You are on page 1of 2

Masline

(Subota, 31 Listopad 2009) - Autor .M.D.

PORTALOV KUTAK ZA KUANICE Stigao nam je i staun od maslina.Traili ste recepte za konzerviranje pa smo se potrudili pronai pokoji domai, ali i struni savjet.

Moja baka bi crne masline jednostavno prelijevala kipuom vodom i kad bi se ohladile rairila bi ih u krovadu i malo popekla. Nakon toga polila bi ih sa malo maslinova ulja, posolila i tako bi ih uvala par dana dok se ne pojedu. Za dui period naravno treba se malo pozabavit oko maslina pa evo par naina.

Masline se operu, izbodu iglicom, slau u posudu i sole red po red. Tako posoljene stoje dok ne puste vodu, koju odlijevamo i ponovo solimo, a postupak ponavljamo sve dok putaju vodu. Nakon toga sloimo ih u staklenke i prelijemo maslinovim uljem, da ih pokrije. Po elji dodamo zaine. Probajte, vrlo su ukusne.

Za ovaj nain morate u apoteci kupiti natrijev hidroksid. Masline potopimo u plastinoj posudi s otopinom vode i natrij hidroksida, i to na svaku litru vode 2 dag NaOH. U toj otopini crne masline se dre 2 dana, a zelene 3 dana. Nakon cijeenja, isperemo masline i slijedeih 5-6 dana svaka 24 sata maslinama mijenjamo istu vodu. Slijedeih 5-6 dana masline drimo u salamuri koju smo skuhali i ohladili i to tako da na svaku litru vode kuhamo 8-9 dag soli. Tada odlijemo salamuru i masline slaemo u teglice, te ih prelijemo novom salamurom ili maslinovim uljem. Malo vie truda, ali isplati se, odline su.

Konzerviranje zelenih maslina

Pronali smo i par savjeta strunjaka. Tako dipl. ing. agronomije, Stanislav tambuk savjetuje da zelene masline za konzerviranje beremo kad plodovi dosegnu punu krupnou i plod mijenja boju iz zelene u zlatnoutu, plod se bere runo da ostane zdrav i neoteen.

Ubrani plod bi trebalo to prije preraditi. I crni i zeleni plod odgorava se 1,8% otopinom natrijeva hidroksida, uz dodatak 2% kamene kuhinjske soli. Proces se vri na temperaturi od 20-25 stupnjeva i traje 12 i vie sati, ovisno o veliini masline. Kad luina prodre do 2/3 kotice proces je zavren. Slijedi ispiranje, od ostatka luine, s vodom koju mijenjamo svakih 12 sati, 3-4 dana. Tek tada masline stavljamo u 8-10% salamuru, u posude u kojima emo ih uvati (staklenke).

Kako je ovo nain vezan uz kemikalije, za kuanstva savjetuje da se koristi stari nain sa pepelom i vapnom. Na 10 kg zelenih plodova trebamo 6kg pepela i 3 kg vapna. Napravimo kau u kojoj zelene masline drimo dok joj meso ne pouti do kotice. Plodove operemo i slijedeih 8-10 dana svaki dan mijenjamo istu vodu. Kad nam okus maslina vie nema okus luine, izlijemo vodu, te masline, u teglicama ili posudama u kojima emo ih uvati, prelijemo 10% salamurom. Moemo dodati koroma i lovor. Plodovi moraju biti potpuno pokriveni salamurom jer inae mijenjaju boju.

Konzerviranje crnih maslina

Kod crnih maslina najlaki nain konzerviranja je suhim soljenjem, mokrim soljenjem i suenjem, a bitno je da su plodovi ujednaeni i zdravi.

Suho soljenje je est nain spremanja maslina u Dalmaciji. Masline stavite u platnenu vreu i uronite je pola minute do najvie minutu u kipuu vodu. Odmah potom u hladnu vodu. Masline sloite u staklenke tako da svaki red posolite kuhinjskom morskom solju. Na kg maslina otprilike trebate 5-8 dag soli. Po elji moete dodati lovor, koroma ili rumarin. Staklenke je potrebno povremeno protresti da masline puste svoju vodu, koja im i daje gorinu. Ta voda im je ujedno i konzervans, a mora pokriti potpuno plodove. Kod upotrebe masline ocijedimo i ako elimo prelijemo s malo maslinovog ulja. Ukoliko elimo dulje uvati te masline u njihovu vodu potrebno je dodati neki od konzervansa.

http://www.kastela.org - Portal Grada Katela - kastela.org

Powered by Mambo Open Source

Generated: 6 September, 2011, 14:10

Kod mokrog soljenja postupak je isti. Masline uranjamo nekoliko minuta u kipuu vodu, te odmah u hladnu vodu. Potom masline prelijevamo otopinom soli, tj. salamurom 5-8% (na 10 litara vode prokuhamo 50-80 dag soli i ostavimo ohladiti). Prvih 6 do 8 tjedana, svaki tjedan salamura se mijenja, dok se ne prestane pjeniti. Tada se masline stavljaju u staklenke, prelijevaju novom salamurom, a po elji dodajemo nekoliko zrna papra, lovor ili koroma.

Masline se mogu suiti u pei 6-8 sati na 50 C tako da u plodovima ostane 25-30 % vlanosti. Moete im po elji dodati i aromatino-zainsko bilje i malo ih posoliti dok se peku. Osuene masline malo posolite i po elji nalijte ulje i stavite ih u staklenku.

http://www.kastela.org - Portal Grada Katela - kastela.org

Powered by Mambo Open Source

Generated: 6 September, 2011, 14:10