You are on page 1of 26

POPOL VUH A maja-kicse indinok szent knyve Fordtotta: Boglr Lajos s Kuczka Pter (Tartalom)

AZ ELS TEREMTS

[1.] me az eredeti sz gykere.( 1) Itt, a nevn nevezve Kicse. Lerjuk itt, s elbeszljk kezdett s gykert mindannak, amit a kicse np trzsei Kicse vrosban cselekedtek. Itt gyjtjk ssze mindazon titkok kulcst, megvilgtst s magyarzatt, amelyeket kinyilatkoztatott Tcakol s Bitol, a Teremt s Alakt, Alom s Kaholom, a Szl s a Nemz, akiknek neve: Hunahpu Vucs, az Oposszumvadsz; Hunahpu Utiu, a Kojotvadsz; Szki Nim Ak, a Nagy Fehr Tapr; Tcisz, a Koati; Tepeu, a Felsges; Kukumatc, a Tollaskgy; U Kus Cso, a T Szve; U Kus Palov, a Tenger Szve; Ah Rasa Lak, a Zld Tl Szelleme, a Fld Ura; Ah Rasa Tcel, a Kk Kupa Szelleme, az g Ura, amikppen ket neveztk.( 2) Ahogyan elneveztk ket, ahogyan beszltek rluk: az Asszonyrl Unokival, a Frfirl Unokival, a nevk Spijakok s Smukan, Oltalmaz s Vdelmez Nagy reganya s Nagy regapa, ahogy kicse szavakkal mondjk.( 3)
Elmondtak rluk mindent a ltezs szlessgben s a szavak szlessgben. Ltjuk ezt most Isten szavnak jegyben, a keresztnysg jegyben.

Meg kell mentennk, mert nem lthat tbb a Popol Vuh ( 4) , a Gondolatok Knyve, a tenger tls oldalrl tjvetel teljes kpe, rnyaink lersa, teljes letnk vilga, ahogyan neveztk.

Volt itt egykoron errl egy rott knyv, rges-rgen rtk, de rejtve rzik a kutat s gondolkod emberek ell. Nagyszerek voltak lersai s beszmoli arrl, hogy hogyan fejeztetett be az g s a Fld, a Ngy Teremts, a Ngy Megalztats, a Ngy Bntets, a ktelmek megktse, a ktelmek elszaggatsa, az g Mhe, a Fld Mhe. Ngy Teremts, Ngy Megalztats, gy mondtk, a Teremtrl s Alaktrl, az let s Emberisg Anyjrl s Apjrl, a Sugalmazrl s Szilrdtrl, a vilgossgnak s a

fajoknak hordozjrl s szilrdtjrl, gy mondtk a Fny Anyjnak gyermekei, a Fny Atyjnak fiai, az elmlkedk s gondolkodk mindenekrl, ami ltezik: g, Fld, T s Tenger.

[2.] me azoknak a dolgoknak a lersa; valjban nyugalom volt, valjban csend volt, nyugalom volt. Valjban egyedl volt, s mg mindig res az g Mhe.

[3.] me az els szavak, az els hangok; mert nem volt akkor senki s semmi, llat, szarvas, madr, hal, rk, fa, szikla, barlang, szakadk, f vagy erd. Csak nmagban az g. A Fld arca nem volt lthat. Csak nmaga a nyugodt Tenger ltezett s az g Mhe. Ez volt minden. Nem volt semmi sem a csendben vagy a nyugalomban. Csendessg volt, nyugalom volt, lthatatlan volt, az gben nyugodott minden. Nem volt valban semmi, ami lett volna. Csak a kerek vz s a lapos tenger. Minden csak nmagban. Nem volt ott semmi valjban, ami ltezett volna. Csak csend volt. Mozdulatlansg a sttben, az jszakban. Egyedl a Teremt s az Alakt, a Felsges s a Tollaskgy, az Anyk s Atyk voltak a vzben, ott csillogtak, ketcal s msfle tollak takartk ket. Ezrt a Tollaskgy nv. Nagy blcsek s nagy gondolkodk voltak lnyegk szerint. Mert valjban ott volt az g s az g Szve. Ez az istensg neve, gy mondjk.

[4.] s akkor jtt a Sz. Eljutott a Felsgeshez s Tollaskgyhoz a sttsgben s az jszakban. Szlt a Sz a Felsgeshez s Tollaskgyhoz. Beszlgettek. Azutn gondolkoztak, azutn mrlegeltek. Azutn egyetrtettek s egyestettk szavaikat, gondolataikat. Azutn megszltk, azutn megszilrdtottk magukat, s elhatroztk a teremtst s az ember szletst. Gondolkoztak a sttsgben s jszakban a fk s ksznvnyek sarjadsrl, az let s az ember szletsrl, az g Szve ltal, aki Hurakn, vagyis Egylb. Kakulha Hurakn, vagyis Egylb Villans volt az els, Csipi Kakulha, vagyis Trpe Villans a msodik, s Rasa Kakulha, vagyis Zld Villans a harmadik.( 5) s ez a hrom az g Szve.
Elmentek a Felsgeshez s Tollaskgyhoz, s azutn trtnt a fny s az let kigondolsa. Mit tegynk?( 6) Mert valaminek vilgtania kell az eltartra s a tpllra.

gy legyen. Dntenetek kell errl.

Hogy ott a vizek elapadjanak, eltvozzanak, megteremtdjk a Fld, legyen felszne s simasga, gy gondoltk el, gy mrlegeltk. De nincs imdnk s dicstnk, amg meg nem formltuk s meg nem teremtettk az ember alakjt s klsejt gy mondtk. gy megteremtetett ltaluk a Fld. Egyedl szavakkal teremtettk. Megteremtettk a Fldet. Fld! mondtk, s a Fld azonnal megteremtetett.
Olyan volt, mint a pra, mint a kd, a teremts, mint a forgszl. Azutn hvtk a hegyeket, jjjenek el a vizekbl.

s azonnal ott voltak a nagy hegyek. Csupncsak erejkkel, csak varzslatukkal idztk el hegyek s vlgyek ltrejttt. Egyetlen csapssal teremtettek cdrusligeteket s fenyerdket. rvendezett Tollaskgy: J, hogy jttl, g Szve s te, Egylb Villans, te, Trpe Villans s te, Zld Villans! Fejezzk be munknkat, a teremtst mondtk. s egyszerre megteremtettk a Fldet, a hegyeket s vlgyeket, kibontottk a vizek svnyeit, a patakok a dombok kztt kanyarogtak, s a folyk sztvltak, midn a magas hegyek felemelkedtek. Ilyen volt a Fld teremtse, mikor megalkotta az g Szve, a Fld Szve, ahogy nevezik. s k voltak az elsk, akik erre gondoltak, amikor az g mg a magassgban fggtt, s a Fldet vizek vettk krl. s ezt gy talltk ki, ahogy elgondoltk, s gy tkrzdtt a maga tkletessgben, ahogy k ltrehoztk.

[5.] Azutn tovbb gondolkodtak a vadllatokrl, az erdk reirl s az erd minden lakjrl: szarvasokrl, madarakrl, pumkrl, jagurokrl, kgykrl, siklkrl, csrgkgykrl s a boztok rzirl. Az Anya szlt gy, meg az Atya: Csak csnd s nmasg legyen a fk tvben, az indk alatt? J, ha lesz valaki, rizvn ket mondtk. s amikor gy elgondoltk s szltak, egy csapsra ltrejttek s megteremtdtek: szarvasok s madarak. s nyomban otthont adtak a szarvasnak s a madaraknak.
Te, szarvas, a folyk partjn alszol s a vlgyekben. Itt lsz a srben s a vadonban; sokasodsz az erdkben, ngy lbon jrsz s tpllkot tallsz magadnak, gy legyen! Ezt mondtk.

Kijelltk ezutn a kis madarak s nagy madarak otthonait. Ti a fkon s boztban laktok, oda rakjtok fszketeket; ott szaporodtok; ott nvekedtek a

fk gain, s a bozt gain. Ezt mondtk a szarvasnak s a madaraknak, amikor megteremtettk ket. Mindent adtak nekik: fszket s otthont. S gy az llatok lett a Fld.

[6.] s gy fejezte be a ngylb llatok s madarak alkotst az Anya s az Atya. s akkor gy szlt a szarvasnak s madaraknak a Teremt s Alakt, az Anya s Atya: Beszljetek ht, szljatok ht, ne brekegjetek, ne ordtsatok, rtesstek meg magatokat egyik a msikkal, a maga fajtjval, a maga csoportjval. Ezt mondtk a szarvasnak, a madaraknak, a pumnak, a jaguroknak, a kgyknak s siklknak.
Most ht mondjtok ki nevnket, imdjatok minket, Anytokat, Atytokat. Most ht mondjtok: Egylb Villans, Trpe Villans, Zld Villans, g Szve, Fld Szve, Teremt, Alakt, Anynk s Atynk. Beszljetek ht, szltsatok s imdjatok minket. Ezt mondtk nekik.
De azok nem tudtak gy beszlni, mint az ember, csak utnoztk, csak csrgtek s csak brekegtek, de

beszdknek nem volt formja s mindegyik ms-ms mdon rikcsolt. s amikor a Teremt s az Alakt ezt meghallotta:
Ez mg mindig nem elegend, nem tudnak beszlni kimondaniuk ismteltk egymsnak. Lehetetlen

Teremtjk s Alaktjuk nevt. Nem jl van gy ismtelte az Anya s Atya. Ezutn ezt mondtk nekik: Meg kell vltoznotok, mert minden hiba, amg nem tudtok beszlni. Ezrt meg kell vltoztatnunk szavunkat: teleteket, tpllkotokat, fekvhelyeteket szakadkk s vad erdv tesszk, mert nem tudtatok imdni s szltani bennnket. Kell, hogy legyenek, akik imdnak minket, teremtnk ht msokat, engedelmes lnyeket.( 7) Fogadjtok el sorsotokat: hsotok darabokra fogjk tpni. gy legyen. Ez lesz a sorsotok. gy mondtk nekik, midn tudattk akaratukat a fld sznn lakoz kis s nagy llatokkal. Mg egy prbt akartak tenni velk, mg egy ksrletet, mert azt kvntk, hogy minden l imdja ket.
De teremtmnyeik nem rtettk egyms beszdt, semmit sem rtettek, s semmit sem tudtak megtenni. Ezrt felldoztk ket, s a fld minden llatt arra tltk, hogy megljk s megegyk ket.

Ezutn ms mdon kellett prblkozniuk, hogy embereket teremtsenek s alkossanak, a Teremt, az Alakt, az Anya s az Atya. Prbljuk meg mg egyszer! Valban kzeledik a vets s az rs ideje. Alkossuk meg azt, aki bennnket tpll s eltart! Mit tegynk, hogy felidzzenek bennnket s emlkezzenek rnk a fldn? Prblkoztunk mr els teremtsnkkel s els teremtmnyeinkkel, de nem rtk el, hogy magasztaljanak s imdjanak minket. gy ht prbljunk meg engedelmes s tiszteletet tud lnyeket alkotni, akik tpllnak s eltartanak minket. gy mondtk. Azutn kvetkezett a formls, a fld s a sr megmunklsa. Ebbl ksztettk testt. De lttk, hogy nem j. Sztolvadt, lgy volt, nem mozgott, nem volt ereje, leesett, bna volt. A feje nem maradt gmbly. Arca felems volt. Szeme homlyos volt, s nem lehetett beletekinteni. Beszlt, de rtelmetlenl. Elzott a vzben. Nem volt elg ers mondta a Teremt s az Alakt , nedvesnek ltszik, s ha nedves marad, nem tud jrni s nem tud sokasodni. gy legyen. Elmje stt mondtk.
Azutn feldaraboltk. Sztromboltk munkjukat s teremtsket. s gy szltak: Mit tegynk, hogy felidzink sikerltek legyenek s szltsanak minket?

Ismt tancskoztak, majd gy szltak:


Mondjuk ismt az Anynak s az Atynak, Oposszumvadsznak, Kojotvadsznak: Vessetek jra

sorsot. Prbljatok ismt teremteni! gy beszlt a Teremt s az Alakt az Anyhoz s az Atyhoz.

s ezt tancsoltk nekik a jvendmondk, a Napok Nagyanyja, a Vilgossg Nagyanyja, ahogyan megnevezte ket a Teremt s Alakt, ezek Spijakok s Smukan nevei.

[7.] s szlt fensgesen Egylb Villans s Tollaskgy. Szltak a Nap Fpapjhoz( 8) s az Alakthoz a jvendmondk:
Egytt kell munklkodnotok, s meg kell tallnotok a mdjt, hogy a teremtend s megalkotand ember tplljon s fenntartson minket, kiltson hozznk s megemlkezzk rlunk.
Tmogassatok szavatokkal, Unokk sanyja, Unokk satyja, Spijakok s Smukan. Ha ti feltritek a fldet, elltetitek a magot s az megrik, olyan lny lesz, amely szlt minket, eltart minket, emlkezik rnk, a teremtett ember, a haland ember, a bbuember, a csinlt ember. Csinljtok. gy legyen.

Mondd a neveidet: Oposszumvadsz, Kojotvadsz, Nagyanya, Nagyatya, Nagy Pekari, Nagy Koati, Drgak Csiszol, kszersz, Farag, Szobrsz, Zld Tl Szelleme, Kk Kupa Szelleme, Fstl Ksztje, Toltkmester( 9), Napok Nagyanyja, Vilgossg Nagyanyja, ahogyan alkotsaink s teremtmnyeink neveznek majdan tged. Vessetek sorsot kukoricval s tcite-babbal.( 10) s akkor mi megmunkljuk t s kivssk szjt s arct mondtk a Nap fpapjainak. Erre azonnal elkezdtk a jslst, s sorsot vetettek kukoricval s tcite-babbal a Nap s az Alakt. s akkor szlt a Nagyanya s a Nagyatya hozzjuk. s ott volt Nagyatya, volt a tcite-ember, Spijakok volt a neve. s ott volt a Nagyanya, a Nap Fpapja az Alakt lbainl, s Smukan volt a neve. Megkezdtk a jslatot, gy beszltek: Nzzetek krl s talljtok meg egymst. Beszlhettek, flnk hallja szavatokat, brmit is mondtok, s talljtok meg a ft, hogy megmunklja s megfaragja a Teremt s Alakt. s tpll s eltart majd minket, ha elltetik s megrik. , kukorica, , tcite, , Nap, , Alakt, egyesljetek s szaporodjatok mondta a kukoricnak s a tcitnek a Nap Fpapja s az Alakt. Jjj ldozni, , g Szve, nzzl szembe a Felsgesnek s a Tollaskgynak a szjval s arcval. Azutn szltak, s az igazat mondtk: Fbl faragott bbuitok jl sikerlnek; szlni s beszlni fognak a fldn.
gy legyen mondtk, s mialatt beszltek, egy csapsra elkszltek a bbuk, a fbl faragottak. Olyanok voltak, akr az emberek, beszltek, mint az emberek, s benpestettk a fld sznt.

ltek s szaporodtak, lenyaik voltak, fiaik voltak ezeknek a fbl faragott bbuknak, de nem volt szvk s nem volt rtelmk. Nem emlkeztek Teremtjkre s Alaktjukra; ngykzlb jrtak s haszontalanul. Nem emlkeztek mr az g Szvre s ezrt elbuktak. Ez csupn prblkozs volt, csak ksrlet az emberre. Rendesen beszltek, de arcuk szraz volt. Lbuk ertlen, s a karjuk is. Nem volt vrk, sem csontjuk, sem verejtkk, sem zsrjuk, szraz volt az lluk s maszk az arcuk, kezk s lbuk rngatzott. s akkor elpuszttottk testket, mert nem tudtak semmit a Teremtrl s az Alaktjukrl, Hordozjukrl s Btortjukrl.

Ilyenek voltak az els emberek, akik nagy szmban ltek a Fld sznn.

[8.] s akkor ismt vgeztek velk. Elpuszttottk ket, szttrtk ket, s megltk ket is, a bbukat, a fbl faragottakat. s azutn elrasztottk ket vzzel, s ezt az g Szve hatrozta el. s nagy rvz keletkezett, s mltt a fejre a bbuknak, amelyeket fbl faragtak. Tcitbl kszlt a frfi teste, amikor a Teremt s Alakt faragta. Ndbl az Asszony, akit a Teremt s az Alakt faragott. De ezek a teremtmnyek nem gondolkodtak, nem beszltek Ltrehozjukkal, Megvalstjukkal, ezrt megsemmistettk, vzbe fojtottk ket. Nehz gyantaes hullott az gbl.( 11) s jtt a Szemkivj, ahogy nevezik, s kivjta szemket; s jtt a Halldenevr, s levgta fejket; s jtt a Leselked Jagur, s felfalta hsukat. s jtt a Dhng Jagur, s szttpte ket, sszezzta csontjaikat s idegeiket. sszemorzsolta s megrlte csontjaikat. Arcuk bntetse volt ez, mivel nem gondoltak sem az Anyra, sem az Atyra, az g Szvre s Egylb Villansra. Elsttlt a Fld szne. Fekete es zuhogott nappal s jszaka. Azutn jttek a kicsiny llatok s a nagy llatok. Arcukat csapkodtk a sziklk s a fk. Beszlni kezdett minden ednyk: tlak, fazekak, szitk, tnyrok, rlkvek, mindenfle dolog felkelt s csapkodta arcukat.( 12) Bntottatok bennnket, megettetek bennnket, de most megesznk benneteket mondtk kutyik s tykjaik.( 13) s megszlaltak az rlkvek: Knoztatok bennnket mindennap, jjel-nappal, mindenkor, forogj, forogj, rlj, rlj, az arcunk rkk csak jajongott, forogj, forogj. Knyszertettetek, dolgoztattatok. De most, ti, emberek, megritek hatalmunkat. Megrljk s porr zzzuk hsotokat mondtk az rlkvek. s megszlaltak kutyik: Mirt nem adtatok neknk semmit sem enni? Alig trdtetek velnk, de ztetek s oldalba rgtatok minket. Mindig volt bototok, hogy elkergessetek, amikor ettetek, gy bntatok velnk. Nem tudtunk beszlgetni. Nem kaptunk tletek semmit. Mirt nem nztetek elre? Mirt nem gondoltatok magatokra? Most elpuszttunk benneteket, most megrzitek sznk fogait, felfalunk titeket mondtk a kutyk, s ekkor elpuszttottk az arcukat. s megszlaltak stlaptjaik s agyagednyeik: Fjdalmat s szenvedst okoztatok neknk. Sznk s arcunk feketre gett a koromtl, mindig tzre raktatok s gettetek minket, mintha nem is reznnk fjdalmat. Most rajtatok a sor, elgetnk titeket mondtk agyagednyeik, s puszttottk az emberek arct. A tzhely kvei, a halomba rakott kvek, egyenesen a tzbl repltek fejkhz, fjdalmat okozva nekik. Az emberek ktsgbeesetten futottak; fel akartak mszni a hzak tetejre, de a hzak

beomlottak s fldre vetettk ket; fel akartak mszni a fk tetejre, de a fk messzire hajtottk ket; barlangokba akartak bjni, de a barlangok bezrultak arcuk eltt.

gy esett az emberalakak romlsa, a teremtett s megformlt ember; az emberek, akiket pusztulsra s megsemmistsre alkottak; szjukat s arcukat tkletesen elpuszttottk. s azt mondjk, hogy nem maradt ms bellk, csak a majmok( 14) az serdkben, mert hsukat csak fbl alkotta a Teremt s az Alakt. Ezrt hasonlt a majom az emberre, s gy maradt int jel az emberiv alaktott, emberiv teremtett np, amely csak fabbu volt, fbl faragott bbu.

A MSODIK TEREMTS

[9.] s akkor hirtelen megvilgosodott a Fld arca. Mg nem volt Nap. De volt valaki, Vukub Kkis, vagyis Htpapagj, aki nmagt dicstette.( 15) Ltezett az g s a Fld, de a Nap s a Hold arca el volt takarva. s Htpapagj gy szlt: Nem tbb ez, mint egy megfullasztott np lthat jele. Varzslatos np volt valban. De n most nagy vagyok, s minden teremtett s alkotott lny felett uralkodom. n vagyok a Napjuk, a Lmpsuk, a Holdjuk. Nagy az n ragyogsom. n vagyok az emberek svnye s tja. A szemem ezstbl villan, zld jdval vilgol, s a fogam vilgoskk kvekbl, akr az g arca.( 16) Orrom messzire vilgt, mint a Hold, trnom ezst, s a Fld szne megvilgosodik, mikor lelpek trnomrl, gy ht n vagyok a Nap s n vagyok a Hold, mindazoknak, akiket vilgossgban nemzenek, amikor a tvolban elbukkan az arcom. gy beszlt Htpapagj. De nem volt igaz, mert nem volt a Nap, csak nmagt dicstette, tollait s ezstjt. s csak a lthatrt ltta t s nem az egsz gboltot. Mg nem jelent meg a Nap, sem a Hold, sem a Csillagok. M g nem hajnalodott. Ezrt Htpapagj Holdakkal s Napokkal krkedett, mert nem mutatkozott mg a Nap s a Hold fnye. Egyedli nagysgot s uralmat akart. s mindez a teremts idejn trtnt, amikor az rvz a faemberek vesztt okozta, a fbl faragott bbuk pusztulst. s most elmondjuk, hogyan halt meg, hogyan alztk meg Htpapagjt, amikor az embereket megalkotta a Teremt s az Alakt.

[10.]

me a megalzs gykere.( 17) Egy napon kt fiatal frfi megalzta Htpapagjt. Az elsnek Hunahpu

volt a neve, vagyis Vadsz, Sbalanke, vagyis Jagurszarvas volt a msodik.( 18) Valjban istenek voltak. Mikor lttk a gonoszsgot, amit a krked az g Szve eltt ksrelt meg elkvetni, az ifjak gy szltak:
Nem jl van ez gy, amikor nem l mg ember a Fldn. Vacsorja utn megprbljuk lelni. Betegg tesszk, s gy megszntetjk hatalmt, kszereit, ezstjeit, zld kveit, kincseit, melyekre oly bszke. s gy jr utna minden ember, mert a dicssg nem nhet egyedl az ezstbl.

gy legyen mondtk az ifjak, s vllukra vetettk a fvcsvet. Nos, Htpapagjnak volt kt fia. Az elst Szipakn-nak, vagyis Alligtornak, a msodikat Kabrakannak, Fldrengsnek hvtk, s kettejk anyjt, Htpapagj felesgt Csimalmatnak, azaz Pajzshordoznak neveztk.( 19) Nos, ez az Alligtor jtszott a nagy hegyekkel, Csikakkal, vagyis Tzszjjal, Hunahpuval, azaz Vadsszal, Pekullal, azaz Barlangi Vzesssel, Jaskamullal, vagyis Srga Asszonnyal, Makamobbal, azaz Tlradval s Hulisznabbal, vagyis Barlangossal. gy neveztk a hegyeket, melyek lteztek, amikor hajnalodott, s amelyeket Alligtor egyetlen jszaka teremtett. Jtszva mozgatta akkor Fldrengs a hegyeket, s megolvasztotta a kis s nagy hegyeket. s ez csak egyik formja volt a krkedsnek, amellyel Htpapagj fiai bszkesgket hirdettk. Figyeljetek! n vagyok a Nap mondta Htpapagj. n teremtettem a Fldet mondta Alligtor.
n rzom meg az Eget s reszkettetem meg az egsz Fldet mondta Fldrengs. gy ht Htpapagj fiai apjuk pldjt kvetve maguknak tulajdontottk annak nagysgt. Mindez igen gonosznak tnt a fiatalemberek szemben. De semmit sem fejezhetett volna be gy els Anynk, els Atynk.

Ezrt azt hatroztk, hogy Htpapagj s fiai pusztuljanak el az ifjak keztl.

[11.]

me, hogyan ltte le a kt ifj Htpapagjt. Elmesljk megalzst tanulsgul mindazoknak, akik nmagukat dicstik.
Htpapagjnak volt egy nagy tapal-fja.( 20) Ez volt az tele, a tapal gymlcsnek levt szvta. Mindennap felmszott a fa tetejre. Tpllkozst megltta Vadsz s Jagurszarvas. Lesben lltak a fa alatt, elrejtzve a fa levelei kz, s amikor Htpapagj megrkezett s megllt a tapal-fnl, rlttek. Vadsz ltte r a fvcsbl az agyaggolyt. Megsebezte Htpapagjt, eltrte az llkapcst, Htpapagj lezuhant a fa tetejrl s elterlt a fldn. Vadsz gyorsan odaszaladt, hogy megfogja, de Htpapagj elkapta a karjt, kicsavarta s tbl kitpte. Htpapagj ezutn elengedte Vadszt. Szerencsjk volt az ifjaknak, nem tudta ket legyzni Htpapagj.
Vadsz karjt Htpapagj hazavitte, mikzben llt prblta gygytgatni. Mit hoztl magaddal, uram? krdezte Pajzshord, a felesge.

Hogy ez micsoda? A kt dmon az oka mindennek. Meglttek fvcsvkbl, kitttk helybl az llkapcsomat, gy, hogy eltrtt. Fogaim meglazultak s nagyon fjnak. De

elhozom ezt, hogy tzre tegyem. Akasszuk a tz fl, biztos, hogy ezek a dmonok eljnnek rte s megkeresik. gy szlt Htpapagj, s Vadsz karjt a tz fl akasztotta.
Vadsz s Jagurszarvas tgondoltk a trtnteket, azutn szltak a Nagyatynak teljesen fehr volt

Nagyatya haja s szaklla s Nagyanynak, aki nagyon megtrt volt, igen regek voltak, s a vgt jrtk mr. Nagy Fehr Pekari volt a Nagyatya neve, Nagy Fehr Koati a Nagyany. A fiatalok gy szltak az regasszonyhoz s az regemberhez: Menjetek el Htpapagj hzhoz a karunkrt. Kvetnk benneteket, ti pedig mondjtok nekik: Ezek a mi unokink, meghalt apjuk s anyjuk, gy bennnket mindenhov kvetnek, ahol alamizsnt adnak neknk, mert nem rtnk semmi mshoz, csak hogy kiszedjk a frgeket a fogakbl. gy Htpapagj azt hiszi, hogy gyermekek vagyunk. Mi majd ott lesznk, hogy tmutatst adjunk nektek mondta a kt ifj. Jl van felelte az regember s az regasszony. Azutn elindultak. Htpapagjt trnjn htradlve talltk. Ell ment a Nagyatya s a Nagyanya, a kt fi a nyomukban, mindig mgttk. gy rkeztek a nagyr hzhoz. Htpapagj nygdcselt, mert fjt a foga. Amikor megltta az regembert, az regasszonyt s ksriket, ezt krdezte: Hova mentek, reg szlk? Ennivalt keresnk, tiszteletre mlt r vlaszoltk. s mit esztek? s ezek, akik veletek vannak, nem a fiaitok? Nem egszen, uram! Az unokink k, leszrmazottaink, de sznjuk ket, s mindent megosztunk velk mondta a Nagyanya s a Nagyatya. Kzben a nagyr szinte haldoklott a fjdalomtl, amelyet a foga okozott, de akr akarta, akr nem, szenvednie kellett. Komolyan krlek benneteket, sznjatok meg. Milyen mrget tudtok kszteni, milyen mreg gygythat meg? krdezte a nagyr. s az regek feleltk:
, uram, mi csak a frget szedjk ki a fogakbl, szemet gygytunk s csontokat hozunk helyre. Nagyon j! Gygytstok meg fogaimat, amelyek jjel-nappal knoznak, a szemem sem tudom

lehunyni miattuk, nem alhatom. Kt dmon rm ltt a fvcsvvel egy agyaggolyt, s ezrt nem tudok enni. Sznjatok ht meg, csak kn s lktets jn a fogaimbl. Rendben van, uram. Freg lehet benne, az marja. Vge lesz, ha kihzzuk, s msokat tesznk helybe. Az nem j, ha kihzztok a fogaimat, mert csak azokkal vagyok n nagyr, minden dszem a fogaim s a szemem. Msikat tesznk a helykbe csiszolt csontbl.
De a csiszolt csont nem volt ms, csak fehr kukoricaszem. Jl van ht, hzztok ki, ha gy tetszik mondta az r.

Ekkor kihztk Htpapagj fogait, de helykbe csak fehr kukoricaszemeket tettek, azok csillogtak a szjban. Arca azonnal sszeesett, s mr nem ltszott nagyrnak. Eltvoltottk minden fogt, a csillog kk kveket a szjbl. Azutn Htpapagj szemt gygytottk, gy, hogy pupillit tszrtk, s gy elvettk minden ezstjt. De nem rzett semmi fjdalmat, s vltozatlanul tovbb ltott. Mindazt, amire bszke volt, elvettk tle. Pontosan gy kpzelte Vadsz s Jagurszarvas. Ekkor Htpapagj meghalt. Vadsz visszavette a karjt. Pajzshordoz, Htpapagj felesge is elpusztult. gy vesztette el Htpapagj a gazdagsgt. Csak a gygytk jrtak jl, elvettk a smaragdokat s drgakveket, melyekre olyan bszke volt Htpapagj a Fldn.

A Nagyanya s a Nagyatya ereje visszatrt. Visszaszereztk Vadsz karjt, a helyre tettk, s az ismt teljesen rendben volt. Csak azrt tettk mindezt, hogy elidzzk Htpapagj hallt, mert gonosz dolognak tnt szemkben a fennhjzs. Ezutn a kt ifj tovbbllt, mivel vgrehajtottk az g Szvnek parancst.

[12.]

me, Alligtornak, Htpapagj legidsebb finak tovbbi tettei. n vagyok a hegyek teremtje mondta Alligtor. s ppen frdtt egy foly partjn, amikor arra ment ngyszz ifj, akik kivgtak egy fatrzset, oszlopnak a hzukhoz.( 21) A ngyszz ifj, miutn kivgta a nagy ft, hozzfogott, hogy megcsinlja hzuk keresztgerendjt. Ekkor Alligtor odament a ngyszz ifjhoz, s gy szlt hozzjuk: Mit csinltok, fik? Nem tudjuk vllunkra venni s elvinni ezt a fatrzset feleltk. Dobjtok a vllamra. Majd n elviszem. Hov kell mennie? Ez lesz a hzunk keresztgerendja. Rendben van mondta Alligtor. Felemelte, vllra vette, s elvitte a ngyszz ifj hznak ajtajhoz. Mirt ne maradnl velnk, fi? krdeztk. Van anyd, apd? Egyik sincs vlaszolta. Hadd krjnk meg, segts neknk holnap is, j gerendt lltunk a hzunkhoz. J vlaszolta. Ekkor a ngyszz ifj megtancskozta a dolgot. Mit tegynk vele? ljk meg, mert nem j az, amit tett, hiszen egyedl felemelte a fatrzset. ssunk egy nagy gdrt s vegyk r, hogy menjen le a gdrbe. Menj le, sd ki a fldet, s hordd ki a gdrbl ezt fogjuk neki mondani, s amikor lehajol, hogy lemenjen a gdrbe, rejtjk a nagy fatrzset, s gy meghal a gdrben. Ezt beszlte a ngyszz ifj, s azutn stak egy nagy, igen mly gdrt. s akkor elhvtk Alligtort. Nagyon kedvelnk tged. Menj s sd ki a fldet, mert mi nem rjk el a gdr fenekt mondtk. Rendben van vlaszolta. Azonnal lement a gdrbe. Mikzben sta a fldet, lekiltottak hozz, s ezt mondtk: Nagyon mlyre lementl mr? Igen felelte, mialatt tovbb sta a gdrt. A gdr, amit ksztett, arra szolglt, hogy megmentse t a veszedelembl. Tudta, hogy meg akarjk lni, gy, amikor sta a gdrt, csinlt egy msik lyukat az oldalba, hogy megmentse magt, s odabjt. Mennyire jutottl? kiltott le a ngyszz ifj. Mg sok. Majd felkiltok nektek, ha befejeztem az sst mondta Alligtor a gdr mlyrl. De nem a srjt sta, hanem egy msik gdrt nyitott, hogy megmentse magt.
Vgl Alligtor felkiablt nekik. Amikor kiltott, mr biztonsgban volt a gdr oldalban. Gyertek, vigytek a fldet, amit kistam a gdr fenekn mondta , mert valban nagyon mlyre stam. Halljtok a kiltsomat? Mert itt a ti kiltsaitok, a ti szavaitok gy ismtldnek, mint a visszhang,

egyszer, ktszer, s gy n jl hallom, hol vagytok. gy beszlt Alligtor a gdrbl, ahol elrejtztt, a mlysgekbl kiltva. Ekkor a fik nagy ervel ledobtk a nagy fatrzset. Az gyorsan lezuhant, s egyet puffant a gdr fenekn. Senki se szljon! Vrjunk, mg nem halljuk hallkiltsait suttogtk egymsnak, s mindegyik eltakarta arct, mikor a fatrzs nagy robajjal lezuhant. S ekkor Alligtor megszlalt, shajtott, de csak egyet kiltott, amikor a fatrzs lezuhant. Ez aztn jl sikerlt! Most meghalt! mondtk az ifjak. Ha szerencstlensgnkre folytatta volna, amit megkezdett, elvesztnk volna. Mirt akart els lenni mirt akart kznk llni? Kznk, a ngyszz ifj kz! rvendeztek, s azt mondtk: Most pedig ksztsk el kukoricasrnket. Hrom nap s megint hrom nap telik el, s amint elmlt, iszunk j hzunk felavatsra, mi, ngyszz ifjak. Ezutn gy szltak: Holnap megnzzk s holnaputn is megnzzk, hogy a hangyk kijnnek-e a fldbl? Ha mr rothadni kezd s ha mr feloszlott, azonnal megnyugszunk, s megisszuk kukoricasrnket mondtk. De a gdrben Alligtor mindenre figyelt, amit az ifjak mondtak. s a msodik napon a hangyk sszesereglettek. Gyorsan szjukba vettk Alligtor hajt, s a szjukban vittk Alligtor krmeit. Mikor a fik lttk ezt, gy szltak: Ez a dmon bevgezte. Nzztek a hangykat, hogy sszesereglettek. Egyik a hajt hozza, a msik az ujjnak a krmeit. Megtettk gy beszltek egymshoz. De Alligtor nagyon is lt. Levgta a hajt a fejrl s levgta a krmeit, hogy a hangyknak adja, s a ngyszz ifj azt higgye, meghalt. gy a ngyszz ifj azt hitte, hogy meghalt, s a harmadik napon megkezdtk a dridt. Mind lerszegedtek, a ngyszz ifj rszeg lett, nem tudott tbb semmirl. s akkor Alligtor fejkre dnttte a hzat. Valamennyien elpusztultak, valamennyien meghaltak. Egy vagy kett sem meneklt meg a ngyszzbl. Meglte ket Alligtor, Htpapagj fia. gy halt meg a ngyszz ifj, s azt mondjk, csillagokk vltak, csillagkpp, amelyet rluk Ri Motcnak, Ht Kis Nvrnek neveznek, de lehet, hogy ez csak szjtk. Most el fogjuk mondani, hogy gyzte le Alligtort a kt fiatalember, Vadsz s Jagurszarvas.

[13.]
me, gy trtnt Alligtor veresge s halla, amikor a kt legny, Vadsz s Jagurszarvas rtmadt. A kt ifj szve megtelt keser gyllettel, amirt Alligtor meglte a ngyszz ifjt, meg csak folyton halra s rkokra vadszott a folynl, keresve napi lelmt. Naphosszat kborolt lelem utn, jszaka pedig hegyeket hordott a htn. Vadsz s Jagurszarvas erre egy risi rkot csinlt.

Az ek-bokor termsbl lett az arca, ezt a kzelben tptk. Ollit bambuszbl faragtk, lba helyre kagylkat tettek, s egy csiszolt k lett a rk hta. Azutn a rkot egy barlang fenekre tettk, egy nagy hegy lbnl Meavan a hegy neve , hogy elpuszttsa Alligtort.

Ezutn a kt ifj arrafel ment, s a folynl megtallta Alligtort. Hov msz, fi? krdeztk tle. Nem megyek sehov felelte , csak vadszok, hogy legyen ennivalm. s mit eszel? Halat s rkot. De itt nincs tbb, nem talltam semmit. Mr kt napja nem ettem, s olyan hes vagyok, hogy alig tudom elviselni mondta Alligtor Vadsznak s Jagurszarvasnak. Lejjebb, ott a szakadk aljn van egy rk, egy igazn nagy rk! Ha szerencsd van, taln megeheted. Bennnket nemrg megharapott. Meg akartuk fogni, de megijedtnk tle. Mg nem ment el, megfoghatod mondta Vadsz s Jagurszarvas. Sznjatok meg! Gyertek, fik, s mutasstok meg nekem knyrgtt Alligtor.
Nem akarjuk megmutatni. Menj egyedl. Nem nehz megtallni, csak menj a foly partjn. Kirsz egy nagy hegy lbhoz, ott van a szakadk fenekn. Csak oda kell menned mondta Vadsz s

Jagurszarvas. Sznjatok meg, fik. Nem tallom meg egyedl. Gyertek, s mutasstok meg nekem. Sok madr van itt, amit fvcsvetekkel lelhettek, s n tudom, merre vannak mondta Alligtor. Erre meggrtk, hogy vele mennek. s megkrdeztk tle: Valban meg tudod fogni? Mert csak a te kedvedrt megynk vissza; mi nem prbljuk mg egyszer megfogni, mert megharapott minket, amikor bemsztunk a barlangba. Azutn fltnk jra bemszni, de majdnem megfogtuk. gy ht legjobb lesz, ha te mszol be mondtk. Nagyon j mondta Alligtor, s akkor elksrtk. Megrkeztek a szakadk aljra, ott volt a rk. Rzsaszn volt a pnclja, a szakadk fenekn, ahogy a fiatalemberek varzsoltk. Pomps rvendezett Alligtor. Szeretnm, ha mr a szmban volna s valban nagyon hes volt. Megprblt bemszni, be akart menni, de a rk is mszni kezdett, erre neki vissza kellett trnie. Megszerezted? krdeztk tle. Nem felelte , mert felmszott, pedig mr majdnem megfogtam. Jobb lesz taln, ha fellrl megyek be mondta. s azutn ismt bement fellrl, mr csak a talpai ltszottak. A nagy hegy megcsszott, a mellre zuhant. Nem tudott tbb mozdulni. Kv vltozott. gy puszttotta el Vadsz s Jagurszarvas Alligtort, Htpapagj idsebb fit, aki azzal krkedett, hogy teremtette a hegyeket. A Meavan nev hegy lbnl puszttottk el. Varzslattal gyztk le, a msodikat a fennhjzk kzl. Maradt mg egy msik. Elmondjuk ennek a trtnett is.

[14.]

s volt a harmadik, aki nmagt dicstette, Htpapagj msodik fia, akit Kabrakannak, azaz Fldrengsnek neveztek. n vagyok a hegyek lerombolja mondta. De Vadsz s Jagur szarvas elpuszttotta Fldrengst is. Egylb Villans, Trpe

Villans s Zld Villans beszltek egymssal, s azt mondtk Vadsznak s Jagurszarvasnak;


Pusztuljon Htpapagj msodik fia is. gy szlunk, mert nem j, amit a Fldn tesznek, tl akarjk

szrnyalni a Napot, s ennek nem szabad gy lennie. Csaljtok oda, ahol a Nap kl mondta Egylb Villans a kt ifjnak. Nagyon jl van, , urunk. Lttuk ket nemrg, de amit lttunk, az nem volt j. Taln nem lteztek? s nem titeket dicstnk, , g Szve? mondtk az ifjak, mivel Egylb Villans szavait el akartk fogadni. Fldrengsnek, a hegyek elpuszttjnak cselekedete ez volt: alig dobbantott lbval, a nagy s kis hegyek egyformn sszeomlottak.
Ezutn trtnt, hogy tallkozott az ifjakkal. Hov msz, ifj? krdeztk azok tle.

Valjban nincs hov mennem vlaszolta. Csak dntgetem a hegyeket, mert n vagyok elpuszttjuk a Nap svnyn, a Fny svnyn. s akkor Fldrengs megkrdezte Vadsztl s Jagurszarvastl: Honnan kerltetek ide? Nem ismerem az arcotokat. Mi a nevetek? krdezte Fldrengs.
Nincs nevnk. Nem vagyunk msok, csak vadszok, madrcsapdkkal jrjuk a hegyeket. Szegnyek vagyunk s nincs semmink, ifj. Jvnk-megynk a nagy s kis hegyeken keresztl, , ifj. Errefel jvet lttunk egy hatalmas hegyet, ami valban nagyon magasra emelkedik. Magasabb minden ms hegynl. S nem volt azon mg egy-kt madr sem, amit megfoghattunk volna, , ifj. De igaz-e, hogy te le tudod dnteni a hegyeket? mondta Fldrengsnek Vadsz s Jagurszarvas.

Nem lthattatok ilyen hegyet, amilyenrl beszltek! Hol van?


Ha ltttok, lerombolom. Hol ltttok? Pontosan ott, ahol a Nap kl mondta Vadsz s Jagurszarvas. Nagyon j. Mutasstok meg az utat mondta Fldrengs a kt ifjnak.

Nem, nem, nem lehet msknt, csak ha kztnk jssz. Egyiknk a bal, msikunk a jobb oldalon megy, mert fvcsveink vannak, s ha madarakat ltunk, gy tudjuk lelni ket. rvendezve mondogattk, hogy kiprbljk fvcsveiket. De mikor lttek, nem hasznltak a fvcsvekhez agyaggolyt, csak belefjtak, amikor a madarakra lttek. Nagyon elcsodlkozott ezen Fldrengs. Ezutn a fik tzet gerjesztettek, rtettk slni a madarakat, de az egyik madarat bedrzsltk fldfehrrel, fehr fldet vittek r.
Ezt neki adjuk, ha elkszlt, mert biztosan meghezik, ha az illatt megrzi. A fehr fld megkemnyedik a madr htn. A fldben stttk meg, s gy fogja t is maga al temetni a fld.

A nagy s blcs Teremt s Alakt kezdje meg a vetst. Legyen ht vilgossg mondtk az ifjak. Mivel az ember csak az utn vgyakozik, amit ltetett s megmvelt, gy Fldrengs gyomra is az utn fog vgyakozni mondta egymsnak Vadsz s Jagurszarvas. Kzben a madarak sltek, kezdtek aranybarnra pirulni, zsr csepegett a htukrl, felsges illatot rasztottak. Fldrengs mr nagyon kvnt enni bellk, szjban sszefutott a nedv, stott, nyla s vladka kifrccsent a felsges illattl, amit a madarak rasztottak. Knyrgve krdezte ket: Mit esztek? Az illata igazn felsges. Adjatok egy kis darabot. Erre adtak egy madarat Fldrengsnek, azt, amelyiket az elpuszttsra ksztettek. Amikor megette, elindultak Kelet fel, ahol a Nagy Hegy volt. De Fldrengs lba s keze

mr gyenglni kezdett, s nem volt ereje, mert elvette a fld, amivel bekentk a madarat, amit megevett. Semmit sem tudott mr tenni a hegyekkel. Lednteni sem tudta ket.

Ekkor az ifjak megktztk, kezeit htraktttk a bokjhoz. Azutn gdrbe dobtk s eltemettk. gy pusztult el Fldrengs Vadsz s Jagurszarvas keztl, akik szmtalan tettet vittek vghez itt a Fldn. Most elmondjuk Vadsz s Jagurszarvas szletst, miutn az elbb elmondtuk mr Htpapagj, Alligtor s Fldrengs elpuszttst itt a Fldn.

A HARMADIK TEREMTS

[15.]

Most megmondjuk Vadsz s Jagurszarvas apjnak nevt is. Most igyunk ehhez egyet, s igyunk az elbeszlshez is. Lerjuk Vadsz s Jagurszarvas nemzst. Csak a felt mondjuk el, apjuk trtnete kt rszbl ll.

[16.]

Ez az trtnetk, azok, akiket Egyvadszoknak neveznek. Szleik Spijakok s Smukan, a Nagy reganya s a Nagy regatya voltak. A sttsgben, az jszakban szletett Egyvadsz s Htvadsz Spijakoktl s Smukantl.
Mr most Egyvadsz is nemzett kt gyereket, s mindkett fi volt. Az elst Humbatcnak, vagyis Egymajomnak( 22) neveztk, a msodikat Huncsouennek, vagyis Bgmajomnak hvtk. A kt fi anyjt Sbakijalnak, vagyis Alligtorpapagjnak neveztk. gy neveztk Egyvadsz felesgt. Htvadsznak nem volt felesge, ntlen volt. A msodszltt volt, gyermeki termszet. A kt fi termszettl fogva nagyon blcs volt, nagy volt a tudsuk, jvendmondk voltak k a Fldn. Egymajmot s Bgmajmot, Egyvadsz fiait megtantottk az sszes mvszetre. Furulys, nekes, kprsfest, kfarag, kszerkszt s ezstkovcs lett Egymajom s Bgmajom.

Nem csinltak semmi mst, csak kockt vetettek s labdztak egsz nap, s amikor ngyen sszejttek labdajtkra, egyik pr a msik pr ellen jtszott.( 23) s Vok, a Slyom, Egylb Villans, Trpe Villans s Zld Villans kldnce odajtt, hogy nzze ket. Vok nem volt messze sem a Fldtl, sem Sibalbtl( 24), az Alvilgtl, s egy pillanat alatt felrplt az gbe Egylb Villans oldaln. A tbbiek mg mindig a Fldn voltak, amikor Egymajom s Bgmajom anyja meghalt. s amikor a Halottak Helyre vezet ton labdztak, kihallgattk ket Hun Kam, vagyis

Egyhall s Vukub Kam, vagyis Hthall, a Sibalba urai.

PDF to Word