Sistemul de joc 4-4-2

°4-4-2 Clasic.
Această aşezare în teren este cea mai des folosită. Este echilibrată şi se bazează mult pe linia de mijloc, care poate ajuta atît în atac, cît şi în apărare. În faza defensivă, linia de fundaşi şi cea de mijlocaşi trebuie să fie cît mai apropiate, pentru a nu permite crearea de spaţii. O echipă adversă care are mijlocaşi ofensivi buni va încerca să îşi creeze oportunităţi în această zonă. “Jocul de şah” din mijlocul terenului se va baza pe cucerirea acestuia, formula 4-4-2 putînd fi combătută prin superioritate numerică, fie printr-un jucător în plus, fie prin jucători de bandă valoroşi, care să desfacă jocul şi să creeze avantaj pentru jucătorul în plus de la mijlocul terenului. O echipă cu 5 mijlocaşi ar putea să îşi creeze avantaj şi să domine mijlocul terenului în faţa unui sistem 4-4-2. Din acest motiv, cei 4 milocaşi folosiţi în aşezarea 4-4-2 trebuie să aibă calitaţi fizice şi tehnice bune şi să coopereze eficient. Pe faza de atac, 4-4-2 este o aşezare destul de eficientă, cu mijlocaşii de bandă urcînd spre careul advers şi punînd presiune pe fundaşii laterali, iar mijlocaşii centrali ajutînd atacanţii, cu care intră în combinaţii şi cărora le oferă pase de gol. De asemenea, mijlocaşii centrali pot apărea, ocazional, şi la finalizare.

. iar ceilalţi mijlocaşi se află în spatele său. Pe faza defensivă. în care un mijlocaş central are funcţii predominant ofensive. Mijlocaşii din faţa sa au un rol ceva mai ofensiv în această aşezare. mijlocaşul defensiv trebuie să aibă bune calitaţi de marcaj şi deposedare.°4-4-2 ofensiv Această aşezare în teren este bazată pe sistemul 4-4-2 clasic. fie prin şuturi din apropierea careului. iar pe faza ofensivă are rol de “ancoră” între fundaşi şi mijlocaşi. Un bun mijlocaş ofensiv este un jucător tehnic. °4-4-2 defensiv Această aşezare în teren este bazată pe sistemul 4-4-2 clasic. Mijlocaşul ofensiv are mai multă libertate de mişcare şi va încerca să opereze în spaţiul dintre linia de mijlocaşi şi cea de apărători a adversarilor. necesitînd şi calităţi de bun pasator. capabil să ajute linia de atac fie prin pase eficiente către vîrfuri. creîndu-şi spaţii şi încercînd să ofere baloane utile atacanţilor. în care un mijlocaş central este retras în faţa apărării pentru a da consistenţă fazei defensive şi pentru a bloca mijlocaşii ofensivi ai adversarilor care încearcă să profite de zona dintre linia de mijloc şi cea de apărare.

avînd aptitudini foarte bune de marcaj şi deposedare. . cu condiţia ca jucătorii să aibă calităţile necesare. iar celalalt. Mingea va circula mai repede. iar cea ofensivă. alături de atacanţi. una ofensivă.°4-4-2 diamant. în timp ce mijlocaşul defensiv are rol de playmaker. dar apare şi la finalizare. însă faza de apărare este mai sigură. iar jocul este mai direct. Mijlocaşul defensiv este “ancora” din faţa fundaşilor. în care un mijlocaş central are o responsabilitate prioritar defensivă. avînd aptitudini foarte bune de pasator şi de marcator. Această aşezare este o variaţie a sistemului 4-4-2 clasic. el avînd rolul de a filtra mingile şi de a organiza faza ofensivă. Posesia mingii nu este la fel de eficientă ca în cazul unei aşezări 4-4-2 clasice. mai puternică. Playmaker-ul este un jucător foarte important.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful