Top 10 – Cele mai ucigatoare animale

Vremurile cand oamenii tremurau in adaposturile lor de frica pradatorilor periculosi sunt de mult apuse. Astazi omul a ajuns specia dominanta pe aceasta planeta. Cu toate acestea exista inca unele vietuitoare care se incapataneaza sa ne arate ca in unele conditii nu este chiar asa. Chiar daca pentru majoritatea oamenilor intalnirile cu astfel de animale periculoase sunt putin probabile, capacitatea acestora de a face mii de victime nu trebuie deloc subestimata!
10. Broastele sageata amazoniene

puternice si contrastante pentru a avertiza astfel orice eventual pradator. Rapoartele anuale din diverse tari africane prezinta de fiecare data cazuri in care vanatori. Cu toate acestea. Un astfel de amfibian produce zilnic o cantitate de toxine capabila sa ucida 10 oameni adulti. 9. Bivolul salbatic african Masculii acestei impozante specii de bovide salbatice ating in mod frecvent greutati de circa 900 kilograme. Majoritatea celor 175 de specii nu sunt mortale cu exceptia unora care pot ucide usor orice om care intra in contact cu epiderma lor periculoasa. au dus de-a lungul istoriei la reputatia sa de ucigas de oameni. nu doar dimensiunile sale. Broastele nu isi secreta propria otrava. ceea ce face din bivolul african un adversar periculos chiar si pentru un grup de lei. este detronat in unele regiuni de catre bivoli. Ursul polar . 8. Unii cercetatori afirma ca rolul de cel mai periculos animal al Africii. bivolul african da dovada de o agresivitate neobisnuita. fapt ce duce la otravirea oricarei creaturi care intra in contact cu ele.Amfibienii grupati de specialisti in genul Dendrobates s-au adaptat la atacul pradatorilor naturali printr-o arma putin obisnuita . In mod unic printre mamiferele erbivore. completata de o sete de razbunare si o inteligenta remarcabila. detinut de hipopotam. Toate aceste broaste prezinta culori vii. broastele sageata tinute in captivitate si hranite cu hrana atipica nu au secretat periculoasele toxine. dublate de o pereche de coarne impresionate. Din acest motiv. alcaloizii respectivi fiind sintetizati din anumite specii de furnici si muste consumate de acesti amfibieni. se retrage invariabil intr-un desis de unde porneste in urmarirea vanatorilor pe care-i ataca cel mai adesea din spate. bastinasi si chiar zoologi au fost ucisi sau schiloditi de catre redutabilul bivol african. Aceste broaste secreta toxine alcaloide prin piele. In timpul unei vanatori. daca un bivol este ranit.pielea veninoasa. dupa cum poate confirma orice vanator sau cercetator care a studiat modul de viata al acestei specii aparte. Pielea de pe spatele broastelor sageata secreta toxine alcaloide cu efect neurotoxic.

in general. Cu toate acestea. in senzonul de imperechere. ursii albi sunt responsabili de moartea celor mai multi oameni din regiunea Arcticii. nu toti ursii polari ating aceste dimensiuni. Evident. 7. Astfel au loc majoritatea atacurilor elefantilor asupra oamenilor. aducand drept argument cazul ursului polar impuscat in anii’60 langa Capul Barrow din Alaska. ursul polar nu considera oamenii ca parte componenta a dietei sale. Uriasul alb cantarea nu mai putin de 1 tona si doua kilograme. In mod normal. Totusi un mascul adult atinge in medie 600-700 kg si ridicat in doua labe depaseste inaltimea de 3 m. Elefantul african Cel mai mare animal terestru este. La astfel de dimensiuni doborarea unui om este un act care nu necesita nici macar 4% din intreaga forta dezvoltata in timpul atacului. si una dintre cele mai temute aparitii din savana africana. fapt ce influenteaza si comportamentul violent al acestuia.Regele Arcticii este considerat de majoritatea specialistilor ca fiind cea mai masiva specie de urs din lume. ignorand cu buna stiinta avertismentele rangerilor sau ale calauzelor africane. Ursul polar este un carnivor 100%. Ele au loc. dupa cum au demonstrat studiile recente. atunci . datorita faptului ca omul are o cantitate redusa de grasime. Oamenii se lasa deseori inselati de aspectul bonom al elefantilor si se apropie nepermis de mult de turme pentru a le filma si fotografia mai bine. pe buna dreptate. Agresiunile sunt infaptuite de obicei de femelele adulte care se tem pentru siguranta puilor din turma. Mai rar sunt inregistrate atacuri din partea masculilor.

dintre toti crocodilienii actuali. Un mascul adult poate depasi lungimea de 6 metri. Peninsula Indochina si coasta de est a Indiei. Indonezia. Leul african . elefantii ucid anual circa 500 de oameni in intreaga Africa.cand organismul acestora este invadat de hormoni. Crocodilul de apa sarata Gigantul lumii reptiliene din prezent este si pradatorul suprem de-a lungul intinsului sau areal care ocupa Australia. crocodilul de apa sarata este capabil sa inoate la fel de bine ca un delfin. crocodilul de apa sarata ramane unul dintre cei mai periculosi dusmani naturali ai omului. Nici oamenii nu scapa de sarjele elefantilor daca au nenorocul sa-i intalneasca in aceste momente. acest crocodil este responsabil de cele mai multe atacuri asupra omului dintre toate speciile actuale de crocodili. Malaezia. Ei devin agresivi. In mediul acvatic. 5. comportamentul masculilor se modifica radical. Capabil sa vaneze prazi variate. Datorita faptului ca traieste in zone dens populate. se lupta intre pentru femele si pot ataca usor alte animale. de la pesti mici si pasari de apa pana la marele bivol indian. Trebuie amintit ca acesta specie este singura. exista un caz documentat in care un crocodil de apa sarata a ucis un armasar de tractiune in greutate de o tona in mai putin de un minut. Conform ultimelor rapoarte. 6. capabila sa traiasca deopotriva in apele sarate ale oceanelor si in cele dulci ale raurilor si mlastinilor. In astfel de momente.

