Nu de mult am vazut un reportaj la National Geographic despre utilizarea cu succes a bondarilor in sere ,nu am apucat sa vad de la inceput,dar cred

ca era vorba de olandezi . Cum insa eu nu pot cultiva decat in spatiu deschis ma vad oarecum nevoita sa o fac eu pe bondarul,pentru ca polenul sa stea lipit si sa nu cada. O problema foarte des intalnita in gradina este polenizare florilor,fluctuatiile de temperatura,vremea capricioasa ne face sa avem unori pierderi . Pentru a gasi cele mai bune solutii la aceasta problema grava trebuie sa stim si cauzele care duc la caderea florilor si chiar a fructelor. -temperaturile scazute sub 10 grade -temperaturi ziua 30grade ,noaptea 15grade -temperaturi peste 35 grade,la acesta temperatura planta numai poate produce carbohidranti necesari pentru hranirea fructelor si a florilor noi formate si astfel se produce avortul fructelor recent legate cat si al florilor. -o hranire deficitara si aici vorbesc despre calciu si magneziu mai ales in perioada de inflorire masiva,daca nu au suficient calciu si magneziu,plantele devin firave,si fructele si florile vor cadea pentru a preveni deficitul de calciu si magneziu,faceti stropiri urgente cu concentrat din urzica,si apa de zer sau chiar lapte nefiert diluat si apoi stropiti atat planta cat si la baza. -Apa insuficienta mai ales in zilele caniculare cauzeaza stoparea alimentarii in primul rand a florilor,apa fiind redistribuita catre frunze pentru tanspiratie. o cantitate foarte putina de apa,duce in prima faza la inchiderea florii,apoi la caderea ei -Insectele ca afidele ,trhipsul ,paienjenii,musculita alba,pot salbi foarte mult planta si aceasta duce tot la caderea florilor -Stropirea foliara cu produse fito-sanitare daca nu se respecta dozele fie ele si produse eco ,nu mai spun de cele pe baza chimica,care desi sunt dozate ca la carte tot induce caderea florilor,deci mare atentie folosirea in exces a produselor fito-sanitare fie ele naturale sau chimicale le poate induce o fitotoxicitate severa plantutelor si astfel ve-ti ramane fara flori la ele. Ei bine ,acum ca stim exact cauzele vom sti si sa combatem,cum insa nu poti controla vremea de afara,vom lua noi masuri asa cum se impun.

=nu scoate plantutele cand afara sunt sub 10 grade.uda cand este foarte cald doar dimineata .chiar daca ele iti vor rezista .este bine sa te scoli cam pe la 5 .productia lor v-a fi compromisa.