Teorii paleogeografice

pe ipoteze si argumente concrete oferite de biogeografie. ci exclusiv argumente deduse din raspandirea actuala a organismelor .- - reconstituie aspectele geografice din trecut.se bazeaza. in stabilirea anumitor relatii întrecontinentele vechi pentru care nu exista argumente geologice. la randul ei. . oferind informatii asupra evolutiei uscatului de-a lungul erelor geologice.

contrastul dintre compozitia petrografica a blocurilor continentale -alcatuite din roci usoare(SiAl)si fundul bazinelor oceanice -alcatuit din roci grele(SiMa).Aceasta teorie sustine ca in decursul erelor geologice.oceanele si continentele au ramas relativ neschimbate. .aducandu-se argumente precum lipsa aproape totata a sedimentelor marine abisale pe continente.infirmandu-se faptul ca domeniile continentale se putea transforma in domenii oceanice si viceversa.

insa.Adeptii teoriei admit ca limita dintre domenii a variat in timp.au avut loc la limita dintre domeniul continental si cel oceanic.Cele mai importante modificari.zonele continentale fiind acoperite periodic de mari. .

o punte continentala nordpacifica in zona stramtorii Bering si una intre America de Sud si Antarctida. .Conform acestei teorii au existat legaturi intre insulele continentale si continentele vecine.

Teoria permanentei explica raspandirea taxonilor pe glob astfel:  Raspandirea taxonilor din emisfera nordica s-a facut exclusiv prin nordul pacificului intrucat legatura dintre NE Asiei si NV Americii de Nord a fost aproape permanenta in cursul istoriei geologice. cele din Europa si Asia vestica in Africa . Plantele si animalele din America de Nord s-au raspandit pana la extremitatea Americii de Sud . fie prin prezenta in trecut a grupelor respective si in emisfera nordica.  Grupele existente pe masele continentale sudice sau raspandit fie prin zbor cu ajutorul vantului .din SE Asiei prin insulele Indoneziei si Noua Guinee in Australia . copacilor purtati de curentul marin .

. Exemplu : genurile Araucaria si Agathis dintre gimnosperme.Exista dovada paleontologica ca unele specii sudice au fost prezente si in emisfera nordica .

Exemplu :tapirii din Asia si America tropicala si rinocerul din Africa si sudul Asiei.Disparitia din nord a unor grupe raspandite doar in regiuni tropicale si ecuatoriale se datoreaza racirii treptate a climatului in cursul erei tertiare. .

acest centru extinzandu-se.mamiferele placentare raspandindu-se in restul lumii.cele doua subclase primitive de mamifere.cuprinzand si Africa.Centrul de formare a faunei terestre si dulcicole a fost Asia tropicala. .Astfel. traiesc in Australia.Animalele s-au raspandit in valuri succesive spre sud.monotremele si marsupialele.

.

Groenlanda se incadreaza perfect intre America de Nord si Europa.Ea a pornit de la observatia ca tarmurile vestice ale Africii si Europei si tarmurile estice ale celor doua Americi se completeaza reciproc.Africa. .iar Antarctica in sudul Americii de Sud.Este teoria lui Wegener si se bazeaza mai ales pe doua fenomene:pe deriva continentelor si pe deplasarea polilor.India si Australia.

.Laurasia.si unul nordic.pe care existau mari peicontinentale. In era paleozoica.Gondwana.uscatul era reunit intr-un continentPangea.Ulterior.A existat initial un bloc continental unic care ulterior s-a fragmentat si masele continentale au inceput sa se departeze intre ele.blocul a fost separat de Marea Tethys intr-un continent sudic.

a separat Africa de Peninsula Arabica. Intai s-au desprins Australia.care prin cutarea Muntilor Himalaya s-a alipit Asiei.Noua Zeelanda si Anctartica.Fragmetare a continuat de-a lungul unor linii de fractura care au aparut si s-au largit treptat.Marea Rosie.Formarea oceanului Atlantic a implicat izolarea Africii de America de Sud si a Europei de America de Nord. Translatia a continuat cu deprinderea Australiei de Antartica si a Groenlandei de America de Nord. Madagascarul s-a detasat de India.fenomenul continuandu-se cu separarea Madagascarului si Indiei de Africa. .ultima fractura aparuta.

.

.  Asemanarile floristice si faunistice dintre Europa si America de Nord.  Inrudirea dintre ihtiofauna primar dulcicola din Africa si cea din America de Sud.  Fauna tertiara asemanatoare in Australia si sudul americii de Sud.  Tineretea relativa a faunei Oceanului Atlantic in comparatie cu cea a Oceanului Pacific.Cu teoria translatiei continentelor se explica:  Specificul lumii vegetale si animale australiene si neozeelandeze.

fapt ce poate fi explicat admitand teoria unui continent unic.Cercetarile paleomagnetice au relevat pozitii diferite ale polilor magnetici in decursul istoriei Pamantului. .

.Studiile oceanologice au aratat ca dorsala Atlanticului reprezinta vechea linie de contact intre masele continentale care s-au desprins si s-au deplasat in sensuri opuse.

a unor familii de chelonieni.clase a caror raspandire a avut loc ulterior. .a pestilor primardulcicoli.dar nu si pe cea a pasarilor si mamiferelor.Teoria lui Wegener explica distribuitia multor grupe de nevertebrate.amfibienilor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful