You are on page 1of 1

Relatiile diplomatice intre Republica Moldova si Ucraina au fost stabilite la 10 martie 1992.

Cadrul juridic al relatiilor bilaterale este avansat, intre ambele tari ind semnate circa 200 acorduri. La 23 octombrie 1992 a fost semnat Tratatul de buna vecinatate, prietenie si colaborare intre Republica Moldova si Ucraina, care a intrat in vigoare la 5 ianuarie 1997. Statele si-au declarat independenta la 3 zile distanta una de alta. Pentru ambele state, dar in special Moldova, cooperarea reprezinta un interes extrem de mare atat politic, social cat si economic. Unul din elementele primordiale ale acestor state a fost la perioada initiala stabilirea relatiilor de buna vecinatate si aderarea la principalele organizatii internationale care si-ar adus aportul consistent la dezvoltarea acestora doua.

Relatiile Republicii Moldova cu Federatia Rusa


18 decembrie 1991 Guvernul Federatiei Ruse a declarat recunoasterea independentei Republicii Moldova 6 aprilie 1992 stabilirea relatiilor diplomatice intre Republica Moldova si Federatia Rusa 16 octombrie 1992 deschiderea Ambasadei Republicii Moldova in Federatia Rusa 16 octombrie 1992 acreditarea primului Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Moldova in Federatia Rusa
Despre relatiile economice ale Republicii Moldova cu Federatia Rusa, Radu Vrabie scrie ca desi in poda existentei unui sol fertil, pozitia geograca a Moldovei nu a ajutat-o. De asemenea nu a ajutat-o nici procesul de reforme de dupa independenta, iar guvernele nu aveau nici un suport politic in implementarea oricaror reforme in domeniul economic. Astfel, economia Moldoveneasca a devenit dependenta de economia rusa. Federatia Rusa este statul unde se inregistreaza cele mai multe exporturi, si anume in jur de 26% din tot volumul comertului exterior al Republicii Moldova. Relatiile moldo-ruse se bazeaza pe principiile parteneriatului strategic si colaborarii reciproce, care sunt stipulate in Tratatul de prietenie si colaborare intre Republica Moldova si Federatia Rusa, semnat la Moscova la 19 noiembrie 2001.In preambulul documentului au fost inclusa teza privind parteneriatul strategic intre ambele state si rolul Rusiei ca intermediar si garant al reglementarii politice a problemei transnistrene. Pe parcursul a 19 ani de la stabilirea relatiilor diplomatice a fost edicata baza juridica a relatiilor bilaterale, care in prezent constituiepeste150 de documente. Mentinerea dialogului politic, extinderea si aprofundarearelatiilor bilaterale sunt pe agenda intrevederilor conducerii ambelor state.

Dupa obtinerea independentei, Republica Moldova si Ucraina, nu doar ca state vecine, ci si in calitate de tari cu mai multe tangente comune, au construit institutiile statului si au initiat mai multe proiecte de colaborare precum: OCEMN, CSI, GUAM., Euroregiunii Dunarea de Jos, EUBAM, etc.

Republica Moldova si Ucraina relatiile se pornesc in primul rand de pe pozitiile de vecini, cu o infrastructura, si in special transporturi si industrie interconectate.

Promovarea relatiilor dintre state se efectuaeaza prin participarea in cadrul mecanismul de negocieri in formatul 5+2 (ChisinauTiraspol -OSCE-Federatia Rusa-Ucraina + SUA-UE), privind reglementarea conictului Transnistrean .

Criza economica mondiala, efectele demograce si schimbarea climei impun Republic Moldova si Ucraina sa modeleze si reorienteze activitatea cotidiana economica, sociala, juridica, educationala etc., nu doar la nivel national ci reiesind din realitatile regiunii, continentului si comunitatii mondiale ;

Conducerea Republicii Moldova a intreprins actiuni politicodiplomatice active, pentru reglementarea conictului transnistrean, implicand in acest proces si Federatia Rusa. In anii 2009-2010, la Moscova si Chisinau au avut loc o serie de negocieri in problema reglementarii conictului transnistrean si reluarea procesului de negocieri in formatul 5+2.

Relatiile diplomatice intre Republica Moldova si Republica Belarus au fost stabilite la 19 noiembrie 1992.

06 octombrie 1993 - deschiderea Ambasadei Republicii Moldova in Republica Belarus

2 septembrie 1995 - deschiderea Ambasadei Republicii Belarus in Republica Moldova

In 10 luni ale anului 2009 (exceptand activitatea comerciala a agentilor economici din raioanele de est) volumul comertuluiintre d Republica Moldova si Republica Belarus a constituit 167 ml. USD: export - 61,9 ml. USD, import - 105,1 ml. USD.

Din punct de vedere economic diplomatia dintre Republica Moldova si Republica Belarus pe arena internationala s-a desfasurat atat bilateral, cat si prin intermediul diverselor organizatii internationale: in cadrul ONU, parteneriatul in cadrul CSI, dar si dialogul constructiv privind acordarea sprijinului de catre Moldova pentru aderarea Republicii Belarus la structuri internationale si regionale, cumsunt Consiliul Europei, Organizatia de Cooperare Economicaa statelor ce fac parte din Bazinul Marii Negre, Organizatia Mondiala a Comertului, etc..