2.7.2012.

ANTIČKA BITKA NA BATHINUS FLUMEN 3.VIII.8. g god. p po.Kr.

MOŽE LI SE POPRIŠTE BATHINSKE BITKE SMJESTITI UZ NAŠ BATINSKI POTOK?

1

2.7.2012.

PROBLEM UBIKACIJE
često je prisutan pri rekonstrukciji povijesnih događaja (UBIKACIJA = MJESNOST)

AKO SU SE DOGAĐAJI ZBILI DUBLJE U PROŠLOSTI NJIHOVA JE REKONSTRUKCIJA SLOŽENIJA I NEIZVJESNIJA.

2

7.2. 3 . INTERDISCIPLINARNOST JE PRI TOME OD VELIKOG ZNAČENJA A NAJČEŠĆE JE PRESUDNA SPREGA POVJESNIČARA I ARHEOLOGA. U NEDOSTATKU PISANIH VRELA ČAK I NEKI BLIŽI DOGAĐAJI OSTAJU ZASJENJENI MNOGIM NEPOZNANICAMA.2012.

4 . ALI NE TREBA PODCIJENITI NITI FAKTOR SRETNIH (UGLAVNOM NEOČEKIVANIH) OKOLNOSTI KAO NITI FAKTOR SLUČAJNE INSPIRACIJE INSPIRACIJE.Kr.8. po. PRIMJER SLUČAJNE INSPIRACIJE UPRAVO JE IDEJA O UBIKACIJI POVIJESNE BITKE NA BATHINUS FLUMEN 3.VIII.2012.2. god.7.

Kr.2. OVA BITKA ULAZI U KONTEKST TZV. ZAHVATIVŠI PODRUČJE JUŽNOG DIJELA NEKADAŠNJEG ILIRIKA (ANTIČKA DALMACIJA) KAO I PODRUČJE PANONIJE (S JEZGROM U SAVSKO‐DRAVSKOM MEĐURJEČJU) VALJA SE PODSJETITI DA SU POČETKOM NOVE ERE RIMLJANI I DALJE BILI ANGAŽIRANI NA POKORAVANJU/CIVILIZIRANJU GERMANSKIH PLEMENA ISTOČNO OD RAJNE I SJEVERNO OD DUNAVA. god.7. DO 9. BATONSKOG RATA (BELLUM BATONIANUM) KOJI SE ODVIJAO OD 6.2012. po. 5 .

2012.Kr. po.7. pr. TIB BERIJE AUG GUST 6 . ŠTO JE UZELO MAHA I NA PODRUČJU ILIRIKA. – umro 14.2.) VELIKE JE NADE POLAGAO U SPOSOBNOSTI SVOG USPJEŠNOG VOJSKOVOĐE TIBERIJA (KASNIJEG CARA) KOJI JE VODIO TEŠKE BITKE S MARKOMANIMA U GERMANIJI POTREBE TEŠKIH RATOVANJA DOVELE SU DO POVEĆANJA POREZA I DO POTREBE POJAČANOG (ČESTO I PRISILNOG) NOVAČENJA. CAR AUGUST (car od 27.Kr.

2. god.Kr. po. DESITIJATI SU IH NAPALI. ZAPOČEO JE BATONSKI RAT (6. OBZIROM DA SU SE BREUCI PRIDRUŽILI USTANKU.2012. NA PODRUČJU ILIRIKA (POJAM JE POVIJESNO ZNAČAJNO MIJENJAO SVOJ OBUHVAT) UNOVAČENI DESITIJATI OKUPILI SU SE NA NEKOJ LOKACIJI U SREDIŠNJOJ BOSNI (KOD ŽEPČA?) A KAD SU IM SE PRIBLIŽILE RIMSKE POSTROJBE U NAMJERI DA SE UDRUŽE.7.) KOJEG SU VODILI BATON DESITIJATSKI (ILIRSKI) A POTOM I BATON BREUČKI (PANONSKI). Baton Desitijatski 7 .

pr. pr. III. 8 . II.Kr. PA JE I TIBERIJE MORAO DOĆI IZ GERMANIJE SA ZADATKOM DA UGUŠI USTANAK SUVREMENI RIMSKI KRONIČAR VELEJ PATERKUL OPISAO JE BATONSKI RAT KAO NAJTEŽE ISKUŠENJE U RIMSKOM RATOVANJU NAKON PUNSKIH RATOVA I.2. pr.7.Kr.2012. punski rat – od 149. – 241. – 146.Kr. USTANAK JE POPRIMIO ŠIROKE RAZMJERE NA TADAŠNJEM DALMATINSKOM I PANONSKOM PROSTORU. punski rat – od 218. – 202. punski rat – od 264.

Kr. O TOM SU RATU PISALI I MNOGI DRUGI TADAŠNJI KRONIČARI.2.7.2012. POPUT NPR. po. GAJA SVETONIJA TRANKVILA iz II. OD DANAŠNJIH AUTORA KOD NAS TREBA ISTAKNUTI AKADEMIKA MIRKA MARKOVIĆA 9 . st.

god. 10 . ZNANSTVENIKA SA SVEUČILIŠTA U ADELAIDU (Australia). D. pr.Kr.Kr.2. po. AKADEMIK M. DŽINO JE OBUHVATIO DOGAĐAJE U ILIRIKU OD 229./69. god.7.2012. (Prvi rimsko‐ilirski rat i poraz kraljice Teute) PA DO 68. KADA SU SVE RIMSKE VOJNE JEDINICE (stacionirane nakon Batonskog rata) NAPUSTILE PACIFICIRANI ILIRIK. MARKOVIĆ TAJ JE RAT SPOMENUO I U SVOJOJ KNJIŽICI O HRVATSKOM ZAGORJU BELLUM BATONIANUM DOBIO JE SVOJE MJESTO I U NEDAVNO OBJAVLJENOJ KNJIZI DANIJELA DŽINA.

(M Marković).2.) NA BATHINUS FLUMEN (prevodi se kao: Bitka na rijeci Bathinus) U BLIZINI MONS CLAUDIUS.8.VIII. PREKO POŽEŠKE GORE. MOSLAVAČKE GORE PA DO IVANŠČICE (M.Kr. god. po.2012.PRVI JE KAPITULIRAO BATON BREUČKI I TO NAKON DRAMATIČNE BITKE (3. UBIKACIJA TOG DOGAĐAJA PREMA RAZNIM SE AUTORIMA SMJEŠTA U ŠIROKOM RASPONU OD FRUŠKE GORE. NAIME. ) 11 .7.

NEMA RAZLOGA DA SE PRETHODNOM NIZU NE PRIKLJUČI I POTOK BATINA UZ KOJEG ODLIČNO IDE I PLANINA IVANŠČICA (Mons Claudius) 12 . ALI I ZA BOSUT (?) DOK M.7. MARKOVIĆ SPOMINJE MOGUĆNOST DA JE TO RIJEKA BEDNJA.2012.2. JČEŠĆE SE VEŽE UZ BATHINUS FLUMEN NAJ DANAŠNJU RIJEKU BOSNU.

HIPOTEZA RIMSKE RATNE STRATEGIJE PRI ZAVRŠNOJ BITKI NA BATHINUS FLUMEN (3.8. ilirska riječ bat znači brzo (prema M. Inače. odnosno BISTRICA. po.2.) 13 .Kr. god.VIII.7. Markoviću).2012. pa bi ime potoka Batine izvorno značilo BRZICA.

2012.2. RIMSKE LEGIJE POTISNULE SU PANONCE DOLINOM POTOKA BEDENICE OD KOMINA PREMA IVANŠČICI.7. A DOLINOM KRAPINE PRISTIGLE SU NOVE LEGIJE ŠTO JE DOVELO DO OKRUŽENJA I UNIŠTENJA PANONACA NA SLIVNOM PODRUČJU BATINSKOG POTOKA IZ TOG SMO RAZLOGA POSTAVILI VIDIKOVAC NA LASAČAMA DA SE VIDI POPRIŠTE BITKE NA BATHINUS FLUMEN 14 .

2012.2. 15 .7.

7. TU JE I PLOČA SA SAŽETIM OPISOM DOGAĐAJA 16 .2.2012.

7. st. II.2012.2. A TU JE I SMJEROKAZ S NAZNAKOM: • 12 PLANINSKIH VRHOVA i • 12 ANTIČKIH TOPONIMA Glavne ceste i naselja na sjevernom Jadran u rimsko doba Bathinus flumen Veliko je bilo značenje AKVILEJE još od 80‐ih god. pr. u smislu: caput viarum = cestovno ishodište (prema istoku) 17 .Kr.

god. J BATON DESITIJATSKI KAPITULIRAO J JE PAK U LJETU SLJEDEĆE GODINE (9. po. po.Kr.7. 9.Kr. god.2012.) KOD ANDETRIJA (prevladava ubikacija GORNJI MUĆ) KOJI JE BIO SJEDIŠTE ILIRSKIH DELMATA U RUJNU ISTE GODINE (RUJAN.2.) RIMLJANIMA SE U GERMANIJI DOGODIO TOTALNI MASAKR U TEUTOBURŠKOJ ŠUMI (HERULI POD VODSTVOM ARMINIJA/HERMANA) TOM J JE PRILIKOM IZGINULO 15 DO 20 TISUĆA LJUDI (3 LEGIJE I CIVILI POD PRATNJOM) 18 .

2012. SJEVERNO OD DANAŠNJEG OSNABRÜCKA.2.7. god. 19 . po. ARHEOLOZI SU UTVRDILI (NAKON VIŠE STOTINA POKUŠAJA UBIKACIJE) DA SE BITKA ODIGRALA U PODNOŽJU BRDA KALKRIESE.Kr. TEUTOBURŠKA ŠUMA PLANINSKI JE GREBEN U SJEVEROZAPADNOJ NJEMAČKOJ (između Osnabrücka i Paderborna) ) Teutoburška šuma 9.

2012. J POVIJEST EUROPE TIME J JE SKRENULA NOVIM PUTOM A O TOME VRLO PLASTIČNO I UVJERLJIVO GOVORI DVD POD NAZIVOM: ŠUMA SMRTI ŠTO SE PAK NAS TIČE SJETIMO J SE DA SVIJET NIJE NASTAO NAŠIM ROĐENJEM A BOG NAM JE DAROVAO OVO PREDIVNO ZAGORJE 20 .2.7.

7.2012. S VIDIKOVCA NA LASAČAMA MNOGI ĆE SE TOGA PRISJETITI ILI BAREM O TOME POČETI RAZMIŠLJATI! 21 .2.

2012.7. POZNANICI. RODBINA I OBITELJ HVALA VAM NA STRPLJENJU I POZORNOSTI VAŠ IVAN MUHOVEC Konjščina. (Petrovo i Pavlovo!) 22 . . DRAGI MOJI J LANCMANI. . PRIJATELJI.2. 29.2012.VI.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful