Radioactivitatea

Scurt istoric  Henri Antoine Becqurel. fapt care l-a condus în cele din urma la descoperirea fenomenului radioactivitaţii. . savant fizician francez. în special de problema fluorescenţei.preocupat foarte mult de probleme de fizică. Becquerel a acordat un deosebit interes descoperirii de către Roentgen a radiaţiilor X.

.

gama. Radiatia Alfa Radiatia Gamma Radiatia Beta . beta. Radioactivitatea este o proprietate a nucleelor atomice de a se dezintegra spontan prin emisia unor radiaţii alfa.

Prin urmare. sau radioactive. . Unele nuclee emit spontan din interiorul lor particule sau radiatii care exista sau apar în procesele care se petrec acolo. asemenea nuclee sunt instabile.

Radiaţia poate ajunge la Pamânt din spaţiul cosmic. .Radioactivitatea naturală  Radioactivitatea de origine naturală este prezentă în întreg mediu înconjurător. Pamântul însuşi este radioactiv. iar radioactivitatea naturală este prezentă în alimentaţie şi în aer.

Radioactivitatea artificială Radiaţia artificială este folosită în multe ramuri ale activităţii omeneşti. De exemplu.  Tot aici trebuie inclusă şi activitatea medicilor sau a personalului sanitar care lucrează cu radiaţii.  . în industrie este folosită pentru controlul proceselor şi a calităţii produselor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful