1.

0

Pendahuluan

1. Syarikat Usahawan Muda Enterprise adalah sebuah syarikat yang ditubuhkan hasil perkongsian idea oleh anak-anak muda dari kampung Pelangi, Kinabatangan. Syarikat ini bakal menceburi bidang keusahawanan dalam industri makanan ringan yang menggunakan ubi kayu sebagai bahan mentah utama. Makanan ringan tersebut adalah kerepek ubi masin dan kerepek ubi pedas manis.

2. Industri makanan ringan sudah lama berkembang di negara kita, permintaan terhadap makanan ringan di negara kita semakin bertambah menyebabkan terdapat banyak syarikat menjadi pengeluar kepada produk-produk makanan segera. Penggemarnya pula meliputi hampir segenap lapisan masyarakat, sama ada daripada golongan dewasa mahupun kanak-kanak.

3. Namun demikian, kebanyakkan syarikat yang memonopoli industri ini lebih bertumpu kepada penggunaan perasa tiruan dalam produk yang dipasarkan. Oleh itu, masih lagi terdapat peluang untuk usahawan tempatan yang berminat menceburi bidang industri ini untuk berjaya. Antara peluang yang boleh diraih ialah dengan memasarkan makanan ringan yang bersumberkan bahan mentah asli sebagai bahan utama produk. Oleh itu, potensi untuk memajukan industri kecil yang menggunakan bahan mentah asli seperti ubi kayu adalah tinggi.

4. Sumber bahan mentah yang mudah didapati serta sasaran pasaran yang luas membolehkan perniagaan ini berpotensi untuk maju dan bersaing dalam pasaran tempatan. Selain itu, kerja-kerja pemprosesan bahan mentah dilakukan di rumah salah seorang anak muda di kampung ini akan mengurangkan kos sewa premis.

5. Diharap dengan wujudnya syarikat ini, akan tersahutlah seruan kerajaan untuk melahirkan kumpulan anak muda yang bergelar usahawan sejajar dengan pelaksanaan program 1 Desa 1 Produk. Selain dapat menambah pendapatan serta mewujudkan peluang pekerjaan di kawasan sekitarnya apabila industri ini berkembang kelak.

00 5% Setahun RM 250 setahun. Selain itu.00 200. Kadar Bayaran Balik : : : : : RM 5000. 4.00 3. Butiran terperinci mengenai proses pembayaran balik pinjaman dengan 5% keuntungan setahun selama 24 bulan adalah seperti berikut: a. Dana yang dipohon adalah sebanyak RM 5000. tempoh bernafas selama dua bulan daripada tarikh pinjaman dikeluarkan.00 selama 23 bulan RM 210. Ini bermakna Syarikat Usahawan Muda Enterprise akan menyelesaikan keseluruhan pinjaman setelah 26 bulan beroperasi.00 400.00 daripada dana yang dikeluarkan kerajaan untuk program 1 Desa 1 Produk.00 1600.00 1000. . Kadar Keuntungan c. Tempoh Pembiayaan e.00 pada bulan ke-24.00 5000. 24 bulan (2 tahun) RM 230. Tujuan rancangan perniagaan ini dibuat adalah untuk mendapatkan dana permulaan untuk perniagaan makanan ringan dengan menggunakan ubi sebagai bahan mentah utama. Keuntungan Pembiayaan d. Nilai Pembiayaan b. Dana ini akan digunakan untuk membiayai kos pemerolehan barang-barang seperti berikut: Bil 1 2 3 4 Perkara Mesin Pemotong Ubi Mesin Menggoreng Mesin Pembungkus Almari Penyimpan Kuantiti 1 2 2 2 Nilai Seunit (RM) 1000.00 800. Tempoh bayaran balik dipohon ialah selama 1 tahun dengan tempoh bayaran balik selama 24 bulan.00 JUMLAH Jumlah (RM) 1000.0 Objektif Rancangan Perniagaan 1.00 2000.2. 2.

0 Produk yang ditawarkan Pada awal perniagaan Syarikat Usahawan Muda Enterprise akan mengeluarkan makanan ringan berikut: a) Kerepek Ubi Masin b) Kerepek Ubi Manis Pedas Namun demikian. Antara produk yang dirancang untuk dikeluarkan adalah: a) produk kerepek berasaskan ubi keledek. b) produk kerepek berasaskan pisang. . pihak syarikat juga bercadang untuk mengeluarkan makanan ringan daripada bahan mentah yang lain setelah memasuki pasaran dan mendapat maklum balas yang baik daripada pembeli.3. c) produk kerepek berasaskan keladi.

2. Peringkat pemprosesan Peringkat ini adalah peringkat melakukan kerja-kerja awal sebelum bahan mentah siap untuk dipasarkan.4. syarikat ini merancang untuk membahagikan proses perniagaan kepada dua peringkat. Kg Pelangi. Peringkat jualan harian. Peringkat pemprosesan. Ia dilakukan di rumah bernombor 23. 23.0 Lokasi Perniagaan Pada awalnya. Kinabatangan. Kg Pelangi. Peringkat-peringkat tersebut adalah: 1. Kedua-dua peringkat ini dijalankan di dua lokasi yang berbeza. Pelan lokasi premis peringkat pemprosesan adalah seperti berikut: Sandakan Lahad Datu Hospital Pasar Rumah No. Kinabatangan Bazaar Bangunan kedai Pelan lokasi premis peringkat pemprosesan .

Premis ini disewakan oleh pihak Majlis Daerah dengan kadar RM 5. Pelan lokasi premis peringkat jualan harian adalah seperti berikut: Sandakan Lahad Datu Hospital Pasar Bangunan Kedai Lot 5. Kinabatangan Pelan lokasi jualan harian . Tapak Bazaar.Stor bahan mentah Mesin membungkus Ruang pameran / Stor bahan siap Mesin pemotong ubi Mesin menggoreng Pejabat Susun atur premis peringkat pemprosesan (keluasan 30kaki x 50kaki) Peringkat jualan harian Jualan harian dilakukan di tapak bazaar.00 seminggu.

00 Jualan Runcit b) Kerepek Ubi Manis Pedas 250g 500g 1kg c) Kerepek Ubi Masin Jualan Borong d) Kerepek Ubi Manis Pedas 5kg 10kg 1kg 5kg 10kg *Diskaun sebanyak 5% untuk belian berjumlah 5 unit ke atas bagi semua belian borong.50 RM 2.00 RM 10.5.00 RM 75.0 Rancangan Pemasaran Harga yang ditawarkan Syarikat Usahawan Muda Enterprise merancangan untuk mengadakan jualan secara runcit dan jualan secara borong.00 RM 50. Berikut ditunjukkan jadual harga untuk kedua-dua jenis jualan ini berdasarkan jenis produk yang dijual: Jenis Jualan Jenis Produk a) Kerepek Ubi Masin Berat 100g 250g 500g 100g Kuantiti 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Harga RM 1.00 RM 3.00 RM 90. .00 RM 5.00 RM 13.50 RM 2. e) Kerepek Ubi Jualan Ejen Masin f) Kerepek Ubi Manis Pedas *Jualan berdasarkan harga runcit Jadual senarai harga runcit dan harga borong.50 RM 4.00 RM 40.

JUALAN RUNCIT Menjual produk setiap hari secara runcit di tapak gerai yang disewa melalui Majlis Daerah. Oleh itu. syarikat akan dapat menjual produk di dua tempat berasingan dalam seminggu. Jualan pada harga borong juga ditawarkan kepada pihak lain yang membuat tempahan dalam bentuk pukal. Maka dengan itu. Pengusaha-pengusaha ini juga menjual makanan ringan sebagai bahan jualan sampingan. Syarikat akan mengambil peluang ini untuk menawarkan jualan produk secara borong. JUALAN BORONG Pekan Kinabatangan terkenal sebagai pusat persinggahan untuk laluan utama daripada Kota Kinabalu atau Sandakan ke Lahad Datu atau Tawau dan sebaliknya. terdapat banyak gerai yang menyediakan perkhidmatan makanan seperti restoran dan sebagainya. Syarikat juga akan membuka gerai setiap kali pasar minggu diaadakan (hari sabtu). . JUALAN EJEN Syarikat akan melantik beberapa ejen jualan dengan memberikan komisen kepada ejen-ejen ini berdasarkan hasil jualan.

Kumpulan sasaran Syarikat telah mengenalpasti beberapa kumpulan pelanggan yang boleh dijadikan sasaran sebagai pembeli. d) Pelanggan-pelanggan di restoran dan kawasan persinggahan sepanjang laluan utama daripada Kota Kinabalu atau Sandakan ke Lahad Datu atau Tawau dan sebaliknya. . c) Kumpulan pekerja-pekerja daripada sektor awam dan swasta di sekitar daerah Kinabatangan. f) Pelanggan stesen minyak. g) Orang ramai yang datang ke hospital untuk mendapatkan rawatan atau melawat saudara-mara. b) Kumpulan pelajar sekolah-sekolah menengah dan rendah. Kumpulan-kumpulan tersebut adalah: a) Penduduk sekitar daerah Kinabatangan. h) Kumpulan pekerja-pekerja estet sekitar daerah Kinabatangan. e) Pengedar perorangan.

Kawasan yang dikenalpasti adalah tapak Bazaar berhampiran dengan bangunan kedai Sedco pekan Kinabatangan. g) Kawasan kantin untuk pekerja-pekerja sektor swasta seperti SESB dan lain-lain. c) Kedai-kedai runcit di sekitar daerah Kinabatangan. Balai Bomba Daerah dan Ibu Pejabat Polis Daerah. b) Kawasan perumahan sekitar premis memproses bahan mentah. d) Kawasan kantin sekolah menengah dan rendah. . dan tabika di sekitar daerah Kinabatangan. Hospital Daerah. j) Stesen minyak. e) Koperasi setiap sekolah menengah di sekitar daerah Kinabatangan. f) Kawasan kantin untuk pekerja-pekerja sektor awam seperti Pejabat Pendidikan Daerah. i) Kantin pekerja estet di sekitar daerah Kinabatangan. h) Kawasan restoran dan tempat persinggahan laluan utama daripada Kota Kinabalu atau Sandakan ke Lahad Datu atau Tawau dan sebaliknya.Kawasan pasaran Kawasan sasaran untuk pemasaran produk meliputi kawasan-kawasan berikut: a) Kawasan tumpuan penduduk untuk keluar membeli keperluan harian.

Anggaran kuasa beli mereka pula adalah sebanyak 5%. Butir-butir kuasa beli pelanggan dalam tempoh sebulan adalah disenaraikan seperti berikut: Kumpulan Sasaran Penduduk daerah Bilangan Penduduk Saiz (10%) Kuasa Beli RM 4 x 2 kali Jumlah Kinabatangan 146 987 14 699 sebulan x 14 699 RM 117 592 Penduduk luar 20 000 2 000 RM 5 x 2 000 JUMLAH RM 10 000 RM 127 592 Anggaran jualan . Anggaran penduduk luar yang melalui daerah Kinabatangan untuk setiap bulan adalah seramai 20 000 orang. penduduk seluruh daerah Kinabatangan dianggarkan seramai 146 987 orang.Kuasa beli pelanggan Berdasarkan bacian oleh Jabatan Perangkaan Negara (2010). Jangkaan kuasa beli pelanggan ini tidak termasuk kuasa beli pelanggan dari luar daerah Kinabatangan terutama kuasa beli pelanggan yang melalui laluan utama Kota Kinabalu atau Sandakan ke Lahad Datu atau Tawau dan sebaliknya dan menjadikan daerah Kinabatangan sebagai kawasan persinggahan mereka. Syarikat menganggarkan kuasa beli pelanggan untuk penduduk seluruh daerah Kinabatangan adalah sebanyak 5%.

0 7.0 9.0 Rancangan Operasi Rancangan Pentadbiran Rancangan Kewangan Jadual Pelaksanaan Projek Rumusan Dan Jusifikasi Daya Maju Lampiran .0 8.6.0 10.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful