P. 1
Reguli de Scriere a Lucrarii de Diploma

Reguli de Scriere a Lucrarii de Diploma

|Views: 1|Likes:
Reguli de Scriere a Lucrarii de Diploma
Reguli de Scriere a Lucrarii de Diploma

More info:

Published by: Paicu Alexandru Bogdan on Jun 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as ODT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/30/2015

pdf

text

original

REGULI DE SCRIERE A LUCRARII DE LICENTA SI A LUCRARII DE SEMINAR.

CITATELE -Tot timpul trebuie sa fie trecute in “ ghilimele” sau << >> pentru citatele din interiorul altui citat:”Numai regele poate fi un legiuitor inspirat de Dumnezeu, intrucit<<libertatea a fost dintotdeauna un dat al regilor si toate natiunile libere au fost intemeiate de regi>>”(Scnapper,p.59) -Tot in ghilimele se trec titlurile de articole din ziare sau reviste,ori capitolele dintr-o carte sau denumirea unor studii publicate in reviste sau in colectii de studii, spre deosebire de titlurile de carti sau de periodice care nu se trec in ghilimele. -Daca sunt trecute in interiorul textului nu trebuie sa depaseasca 3 rinduri -Folosim un citat atunci cand ne oprim asupra lui din punct de vedere interpretativ sau cand acesta sustine propria noastra afirmatie. -Citatul nu trebuie sa contina adevaruri general valabile sau de notorietate,ci el trebuie sa spuna ceva nou - Citatul nu trebuie sa fie urmat de expresii critice la adresa autorului caruia ii apartine,sau sa fie urmat de o critica a idei continute in citatul reprodus. - Din orice citat trebuie sa reiasa limpede sursa de provenienta, fie printr-o trimitere la o nota de subsol, fie intr-o paranteza imediat dupa citat care sa contina (Numele autorului ,data de publicare,pagina) insa in aceasta varianta trebuie sa avem in bibliografie denumirea completa a autorului si a cartii cu toate datele celelalte. -Cind se studiaza un autor strain citatele trebuie sa fie in limba originala - Citatele care depasesc 3 rinduri se aseaza la subsolul paginii -Citatele trebuie sa fie fidele, adica reproduse intocmai. CITAREA REFERINTELOR BIBLIOGRAFICE ÎN INTERIORUL PAGINII: Se introduce textul sau propoziţia citată prin cuvintele proprii, care anunţă citarea, dupa care se citeaza:”...evidenţiind rolul educaţiei informale prin trei note definitorii....”( Sorin Cristea , 2006, pp 2325).Referinţa completă cuprinzănd : titlul cărţii,editura,orasul, se trec in bibliografie. Când doar parafrazam un autor,adica pastrăm ideea lui dar o reformulam cu proprii cuvinte nu mai trecem ghilimele, procedind asa: Invocănd raţiuni pentru o integrare deplina a celor trei tipuri de educaţie, Constantin Cucoş enumeră următoarele aspecte: 1)...., 2)..... .( Constantin Cucoş, 1996, pp.37-38)

1

Notele pot servi la traducerea romana a unui citat care era esential sa fie dat in limba straina sau la versiunea originala de control a unui citat.El trateaza aceasta problema si continui… cu cuvintele tale ideea sa.Staniloaie(la umarul cuvintului se introduce indicele numeric.<Cf>(compara sau confrunta). lasand asfel sa se inteleaga ca iti apartin.insa trimiterea aceasta trebuie sa o ai completa in bibliografie.sau o problema periferica cu subiectul.Prima oara trimiterea se face in intregime.NOTELE DE SUBSOL -Poate sa contina un citat de 3 sau mai multe rinduri unde se explica mai detaliat.Plagiatul reprezinta reproducerea fidela a ideilor unui autor .A doua oara folosind acest opus citatus(opera citata anterior) .cit se mai poate adauga si la finalul unui citat dat intr-o nota de subsol.cit mai concis.care din exigente de fluiditate a discursului .Depinde de utilitate.Op.<Ibidem>.dupa care in subsol se detaliaza referinta bibliografica aratind numele complet al autorului titlul cartii si celelalte informatii).<În>.Notele mai pot folosi spre a adauga alte indicatii bibliografice de intarire despre un subiect discutat in text:” despre acest subiect vezi si cartea cutare” .cit>.33”. .< Acum în> -<Op cit> (opera citata) -se foloseste cand trebuie sa citam o singura lucrare a unui autor. PARAFRAZA SI PLAGIAT -parafraza este reformularea cu proprii termeni a unui citat -parafraza se introduce in text astfel: Foarte explicit in aceasta privinta este prof.P. -Poate sa contina doar trimiterea la autorul si cartea al carei citat l-am dat in text( tehnic vorbind :referinta bibliografica ) .ca sunt produse de mintea ta.”Cf” inseamna compara cu si poate sa te trimita spre o alta carte sau chiar spre un alt paragraf din propria lucrare.<Apud(la)>. CITAT. NOTELE DE SUBSOL INTRODUSE PRIN : <Op. -Acest “cf” poate trecut si in text.In nota de subsol mai poti intalni:”cf. 2 .era mai comod sa fie dat in traducera romana.Ionascu p. . dar cu legatura.<Idem>. ori se sustine o afirmatie din text .fara a arata adevarata lor sursa. -Notele mai pot introduce un citat de intarire care in text ar fi deranjant.

Dale..carte din care s-a citat imediat inainte de <ibidem>. insotit de p....ci din acela pe care l-am citat complet prima data. N4:Prof..p11 N2:C. p33 N2: Idem(sau ibidem).capitol si aceeasi pagina EX: NI:Sf Irineu.op.Reforma. deoarece ea este usor identificabila pentru ca a fost citata complet prima data....op. P.cit p44 <Loc..I.ci se foloseste idem.loc cit <Idem> (acelasi) -Daca un autor este citat cu doua sau mai multe lucrari..iar dupa acestea s-au intercalat note din alti autori .in Ortodoxia p 72 N2:Idem.Alfel spus acest ibidem arata reproducerea intocmai a datelor din nota de deasupra sa .G VII.dar eu vreau sa –l citez din nou pe acela pe care l-am citat prima data(acela care a fost citat cu mai multe opere) atunci ii trec din nou numele dar nu mai reproduc toata opera ci doar primele cuvinte si pg.. 3 . Marturisirea de credinta.p33.p44 asezat sub ibidem arata ca se citeaza din cartea pe care o reproduce ibidem(adica cartea de deasupra lui ibidem)..I.nu se mai indica numele. X.numele autorului . atunci e necesar a trece in nota noastra unde vrem sa citam din nou din cartea pe care am citat-o inaintea intercalarilor . EX N1:Prof. -Op.Randel...cit.R..cit.dupa prima citare completa ...-Daca intre doua note privind aceasi lucrare se intercaleaza una sau mai multe note privind alta lucrare a altui autor... N3:K... col 966. EX : N1:K. Mihai.”Primul Patriarh”.trad. acel autor sub care sau introdus intercalarile ... p33 -TOATE notele acestea apar pe aceesi paginaDaca se citeaza un autor cu mai multe lucrari . EX: N1:Prof. succesiv..cit. Contra ereziilor.in Ortodoxia p 72 N2:Ibidem N3:op.Vasile. acelasi autor..aceasta pentru a se vedea cu nu citam din autorul imediat anterior. N3:Prof S..aceeasi pagina .I..cit> Se foloseste atunci cind citezi un pasaj din aceeasi carte. Pavaza credintei.R.”Primul Patriarh”. Migne.dar de la o alta pagina.Randel..X se mai introduce si imediat dupa nota <ibidem> care arata o citare din aceasi carte..p33 -De asemenea op.” Primul.urmat de titlul celei de-a doua lucrari.op cit..R..R...cit.”.adica de la p 44..The Ortodox.

studiul respectiv.. -<în>se foloseste pentru a indica intregul din care face parte capitolul sau articolul. în Studii Teologice.p.Biserica.Ortodoxia.Prof.capitolele din carti sau actele de congrese se trec intre ghilimele.. Mihai.Galateni..”Contributia Bisericii Egiptului la opera dogmatica a Bisericii crestine”.... N3:Idem.prof...cit..2.Ce imi spune acesta referinta ?ca in . <În> -Acesta se foloseste pentru a introduce citari din ziare sau reviste..prof.op.din opera Despre Botez al carui autor este Marcu Ascetul. Despre Botez.R.Reforma.... Ex:Pr.sau din ziare. EX:. <Cf> (compara.. EX : N3 DE LA Finalul paginii 3(ultima nota de pe pagina): N3:Pr.304..trad. intre puncte de vedere diferite sau asemanatoare..prof.Staniloaie.Staniloaie..dar acest citat nu l-am gasit citind Filocalia ci Ascetica si Mistica. nr.p50.Dumitru Staniloaie.p11 N2:Idem.EX N1:K.lucrarea mea am folosit un citat .op.Randel.Ascetica si Mistica.aceasi opera. . EX:Nicolae Chitescu. Altfel spus citindu-l pe Staniloaie gasesc la el un citat din Marcu Ascetul.istoria religioasa a fiintei umane se imparte in doua epoci:cea pina la aratarea bunatatii divine si cea urmatoare acestui eveniment(cf. si o citare corecta ar fi asa:Pr..confrunta) -Se foloseste pentru a indica o comparatie intre paragrafe diferite de izvoare.. 4).. atunci este gresit a folosi citarea prin ibidem.rom. citat pe care il reproduc in subsol sau in text..aceasi pagina sau :Ibidem p33 adica pagina diferita dar din aceasi lucrare) -Daca insa vrem sa citam din nou aceeasi opera insa pe pagina imediat urmatoare celei pe care se afla cartea la care am vrea sa facem trimitere din nou.p 50 N4 Prima de pe pagina 4 N4: Pr..p50.cit. -Articolele din reviste .1 24. Filocalia.1-2/1956.Staniloaie Ascetica si Mistica.. <Ibidem> (acelasi autor.... <Apud > (la) -Se intrebuinteaza cind in text folosim un citat dintr-o lucrare sau izvor pe care nu l-am citit direct ci l-am preluat din alta lucrare pe care o mentionam in subsol..apud Marcu Ascetul.pp 40-58 -Pentru ziare fara o difuzare nationala sau internationala se specifica si orasul inainte de a se trece data. 4 .

titlul carti cu majuscule. CITARI DIN DOCUMENTE OFICIALE SAU DIN OPERE MONUMENTALE Intr-un studiu despre filosofia medievala putem indica un text care poate fi reperat in P. si sub ingrijirea unei alte persoane..Fodor Jerry A si Katz Jerrold J.in ingrijirea lui J.J. CITARI DE CLASICI Pentru a cita opere clasice exista conventii destul de universale de tipul :titlu-carte-capitol sau parteparagraf CITARI DE OPERE INEDITE SI DOCUMENTE PRIVATE(TEZE DE LICENTA.1844-1866. -Orasul unde s-a editat se citeaza in limba originala Cum citez o lucrare cu mai multi autori. -Referinta completa a cartii ar fi:Patrologiae Cursus Completus.Paris.in ingrijirea.( acum in . anul aparitiei .L.denumirea editurii.MANUSCRISE ETC.editia(nr). din volumul 175 al culegerii clasice de texte latine din Evul Mediu crestin. Jerrold si Fodor. <Acum in> -Exista opere care sunt identificabile in volume de studii ale aceluiasi autor sau in antologii de uz comun dar care totusi au aparut mai inainte in reviste .Migne.” ....apoi numarul/anul.Prentice Hall.denumirea orasului unde s-a editat.pp. “titlul articolului”.pp 479-518.1964.”The Structure.Universitatea Constantin Brincusi. Tg-Jiu. The Structure of Language.-Deci intii se trece autorul. Aceste prescuratari imi spun ca e vorba de un text situat in coloana 948. Language 39. Jerry A.Garnier.) Ex:Ciciu Alexandru Marin.Teza discutata la Facultatea de Drept.170-210.Vinovatia in Dreptul Penal. 1963. 2007 .B.) -Se observa ca prima data se trec autorii articolului. EX:Katz.Series Latina .cum ar fi culegeri de studii ale aceluiasi autor fie volume de tip micelanau 5 .Ordinea in care se trec datele dintr-o referinta bibliografica: Numele si prenumele(fara prescurtari). 175.Dupa nr se poate trece si volumul daca e cazul.Englewood Cliffs. urmati de „titlul articolului”.222 vol.N.948.denumirea revistei in care a aparut intîi.pp.apoi .anul editarii si pp. -Este vorba de acele situatii in care dorim sa citam capitole din opere mai vaste.traducatorul(daca e cazul).apoi revista în care s-a publicat(titlul revistei nu se trece intre ghilimele).Se pune editia cea mai accesibila.

t. Current Trends in Linquistics.anul editarii.Venetia.) la acel congres. .a. Mai multi autori ai unei lucrari dar fara ingrijitor.1974..2003.Titlurile si toate datele asociate unei carti sa fie complete.fiecare din ei fiind autori ai unuia sau mai multor studii.editia a II-a..in ingrijirea lui Enrico Casteli...articol pe care il gasesc intr-o culegere de texte ale mai multor autori Ca titlul culegerii este Retorica si Baroc XXX desemneaza un colectiv de autori Acesta culegere este alcatuita din actele(probabil studiile prezentate.care au titluri diferite.Curent Trends in Linguistics vol XII(titlu operei).urmat de s. Asezarea inauntrul fiecarei categorii se face in ordine alfabetica sau cronologica.ed.1967-1976(anul primei respectiv ultimei editari). Ordinea asezarii:izvoarele intii. Ca este ingrijita de Enrico Castelii -Uzanta romineasca foloseste sigla XXX pentru orice lucrare cu mai mult de trei autori.Thomas. Avem doua cazuri: a)citam doar unul din studii continut intr-unul din volume: Himes Dell .The Haque.a.Acte ale celui de-al IIIlea Congres International de Studii Umaniste.pp1445-1475 b)citam intreaga opera colectiva EX:Sebeoq.Sibiu. -Se citeaza doar primul autor.pp EX:Dima Toma.15-18 iunie 1954.”Antropologia si societatea”. Bibliografia: Trebuie sa contina lista cu toate sursele cuprinse in referinte.”Antropology and Sociology”(denumirea studiului).opera compusa din 12 volume.3.Monton(orasul unde s-a editat). „Aristotelism si baroc” ..Linquitics and Adjantes Arts and Sciances (titlul celui de-al XII-lea volum).. Retorica si Baroc.Monton.editori).Editura Phoenix.apoi literatura secundara.denumirea editurii.in XXX..12 vol. titlul cartii.in Sociologia Azi.apoi titlul cartii.The Hague(denumirea editurii).orasul unde s-a editat.iar opera insasi are alt titlu..Thomas.s. 6 . Ce informatii imi da acesta nota? Ca avem un articol sau studiu(asta pt ca e intre ghilimele) al carui autor este Morpurgo. Daca avem un autor cu mai multe opere dupa prima referinta completa scriem idem.a) b) c) d) e) Ex: Morpurgo-Tagliabuie ..ed(ingritori..editia.31 Avem o opera colectiva (mai multi autori).in Sebeok.p.dupa care periodicele.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->