You are on page 1of 18

NDB - ADF

NDB Non Directional Beacon


Een NDB is een grondstation dat een ongericht signaal uitzend in de Middengolfband. Frequentieband: 190 1750 kHz IDENT: Twee of drie letters Modulatie: AM 1020 Hz N0NA2A voor short range. Pulsmodulatie N0NA1A voor long range. Bereik: Locators 10-15 NM AM NDBs max 50 NM Pulsmodulatie 50-200 NM.

Stralingsdiagram
Een NDB is meestal een vertikale dipool of een halve vertrikale dipool. Hierdoor is recht boven het baken de ontvangst NIET gegarandeerd. Daar is de cone of silence

Voordelen
Simpel en relatief goedkoop. Wordt vooral gebruikt om de ingang van de eindnadering te vinden. Ze staan meestal ergens in de as van de baan en dan liefst op long final.

Nadelen
NDB signalen zijn gevoelig voor fouten door: Onweer. Breking (afbuiging) van het signaal van land naar zee, het kusteffect. Reflecties van signalen van de eigen zender. Storing (fading) door andere bakens op dezelfde frequentie die meer dan 100 NM weg staan en binnenkomen via skip op de atmosfeer. Vooral aan het begin en einde van de nacht. Peilfouten in het vliegtuig.

ADF Automatic Direction Finder


ADF is de het apparaat in het vliegtuig dat de richting van een NBD signaal bepaalt. Een ADF ontvanger zoekt waar de zender staat door de richting van het sterkste signaal te bepalen. Het systeen bestaat uit: Een ontvanger. Een indicator. Een loop (lus) antenne. Een sense (omni) antenne.

ADF ontvanger

ADF indicator

Rotable Card

RMI

ADF loop antenne

ADF sense antenne

Werking
De loop antenne is richtingsgevoelig.

Werking
Maar het sterkste signaal kan nog uit twee richtingen gekomen zijn.

Cardioide
Door het toevoegen van de omni antenne krijg je een diagram dat er hartvormig uit ziet.

Cardioide
De beste manier om de richting van de zender te vinden is door te zoeken naar het ZWAKSTE signaal.

Nauwkeurigheid
Een ADF hoort binnen +-5 graden nauwkerig te zijn.

Fouten in het systeem


1. 2. 3. 4. 5. 6. Kwadrantale fout. Dip (bank) fout. Kusteffect. Reflecties. Sky waves (skip interferentie). Atmosferische ruis.

Let op! Een NDB signaal kan wegvallen zonder dat je het in de gaten hebt!

BFO
Een BFO is een Beat Frequency Oscillator. Die is nodig om de ident hoorbaar te maken.