1

ABORDAREA MODERNĂ A CICLULUI DE VIAŢĂ AL PRODUSULUI

Abordarea nouă în ceea ce priveşte ciclul de viaţă al unui produs constă în extinderea acestei curbe moderne a ciclului de viaţă al produsului cu durata scoaterii din uz şi a reciclării sau refolosirii componentelor rezultate în urma dezmembrării Această activitate este necesară în prisma noilor standarde privind protecţia mediului şi a noilor concepte de ecodesign care urmăresc produsul din punct de vedere al problemelor de mediu, de la materia primă până la reciclarea componentelor în urma ieşirii din uz a produsului. Această activitate, la ora actuală are o profitabilitate foarte scăzută sau chiar negativă, din care cauză acţiunile viitoare trebuie concentrate şi în acest sector. În abordarea modernă, ciclul de viaţă al produsului începe odată cu apariţia ideii tehnice şi continuă pe tot parcursul dezvoltării acesteia, până ce produsul este scos din fabricaţie. Ciclul de viaţă conform noii abordări este prezentat în fig. 3.
Cost
Product development

Revenue
Product born

Product maturity

Product recession

End of life

Time

Fig. 3. Ciclul de viaţă al produsului în abordarea modernă Astfel, in aceasta abordare, ciclul de viata mai cuprinde o etapa, ceea a dezvoltarii produsului cand, costurile cu dezvoltarea produsului, investitiile aferente si lansarea acestuia in fabricatie cresc in mod continuu. Dupa lansarea produsului in fabricatie costurile constante nu variaza in timp pana la retragerea acestuia, cand sunt necesare noi cheltuieli cu retragerea produsului si reciclarea acestuia in vederea minimizarii impactului asupra mediului inconjurator. Cheltuielile de mediu privind retragerea produsului au inceput sa devina o problema europeana, din care cauza legislatia multor tari prevede ajutoare pentru producatori si cei care se ocupa direct cu retragerea produsului prin introducerea unor taxe sau timbre de mediu. Noilor concepte în ceea ce priveşte ciclul de viaţă urmăresc scurtarea timpului necesar lansării unui nou produs pe piaţă deoarece timpul este singura resursă ce nu poate fi multiplicată şi stocată. Concomitent cu reducerea timpului necesar asimilării noului produs se urmăreşte ridicarea curbei pe verticală (creşterea profitabilităţii) şi deplasarea acesteia spre dreapta extinderea duratei de viaţă a produsului. Daca se analizeaza costurile totale de fabricatie C T, se constata ca acestea sunt formate dintr-o parte constanta Cct, care nu depinde de numarul produselor fabricate N si una variabila Cv care depinde de numarul de produse fabricate. Astfel: CT = C ct + C v Costul unitar de fabricatie Cu va depinde de numarul de produse fabricate si va fi:

Cu =

C CT Cct + Cv Cct Cvu N = = + == ct + Cvu N N N N N

. Se remarca foarte repede ca cresterea profitabilitatii unui produs se obtine prin cresterea numarului de produse fabricate N. 6 se poate constata ca reducerea cheltuielilor constante conduce la scaderea costurilor de fabricatie si la cresterea timpului de fabricatie al produsului. Astfel. in fig. CT CvuN Cct N Fig. Dependenta costurilor totale prezentate anterior este reprezentata grafic in figura 4. prin scaderea costului unitar. Cu N Fig.Din relatia de mai sus se vede faptul ca costul variabil unitar al produsului C vu este constant. 4 Figura 5 este mai interesanta deoarece prezinta variatia costului unitar Cu in functie de numarul de produse fabricate. iar raportul dintre cheltuielile constante si numarul de produse este variabil si cu atat mai mic cu cat numarul de produse fabricate este mai mare. acesta trebuie sa aiba un cost de fabricatie cat mai mic si un timp de aparitie pe piata cat mai scurt. Revenue Cost Time save Increase revenue Cost save Time Fig. 6. 5 Pentru ca un produs sa aiba success.

Revenue Cost Time save Increase revenue Cost save Time Recycling Fig. 7.In viziunea moderna. atentia trebuind concentrate asupra scaderii timpului neccesar lansarii produsului si a pregatirii retragerii acestuia. Figura 7 prezinta variatia ciclului de viata al produsului si a costurilor constante de fabricatie aferente etapelor acestuia. costurile constante de fabricatie evolueaza identic. Pe intreg ciclul de viata trebuie reduse costurile constante de fabricatie si crescut profitabilitatea. Prin sscurtarea timpului de lansare a produsului se creste profitabilitatea si se scad costurile constante de fabricatie. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful