čeka naredbu

13

BORBA!
Arena je mjesto gdje se stvaraju bogatsva, grade reputacije i gdje se zasićuju apetiti publike. Prije igranja prve igre, korisno je napraviti par pokusnih borbi u areni da shvatite kako izgledaju i kako se točno odigravaju.

kOCKE KAO ZDRAVLJE
Ukupni broj odstupih kocaka triju Odlika predstavlja Zdravlje Borca. Kao rezultat Ranjavanja, gube se dostupne Kocke Odlika te se smanjuje sposobnost Borca. Ovo smanjenje sposobnosti predstavlja smanjenje snage i energije tijekom duge i naporne borbe.

hoće li biti prvi ili drugi. Prvi Borac se tad kreće i napada nakon čega slijedi kretanje i napad drugog Borca. Ovi potezi čine jedan Krug Borbe.

INICIJATIVA
Za određivanje inicijative, svaki igrač baca dostupne Kocke Brzine. Igrač sa većim zbrojem ima Inicijativu te može odabrati želi li krenuti u krug kao prvi ili kao drugi. u Slučaju izjednačenja, kocke se bacaju ponovno.

UTES
Svaki Gladijator i Rob ima Odlike ispisane na lijevoj strani karte. Ovi brojevi određuju koliko kocaka svaki Borac ima u Broju Kocaka Odlika. Tijekom borbi, kako Borac prima štetu, smanjuje se broj kocaka koje su mu na raspolaganju.

PRIMJER
Ivanov Gladijator ima 3 Kocke Brzine. Sarin ih ima 4. Oboje bacaju svoje Kocke Brzine i uspoređuju rezultat. Ivan je ukupno dobio 8, a Sara 11. Sara odlučuje da će se Kretati i Napadati druga ovaj krug. Ivan se mora Kretati i Napadati prvi ovaj krug.

CS
Svaki krug Borbe počinje tako da Borci bacaju kocke za Inicijativu. Igrač koji dobije veći broj tada bira

NAPAD (attack, atk): Prilikom napada koristi se crvena kocka. Čim ih više imate, veća je vjerojatnost da će te Raniti protivnika. OBRANa (DeFense, deF): Crne kocke koriste se za obranu. Čim ih je više, veća je vjerovatnost da će te Blokirati napad protivnika BRZINA (speed, spd): Plava kocka odlućuje tko ima prednost. Broj raspoloživih Kocaka Brzine određuje koliko se mjesta možete micati.
Gannicus i Crixus

14

ROUND
Tijekom Kruga Borbe, svaki igrač se Kreće i Napada redoslijedom koji želi (Kretanje pa Napad, Napad pa Kretanje). U nekim slučajevima, igrač će se Pomaknuti do protivnika i Napasti. U drugim slučajevima, probati će prvo Napasti te se zatim Odmaknuti od protivnika da izbjegne njegov Napad.

nAPADANJE
Borci mogu Napadati protivnike u susjednim poljima. Napad se razrješuje bacanjem suprotnih kocaka. Napadač baca dostupne Kocke Napada, a protivnik baca dostupne Kocke Obrane istovremeno. Svaki igrač poreda kocke od najvišeg broja prema najnižem stvarajući Niz Kocaka. Borci tada uspoređuju Niz Kocaka od najvišeg broja prema najnižem.

nesuprotstavljena Kocka Napada čiji je broj 3 ili više znači Ranu. Nesuprotstavljene kocke s brojem 1 ili 2 smatraju se neuspješnim napadom.

kRETANJE
Borac se može Kretati za broj polja koji je jednak ili manji od trenutno mu dostupnih Kocki Brzine.

U gornjem primjeru, branitelj bi primio ukupno 2 Rane. nESUPROTSTAVLJENA OBRANA Ako je bačeno više Kocaka Obrane nego Kocaka Napada, slabije Kocke Obrane se ne računaju, koriste se samo one sa višim brojevima. Rana se uspješno zadaje za Kocke Napada višeg broja od Kocki Obrane za svaku kocku u Nizu. Izjednačenja se rješavaju u korist Branitelja.

OUNDS

Ako ste značajno sporiji od protivnika, konstantno će te biti u goroj poziciji!

Ako dolazi do Ranjavanja tijekom borbe ono se razrješuje odmah. Ranjeni Borac mora maknuti Kocke u broju koji je jednak primljenim Ranama. Mogu se predati bilo koje Kocke; Napada, Obrane ili Brzine. Kocke izgubljene na ovaj način nisu više dostupne Borcu tijekom borbe.

PRIMJER
Petar ima Gladijatora sa 3 ATK, 3 DEF i 3 SPD koji prima 2 Rane. Petar mora predati dvije kocke. Nadajući se da će moći uzvratiti razornim napadom, Petar predaju jednu Kocku Obrane (DEF) i jednu Kocku Brzine (SPD). To ostavlja Gladijatora ranjivim i sporim, ali i dalje može napadati punom snagom.

15

Spartacus pripravan

nESUPORTSTAVLJENI NAPADI U slučaju da napadač posjeduje više Kocki Napada nego što branitelj posjeduje Kocki Obrane, svaka

DODATNI PRIMJERI

Napadač zadaje 2 Rane. Čak i sa više DEF, možete loše baciti kocke.

Gladijatori pozdravljaju Dominusa

NE
Ni jedna skupina Kocaka Odlika (ATK; DEF; SPD) ne smije ostati bez dostupnih kocki osim kada su sve Odlike već na 1. Smanjenje Odlike na 0 znači poraz. Napadač zadaje 2 Rane. Kad uspoređujete Niz Kocki, uvijek krenite od najviših. U ovom slučaju, ne možete odabrati da je ATK kocka 5 nesuprotstavljena

Borac je na milosti ili nemilosti Domaćina, ali nema drugih posljedica oZLJEDA: Ako borba završi tako da borac izgubi kocke iz dvije skupina, zadobio je Ozljedu. Iscrpite ovu kartu i stavite Oznaku Ozljede. Borac će biti iscrpljen sve dok nije Izliječen. Ako je Domaćin bio milostiv i dopustio Borcu da preživi, možete ga pokušati Izliječiti tijekom sljedećeg Uzdržavanja. Za više informacija o Iscrpljenim kartama, vidite stranicu 17. sMAKNUĆE: Ako je Borac u potpunosti ostao bez kocki u svim skupinama, on je Smaknut. Kartu Borca odbacite, a Opremu vratite Dominusu Borca.

PRIMJER
Sarin Gladijator je na 2 ATK, 2 DEF i 1 SPD. Gladijator prima 2 Rane. Sara ne može predati zadnju SPD kocku (zbog Pravila Jedinice). Predaje 1 ATK i 1 DEF što ostavlja njenog Gladijatora na 1 of svake boje. Ako Sarin gladijator primi još jednu Ranu, bit će poražen.

EAT
Kad je jedna od skupina Kocaka Odlike Borca ostala bez kocki, Borac je poražen. Postoje tri razine poraza: pREDAJA: Ako je je samo jedna skupina kocaka (ATK ili DEF ili SPD) ostala bez kocke, Borac je poražen.

Branitelj je dobio odlične brojeve! Napadač još bolje!

16

POBJEDA
Cilj igre je skupiti 12 Utjecaja. Ako na kraju Faze (Intriga, Tržnice ili Arene) samo jedan Dominus ima 12 Utjecaja, taj Dominus pobjeđuje. Da bi pobijedili, morate imati 12 Utjecaja na kraju Faze i biti jedini Dominus s dovoljno Utjecaja! Napomena: Niste pobijedili u trenutku kad sakupite 12 Utjecaja! Moguće je da i drugi igrači uspiju skupiti 12 Utjecaja nakon vas. Ako na kraju Faze, dva ili više igrača imaju 12 Utjecaja, pobjednik igre odlučuje se u Areni. Igrači koji imaju 12 Utjecaja ulaze u Turnir na kojem će biti odlučen pobjednik. tURNIR 2 IGRAČA Dva igrača koja imaju 12 Utjecaja odaberu i opreme svoje Borce te pošalju u Arenu. Borba se odvija po standardnim pravilima. Pobjednik ove Borbe osvaja igru! tURNIR 3 IGRAČA Tri igrača koja imaju po 12 Utjecaja zbroje Vrijednosti svih svojih Gladijatora i Opreme. Izjednačeni bacaju kocku. Dva igrača s najmanjom izračunatom Vrijednosti bore se u Areni, a pobjednik se zatim bori s trećim igračem. Pobjednik druge Borbe osvaja igru! tURNIR 4 IGRAČA U izrazito rijetkim slučajevima da 4 igrača imaju po 12 Utjecaja, igrači zbroje Vrijednosti svih svojih Gladijatora i Opreme. Izjednačenja se odlučuju kockom. Igrači sa dva najmanja zbroja se bore međusobno te zatim igrači s dva najveća zbroja ulaze u Arenu. Pobjednici tih borbi na kraju se međusobno sukobljavanju i odlučuju tko osvaja igru!

POSEBNE SPOSOBNOSTI
Neki Gladijatori i Robovi imaju Posebne Sposobnosti na kartama. Te Posebne Sposobnosti se možda kose sa standardnim pravilima. Tekst na kartama uvijek ima prednost! ISCRPLJENE KARTE Iscrpljene karte ne mogu se koristiti ni na koji način - izvan su igre dok se ne osvježe u sljedećem Uzdržavanju. Iscrpljene karte ne računaju se za Spletke, prilikom Proračuna; nemogu se boriti u Areni, nemogu se kupiti, prodati ili mijenjati i nemogu se odbaciti ni zbog kojeg razloga. Saru te ona mora odbaciti Roba. Primorana je odbaciti preostalog Spremnog Roba, njezine Iscrpljene karte nisu prihvatljive. Ivan zatim igra Reakciju “Empty Brothel” na nju. Iako Sara još uvijek posjeduje 2 Roba, oni se ne priznaju jer su oba Iscrpljena. Sara gubi 1 Utjecaj

ISCRPLJIVANJE KARTE
Posebne Sposobnosti mnogih karata glase “Iscrpi da...” Ovome često prethodi informacija kada se Sposobnost može iskoristiti. Kad piše na karti “Iscrpite”, okrenute kartu licem prema dolje i izvršite učinak. Karte licem prema gore smatraju se “Spremnim”.

PRIMJER
Sara ima tri Roba u Kući od čega su dva Iscrpljena. Igra kartu Spletke “Illicit Services”, koja daje 2 Zlatnika po Spremnom Robu. Sara ima 1 Spremnog Roba i uzima 2 Zlatnika: njezina 2 Iscrpljena Roba se ne priznaju za Spletku. Petar tad igra “Incite Rebellion” na

pONOVNO BACANJE KOCKE

PRIMJER
Lea ima Pietrosa čija je Sposobnost “(Intriga).Iscrpi za 1 Zlatnik”. U Fazi Intriga, Lea iscrpi Pietrosa, okrene ga licem prema dolje i uzme Zlatnik.

17

Određena Oprema i Posebna Pravila dozvoljavaju ponovno bacanje kocke. Kad imate tu mogućnost, sami birate koju kocku bacate. Samo se zadnji rezultat priznaje. Samo zato što možete, ne znači da bi uvijek trebali ponovno baciti kocku. Nekad je u vašem interesu suzdržati se!

Osim ako izričito ne piše suprotno, ponovno bacanje može se iskoristiti samo na vlastite kocke. Ne možete koristiti Kacigu da natjerate protivnika na ponovno bacanje kocke! U slučaju da oba igrača ponavljaju bacanje, to se odvija istovremeno.

ES
Kup Tržnice sadrži različita Oružja, Oklope ili Posebnu Opremu. Svaki dio Opreme daje prednost Borcu u Areni. Neki predmeti mogu se koristiti tijekom svakog kruga, a neki samo jednom po Borbi. Karte Opreme predstavljaju novac i obuku uloženu u pripremu Gladijatora za Arenu - ne predstavljaju mačeve ili kacige kao takve. OPrEMANJE GLADIJATORA Nakon odabira Gladijatora ili Roba za Arenu, možete ga opremiti sa 1 predmetom iz svake kategorije: 1 Oružje, 1 Oklop, 1 Posebna Oprema. PONOVNO BACANJE ATK KOCKI Neki predmeti dozvoljavaju vam da ponovne bacite Kocke Napada. Ovo se koristiti svaki put kad napadate. PONOVNO BACANJE DEF KOCKI Neki predmeti dozvoljavaju vam da ponovno bacite Kocke Obrane. Ovo se koristi svaki put kad se branite. DOMET NAPADA Neki predmeti dozvoljavaju vam da Napadnete s veće udaljenosti. Normalni Napadi moraju se izvršiti sa susjednog polja. Npr, Trozubac ima “Domet Napada: 2”. To oružje može se koristiti da napadnete igrača udaljena za 2 polja. BRZINSKI NAPADI Neki Napadi (kao oni sa Kopljem) koriste Gladijatorove Kocke Brzine umjesto Kocke Napada. Napad se

odvija po normalnim pravilima, samo bacite dostupne SPD kocke umjesto ATK. Ovaj Brzinski Napad odvija se umjesto normalnog napada, a ne kao dodatak. ZANEMARIVANJE RANE Neki predmeti dozvoljavaju Vam da zanemarite Ranu. Nakon što usporedite kocke iz Niza Napada i Obrane, ali prije predavanja kocki, zanemarite jednu Ranu. dODATNA RANA Neki predmeti dozvoljavaju vam dodatnu Ranu. Nakon što su uspoređeni Niz Napada i Obrane, ali prije predavanja kocki, možete dodati još jednu Ranu uz postojeće. MREŽA Mreža je poseban dio Opreme koji omogućava Borcu da preuzme Inicijativu tijekom presudnog trenutka. Prije određivanja Inicijative, Mreža borca se može Iscrpiti te automatski osvajate Inicijativu. Nema bacanja kocke za Inicijativu u krugu u kojem je iskorištena Mreža.

PRIMJER
Sara ima kartu Mač koja joj daje ponovno bacanje 1 ATK. U Borbi, njezin ATK Niz je 6-4-3. Protivnik ima 6-4-2. Bez ponovnog bacanja, zadala bi jednu Ranu. Odlučuje ponovno baciti “3” te dobiva “5”. Sad ima Niz 6-5-4 te zadaje dvije Rane!

ES
Mnogi Gladijatori imaju Sposobnosti koje se aktiviraju kad se na kockama okrenu dva (par) ili tri (tris) ista broja. Ponovno bacanje kocki računa se za ove Sposobnosti. napomena: svaka kocka se računa samo jedan par ili tris. Tri “5” se računaju kao par ili kao tris, ne oboje.

PRIMJER
1) Agron se bori u Areni. Njegova Sposobnost je da “Tris DEF kocki zadaje Ranu napadaču” Kad je bacao svoje 4 DEF kocke, dobio je 4, 3, 3, 2. Sa Kacigom Agron ponovno baci “2” te dobije “3”. Njegov Niz sada glasi “4, 3, 3,3: Tris! Bez obzira na kocke napadača, Agron mu zadaje Ranu. 2) Spartacusova Sposobnost je da “Par ATK kocki dodaje jednu Ranu”. On napada te dobiva “2, 2, 1, 1”, Inače loše bacanje, Spartacusu zbog njegove Sposobnosti omogućava da zada dvije Rane protivniku bez obzira na njegove DEF kocke.

