Polarizarea

Polarizarea

Realizat de : Scutaru Nicusor Bogdan Laura Caraman Cristina Danila Cristian

General • • Polarizarea unei unde. se manifestă atunci când unda dispune de anumite direcții (planuri) favorizate în care au loc vibrațiile (ondulațiile). dar nu zero). mai exact un cilindru cu secțiunea un cerc („înfășurătoare”). fasciculă) de lumină naturală. fără a favoriza vreuna din ele. Vibrațiile au loc pe toate direcțiile perpendiculare pe direcția deplasării razei. și ca intensitate. . inclusiv a undelor electromagnetice și de lumină. Privită exact central de-a lungul direcției (axei) propagării. cu diametrul determinat de amplitudinea vibrațiilor (deci infim. și ca înclinare. nu este polarizată. O undă (sau rază. vibrațiile sunt distribuite uniform în jurul axei. venită de la Soare. și anume la fel de intens. astfel că punctele de maxim formează în jurul axei un cerc.

dar poate fi creată cu aparate speciale. Lumina polarizată se întâlnește rar în natură. Ochelarii Polaroid blocheaza lumina polarizata orizontal si reduc luminozitatea luminii solare ce nu se mai reflecta pe suprafete orizontale . O unda al carei camp electric oscileaza vertical sa spune ca avem o poarizare verticala.• • Lumina este polarizată atunci când vibrațiile de pe o anumită direcție (perpendiculară pe direcția propagării) sunt mai intense decât cele de pe celealte direcții. Campul electric din undele luminoase ale soarelui vibreaza in toate deci direct lumina soarelui poate fi numita nepolarizata. care trece prin axa deplasării undei. deci de o elipsă. La lumina polarizată este vorba de un cilindru al vibrațiilor cu secțiunea eliptică. Dacă turtirea este maximă atunci cilindrul se transformă într-un singur plan de vibrație. Polarizarea se numește atunci „totală” (altfel e doar „parțială”). mai mult sau mai puțin alungită (turtită).(idem pt orizontal). Polarizarea se refera la campului magnetic intr-o unda electromagnetica.

însă reţine complet oscilaţiile perpendiculare pe acest plan.Title • Se numeşte plan de polarizare planul. variază în funcţie de unghiul . Dispozitivul. este numit polarizator. dintre planul de polarizare a luminii şi planul polarizatorului. trecute prin polarizator. cu ajutorul căruia poate fi obţinută lumină plan polarizată. că el lasă să treacă liber unda electromagnetică. al cărui plan de polarizare este paralel cu planul polarizatorului.Intensitatea luminii polarizate. Proprietatea principală a polarizatorului constă în aceea. în care oscilează vectorul .

intensitatea incepe treptat sa creasca si atinge din nou valoarea maxima la o rotatie de 180 de grade fata de momentul de inceput al experimentului.Model studiu polarizare Polarizarea luminii Daca incepem sa rotim lama 2. cu inca 180 grade. pana la un minim corespunzator unei rotatii de 90 grade. vom observa ca intensitatea razei reflectate R2 incepe sa diminueze treptat. . Rotatia in continuare. Continund rotatia peste 90 grade. determina evenimente similare.

De aici se deduce ca lumina nu are oscilatii longitudinale. care se metin constante. ci transversale pe directia de propagare. Rezulta de aici ca fasciculul R1 nu are o structura omogena in jurul directiei de propagare. La nivelul coardei vibrante. vectorul de vibratie (elongatie) este totdeauna situat normal pe directia de propagare si localizat intr-un plan de vibratie. conform modelului expus. care se roteste in jurul axei R1.Diminuarea intensitatii razei • Cum se explica aceasta diminuare a intensitatii razei R2? Putem sa eliminam de la inceput orice consideratii legate de variatia unghiurilor de reflexie. Orice alt plan nu contine vibratii ale corzii (undei). cum au de exemplu undele sonore. . in mod similar cu o coarda vibranta. Ceea ce se modifica este orientarea planului de incidenta.

O marca renumita in domeniu este Polaroid. ofera protectie UV 100% si au un confort deosebit in utilizare.Aplicatii • • Toti pilotii. conducatorilor auto. nu influenteaza perceptia culorilor. schiorilor si pentru pescari deoarece imbunatatesc contrastul. indiferent pe ce tip de aparat zboara au nevoie sa-si protejeze vederea impotriva reflexiilor razelor de lumina cu ajutorul ochelarilor de soare a caror lentile sunt polarizante. Lentilele polarizante . elimina efectul de stralucire. Imagine fara ochelari polarizati Imagine cu ochelari polarizanti .sunt foarte indicate atat vara cat si iarna tuturor persoanelor cu sensibilitate marita la lumina naturala. pilotilor.

pentru a obtine culori mai saturate sau pentru a obtine un cer mai interesant prin cresterea contrastului dintre nori si cer. De retinut ca filtrul de polarizare scade cantitatea de lumina care patrunde in camera foto.Aplicatii • Filtrul de polarizare Filtrul de polarizare se foloseste pentru a reduce reflexiile (de pe suprafete de genul apei sau sticlei). Desi exista multe softuri care pot fi utilizate pentru a obtine efectul unor filtre. Filtrul polarizator se poate folosit atat in fotografia color. expunerea fiind redusa cu 1-2 f-stopuri. Imagine fara filtru de polarizare Imagine cu filtru de polarizare . efectul unui filtru de polarizare nu poate fi obtinut prin post-procesare. cat si alb-negru.

poza se developează în aproximativ un minut. realizează fotografii"la minut". În interiorul lor se găsesc o bucată de film și un pachet cu substanțe chimice de developare.Aplicatii • Polaroid Aparatul foto Polaroid. care sunt împrăștiate în momentul în care fotografia este realizată. Acesta utilizează plicuri subțiri din plastic în locul rolelor de film. Astfel. inventat în 1947 de americanul Edwin Land. .

. luminii care a străbătut stratul de cristale îi sunt aplicate două filtre de polarizare. În cazul LCD-urilor 3D polarizat după ce imaginea este creată. unul pe verticală şi celălalt pe orizontală fiecare dintre acestea corespunzând unui plan în spaţiu: filtrele orizontale reprezintă forground-ul adică stratul din faţă cel mai vizibil iar filtrele verticale reprezintă background-ul sau ceea ce se vede în spate.Aplicatii • Filme 3D Unmod de a produce iluzia unei imagini 3D este folosind un LCD şi ochelari polarizaţi care restricţionează lumina ce ajunge la fiecare ochi. 0chelarii 3D polarizaţi folosesc câte unul dintre aceste filtre pentru fiecare ochi – filtru vertical la ochiul stâng şi filtru orizontal pentru ochiul drept iar lumina este filtrată în funcţie de polarizare. fiecare ochi fiind expus doar planului al cărui lumină o receptează adică ochiul stâng vede doar planul din spate (polarizarea verticală) iar ochiul drept cel din faţă (polarizarea orizontală). Ce înseamnă asta? Pe un LCD imaginea este creată cu ajutorul unei surse de lumină aflată în spatele stratului de cristale lichide.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful