CURENTUL ELECTRIC

Circuitul electric Orice porţiune închisă, prin care poate circula curentul electric. Într-un circuit simplu care conţine o baterie, un întrerupător şi un bec. Când întrerupătorul este închis, curentul circulă convenţional de la borna pozitivă a bateriei spre cea negativă, prin întrerupător şi bec, făcându-l să lumineze; curentul se continuă prin baterie. Tensiunea electromotoare Tensiunea electromotoare este cea care face ca electronii să se deplaseze în lungul circuitului. Ea este produsă de o diferenţă de potenţial (V). O sursă simplă, cum este o baterie, are două borne, una pozitivă, iar cealaltă negativă, între ele existând o diferenţă de potenţial. Când cele două borne sunt conectate prin intermediul unui circuit, ia naştere un curent, de la punctul cu potenţial mai ridicat, spre cel cu potenţial mai scăzut. O diferenţă de potenţial mare poate produce chiar străpungerea unui izolator, făcând ca prin el să treacă curent. Un fenomen de acest tip se produce în cazul descărcărilor luminoase. Voltul Un volt (simbol V) este unitatea de măsură a tensiunii electromotoare sau a diferenţei de potenţial. Denumirea a fost dată după numele savantului italian Alessandro Volta, care a inventat bateria electrică. Voltul reprezintă diferenţa de potenţial între două puncte ale unui conductor parcurs de un curent de un amper, când puterea disipată de acesta este de un watt.
Campul electric este proprietatea spatiului de a permite interactiunea la distanta a corpurilor electrizate. Corpurile electrizate sunt corpuri care se abat de la neutralitatea atomica. Sarcina electrica este marimea fizica scalara care masoara gradul de electrizare a corpurilor. [Q] S .I . = C (Coulomb) Sarcina electrica elementara (e) este cea mai mica sarcina existenta în natura.

Intensitatea este raportul dintre sarcina care traverseaza o sectiune transversala a unui corp conductor si intervalul de timp în care este treversata sectiunea respectiva ( sarcina care traverseaza în unitatea de timp o sectiune transversala a conductorului). Q I= t

;

[I ] S . I . = 1 A

Diferenta de potential dintre 2 puncte date ale unui camp electric trebuie înteleasa ca o cauza a miscarii corpurilor electrizate. L AB = q( V A - V B ) Campul electric se propaga în spatiu cu o viteza egala cu viteza luminii în vid. 8 c = 3x10 m/s Rezistenta electrica : daca la capetele unui corp conductor de lungime l , si aria sectiunii transversale S, se aplica o diferenta de potential , prin se stabileste un curent electric.

VA S U AB = V A - V B

VB

Proprietatea corpurilor de a se opune trecerii curentului electric se numeste rezistenta electrica. Marimea fizica scalara care masoara aceasta proprietate poarta acelasi nume. <R> = 1 Ω (Ohm) În cazul unui conductor liniar de lungime l si aria sectiunii S rezistenta electrica este proportionala cu lungime conductorului si invers proportionala cu aria sectiunii. l R= ρ S
S .I .

ρ = rezistivitatea (constanta de material)

Efectul trecerii curentului printr-un conductor este

preponderant termic ( conductorul se încalzeste în urma trecerii curentului electric). Efectul termic poarta numele de efect Joule. Numim curent electric stationar curentul electric a carui intensitate nu se modifica în timp. LEGEA LUI OHM PENTRU O PORTIUNE DE CIRCUIT Daca la capetele unui conductor este mentinuta o diferenta de potential electric intensitatea curentului care se va stabili prin conductor va fi direct proportionala cu marimea diferentei de potential si invers proportionala cu rezistenta electrica a conductorului.

U AB I= R Rezistenta electrica este asociata unui corp numit rezistor. R Dispozitive generatoare de energie electrica: Dispozitivele care asigura conversia unui tip de energie electrica poarta numele de generatoare electrice. Generatoarele electrice au un singur rol: mentin într-un circuit o diferenta de potential constanta la bornele lor. U AB = V A -V B E = tensiunea furnizata de sursa (tensiunea electromotoare) r = rezistenta interna a sursei Numim cadere de tensiune diferenta de potential înregistrata la bornele unui element dintr-un circuit electric. Elementele unui circuit electric simplu: sursa de tensiune electromotoare; ghidaje de camp (conductoare); rezistoare electrice; nodul de retea – un punct în care se întalnesc minimum trei fire conductoare; 5. latura retelei – portiunea cuprinsa între doua noduri successive; 1. 2. 3. 4.

6. ochiul de retea – contur închis din laturi de retea. Intensitatea curentului într-o portiune de circuit: VA Fir conductor Q N e ∆t = ∆t VB

I=

e ≈ 1,6x10C L = Q (V A - V B )

Generatoarele electrice sunt dispozitive care mentin o diferenta de potential la bornele lor pe seama unui consum energetic (transformarea energiei din f. chimici, mecanici sau magnetici) în energie electrica. Tensiunea astfel mentinuta de sursa poarta numele de tensiune electromotoare. Rezistorul electric are rolul de a disipa energia electrica sub forma termica. Diferenta de potential la bornele unui rezistor strabatut de curent electric va purta numele de cadere de tensiune. Generatoarele ideale nu consuma din energia pe care o produc , spre deosebire de cele reale , carora li se atribuie formal o rezistenta interna.

Legea lui Ohm pentru un circuit simplu:
E r

V A + E - rxI - RxI = V A E = I (r + R)

E I = r+R

Legile lui Kirckolf
I. Legea de conservare a sarcinii electrice Conventional intensitatea curentului care intra într-un nod de retea se considera pozitiva , iar intensitatea curentului care iese dintrun nod de retea , negativa. Enunt : suma algebrica a intensitatilor curentilor care traverseaza un nod de retea este nula. II.Conservarea energiei în lungul unui ochi de retea Enunt : suma algebrica a tensiunilor electromotoare în lungul unui ochi de retea este egala cu suma algebrica a caderilor de tensiune în lungul aceluiasi ochi de retea. ! O tensiune electromotoare se considera pozitiva daca sensul arbitrar ales de noi strabate sursa de la minus la plus. Consideram caderea de tensiune pozitiva daca sensul curentului prin rezistor coincide cu sensul arbitrar ales de noi. Gruparea rezistoarelor : a) în serie - presupune n rezistoare înseriate legate la o sursa. 7. în paralel Metoda generatoarelor echivalente: a)generatoare montate în paralel b)generatoare montate în serie Voltmetrul este un dispozitiv care masoara diferentele de potential. Voltmetrul se monteaza întotdeauna în paralel pe dispozitivul la bornele caruia trebuie sa se determine diferenta de potential.

Ampermetrul (galvanometrul) este un dispozitiv care masoara intensităţi ale curentilor electrici.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful