P. 1
Violenta in Penitenciare

Violenta in Penitenciare

|Views: 18|Likes:
Pentru Minori Si Centre de Reeducaree (1)
Pentru Minori Si Centre de Reeducaree (1)

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: Cursuri Psihologie Ploiesti on Jun 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/16/2014

pdf

text

original

Violenta in penitenciare pentru minori si centre de reeducare

Costea Alina Maria Master Probaţiune, Mediere şi Asistenţa Socială a Victimelor Infracţiunilor

efecte de ordin psihologic. un deces. antrenand sau riscand sa antreneze un traumatism. altuia sau contra unui grup ori comunitati.Consideratii despre violenta  Vi ole nta = ame ni nt a re a sa u folosirea intentionata a fortei fizice sau a puterii contra propriei persoane. (OMS)  Tipologia dupa OMS:  violenta autoprovocata  violenta interpersonala  violenta colectiva . privatiuni sau imbolnavire.

incapabil de a face fata unor dificultati. lupta pentru putere.mai ales intre detinuti . neachitarea unor datorii etc.tensiunile inerente vietii carcerale. amenintat.  individul se simte vulnerabil. neintelegerile cu personalul. . deseori. acte de violenta . sunt printre cele mai frecvente motive care incita anumiti detinuti sa-i agreseze pe altii..Violenta in penitenciar  In unitatile de detentie apar. are posibilitatea de a le preintampina. obiectiv. chiar daca. reglarile de conturi. abandonarea de catre familie.

interviuri individuale şi interviuri de grup.Stoparea violentei in randul copiilor din penitenciar Obiectiv: obţinerea unui progres în ceea ce priveşte stoparea violenţei asupra copiilor şi tinerilor privaţi de libertate Metodologie: au fost organizate discuţii de tip focus-grup. Discuţiile au avut loc în două centre de reeducare şi un penitenciar pentru minori şi tineri. . Participati: 27 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 20 de ani. Toţi participanţii au avut experienţa privării de libertate. dintre care 26 de băieţi şi o fată.

18 ani)  E foarte des întâlnită (violenţa verbală). • Nu toţi participanţii percep violenţa verbală ca reprezentând o formă de violenţă.Violenţă verbală e şi când ameninţi şi când înjuri. că nu poţi să te naşti violent.Ce este violenta?  • Tipuri de violenţă identificate:     violenţă fizică. • Şi violenţa domestică a fost identificată ca formă separată de violenţă. cântăreşte la fel. sexuală. • Violenţa fizică a fost identificată prima ca formă a violenţei. dar şi ca factor care conduce la dezvoltarea unui comportament violent. (M. verbală. (M. când ataci din vorbe. • Abuzul sexual a fost identificat de unii dintre participanţi ca formă a violenţei. 15 ani ) . Atunci când înjurăm.  Omul devine violent.

mai frecvente şi mai grave în penitenciar  dimensiunea şi gradul de aglomerare a unităţii cu cât este mai mare numărul de deţinuţi din cameră. cu atât creşte frecvenţa şi gravitatea incidentelor  măsura în care caracterul confidenţial al discuţiilor a fost respectat. .Factorii care influenţează frecvenţa şi gravitatea actelor de violenţă  tipul unităţii mai reduse în centrele de reeducare.

schimbările comportamentale/psihologice specifice detenţiei (irascibilitate. obţinerea unor obiecte sau servicii din partea victimei. 6. monotonia. 2. violenţa de limbaj. Motivele pentru care apar diferite forme ale violentei: dorinţa unora de a se impune. 4. . Cea mai frecventă formă de violenţă în cazul copiilor şi tinerilor privaţi de libertate. pâra. “turnătoria”. Auto-violenţa a fost menţionată ca formă de violenţă. de a fi respectaţi. Violenţa de grup a fost identificată ca fiind cea mai periculoasă formă de violenţă. plictiseala. 5.Violenta intre copii si tineri    1. cu o frecvenţă redusă şi având la bază dorinţa de a atrage atenţia. toleranţă scăzută). 3. mânie.

imediat ne atacăm. dar de nu mi-o dai. după părerea mea. <<Băi. dar să nu ajungi la familia mea pentru că orice copil de aicea ţine foarte mult la familia lui. dă să o port şi eu!>> şi celălalt nu o dă. dacă mă înjura unul nu ştiu cum. (M. 18 ani)  Dacă de exemplu. de familie. (M. În sensul că ne supărăm. nu ştiu cum să vă spun. 18 ani) . În libertate nu-ţi cere oricine tricoul sau mâncarea. mai agresivi. Până la familie… deci pe mine poţi să mă înjuri. Când suntem închişi suntem altfel. Aicea nu-i aşa. tu ai o haină scumpă şi-ţi spune unul <<Băi. Aici (în detenţie) ţinem la reputaţia noastră. nu că ne atacăm fizic. Şi se iau la bătaie aşa niţel. Suntem departe de casă. treceam cu vederea. 16 ani)  Limita e când înjuri de fraţi. poţi să zici ce vrei.(M. mai răi. Dacă ne înjurăm urât. Afară. că suntem prieteni?!>>.

 neefectuarea demersurilor necesare pentru a asigura prezenţa părinţilor şi avocatului din oficiu.  Un singur copil intervievat a relatat un caz de folosire a forţei de către personalul penitenciar. din partea celorlalţi copii şi tineri a existat negaţie fermă în acest sens diferite forme ale violenţei  presiuni ale poliţiştilor pentru recunoaşterea săvârşirii infracţiunii în cauză sau/şi a altor infracţiuni anterioare (rezolvarea cazurilor cu autor necunoscut). înţeleasă. asumată de către copii şi tineri ca reacţie firească a poliţiştilor la limbajul inadecvat sau necooperare. Au fost raportate şi cazuri în care ofiţerii de poliţie au împiedicat prezenţa părinţilor.  uneori explicată.Violenta intre copii/ tineri si personalul din sistemul de detentie  Motivele pentru care apar  Peste 65% dintre copiii şi tinerii consultaţi au menţionat folosirea violenţei de către poliţişti (pe durata şederii la secţiile de poliţie). .

ne băteau şi ne spuneau să recunoaştem şi alte fapte. 17 ani) . care nu erau cu adevărat făcute de noi. Mi s-a întâmplat mie treaba asta.>> E şi vina noastră la mijloc. (M. că dreg …. Alteori te bate ca să-ţi iei fapta pe tine. De multe ori. dacă ne prindeau la o faptă. 19 ani)  Uneori este şi vina noastră. (M. Ne-au luat la secţie şi ne-au bătut ca să recunoaştem faptele. Poliţistul vorbeşte frumos cu tine şi tu <<A. dom’le. că fac. Dar alteori este şi vina noastră.

având o poziţie dominantă. Personalul de pază/siguranţă preferă să aplice sancţiuni celor implicaţi în conflicte (rapoarte disciplinare). Multi şi-au exprimat neîncrederea în posibilitatea de succes a dialogului şi medierii între egali. Raportarea incidentelor către personal e percepută ca “turnătorie”.Reactii la actele de violenta Reacţiile copiilor şi tinerilor Reacţiile din partea personalului din sistemul de detenţie Unii dintre participanţi au menţionat că încearcă să intervină şi să oprească incidentele violente ce au loc între alţi colegi. Exemplu de bune practici – mutarea în alt dormitor a celui care. de regulă. să medieze sau să intermedieze o soluţionare paşnică a conflictelor.  Educatorii încearcă. fără a încerca medierea. Majoritatea au afirmat că încearcă să stea departe de conflictele izbucnite între colegi. Ca nou venit în camera unde este mutat nu mai este în poziţia de a se impune prin forţă   . încearcă să-şi intimideze colegii sau îi supune unor acte de violenţă.

7 Formarea personalului penitenciar în domeniul medierii. 5 Separarea deţinuţilor în funcţie de vârstă şi grad de agresivitate/tip de comportament. . 2 Prezenţa obligatorie a părinţilor la secţia de poliţie atunci când copiii sunt interogaţi sau dau declaraţii.Masuri  1 Monitorizare video în secţiile de poliţie la audierea       minorilor. 3 Asistenţa juridică obligatorie prin avocat prezent la secţia de poliţie atunci când copiii sunt interogaţi sau dau declaraţii. 4 Diversificarea activităţilor din centrele de reeducare. 6 Medierea conflictelor dintre copiii privaţi de libertate.

şi ăia de 17 ani. 18 ani. iei câte un pumn de bun venit. Să nu ne întâlnim nici la şcoală. să fie în partea cealaltă. Şi să fim noi cu vârsta noastră (între 15 şi 16) într-o secţie în partea asta. mie nici la şcoală nu îmi place. Eu zic aşa – să fie un gard mare între noi. că îţi dă NV-uri. Că. de aia. de cunoştinţă şi nu ştii cine a dat. (M. 16 ani) .

.  • Persoanele responsabile din sistemul de detenţie ar trebui să discute cu copiii şi tinerii şi să îi ajute să înţeleagă de ce se află acolo şi care este măsura în care un comportament bun ar putea să le fie de folos. deşi acestea ar putea fi utile pentru reducerea violenţei pe durata privării de libertate.Mesaje pentru factorii de decizie  • Copiii şi tinerii consultaţi consideră că persoanele care lucrează în sistemul de detenţie nu îi înţeleg şi nu le iau în consideraţie opiniile.

.Reducerea dimensiunilor şi a gradului de aglomerare în unităţile penitenciare pentru minori şi tineri . .Diversificarea activităţilor din centrele de reeducare. .Medierea conflictelor dintre copii privati de libertate.Recomandari  Ca urmare a consultarii copiilor si tinerilor membrii echipei de cercetare au elaborat un set de recomandari:  .Amplasarea echipamentelor de monitorizare video     în secţiile de poliţie la audierea minorilor. .Formarea personalului penitenciar in domeniul medierii.

Prin implicarea în tinerii şi-au îmbunătăţit abilităţile de comunicare. Aceştia au fost încurajaţi să ia măsuri cu privire la fenomenul violenţei. şi-au asumat responsabilităţi şi au avut şansa de a-i ajuta pe cei cu aceeasi experienţă ca şi a lor.  Una dintre cele mai importante realizări a fost reprezentată de implicarea activă a tinerilor care au trecut prin experienţa privării de libertate. luându-şi angajamentul de a se implica în procesul de prevenire a violenţei asupra copiilor şi tinerilor privaţi de libertate. au devenit mai încrezători şi motivaţi. au simţit ca opiniile lor contează şi că punctele lor de vedere sunt ascultate .Rezultate si concluzii  Echipa proiectului a prezentat rezultatele obţinute în cadrul cercetării reprezenanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. care au primit cu interes constatările şi recomandările copiilor şi tinerilor.

Va multumesc .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->