You are on page 1of 2

Solutii

Apa este un foarte bun solvent, similar din punct de vedere chimic cu amoniacul, și dizolvă multe tipuri de substanțe, precum diferite săruri și zahărul, și facilitează reacțiile chimice ale acestora, lucru care permite metabolismele complexe. Unele substanțe însă nu se amestecă cu apa, cum e de exemplu petrolul, și alte substanțe hidrofobe. Membranele celulare, compuse din lipide și proteine, profită de această proprietate, controlând interac țiunea dintre ele și mediul extern. Acest lucru este ușurat de tensiunea superficială a apei. Picăturile de apă sunt stabile datorită tensiunii superficiale mari datorată puternicelor forțe intermoleculare numite forțe de coeziune. Acest lucru este evident atunci când mici cantități de apă ajung pe o suprafață insolubilă, precum polietena: apa rămâne sub formă de picături. Totuși, pe sticlă extrem de curată apa formează o peliculă subțire deoarece forțele dintre moleculele de apă și de sticlă (forțele de adeziune) sunt mai mari decât forțele de coeziune. Acest lucru este foarte important în cadrul transpirației plantelor.

Curiozitati
• Acidul clorhidric este obținut ca soluții de concentrație 38% HCl. Sunt posibile și concentrații mai mari (peste 40%), dar rata de evaporare este foarte ridicată, fiind necesare măsuri suplimentare de precauție cum ar fi creșterea presiunii și a temperaturii pentru a putea fi Acidul fosforic este folosit la obținerea fosfaților folosite ca îngrășăminte chimice, sau ca detergenți, ca și substanțe pentru îndepărtarea ruginii. depozitat sau manipulat. Acidul sulfuric in atmosferă, combinat cu alți compuși chimici, produce ploaia acidă Combinatia acidului fosforic cu zaharul ingreuneaza absorbtia fierului, ceea ce poate provoca anemie si faciliteaza aparitia infectiilor Bautura CocaCola contine gaz carbonic care este un ingredient ce provoaca “viciu psihologic“ Stiati ca ... numele hidrogenului inseamna "generator de apa"? Stiati ca ... "azot" inseamna "fara viata"?

• • • • •

Cristalohidrati

Cristalohidratii au proprietati fizice diferite de ale apei si de ale substantei din care provin. Prin eliminarea totala a apei de cristalizare se obtine o substanta anhidra (anhidru = fara apa). . numita apa de cristalizare. Formatiunile respective sunt cunoscute sub denumirea de cristalohidrati.O serie de substante retin un numar de molecule de apa. Substantele care au proprietatea de a absorbi vapori de apa din atmosfera se numesc substante higroscopice.