Galea i Gladius

18

1
SAŽETAK KRUGA

uZDRŽAVANJE: str. 4

oSVJEŽAVANJE KARATA: Okrenite neozlijeđene, Iscrpljene karte licem prema gore LIJEČENJE oZLJEDA: Bacajte kocku za pokušaj izlječenja ozljeđenih boraca. pRORAČUN: Platite 1 Zlatnik po Spremnom Gladijatoru, uzmite 1 Zlatnik po Spremnom Robu

2 3 4

INTRIGE: str. 5

IZVLAČENJE KARATA: Svi igrači vuku 3 karte. pOTEZI INTRIGA: Počevši od Domaćina, igrači redoslijedom odigravaju Spletke, Prodaju karte, koriste Posebne Sposobnosti Kuća i Posebne Sposobnosti Imovine.

tRŽNICA: str. 9

otVORENO TRGOVANJE: Igrači slobodno trguju Imovinom međusobno ili je prodaju Banci. aukCIJA: Podijelite karte iz Kupa Tržnice licem prema dolje. Otkrivajte karte i licitirajte. LICITIRANJE ZA DOMAĆINSTVO: Pobjednik održava sljedeće Igre u Areni.

arena: str. 11

ČAŠT DOMAĆINU: Domaćin dobiva 1 Utjecaj. oRGANIZACIJA DOGAĐAJA: Domaćin Poziva 2 igrača na Igre. DANAK: Igrači dobivaju Danak za svakog Borca sa Oznakama Naklonosti i Prvaka. KLAĐENJE: Svi igrači mogu se kladiti na ishod Igara. BORBA! Za detaljnije upute o Borbi, pogledajte str. 14. pOBJEDA I PORAZ: Pobjednički Borac dobiva Oznaku Naklonosti, isplaćuju se Oklade i Domaćin ima Vlast nad životom i smrću Borca.

CREDITS
Sean Sweigart Aaron Dill Charles Woods Gale Force Nine Studio
N g N N

John Kovaleski
PRODUCERS

pLaYtestInG
Kelly Arthur, Janet Brooks, Jason Buyaki, Jordan Carasa, Alessio Cavatore, Cheryl Delaney, Jason Delaney, Rebecca Dill, Andrew Duncan, Steve Eyles, Nick “Red Dog” Eyre, Kit Goldsbury, David Griffin, Mark Honeycutt, Sally Honeycutt, Sam Knowles, Christopher Kovaleski, Daniel Linder, Christine Matthews, Ray O’Connor, Tim Oswalt, Peter Przekop, Damian Reid, Robert Sadler, Brian Sayman, Adam Simunovich, Andrew Smith, Gav Thorpe, Gavin van Rossum, Tony Vodanovich, Lizzie Willick

Peter Simunovich John-Paul Brisigotti
CES

Gale Force Nine and GF9 TM Gale Force Nine LLC. Game Design © Gale Force Nine 2012. Gale Force Nine is a Battlefront Group Company. Dice Attribute System mechanics patent pending 2012. Spartacus TM and © Starz Entertainment, LLC. Images courtesy of Starz Entertainment, LLC. Used with permission. www.SPARTACUSBOARDGAME.com

DODATAK: RIJEČNIK
Kratki rječnik engleskih pojmova koji se pojavljuju u pravilima i na kartama:
Napomena: ovo nije doslovni prijevod riječi; on samo ukazuje na to kako se pojam koristi u ovome prijevodu, originalnim pravilima ili na kartama.

Action Armor Asset Attack Attribute Balance the Ledgers Cash in Cards Champion Combat Combatant Damage Decapitation Deck Defense Dice Dice String Discard Equipment Exhaust Exhausted Favor Foil a Scheme Gold Guard Health Hex

radnja oklop imovina napad odlika proračun prodaja karata prvak borba borac šteta smaknuće kup obrana kocka niz kocaka odbaciti oprema iscrpiti iscrpljen naklonost nadvladati spletku zlatnik stržar zdravlje polje (šesterokut)

Host Influence Injury Marker/Token Move Reaction Ready Refresh Roll(ing) Round Scheme Set-up Slave Speed Target The Power of Life and Death Treasury Tribute Unopposed Upkeep Weapon Wound

domaćin utjecaj ozlijeda oznaka kretanje reakcija spreman osvježiti bacati kocku krug spletka priprema rob brzina meta moć nad životom i smrću riznica danak nesuprotstavljen uzdržavanje oružje rana

Preveo i uredio: Hrvoje Kovačević www.igranje.org

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful