Peribahasa 1. 2.

Maksud Peribahasa Keinginan Segala kesusahan tidak akan terasa lagi sesudah biasa Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan Memberikan perhatian yang istimewa terhadap sesuatu Mula hendak bertindak Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga/pasukan/ terletak di bawah tenggungjawab seseorang Anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh suaminya; orang yang dikasihi dan diberikan layanan istimewa. Berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit, manis, suka duka) Orang yang telah diketahui kejahatannya ke mana pergi dihinakan orang juga Kecantikan makin terserlah apabila dikelilingi orang yang cantik. Peri keelokan muka perempuan Sama padan, cocok benar Sudah putus harapan Orang bermusuhan atau tidak sehaluan mustahil dapat dicampurkan jadi satu Perempuan yang suka bercakap banyak Sangat laju atau luncur perginya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik, yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. Semakin berilmu atau tinggi pangkat semakin merendahkan diri (tidak sombong) Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang Berterus-terang demi kebenaran walaupun mungkin menyakitkan hati seseorang

3.

4. 5. 6.

7.

8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

19. 20. 21.

Hidup segan mati tak mahu . Buah fikiran 30. Buah hati Buah mulut Hasil pekerjaan. 28. sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja Hancur hati Orang yang berjasa itu akan selalu disebutsebut orang walau berapa lamapun dia telah mati.22. Jika dikehendaki bermacam-macam ikhtiar boleh dijalankan dan demikian kebalikannya Dalam kehiduoan seharian. 41. 37. Berpeluk tubuh Hanya memandang dari jauh sahaja. 31. 32. teguh hati . 34. 24. 40. 26. Bekerjasama antara satu sama lain akan menghasilkan kecemerlangan Melakukan kerja secara bertangguh akan merugikan diri sendiri. 38. ole-ole Lurus hati.sungguh-sungguh dalam kekuasaan seseorang Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah Darah panas Diam orang yang berilmu itu berfikir. Kalau kita bersatu padu. kita terpaksa menghadapi pelbagai cabaran dan berlumbalumba untuk mencapai sesuatu tujuan. barang yang dibawa daripada perjalanan. 23. 39. Biar putih tulang jangan putih mata 29. 42. 27. 33. 36. 35. kita akan menjadi lemah. kita akan menjadi kuat tetapi kalau kita bercerai-berai. Besar hati 25. tidak melalukakan apa-apa hanya melihat sahaja.

54. Masa itu emas 53. kalau sudah besar tidak akan berhasil lagi. Kalau pengetahuan itu sedikit. 57. Perbuatan yang sudah terlanjut. Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan sesuatu yang baik. 55. 47. 45. Dengan kesihatan yang baik. Perkataan yang dituturkan lebih menyakitkan 52. . Orang mudah melupakan bahaya tetapi bahaya tetap mengancam 50. melapangkan fikiran Yang nampak baik itu jangan lekas diterima dan yang nampaknya buruk itu jangan lekas ditolak. Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu Tidak berkasut atau berselipar Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. Membaca jambatan ilmu 58. Kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya 49. Kebudayaan menjadi sandaran dalam menyatukan sesuatu bangsa Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja Bersiar-siar untuk mendapatkan angin. tidak dapat diubah lagi. 44. 56. seseorang itu mampu mengemukakan fikiran yang bernas.43. 46. 61. 60. Kata dikota 51. Mencari akal 59. jangan hendak berbuat sesuatu yang besar 48.

cerdik Orang yang menjadi umpama penyampai rahsia orang lain) Suka menolong orang yang dalam kesusahan. wanita mampu menyumbangkan untuk membangunkan negara Tempat berlakunya sesuatu peristiwa pahit lagikan dikenang inikan pula tempat berlakunya peristiwa manis. lancar dan fasih tutur katanya Rajin bekerja.62. 65. 75. 77. 79. 72. tidak boleh diubah lagi. 64. 73. 68. Padang atau tanah luas yang ditinggalkan Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang) Habis harapan (tiada harapan lagi) Sesuatu sudah ditentukan. 71. 74. 80. pintar . mudah mengerti Anggota badan Tiap-tiap pekerjaan itu hendaklah dipilih sesuai dengan kebolehan kita Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. tangkas Anak yang dimanjakan dan isteri yang diuliti selalu itu akhirnya menjadi sombong Sesuatu pekerjaan jika dilakukan melalui pakatan atau mesyuarat akan membawa hasil yang baik Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. 81. 66. 78. . Terang fikiran. 69. murah hati Walaupun bersifat lemah-lembut dan keibuan. 63. 67. 76. Peramah. pantas atau cekap membuat kerja Sesudah terkena baru beringat-ingat Mudah menangkap sesuatu atau mengerti. 70. hanya berpegang pada pendapat masingmasing sahaja Selalu bergerak dengan cepat.

Peri keelokan muka perempuan Sama padan. orang yang dikasihi dan diberikan layanan istimewa. suka duka) Orang yang telah diketahui kejahatannya ke mana pergi dihinakan orang juga Kecantikan makin terserlah apabila dikelilingi orang yang cantik. Bagai layang-layang putus tali 14. Ambil berat 5. Bagai minyak dengan air 15. Semakin berilmu atau tinggi pangkat semakin merendahkan diri (tidak sombong) 7. Bagai pucuk dilancarkan 17. Alah bisa tegal biasa 3. cocok benar Sudah putus harapan Orang bermusuhan atau tidak sehaluan mustahil dapat dicampurkan jadi satu Perempuan yang suka bercakap banyak Sangat laju atau luncur perginya Anak itu mengikut sikap dan rupa ibu bapanya kerana faktor baka Sementara menunggu sesuatu yang lebih baik.Peribahasa 1. Baik berjagung-jagung sementara menanti padi masak 19. Bagaimana acuan begitulah kuihnya 18. yang kurang baik pun boleh dipakai dahulu. Bagai bulan dipagari bintang Bagai bulan empat 11. belas 12. manis. Anak buah Maksud Peribahasa Keinginan Segala kesusahan tidak akan terasa lagi sesudah biasa Jika mengerjakan sesuatu janganlah sekerat jalan Memberikan perhatian yang istimewa terhadap sesuatu Mula hendak bertindak Orang yang termasuk dalam sesuatu keluarga/pasukan/ terletak di bawah tanggungjawab seseorang Anak abdi yang diambil jadi anak angkat oleh suaminya. Asam garam 9. Ambil langkah 6. Ada hati 2. Bagai murai dicabut ekor 16. Baik membawa resmi padi daripada membawa resmi lalang . Anak emas 8. Alang-alang mandi biar basah 4. Berbagai-bagai pengalaman hidup (pahit. Bagai cincin dengan permata 13. Bagai anjing buruk kepala 10.

24. sombong 28. 32. putus asa 39. Diam orang yang berilmu itu berfikir. gembira. Buah mulut Percakapan orang. tidak membuat apa-apa kerja 23. berenang-renang ke tepian. Darah panas Pemarah. 27. bersenang-senang kemudian 21. kita akan menjadi lemah. ole-ole 33. Bulat hati Lurus hati. Hancur hati Sedih. bersakit-sakit dahulu. Berakit-rakit ke hulu. lekas marah 37. disebut-sebut orang walau berapa manusia mati meninggalkan lamapun dia telah mati. nama 40. Darah daging Anak atau orang yang mempunyai pertalian darah 36. Hendak seribu daya. Bertangguh itu pencuri Melakukan kerja secara bertangguh masa akan merugikan diri sendiri. Buah hati Orang yang dikasihi 31. diam-diam besi berkarat sementara diam orang yang bodoh itu sia-sia sahaja 38. Bersekutu bertambah Bekerjasama antara satu sama lain akan mutu menghasilkan kecemerlangan 26. 25. Bersatu teguh bercerai Kalau kita bersatu padu. Besar hati Bangga. Berkatakanlah besar walaupun pahit Bersusah payah dahulu kemudian baru bersenang-senang Berterus-terang demi kebenaran walaupun mungkin menyakitkan hati seseorang 22. tidak melakukan apa-apa. Buah tangan Hasil pekerjaan. Biar putih tulang jangan Lebih baik mati daripada menanggung putih mata malu 29. Berpeluk tubuh Hanya memandang dari jauh sahaja. bongkak. Dalam tangan dalam kekuasaan seseorang 35.sungguh-sungguh 34. hanya melihat sahaja. Berpeluk tubuh Berdakap tubuh. teguh hati . Diam-diam ubi berisi. Jika dikehendaki bermacam-macam tak hendak seribu dalih ikhtiar boleh dijalankan dan demikian . Buah fikiran Pendapat 30.20. kita akan roboh menjadi kuat tetapi kalau kita berceraiberai. Harimau mati Orang yang berjasa itu akan selalu meninggalkan belang. barang yang dibawa daripada perjalanan.

Masa sangat berharga Ilmu pengetahuan dapat ditingkatkan melalui pembacaan Berusaha mendapatkan cara untuk mencapai tujuan Sesuatu kerja yang dilakukan dengan persetujuan bersama akan menghasilkan sesuatu yang baik. Indah khabar daripada rupa 44. Hidup segan mati tak mahu 43. kalau sudah besar tidak akan berhasil lagi.41. melapangkan fikiran Yang nampak baik itu jangan lekas diterima dan yang nampaknya buruk itu jangan lekas ditolak. jangan hendak berbuat sesuatu yang besar Tidak tercapai cita-cita jika tidak berusaha Orang mudah melupakan bahaya tetapi bahaya tetap mengancam Janji mesti ditunaikan Perkataan yang dituturkan lebih menyakitkan Kebudayaan menjadi sandaran dalam menyatukan sesuatu bangsa Pengetahuan dan kelebihan itu tidak khusus pada orang-orang tua sahaja Bersiar-siar untuk mendapatkan angin. Kata dikota 51. Kalau pengetahuan itu sedikit. Kaki ayam 46. Hidup ini satu perlumbaan 42. Kalau hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya 47. kita terpaksa menghadapi pelbagai cabaran dan berlumba-lumba untuk mencapai sesuatu tujuan. Kancil juga lupakan jerat 50. Kata-kata yang lebih tajam daripada mata pedang 52. Kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya 49. 54) Makan angin 55) Manis jangan terus ditelan. jangan lautan hendak diduga 48. Kalau kail panjang sejengkal. besar jangan disangka bapa kebalikannya Dalam kehidupan seharian. Kebudayaan sendi perpaduan 53) Kecil jangan disangka anak. pahit jangan terus dibuang 56) Masa itu emas 57) Membaca jambatan ilmu 58) Mencari akal 59) Muafakat membawa berkat . Orang yang hidup melarat Khabar mengenai satu-satu perkara biasanya dilebih-lebihkan Hanya orang yang bijak sahaja yang mengetahui tentang keelokan ilmu Tidak berkasut atau berselipar Mengajar seseorang itu hendaklah ketika ia masih muda. Jauhari juga yang mengenal manikam 45.

cerdik 74) Tali barut Orang yang menjadi umpama penyampai rahsia orang lain) 75) Tangan terbuka Suka menolong orang yang dalam kesusahan. 78) Terang hati Terang fikiran. pantas atau cekap membuat kerja Sesudah terkena baru beringat-ingat Mudah menangkap sesuatu atau mengerti. murah hati 76) Tangan yang Walaupun bersifat lemah-lembut dan menghayun buaian keibuan. pintar . seseorang itu mampu mengemukakan fikiran yang bernas.60) Nasi sudah menjadi bubur 61) Otak yang cerdas ada pada badan yang sihat 62) Padang jarak padang terkukur 63) Putih mata 64) Putus asa 65) Rezeki kalau secupak takkkan jadi segantang 66) Ringan mulut 67) Ringan tulang 68) Sayang anak tangantangankan. sayangkan isteri tinggal-tinggalkan 69) Sepakat membawa berkat 70) Seperti enau dalam belukar. wanita mampu mampu menggoncangkan menyumbangkan untuk membangunkan dunia negara 77) Tempat jatuh lagi Tempat berlakunya sesuatu peristiwa dikenang inikan pula pahit lagikan dikenang inikan pula tempat bermain tempat berlakunya peristiwa manis. melepaskan pucuk masing-masing 71) Seperti lipas kudung 72) Sudah terhantuk baru terngadah 73) Tajam akal Perbuatan yang sudah terlanjut. tangkas Anak yang dimanjakan dan isteri yang diuliti selalu itu akhirnya menjadi sombong Sesuatu pekerjaan jika dilakukan melalui pakatan atau mesyuarat akan membawa hasil yang baik Tidak muafakat dalam sesuatu perbincangan. hanya berpegang pada pendapat masing-masing sahaja Selalu bergerak dengan cepat. Peramah. tidak dapat diubah lagi. Dengan kesihatan yang baik. mudah mengerti 79) Tulang empat kerat Anggota badan . Padang atau tanah luas yang ditinggalkan Berhiba hati menanggung rindu (seperti orang muda melihat tunangnya diambil orang) Habis harapan (tiada harapan lagi) Sesuatu sudah ditentukan. tidak boleh diubah lagi. lancar dan fasih tutur katanya Rajin bekerja.

Emak berpesan agar dia berusaha kerana 8) hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. berenang-renang ke tepian. pecah satu pecah semuanya Tiap-tiap pekerjaan itu hendaklah dipilih sesuai dengan kebolehan kita Orang yang semuafakat itu sama hidup sama mati dan tidak berubah setianya. Latihan: Gina sering meng 1)ambil berat tentang keadaan kawan baiknya. .80) Ukur baju di badan sendiri 81) Umpama telur sesangkak. bersenang-senang kemudian. Gina 3) hancur hati melihat Karim bersedih kerana dia sayang akan Karim seperti 4) buah hati. bersakitsakit dahulu. Karim. Karim menangis dan tidak lalu makan seperti 5) hidup segan mati tak mahu Emak Karim marah kerana 6) darah panas Walaubagaimanapun. dia tetap sayang akan Karim kerana dia adalah 7) darah dagingnya. Karim sekarang 2bagai layang-layang putus tali kerana gagal dalam peperiksaan. Setiap hari. Karim sedar dia patut berusaha sekarang kerana 9) berakit-rakit ke hulu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful