Tutorial de instalare Windows XP

Drept urmare m-am gandit sa realizez un ghid extensiv de instalare a Windows-ului XP. De ce XP in era Vista va intrebati? Pentru ca Vista nu s-a impus suficient inca, are cerinte mai mari (pretandu-se deci sistemelor ceva mai puternice), si nu este perfect compatibil cu toate programele preferate inca. In viitorul nu foarte indepartat voi intocmi un ghid si pentru Vista. Momentan XP-ul este sistemul de operare suficient pentru mai toti dintre noi.

Inainte de toate, nu uitati sa va salvati datele importante de pe C inaintea formatarii, aceasta operatie stergand tot de pe partitia respectiva (da, My documents e pe C). Totodata, copiati setarile conexiunii la Internet, ca sa puteti sa le refaceti la sfarsit. Acestea se gasesc la Control Panel > Network and Internet Connections > Network Connections > click dreapta pe Local Area Connection-ul > Properties > dublu click pe Internet Protocol (TCP/IP).

Si ar fi indicat sa luati de pe net driver-ele necesare, si sa le salvati, pentru a le avea la indemana ulterior. Iar pentru a afla ce componente se ascund in carcasa PC-ului nostru, putem folosi un programel destept ca Everest (desi doar trail, este suficient pentru o evaluare rapida). 1. Cerintele de sistem

Insa inainte de a putea purcede la instalare efectiv. Aceasta optiune se gaseste de obicei la sectiunea Advanced BIOS Features. unde ar fi indicat sa trecem ca prima varianta mediul nostru ce contine kit-ul de Windows. Formatarea si partitionarea Daca indeplinim cerintele nu ramane decat sa ne apucam de treaba. Avem nevoie de un CD boot-abil cu Windows XP. Cand vine vorba de spatiu pe HDD. si care ar avea nevoie de . poze sau orice alte fisiere de gen). Normal ca am avea nevoie de o unitate optica (CD-ROM e suficient). cu 64 MB de RAM. dupa cum ne spun cei de la Microsoft. Astfel. filme.Parallel Advanced Technology Attachment). ca sa-i spunem sa boot-eze in primul rand de pe CD / disk-eta / stick (in functie de mediul pe care il folosim). sau un kit de boot de 6 disk-ete + CD non boot-abil. trebuie sa facem o vizita in bios-ul placii de baza. Are si el o serie de cerinte. undeva in josul ecranului). insa aceste versiuni nu mai arata ca XP. muzica. 1. La ce se refera ei defapt aici? La orice HDD care nu este PATA (Parallel ATA . sau macar un port USB liber si o placa de baza mai inteligenta care sa permita instalarea de pe stick. minim ar fi un procesor la 233 MHz. Insa eu as recomanda macar 500 MHz la procesor si 128 MB de RAM. Exista si kit-uri ultra subtiri de XP care sa fie instalate pe sisteme si mai slabe. mai mult decat decente. eu recomand o partitie separata de 10 – 15 GB pentru Windows XP si toate programele aferente (fara jocuri. un floppy ar fi si el bun (chiar indispensabil in unele situatii). sau un stick de memorie cu XP-ul. au majoritatea functiilor dezactivate. Cea mai facila varianta este asa cum ati ghicit prima.Sa nu credeti acum ca XP-ul poate fi instalat pe chiar orice PC. Imediat apare un mesaj ce ne instruieste sa apasam F6 daca vrem sa instalam si un driver pentru SCSI sau RAID (in timp ce se incarca fisierele importante in memorie. De pe disk-eta o ia automat. dar la CD trebuie apasata orice tasta in momentul in care apare mesajul respectiv pe ecran pentru a incepe sa boot-eze de pe CD. Si incepe incarcarea secventei de instalare. 2.5 GB liberi pe HDD si un monitor cu rezolutie de 800*600 pixeli. si personal nu le recomand.

sau pur si simplu nu se apasa (mi s-a intamplat). . Dupa incarcarea tuturor fisierelor. comanda data prin apasarea tastei ESC. pe care il acceptam apasand F8. Inca o data suntem intrebati ce dorim. care ne intreaba ce dorim. Pentru a purcede la instalare. Deci vrem sa reinstalam. nu iese chiar cum am dori. daca vrem sa reparam o instalare precedenta sau sa reinstalam. SCSI (Small Computer System Interface) inclusiv SAS (Serial Attached SCSI) si orice varianta de matrice RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks). Faza cu repararea. Aici intra in uz unitatea FDD. Iar daca nu ati fost atent sau nu ati avut timp sa apasati F6. Deci aici intra SATA (Serial ATA). desi suna bine. XP-ul nu va gasi nici un HDD disponibil (asta daca nu este instalat si un drive PATA). este pornit meniul Windows-ului de instalare. pentru ca aceste driver-e sunt de cele mai multe ori pe o discketa. si putand apare si unele noi. multe probleme care au determinat dorinta de formatare persistand.driver-e suplimentare pentru a fi recunoscut de XP (acesta avand incluse doar driver-e de HDD PATA). si va solicita la sfarsit inca o data aceste driver-e. apasam un Enter (comanda pentru setup). Suntem pusi imediat in fata acordului legal de folosire a acestui sistem de operare. nici o problema.

Enter si L (sunt necesare mai multe apasari pentru a nu sterge din gresala o partitie. Eu va recomand NTFS-ul. Acum vom avea de ales intre doua tip-uri de formatare (FAT32 si NTFS) si doua moduri pentru fiecare (normal si quick). Daca exista deja o partitie. Si o format-am pentru a putea fi scrisa. pentru a nu mai trebui sa ajungem iar aici). Partitiile sunt create prin apasarea tastei C. urmata de specificarea dimensiunilor (in MB). mai ales in lucrul cu fisiere mici. stergerea determinand si pierdea tuturor datelor continute). . mergeti pe quick pentru a economisi timp. modul foarte folositor. pentru o performanta ceva mai buna. o selectam pe cea careia ii este destinat Windows-ul (Enter). aceasta trebuie stearsa si refacuta.Si am ajuns la modulul de partitionare. Se sterge prin apasarea succesiva a tastelor D. recomand pentru Windows XP o partitie de 15 GB. Dupa ce am creat toate partitiile necesare (e bine sa le facem pe toate din prima. Aici creem dupa bunul plac partitiile pe HDD-ul nostru. Daca este HDD nou. Cum am mai spus. Dupa care se recreaza din tasta C. Daca insa acel HDD a mai vazut NTFS-ul. alegeti optiunea de format-are normala. ce lipsea in variante mai vechi de Windows (de exemplu Win98).

apoi Add. In mod normal este inclusa doar engleza. alegeti Romanian si dati OK. Pentru aceasta intrati la Details. Imediat veti fi intrebat de nume si organizatie. Si Next pentru a continua procesul. PC-ul isi va da singur un restart. Primul lucru de clarificat tine de limbile ce doriti sa le aveti la dispozitie pentru scris – Regional and Language Options. Aici puteti scrie in mare ce doriti. moment in care nu mai trebuie reapasata orice tasta ca sa boot-eze de pe CD. Si imediat dupa ce completati aceste date va trebui sa introduceti codul de validare al copiei dumneavoastra de Windows XP (un . iar la organizatie “Home” de exemplu. Instalarea Windows-ului Si gata.3. trebuie instalata si limba noastra materna. in cadrul careia trebuie sa specificati cateva detalii. numele dumneavoastra. Va fi incarcata automat interfata de instalare a XP-ului. insa daca vreti sa folositi in mod curent si diacritice romanesti.

Apoi vom fi intampinati de un ecran unde trebuie denumit PC-ul (iar scrieti ce doriti). In continuare trebuie setate data si ora: pentru Romania se cauta in lista GMT +2 Bucharest. si care va fi verificat ceva mai tarziu prin Internet). si creata o parola pentru contul de administrator (optional. Mai suntem intrebari de setarile pentru retea. si se lasa bifata optiunea de “Automatically ajust clock for daylight saving changes” – ce are rolul de a schimba automat in ora de vara sau de iarna. pe care e bine sa le lasam pe Typical. putandu-se lasa fara nici o parola daca se doreste acordarea de acces nelimitat oricui). .cod din 5 grupuri de cate 5 caractere. ce se gaseste pe spatele carcasei de la CD-ul original de Windows XP. si de workgroup. in cazul in care PC-ul respectiv este integrat intr-o retea anume (caz in care specificam numele retelei mai jos). Si aici se cam incheie partea de personalizare.

sau prin intermediul unei retele locale. Vom face update ceva mai tarziu. trebuie sa mai clarificam cateva idei. Dupa aceasta. Suntem intampinati de ecranul de Bine ati venit. peste care trecem prin apasarea Next-ului din dreapta jos a imaginii. Apoi trebuie sa precizam daca dorim activate update-urile automate pentru Windows. Aici bifam nu. daca respectivul calculator se conecteaza direct.Si aici se incheie instalarea propriuzisa. Aici bifati in concordanta cu situatia dumneavoastra. Urmatorul restart va porni pentru prima data proaspat instalatul sistem de operare. in ciuda iconitei mari si rosii din dreptul acestei optiuni. Insa pana sa vedem desktop-ul. suntem intrebati despre conexiunea la Internet. In continuare suntem intrebati daca dorim sa activam Windows-ul acum sau .

Si alte cateva setari importante. Apoi ar trebui sa specificam persoanele care vor folosi PC-ul respectiv. Insa este necesar sa o facem doar daca intentionam sa creem conturi diferite pentru fiecare. Daca nu. pentru ca mai trebuie instalate driver-ele si programele aditionale. Si gata! Finish. asa ca bifam “No. Si cum nu am pus la punct conexiunea la Internet.nu. Dar treaba nu e terminata. remind me every few days”. Windows-ul XP este instalat! Putem admira desktop-ul proaspat si gol. Click 2 Share and Enjoy: . nu avem cum. Dar aceastea sunt sigur ca le puteti face singuri. un singur nume e suficient.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful