P. 1
Cultura Si Civilizatia Geto

Cultura Si Civilizatia Geto

|Views: 1|Likes:
istorie, descrierea geto dacilor
istorie, descrierea geto dacilor

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Universitatea Dimitrie Cantemir on Jun 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/02/2015

pdf

text

original

Cultura si civilizatia geto-dacilor

Cuprins -Prezentare generala -Cultura si civilizatia geto-daca -Intemeietorul -Sarmisegetusa Regia -Clasele sociale -Religia -Economia -Viata cotidiana -Familia

Pe teritoriul Romaniei au fost descoperite vestigii de o rara frumusete ale culturilor neolitice ,in acest spatiu a inflorit civilizatia geto-dacilor,un neam apartinand marii familii a tracilor. Getodacii s-au impus in fata celorlalte neamuri. La inceputul erei noastre,Imperiorul Roman ,in expansiunea sa,s-a apropiat tot mai mult de Dunare,geto-dacii neavand alta solutie decat sa mentina relatii cu acesta ,fie cordiale,fie ostile ,sa asimileze elemente ale civilizatiei romane si de tehnica militara. Acestia vor tine piept romanilor din punct de vedere politic si militar vreme de

dupa lungi si teribile razboaie .).Decebal .prin scenele pe care le reprezinta .civilizatia de la etniile cu care a intrat in contact si care aveau ceva de “dat”(numai din acesta perspectiva vom aduce in discutie raporturile cu aceste etnii).aflat la Roma si Tropaeum Trajani de la Adamclisi . In anul 106.).e. -INTEMEIETORUL Burebista a fost un rege al geto-dacilor (82.adica a geto-dacilor . .aproape in secol. -CULTURA SI CIVILIZATIA GETO-DACILOR Prin expresia “civiliyatia geto-dacilor” desemnam: 1.intrat in legenda pentru curajul sau.Dobrogea-stau marturie .acesta reuseste sa infranga rezistenta eroica a dacilor .specifica lor).ca pe o fapta glorioasa.Hr.rezistenta si infrangerea Daciei conduse de Decebal.pana in vremea imparatului roman Traian.44. Monumentele care dainuie-Columna lui Traian .intemeietorul statului dac.al caror rege . Generatiile ce aveau sa urmeze au pastrat in constiinta lor .n.celtice.(din acesta perspectiva se poate vorbi de civilizatia “geto-dacica”. Regele .i.a preferat sa-si ia viata decat sa devina prizonierul romanilor.scitice.i. 2.etc.pe teritoriul geto dacilor existau manifestari de civilizatie apartinand altor etnii(recesti.a curajului aratat de dacii in apararea tinutului lor si a muntior ca o pavaza si plini de bogatii.Hr.

care s-a transformat in stat odata cu supunerea treptata a tuturor triburilor si uniunilor de triburi geto-dace. Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Isi concentrase in anul 44. Hunedoara. Unificarea intr-un regat a triburilor geto-dace s-a realizat pe doua cai : pe cale pasnica si pe cale razboinica .dac.Burebista a mostenit o puternica uniune tribala .Burebista isi incepe domnia in anul 82.Nobilii-tarabostes-detineau pozitii foarte importante in stat:in consiliul regal.a fost capitala Daciei preromane. o mare armata pe malul de E al Marii Adriatice. -CLASELE SOCIALE Clasele sociala este impartita dupa cum urmeaza: 1.i. Aflata pe varful unei stanci.i.in aparatul administrativ .situate in anul Gradistea Muncelului. Capitala in timpul domniei imparatului Traian.Hr.jud. Cuceririle istro-pontice ale lui Burebista au pus statul dac in conflict cu Roma . fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensive dac din Muntii Orastiei si cuprinderea sase citadel.la 1200de metri inaltime .Hr. -SARMISEGETUSA REGIA Sarmisegetusa Regia (=cea regeasca). Conform istoricului Iordanes .dintre ei se alegea regale.in conducerea armatei . In plan economic acesti tarabostes dispuneau de importante bunuri . Este insa asasinat in acelasi an.

herghelii). SIMBOLUL LUPULUI Lupul simbol al inteligentei. RELIGIA GETO-DACILOR Religia geto-dacilor pare sa fi fost henoteista sau monotesita.erau interesanti in negotul cu strainii.capillati-comati-intelegem poporul de rand detineau pozitia dominant in economia dacica . 2.cirezi.unii sustin ca este o divinitate chtoniana.acoperind practice toate activitatile cunoscute. Mai vechea teorie potrivit careia Zalmoxis ar fi fost fiinta pamanteana s-a dovedit a fi fantezista . Zalmoxis a fost considerat de multi autori romani ca si zeul supreme din panteonul geto-dacic.apare foarte des in viata dacilor.centrata in jurul zeului suprem Zalmoxis.mobile(turne.dreptatii si nesupunerii.cu rol politic si military important.Nu poat fi neglijita insa participarea lor acea adunare armata generala.altii ca este uraniana. Cat priveste natura si atributele sale .sclavi si captivi-categorie sociala integrate in economia Daciei. in vremea lui Burebista si al lui Becebal. Ei foloseau capetele de lupi si serpi pentru steagurile .la vremea aceea.de economia Daciei a libere.probabil ca aveau slavi.se pare ca Zalmoxis nu mai era insa adorat ca zeitate suprema.fiind destul de probabila chiar prezenta sa in “panteonul” geto-dacic. 3.

Un alt mestesug practicat in Dacia. ).d. 7.dalti..2.argint).sunetul produs in timpul alergarii amplificand rezonanta sonora.Pescuitul. ..apicultura si vanatoarea 4.Geto-dacii realizau doua categorii de vase din ceramic:vase lucrate cu mana si cele realizate la roata olarului.sfredele.porci.barzi.ori.de cavalerie.Unul dintre mestesugurile foarte raspandite era tamplaria a-dulgheria-Muntii Orastiei(topoare.Hr.capre.purtandd de stindard tip draco se chema “draconariu”) ECONOMIA GETO-DACILOR 1.incepand din sec.tesle.de la care l-au preluat diverse unitatii militare romane.preum si cele necesare pentru confectionarea(prin prelecrarea simpla sau mai complexa) a imbracamintei 3. 6.de lupta..plumb.certificat de existenta uneltelor or si a produselor respective.Organizarii si functionarii proprietatii 2.este cel legat de prelucrarea metalelor or neferoase (aur.Cresterea animalelor (vite.cai. sub denumirea “draco”.de obtinerea si prelucrarea bronzului.Cultivareapamantului 5. ( un tip de stindard similar era raspandit la sarmati..)asigurau oamenilor nevoi de hrana diverse si in permanenta.fierastraie.

era una patriarhala.dansurile.cerami ca romanesti contin urme ale civilizatiei acestui popor al tracilor . FAMILIA Famila lor ca si la alte popoare vremii.deschisa spre exterior.ritmurile. Pe langa celelalte . Schimbul de produse nu putea sa lipseasca intr-o societate atat de prospera. MOSTENIRI DACO-GETICE IN CULTURA ROMANA Rolul pe care l-au avut daco-getii in cultura romaneasca este unul foarte ensemnat.obiceiurile.8. De la o anumita varsta.in cazul baietilor si mamele in cazul fetelor.arta plastica.activa.unde barbatii daco-geti sunt infatisati cu cate o singura femeie. De cresterea copiilor mici se ocupau cu predilectie mamele.lexicul romanesc contine 100200cuvinte de origine dacica.fapt dovedit de doua pretioase documente-Columna lui Traian si Trofeu de la Asamclisi .muzica. Geto-dacii din vremea statului erau monogrami.de educarea acestora pentru viata se ocupau barbatii. VIATA COTIDIANA Zona cea mai interesanta si cea mai studiata.rolul barbatului si un ansamblu de moravuri si norme de viata jucau un rol foarte important.zona asupra careia ne vom opri cu preponderenta si o vom oferi ca model pentru habitatul geto-dacilor.este cea din Muntii sureanu . Pe langa faptul ca folclorul romanesc.

arata inca o data ca poporul roman este continuatorul civilizatiei si culturii daco-getilor.cuvintee de origine dacica .18 -Roman Valentin-Neamul Dacilor-Carpii -www.ro .17. BIBLIOGRAFIA -Raftul de cultura generala-vol.16.intrate definitive in fondul principal lexical al limbii romane.wikipedia.mosteniri daco-getice.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->