Datorita acestor situatii. Marele rechin alb Cunoscut in lumea zoologilor drept cel mai mare peste pradator. va continua sa-i vaneze pentru tot restul vietii. raniti. Evident. precum si faptul ca populatia Africii creste accelerat. felina fiind pe deplin constienta ca o persoana adulta nu-i poate opune rezistenta asemenea unui bivol sau unui facocer. Cauza o reprezinta disparitia constanta a tigrilor din padurile Asiei. leii respectivi nu mai sunt capabili sa vaneze prazile lor naturale. antilope sau bivoli. In majoritatea cazurilor. Datorita acestei situatii. debili fizic.Desi leul este a doua felina ca marime dupa tigru. rechinul alb nu isi . responsabili pentru atacuri sunt leii batrani. leii nu au dezvoltat o anume predilectie pentru carnea de om. 4. circa 70 de persoane sunt ucise in fiecare an doar in Tanzania. In ciuda acestor cifre. se pare ca acesta conduce detasat in topul felinelor mancatoare de oameni. actul uciderii unui om este mult mai usor de infaptuit pentru un leu batran sau bolnav decat urmarirea unor zebre. sau cei care au fost alungati din grupul lor. tot mai multi oameni fiind astfel pusi in situatia de a incalca tinuturile unde traiesc lei. Odata ce un astfel de leu a ucis oameni. In mod natural acestia incep sa pandeasca si sa ucida oameni.

consistenta si temperatura acestora. deseori fiind capturate femele care atingeau 6 metri lungime si o greutate de 4-5 tone. care este secretata in momentele in care vaneaza pesti. un numar de 5 567 de oameni si-au pierdut viata datorita atacurilor meduzelor Irukanji. In general. O alta cauza a atacurilor este datorata obiceiului rechinilor albi de a cerceta obiectele si fiintele intalnite in apa prin muscaturi. rechinii albi nu ataca oamenii. Meduzele Irukanji folosesc doua tipuri de otrava : cea de toxicitate redusa. Un singur tentacul contine o cantitate de venin suficienta pentru a ucide 50 de oameni. 2. Daca un om apuca sa sangereze in urma acestor muscaturi usoare. atacul este inevitabil. avand aceeasi motivatie ca ursii polari. Toate cazurile de atac asupra oamenilor sunt cauzate de confuzia rechinilor fata de surferii a caror silueta este asemanatoare cu cea a focilor. Veninul este pastrat in tentacule si este injectat la contactul cu pielea omului. Cobra indiana . Rechinii albi sunt singurii reprezantanti acuali ai acestui gen. numarul oamenilor ucisi in fiecare an de Irukanji depasind cifra cumulata a tuturor victimelor rechinilor. care este folosita strict in autoaparare.dezminte acest renume. Vietnamului si Australiei. prada favorita a rechinilor albi. zonele cu cea mai mare concentratie de rechini albi fiind apele de coasta din jurul Siciliei. Meduza Irukanji Temuta molusca otravitoare este cea mai periculoasa vietate din mari si oceane. lipsa grasimilor. serpilor de mare. Australiei si Noii Zeelande. Din anul 1954 pana in prezent. Floridei. Mexicului. 3. baracudelor si a pestilor veninosi. Africii de Sud. si cea mult mai toxica. In mod obisnuit. Astfel rechinii reusesc sa determine natura. Californiei. traieste in majoritatea oceanelor lumii. Irukanji traiesc in apele teritoriale ale Filipinelor. majoritatea specialistilor considerand specia marelui rechin alb drept un relict istoric. moluste si crustacee.

cobra. in viitorul apropiat tantarii vor transmite virusul malariei unui numar de aproximativ 70 milioane de oameni. cea mai periculoasa vietuitoare din lume. pe buna dreptate. Cauza este una simpla. inainte de a ataca.Cel mai cunoscut sarpe al Indiei. 50 de oameni mor saptamanal in India datorita muscaturilor de cobra. Specialistii pun acesta situatie pe seama faptului ca India se confrunta cu o explozie demografica accelerata. Acest lucru a devenit posibil datorita incalzirii accentuate a climei si schimbarii curentilor . De fapt. situatia este mult mai grava. Cu toate acestea. Circa 2 milioane de oameni din Africa si Asia mor anual datorita maladiei transmisa de tantarii anofeli. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. 1. Japonia si Noua Zeelanda. O cobra nu depaseste lungimea de 2 m si nu este considerat un sarpe agresiv. faptele si istoria acestei insecte spun o cu totul alta poveste. Tantarul Desi nimeni nu se asteapta ca primul loc al acestui top sa fie detinut de banalul tantar. aceste insecte sunt purtatorii si transmitatorii temultului virus al malariei. tot mai multi oameni invadand zonele salbatice si intrand astfel in contact cu serpii cobra. desi nu este cel mai veninos sarpe din lume se poate lauda cu cel mai mare numar de victime umane dintre toate speciile de ofidieni. cobra indiana are obiceiul de a lansa o serie de avertismente oricarui om sau animal care trece prin dreptul sau. Tantarii au ajuns sa raspandeasca malaria in tari precum Marea Britanie. La o privire mai atenta asupra acestui fenomen. Tantarul anofel au ajuns sa fie considerat.

Sursa: List Universe .de aer care faciliteaza astfel deplasarea roiurilor de tantari in zone in care acestia nu au fost intalniti in mod normal.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful