Ex.

1 : Identificati cum este persoana despre care se vorbește mai jos: “Ia te uita, draga, ce aere de superioritate isi da fostul nostru coleg! Nu -si mai vede lungul nasului de cand a fost promovat sef. Se poarta urat cu angajatii, parca ii tot tuna si fulgera…Vorba aceea: Da-i unui om puterea si ai sa vezi cine este cu adevarat.”

Ex. 2: Ce fel de mecanism este vorba ? Un copil timid, pe care părinţii incearcă să-l impingă in faţă prin replici de genul "fii şi tu mai indrăzneţ, eşti prea mototol, ia uite-l pe Gigel ce băgăcios este", v-a dezvolta încet-încet un ...........................................

Ex. 3 : Alegeți varianta corectă : Un sot isi acuza sotia ca-l inseala, dintr-un motiv care ii apartine ei 100%. El afirma ca este o femeie usuratica, nu este gospodina si nu are grija de copii, lucru care se dovedeste neadevarat, ba mai mult, se adevereste faptul ca el insusi o inseala, fara nicio remuscare sau mustrare de constiinta. În situația de mai jos este vorba de mecanismul psihologic numit :

a) proiecție b) regresie c)defulare d) refulare e) intelectualizarea

Ex. 4: Mecanismul de apărare psihică descris se numește ........................... O fetiță de 13 ani traumată de decesului unui parinte își dorește să revină la vârsta de dinaintea tragediei, are vise în care se vede exact la acea varsta în care încă nu se întamplase nimic. Ex. 5 : Identificați fenomenul. Comparaţia exagerată cu alţi copii poate avea efecte dezastruoase asupra unui copil timid, rezervat, ruşinos. Acesta poate dezvolta la maturitate ................

pentru a-şi putea păstra „sângele rece”. Ex. pentru că dacă s-ar implica emoţional în povestea fiecărui pacient.6 : Care este mecanismul de coping descris în situațiile de mai jos ? În fabula lui Esop. . Un medic la secţia de urgenţe îşi priveşte pacienţii ca pe „cazuri de rezolvat”. 8 : Precizați mecanismul descris mai jos Un soldat aflat în misiune priveşte obiectivele ca şi cum ar juca un joc de strategie. Un om care în trecut a avut probleme cu abuzul de alcool. Un bărbat respins la un interviu pentru un post. dar îi iese ceva asemănător cu o caracatiţă – la sfârşit declară că defapt asta îşi dorea să deseneze: o mamă caracatiţă. şi pentru a se convinge în primul rând pe ea însăşi că este o mamă bună care îşi adoră fiul). Un om care are de făcut o muncă murdară reuşeşte să se detaşeze spunându-şi că „totul este doar o grămadă de atomi”. declară mai apoi că nici nu îşi dorea slujba aceea pentru că era prea plictisitoare şi prost plătită. vulpea care nu reuşeşte să ajungă la struguri. spune mai apoi că oricum nu i -ar fi mâncat pentru că erau acri. Un copil mic vrea să o deseneze pe mama. nu ar mai putea să-şi facă meseria cum trebuie. 7 : Despre ce fenomen psihologic este vorba în exemplu de mai jos. în prezent judecă extrem de aspru pe oricine bea. O mamă care iniţial nu şi-a dorit copilul. îl copleşeşte apoi cu afecţiune şi este mult prea indulgentă cu el (pentru a nu se mai simţi vinovată. Ex.Ex.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful