As dori sa-l intreb pe dl Anghel Viorel daca la tomate rasucirea frunzelor e intr-adevar o viroza si ce mai poate fi facut?

User Dan Sorin a intrebat la 18 Sep. 2012

3 raspunsuri
Consultant Anghel Viorel a raspuns la intrebare la 19 Sep. 2012

Doamna are dreptate, rasucirea frunzelor poate fi cauzata si fiziologic, dar si de organisme patogene. Astfel de simptome pot fi produse, de exemplu, de Tomato yellow leaf curl virus. (Virusul ingalbenirii si rasucirii frunzelor de tomate Uitati aici cateva imagini, comparati-le cu ceea ce exista in acest moment la dvs in solar: http://www.madr.ro/pages/fitosanitar/pepino-mosaic-virus.pdf Alt exemplu: poate fi virusul mozaicului tomatelor, la Matca au fost probleme mari anul acesta. Sursa infectiei poate fi ori atacul unui trips, care este vector, ori, mai rar, prin seminte infectate.
User Dan Sorin a raspuns userului sanda dilita la 19 Sep. 2012

Va multumesc mult! Asta e si scopul acestui forum, sa invatam unii de la altii! Il intrebasem pe dl Anghel pt ca dansul mi-a mai raspuns la intrebari! Problema e ca la mine nu sunt asa decat unele plante, m-am gandit ca e un virus pt ca acum nu mai e cald si nu sunt afectate decat cateva zone din solar.

Voteaza raspuns [0] [0]
User sanda dilita a raspuns la intrebare la 19 Sep. 2012

Ma scuzati ca intervin! Rasucirea frunzei la tomate poate fi o masura de protectie pe care planta insasi o produce pentru a evita arsurile produse de expunerea la soare cat mai mult din suprafata frunzei si pierderea de apa prin evaporare. Vara asta mai mult decat fierbinte n-a prea dat voie virozelor sa se dezvolte, nici manei dupa cum ati putut observa de altfel. Dar a creat conditii daunatorilor (paduchi, pureci si alte jivine misunatoare) sa ne strice legumele. Asa ca rasucirea frunzelor la tomate anul asta n-a fost decat o masura de protectie impotriva soarelui nemilos pe care planta si-a luat-o singura. Inca o data scuzele de riguare..sunt sigura ca poate fi o alta explicatie mai stiintifica, dar la mine asta a fost.

Secretele furate ale Bondarului!
3 iulie 2012 Nu de mult am vazut un reportaj la National Geographic despre utilizarea cu succes a bondarilor in sere ,nu am apucat sa vad de la inceput,dar cred ca era vorba de olandezi . Cum insa eu nu pot cultiva decat in spatiu deschis ma vad oarecum nevoita sa o fac eu pe bondarul,pentru ca polenul sa stea lipit si sa nu cada. O problema foarte des intalnita in gradina este polenizare florilor,fluctuatiile de temperatura,vremea capricioasa ne face sa avem unori pierderi . Pentru a gasi cele mai bune solutii la aceasta problema grava trebuie sa stim si cauzele care duc la caderea florilor si chiar a fructelor. -temperaturile scazute sub 10 grade -temperaturi ziua 30grade ,noaptea 15grade -temperaturi peste 35 grade,la acesta temperatura planta numai poate produce carbohidranti necesari pentru hranirea fructelor si a florilor noi formate si astfel se produce avortul fructelor recent legate cat si al florilor. -o hranire deficitara si aici vorbesc despre calciu si magneziu mai ales in perioada de inflorire masiva,daca nu au suficient calciu si magneziu,plantele devin firave,si fructele si florile vor cadea pentru a preveni deficitul de calciu si magneziu,faceti stropiri urgente cu concentrat din urzica,si apa de zer sau chiar lapte nefiert diluat si apoi stropiti atat planta cat si la baza. -Apa insuficienta

mai ales in zilele caniculare cauzeaza stoparea alimentarii in primul rand a florilor..ca pana la ora 8 sa fie deja ud.dintr-o revista sau orice hartiuta mai grosuta care va prisoseste si apoi cu evantaiul in mana dati fuguta in gradina.pot salbi foarte mult planta si aceasta duce tot la caderea florilor -Stropirea foliara cu produse fito-sanitare daca nu se respecta dozele fie ele si produse eco .si sa ni-le insusim si noi.jos sus. dreapta.duce in prima faza la inchiderea florii.este bine sa te scoli cam pe la 5 dimineata daca ai gradina mai mare.uda cand este foarte cald doar dimineata .nu este nevoie sa dati de multe ori.apoi apucati tulpina de la mijloc si scuturati energic de cateva ori si gata este o metoda foarte buna deoarece duce la eliberarea granulelor de polen . Ei bine .musculita alba. Apucati cu mana de ex. Anul acesta insa am incercat alta varianta mult mai eficace si cu rezultate mult mai bune .sus jos .cum insa nu poti controla vremea de afara. Poti uda si seara dupa ora 20 doar daca esti intr-o zona de sud.stanga.nu uitati ca procesul trebuie mereu repetat de fiecare data cand apar flori noi.trhipsul .productia lor v-a fi compromisa.si apo in x.nu mai spun de cele pe baza chimica.acum ca stim exact cauzele vom sti si sa combatem.si inca ceva nu uda rosiile seara. Si acum sa aflam si din tainele bondarului.cei care nu au nici bondarii dar nici solar.deci mare atentie folosirea in exces a produselor fito-sanitare fie ele naturale sau chimicale le poate induce o fitotoxicitate severa plantutelor si astfel ve-ti ramane fara flori la ele. . cum faceam? nimic mai simplu prindeam bine toata crenguta de florii de ex la rosii si o scuturam bine.plus ca udatul seara la rosii aduce cu sine diverse viroze.paienjenii.apa fiind redistribuita catre frunze pentru tanspiratie.pentru ca daca temperatura noaptea scade mai mult si ziua este foarte cald. o cantitate foarte putina de apa.chiar daca ele iti vor rezista .apoi le dam cate un bobarnac la fiecare in parte..daca nu aveti nu trebuie sa dati fuguta la magazin il confectionati si singure.nu este deloc indicat sa uzi.trebuie sa faca musai pe BONDARUL”! Eu incercasem de mult varianta pe care o fac cu totii . =nu scoate plantutele cand afara sunt sub 10 grade..la rosii tot chiorchinele de flori si faceti aerarea de cateva ori.aceia a scuturatului la plante.secretul bondarului””! cum facem? luam un evantai.apoi la caderea ei -Insectele ca afidele .vom lua noi masuri asa cum se impun. ele nu numai ca vor creste foarte mari dar ele sunt cele mai suferinde dupa o zi caniculara si daca le vei face si dus rece se streseaza si avorteaza din flori sau chiar fructe.care desi sunt dozate ca la carte tot induce caderea florilor.

scuturatiile bine si nu uitati nici-o floare neaerata.Daca stiam si eu de la inceputul primaverii de metoda asta nu mai aveam probleme de polenizare. Pe curand.sper sa va ajute varianta mea.eu am facut experimentul la acelasi soi una cu varianta 1 si cealalta cu varianta 2 si cele mai multe flori si fructe am de la secretele bondarului.pe mine m-a ajutat foarte mult.oricum este buna si prima varianta dar . Nu uitati nici de celelalte legume. Maria .astept pareri de la cei care fac varianta mea si cum se prezinta apoi plantutele in gradina. Cam asta a fost tot ce stiu eu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful