Asediul Leningradului

Asediul Leningradului fost asediul german al orașului simbol al Uniunii Sovietice, Leningrad (azi Sankt Petersburg) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și unul dintre cele mai sângeroase asedii din istoria lumii. Planul german a primit numele de cod Operation Nordlicht („Operațiunea Aurora boreală”). Asediul a durat de la 8 septembrie 1941 până la 27 ianuarie 1944. Fortificațiile sovietice și ofensiva germană Pe 27 iunie 1941, Sovietul deputaților poporului din Leningrad a hotărât să mobilizeze populația orașului la construcția de fortificații. Au fost construite mai multe serii de fortificații. Una dintre acestea se întindea de la gura de varsare a râului Lugaspre Ciudovo, Gatcina, Urițk, Pulkovo și mai apoi spre râul Neva. O altă linie de apărare trecea prin Peterhof spre Gatcina, Pulkovo, Kolpino și Koltuși. În deceniului al patrulea fusese construită altă linie defensivă împotriva unui potențial atac finlandez (KaUR) în suburbiile nordice ale Leningradului, acum fiind reactivată. În total, au fost plantate 190 km de obstacole din bușteni, 635 km de garduri din sârmă ghimpată, 700 km de șanțuri antitanc, 5.000 de amplasamente întărite cu bușteni și pământ și cazemate din beton pentru arme grele și 25.000 km de tranșee deschise. Până și tunurile de pe Crucișătorul Aurora au fost demontate și mutate pe Înălțimile Pulkovskie din sudul Leningradului. După ce trupele sovietice ale Frontului de Nord Vest au fost înfrânte și alungate din republicile sovietice baltice, Wehrmachtul și-a croit drum spre Ostrov și Pskov. Pe 10 iulie, ambele orașe au fost cucerite de germani. În scurtă vreme atacatorii au cucerit Kunda și Kingisepp, după care au înaintat spre Leningrad dinspre Narva și regiunea Lujski, dinspre sud-est, sud și nord-est și spre nordul și sudul Lacul Ilmen pentru a asigura izlolarea orașului dinspre est și pentru a face joncțiunea cu finlandezii de pe malul răsăritean al Lacului Ladoga. Legătura pe cale ferată a fost întreruptă pe 30 august, când germanii au atins malul râului Neva. Bombardamentele asupra Leningradului au început pe 4 septembrie. Pe 8 septembrie a fost întreruptă ultima legătură terestră a Leningradului cu restul Uniunii Sovietice după ce germanii au ajuns pe malul Lacului Ladoga la Orehoveț. Bombardamentele de pe 8 septembrie au provocat 178 de incendii. Directiva lui Hitler de pe 8 octombrie, semantă de Alfred Jodl cerea să nu se accepte capitularea orașului. Ofensiva finlandeză din Karelia Până în august, finlandezii au recucerit Istmul Karelia, amenințând Leningradul dinspre apus, avansând mai apoi prin Karelia la est de Lacul Ladoga, amenințand orașul asediat și dinspre nord. Forțele finlandeze s-au oprit însă pe aliniamentul frontierelor din 1939. Comandanții finlandezi au respins planurile germane pentru atacuri aeriene asupra Leningradului și nu au înaintat dincolo de râul Svir din Karelia Răsăriteană, atins la 7 septembrie, la 160 km depărtare de Leningrad. În sud, germanii au

Alimentele Pe 2 septembrie. beneficiind și de sprijinul forțelor germane. sovieticii nu aveau cunoștință de refuzul lui Ryti și Mannerheim. Amenințarea unui atac al finlandezilor a complicat foarte mult defensiva sovietică. pe 12 septembrie s-a calculat că proviziile de alimente ale armatei și civililor vor ajunge după cum urmează: Cereale și făină 35 zile . comandantul de Front Markian Popov nu și-a permis să transfere rezervele din zona amenințată de finlandezi în altă parte. în vara anului 1942. Pentru încă câteva zile după începerea asediului a mai fost posibil să se mănânce în câteva restaurante "comerciale" care utilizau până la 12% din grăsimile și 10% din carnea consumate în oraș. " Mai târziu s-a afirmat că nu au fost executate bombardamente sistematice de pe teritoriul finlandez. Pe de altă parte. a fost format Detașamaneul naval K sub comanda operativă finlandeză. Popov a sesizat imediat încetarea presiunilor atacurilor finlandeze și pe 5 septembrie două divizii sovietice au fost transferate pe frontul german. am vizitat cartierul general al mareșalului Mannerheim. Am spus că ocuparea Leningradului nu era obiectivul nostru și nu vom lua parte la atac.. După ce finlandezii au atins în primele zile ale lunii septembrie aliniamentul prevăzut de mareșalul Mannerheim. la un moment dat.. retrăgându-se până la râul Volhov. Un contraatac sovietic de pe 9 decembrie i-au silit pe germani să părăsească Tihvinul.cucerit Tihvinil pe 8 noiembrie. Jodl a încercat să-l convingă pe Mannerheim să ordone continuarea ofensivei finlandeze și se spune că mareșalul ar fi refuzat. Germanii încercau să ne facă să traversăm veche frontieră și să continuăm ofensiva spre Leningrad.. fostu președinte finlandez Ryti și-a amintit: "Pe 24 august 1941. dar nu au reușit să avanseze mai spre nord și să facă joncțiunea cu forțele finlandeze de pe râul Svir. Mannerheim și ministrul apărării Walden au fost de acord cu mine și amândoi au refuzat ofertele germanilor. După război. deoarece efectivele păreau necesare întăriri apărării Istmului Karelia. Rezultatul era o situație paradoxală: germanii nu erau capabili să se apropie de Leningrad dinspre nord.. [3] Mai târziu. O mare cantitate de cereale. Astfel. copiii și alți aparținători câte 300 g. angajații de stat 400 g. Mannerheim a dat un ordin pe 31 august ca trupele finlandeze să-și înceteze înaintarea îndată de erau atinse frontierele din 1939 care se întindeau de laGolful Finic la Lacul Ladoga. Această forță navală a atacat în repetate rânduri ruta de aprovizioanare a Leningradului din sudul lacului Ladoga. rațiile de alimente au fost reduse: muncitorii manuali urmau să primească zilnic 600 g de pâine. Pe 4 septembrie. făină și zahăr au fost pierdute din cauza lipsei unei apărări aeriene corespunzătoare.

În primăvara anului 1942 au fost reactivate unele linii de tramvai. 1 octombrie. Aceste cereale recuperate au fost folosite în cele din urmă la fabricarea pâinii. Armata de uscat și Flota Mării Baltice aveau anumite rații de urgență. acest aliment a fost înlocuit cu această gelatină și cu piei rău mirositoare de vițel. În timpul asediului au fost cinci reduceri ale rațiilor: 2 și 10 septembrie. Energia electrică și căldura Datorită lipsei de energie electrică. insuficiente însă pentru supraviețuirea de lungă durată. Institutul Smolnîi. sovietelor regionale. Mai multe barje cu cereale au fost scufundate în septembrie. . bazelor aeriene și în câteva instituții de stat. comitetul executiv al Leningradului (Ленгорисполком) și comitetele executive regionale (облисполком) au hotărât începerea unei campanii de tăieri masive de copaci în raioanele Pargolovo și Vsevoljski din nordul orașului. caii fiind hrăniți în schimb cu frunze. iar în noiembrie serviciile de transport public au fost oprite la rândul lor. Singura sursă de energie rămăsese lemnul.Crupe și paste făinoase 30 zile Carne (inclusiv animale vii) 33 zile Grăsimi Zahăr și dulciuri 45 zile 60 zile În aceeași zi s-a luat măsura unei noi reduceri a rațiilor alimentare: muncitorii primeau zilnic 500 g de pâine. alți civili 250 g. Aprovizionarea cu alimente a fost într-o oarecare măsură îmbunătățită de legumele cultivate pe orice teren disponibil din oraș. Pe 8 octombrie. După ce au fost descoperite aproximativ 2. Până pe 1 octombrie însă. alți angajați și copii 300 g. Pe la sfârșitul lunii septembrie. precum celuloza.000 t de măruntaie de oaie într -un depozit din port. 13 și 20 noiembrie (250 g pâine pentru muncitorii manuali și 125 g pentru restul civililor). Au fost reduse de asemenea rațiile de carne și crupe. o mare parte a acestor cereale a fost recuperată de scafandri. doar 1% din planul de tăieri fusese îndeplinit. cea mai mare parte a fabricilor au fost închise. Ovăzul pentru cai a fost de asemenea folosit. Flotila Lacului Ladoga era prost echipată și suferise pierderi importante din cauza bombardamentelor aviației germane. După epuizarea stocurilor de carne. toată cantitatea a fost transformată într-un soi de gelatină. Totuși. dar au fost crescute rațiile de zahăr. dar troleibuzele și autobuzele nu au mai circulat decât spre sfârșitul războiului. dulciuri și grăsimi. au fost folosiți substituenți. Folosirea curentului electric era permisă numai la sediile Statelor majore. stocurile de petrol și cărbune au fost epuizate. Când rezervele de făină de malț s-au epuizat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful