You are on page 1of 3

Mikszth Klmn (1847-1910)

Mikszth Klmn 1847. janur 16-n szletett a Ngrd megyei Szklabonyn, dzsentri csald sarjaknt. A kzpiskola als hat osztlyt a rimaszombati reformtus gimnziumban vgezte. Selmecbnyai reformtus lceumban rettsgizett. Tevkeny tagja volt az iskolai nkpzkrnek. A pesti egyetemen ngy vig jogot tanult, de diplomt nem szerzett. Balassagyarmaton Mauks Mtys fszolgabr mellett eskdtknt helyezkedett el. Mauks hzban megismerkedett fnke idsebbik lnyval, Ilonval. 1972-ben megkrte a kezt, de a szlk nem engedtk; fltettk a magyar rk szegnyes sorstl. gyvdsegd lett Balassagyarmaton (visszautastotta a megyei aljegyzsget). Megszktette Ilont, s Pesten a szlk beleegyezse nlkl 73-ban sszehzasodtak. Mikszth a Magyar Nplap szerkesztje lett. Sajt kltsgn kiadott ktktetnyi novellagyjtemnye nem hozta meg a kvnt sikert; Klmn fiuk szletse msnapjn mr meghalt: elvltak. Kt s fl vig a Szegedi Napl szerkesztje, majd 25 vig a Pesti Hrlap szerkesztsgben dolgozott. A Tt atyafiak (81) s A j palcok (82) cm ktetek meghoztk a rgen vrt elismerst. 82-ben Mohron jra elvette Ilont (ksbb 3 fiuk szletett). A Petfi Trsasg, Kisfaludi Trsasg, MTA tagja. Szabadelv Prt kpviseljeknt a parlament tagja. Az elad birtok (93), Szent Pter esernyje (95), A kt koldusdik (85), A beszl knts (89), A kis prms (91). 82-tl a Pest Hrlapban Orszggylsi karcolatokat jelentet meg (ironikus hangnem). Egyre inkbb kibrndul kora politikjbl, itt ennek ad hangot. A gavallrok (97), Beszterce ostroma (94), j Zrnyisz (98), Kt vlaszts Magyarorszgon (96-97), A Noszty fi esete a Tth Marival (08), Mikor a mcs mr csak pislog (03;novellsktet), Klns hzassg (1900), A fekete vros (10). Utols veiben egyre tvolabb kerlt a politiktl. 1910. mjus 16-n a pesti Vigadban nnepeltk a negyvenedik ri vforduljt, de kt ht mlva, 1910. mjus 28-n vratlanul meghalt.

Ha Mikszth novellirl beszlnk, elegend kt ktetcmet emlteni: J palcok, Tt atyafiak. E kt ktet hozta meg a vrva-vrt sikert a jobb sorsra rdemes rnak. Tt atyafiak A Tt atyafiak ngy kzepes hosszsg trtnetet foglal magban. Az arany kisasszony lassan indul, hogy aztn mind gyorsabb tem elbeszlss vltson t, s vgl egyszeren megszakadjon. A szveg els rsze Selmecbnyba kalauzoljk az olvast. Furcsa vidk ez: a bartnk a kertjkbl tkiablhatnak egymsnak, de ha meg akarjk ltogatni egymst, az msfl ra gyaloglst jelent. Az egsz vros egy vlgykatlanba plt, s a hzak lpcszetesen emelkednek egyms fl. Ez a rendkvl szokatlan tr a sznhelye a trtnetnek. Csemez r azt fogadja el vnek, aki a lnya slynak megfelel mennyisg arannyal fizet rte. Mirkovszki Mikls vllalkozik a feladatra, s Amerikba utazik, hogy aranyat sson. Az id elteltvel a lny fonnyadozik, az apa meghal, a fit senki nem tudja rtesteni a trtntekrl, mivel nem tudjk a cmt. Legendv merevedik, mint az elrhetetlen klvilg. A trtnet nagyon rvid, nem tbb, mint tmenet kt idtlennek tetsz llhelyzet kztt. Az idszerkezet a kvetkez szvegben is jellegzetes. A cm - Az a fekete folt - a trtnet vgpontjra utal. Mikszth a jelenben indtja a trtnetet. Az tmenet a mltba fokozatosan trtnik meg, az elbeszl mlt kzbeiktatsval trtnik meg. A trtnetr eltvoltja magtl alakjait: Anikrl, a hercegrl s Matyirl alig tudunk meg tbbet, mint a birkkrl. Szereplsknek egyetlen jelentsge van: rszt vesznek Olej Tams bels sszeomlsban. A trtnet rviden: A brezinai bacsa, Olej Tams, nem hajland eladni a lnyt urnak, a hercegnek. Br meginog egy kicsit, amikor a herceg az egsz nyjat knlja fel neki, ez a kis kilengs elg ahhoz, hogy belerljn. Elveszti lnyt (megszkteti a herceg) s ezt a terhet mr nem brja elviselni: felgyjtja az aklot, mely egy "fekete foltt" g el. Az sszes szerepl a bacsa szemszgbl van rtkelve; az egyetlen akit az r bellrl lttat. Ez a bels megkzelts mindazonltal kzvetett: mindig 3. szm elbeszlsbl rteslnk a bacsa gondolatairl. Mikszth szubjektv elbeszl. A trtnet szmra msodlagos az elmonds beszdmvszethez kpest. A beszl hangneme fontosabb az esemnyeknl. Az rott szveg a szbelisget prblja meg utnozni. Ezrt folyamodik az rsznetet, vagy hanglejtst jell rsjelekhez (3 pont, vessz stb.). Pl.: A bacsa sorst krd mondattal rekeszti be. A Tt atyafiak hseinek tbbsge a magnyban, a termszetben, termszeti lnyknt l. Sorsedzett fszerepli nmaguk kr teljes rtk vilgot teremtenek, melyet aztn valami megzavar (Pl.: Lapaj, a hres duds rzketlenl nzi vgig, hogy egy fiatal n a szeme lttra vzbe fojtja magt, de amikor megtudja, hogy egy csecsemt hagyott htra, legnagyobb kincst, a lantjt is eladja, hogy etetni tudja a kicsit).

J palcok A j palcok szerepli is polgrosulatlan parasztok. Bede Erzsi - Bede Anna tartozsa - nem kevsb l a rgi hiedelmekben, mint Jasztrab Gyrgy. gy prblja meg biztostani nvre nyugalmt a srban, hogy letlti helyette a bntetst. A babonk vilgt az elbeszl mlyen tli, csakis gy sikerl meggyznie az olvaskat, hogy a hiedelmek mekkora szerepet tltenek be a np letben. Az ilyesfajta hasonlsgokat leszmtva a J palcok ersen klnbznek a Tt atyafiaktl. Sokkal nyltabban fejezik ki rzelmeiket (Pl.: A nhai brny trtnetben mikor a kisgyerek megtallja kedvenc brnyt egy kdmn blseknt stb.). A rvid szvegekben Mikszth sokszor bellrl kzelti meg szereplit. Ilyen a Szcs Pali szerencsje c. novella is. A megjavult korhely sikeres lenykrs utn leissza magt a kocsmban. Msnap az gyn tallja a jegykendjt. Kikosaraztk, vagy csak lmodta az egszet? A szveg a hs kijzanodsa eltt vget r. Ms esetekben az elbeszl csak a trtnet cscspontjn vlt t bels nzpontra: A pri lnyok szp hajrl rt trtnetben csak hzagosan ismerjk meg az elzmnyeket, mivel csak a nvr szemszgbl ltjuk az esemnyeket, aki csak annyit lt, hogy hga hajt bosszbl tvig levgta a szomszdasszony. A nzpontvltozst figyelhetjk meg a Tmr Zsfi zvegysgben is: a frj szemvel ltjuk a vilgot a templomtoronybl, amg le nem zuhan. Mikszth ezekben a kis trtnetekben tanulta meg a srts mestersgt. 15 novellja kevesebbet tesz ki mint a Tt atyafiak. Ez jrszt annak ksznhet, hogy a termszeti lersok hinyoznak ezekbl a mvekbl, br a termszet mg mindig aktv szerepl (Bgyi csoda - a molnrn megcsalja a frjt, a vz kezd visszafel folyni.) Msrszt a ballada-stlus elhallgatsok is lervidtik a szveget. A szokatlan, nyitott befejezsek is hozzjrulnak ehhez: Vr Klra s Glyi Jnos lagziba mennek, de tkzben a frfi egy szakadk fel irnytja a szekeret. A trtnetet az olvasnak kell kiegsztenie.